“Ο μεγαλύτερος παίκτης που φόρεσε την φανέλα του ΟΦΗ”

Eπιμέλεια:Gentikoule.gr

O Xρήστος Σωτηρακόπουλος με άρθρο του στην Sportday χαρακτηρίζει τον Πέτρο Βουζουνεράκηως τον μεγαλύτερο παίκτη που φόρεσε την φανέλα του ΟΦΗ αλλά και οδηγό στους ποδοσφαιριστές που αγωνιζόταν σε ομάδες εκτός Αθήνας και Θεσσαλονίκης ώστε να κληθούν στην Εθνική ομάδα.

Αναλυτικά το άρθρο για τον Πέτρο Βουζουνεράκη

Toν Οκτώβριο του 1970 στη Σαραγόσα, η Εθνική μας ομάδα υπό τις οδηγίες του (πιο πρωτοποριακού Έλληνα προπονητή στα θέματα τακτικής για μεγάλο διάστημα) Λάκη Πετρόπουλου έπαιξε φιλικό με την Ισπανία. Χάσαμε 2-1, αλλά το θέμα ήταν πως για πρώτη φορά έμπαινε στο γήπεδο παίκτης που δεν άνηκε σε ομάδα της Αθήνας ή της Θεσσαλονίκης. Ήταν ο Πέτρος Βουζουνεράκης, που πέρασε αλλαγή στην θέση του Μιχάλη Κρητικόπουλο. Τέσσερα λεπτά πριν το τέλος ο δυναμικός Κρητικός έβαλε κάτω την μπάλα, ταλαιπώρησε τον Ισπανό μπακ Φραβσίσκο Γκαγιέγκο και με ωραία σέντρα έστειλε την μπάλα στην περιοχή, εκεί που ο Μίμης Παπαϊωάννου με κεφαλιά-ψαράκι μείωσε σε 2-1. Από εκείνο το βράδυ άνοιγε ο δρόμος για την Εθνική σε όλους τους παίκτες!

Ο Βουζουνεράκης υπήρξε ο μεγαλύτερος παίκτης που φόρεσε ποτέ την φανέλα του ΟΦΗ. Ήταν ο πρώτος Έλληνας πολυλειτουργικός φορ για να κάνουμε χρήση του όρου polivalente που χρησιμοποίησηε ο Αρίγκο Σάκι εκει στα τέλη της δεκαετίας του 80΄ για να αποκωδικοποιήσει το τι ακριβώς έκανε μέσα στο γήπεδο ένας φορ που δεν έβαζε μόνο γκολ. Την εποχή που μεσουράνησε με την φανέλα του ΟΦΗ βάζοντας 105 γκολ και βοηθώντας τους Ομιλίτες να ανεβούν πρώτη φορά στην Α΄ Εθνική. Ο Πέτρος δεν υπήρχε ακόμη τρόπος να περιγραφεί αυτό το είδος επιθετικού! Και όμως κάποιοι έβλεπαν, καταλάβαιναν πως ήταν ξεχωριστός! Το γεγονός πως ενώ είχε καλή τεχνική κατάρτιση, δεν έκανε κατάχρηση ντρίμπλας, έβγαινε από την περιοχή και είχε τη δυνατότητα να αγωνιστεί τόσο στον άξονα όσο και στα πλάγια, τον έκανε να κεντρίσει το ενδιαφέρον του Φέρεντας Πούσκας, ο οποίος τον ήθελε στον ΠΑΟ, αλλά δεν εγινε η μετακίνηση του. Ο ΠΑΟΚ τον απέκτησε το 1972 όταν ο Λες Σάννον (που είχε αλλάξει τη φυσιογνωμία του ΠΑΟΚ με το κλασικό 4-4-2) επιθυμούσε ένα φορ που να μπορεί να εναλλάσσεται με τον Σταύρο Σαράφη, που έβγαινε από τα χαφ και γινόταν κρυφός σέντερ φορ. Στο πρόσωπο του γεννημένου στην Ιεράπετρα κυνηγού, ο πανέξυπνος Άγγλος είχε δει τον παίκτη που θα έφερνε στον ΠΑΟΚ τον τίτλο. Δυστυχώς ο Βουζουνεράκης τραυματίστηκε σύντομα έπειτα από μόλις τέσσερα ματς και ένα γκολ με τη φανέλα του ΠΑΟΚ και σε ηλικία 31 ετών πήρε την δύσκολη απόφαση να σταματήσει το ποδόσφαιρο. Έφυγε από τη ζωή το 1999 και η ΕΠΟ (σε μία πάρα πολύ αξιέπαινη ενέργεια) σήμερα, στο πλαίσιο του φιλικού με το Βέλγιο τιμά την μνήμη του βραβεύοντας την οικογένεια του. Στην μνήμη του οι συντοπίτες του στην Ιεράπετρα έχουν ονομάσει το στάδιο της πόλης «Βουζουνεράκειο»

Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Gentikoule στο Google News και στο Facebook