Ο Νίκος Νιόπλιας στο Gentikoule για τα πάντα σε μια μοναδική συνέντευξη!

Eπιμέλεια:Μανώλης Σαρρής

Ο τεχνικός του ΟΦΗ μίλησε στο Gentikoule σε μια αποκαλυπτική συνέντευξη βγάζοντας ειδήσεις για τα πάντα. Από τα μεταγραφικά ζητήματα του ΟΦΗ, πως ο ίδιος εξηγεί την φετινή καθυστέρηση στα μεταγραφικά, τις δηλώσεις του μετά τον Βόλο, τα αποδυτήρια που “χάλασαν στο τέλος της χρονιάς” αλλά και τα δικά του θέλω για την ομάδα που χτίστηκε στην Ολλανδία.

Μετά από 15 ολόκληρες μέρες στην Ολλανδία και το Όστερμπεεκ, ο Νίκος Νιόπλιας μίλησε για όλους και για όλα στο Gentikoule σε μια συνέντευξη σχεδόν 2.000 λέξεων. Ο τεχνικός του ΟΦΗ έθεσε ξανά τον πήχη της εξάδας αλλά και το κυνήγι της πέμπτης θέσης, εξήγησε τα δικά του μεταγραφικά θέλω αλλά και πως ο ίδιος εξηγεί την φετινή καθυστέρηση στο κομμάτων των μεταγραφών τονίζοντας με νόημα πως “φέτος ο ΟΦΗ κυνηγάει παίκτες ενδεκάδας και όχι στελέχωσης της ομάδας οπότε πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στις επιλογές μας”.

Παράλληλα ο Νίκος Νιόπλιας αναφέρεται μιλώντας αποκλειστικά στο Gentikoule από την Ολλανδία πως τα δικά του θέλω είναι ακόμα ένας κεντρικός χαφ μετά την αποχώρηση του Ντε Γκούζμαν, τις προσθήκες στην άμυνα και την επίθεση. Ο τεχνικός του ΟΦΗ τονίζει πως φέτος υπάρχουν καλύτερες βάσεις από το καλοκαίρι του 2021 και πάνω σε αυτές τις βάσεις χτίζεται η ομάδα για την επόμενη χρονιά. Ακόμα απαντάει στο τι εννοούσε μετά τις δηλώσεις που έκανε στο φινάλε της χρονιάς και μετά το τέλος του αγώνα με τον Βόλο καθώς και γιατί χάλασε η εικόνα του ΟΦΗ στα play out.

ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΕ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΑΠΟ ΠΕΡΥΣΙ

Τι είναι αυτό που θέλετε να βάλετε στην ομάδα σε σχέση με την προηγούμενη σεζόν, στοιχεία που ή δεν τα είχε ή που θέλετε να βελτιώσετε;

“Καθένας στην δουλειά του θέλει να βελτιώνεται. Έτσι και εμείς πέρυσι, μετά το τέλος της σεζόν, τα βάλαμε κάτω, τα μελετήσαμε και θέλουμε να βελτιωθούμε. Σίγουρα, κάναμε ένα βήμα, είμαστε σε καλύτερο επίπεδο από πέρυσι. Πέρυσι είχαμε μεγάλο πρόβλημα με παίκτες που δεν θα έμεναν και αν δεν έμεναν δεν θα είχαν μεγάλο χρόνο συμμετοχής όπως και συνέβη κατά την διάρκεια της χρονιάς. Ήρθε ο Γαγιέγος, ήρθε ο Λάμπρου, ήρθε ο Ντουρμισάι, παίκτες που ενσωματώθηκαν και μπήκαν στην ομάδα. Φέτος ήρθαμε στην Ολλανδία με μια ομάδα με παίκτες που τους χρειαζόμαστε και δεν θα είναι για το συμπλήρωμα αλλά για να μπουν στην ενδεκάδα.

Πάντως πέρυσι ο ΟΦΗ αντιμετώπισε αρκετά προβλήματα στο κομμάτι του τρανζίσιον όπου και δέχτηκε αρκετά γκολ σε παιχνίδια που ο ίδιος είχε το πάνω χέρι.

“Πέρυσι είχαμε μια καλή φιλοσοφία, κάπου εκεί χάθηκε και έφυγαν γρανάζια από την ομάδα μας όπως ο Γαγιέγος και στο τέλος αποδείχθηκε πως αν είχαμε μεγαλύτερη ισορροπία, επιθετικά και αμυντικά, θα ήμασταν σίγουρα στα play offs. Θέλουμε να φτιάξουμε μια ομάδα που δεν θα λένε ότι “α, κοίτα τι καλά που παίζουν και μετά σε κάθε τρανζίσιον να μην υπάρχουμε. Θέλουμε να έχουμε μια ισορροπία ανάμεσα στην άμυνα και την επίθεση.

“Στην αρχή όλοι ήμασταν πολύ δυνατοί, είχαμε καλό αμυντικό τρανζίσιον. Όταν άρχισε ο Γαγιέγος να λέει θέλω να φύγω, δεν μπορώ να μείνω, ο κορονοϊός του Ντε Γκούζμαν, η αποβολή του Μεγιάδο στο κύπελλο είχε ως αποτέλεσμα να το χάσουμε. Εκεί θέλαμε καλύτερες στιγμές και προσθήκες όπως ο Ντιουσέ, καλύτερη προπόνηση όπως ο Μεγιάδο αλλά και με την σκέψη ότι πρέπει να βελτιωθούμε στο τρανζίσιον, όταν χάνουμε την μπάλα. Εκεί θέλουμε να βελτιωθούμε”.

ΘΕΛΩ ΑΚΟΜΑ ΕΝΑ ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΧΑΦ, ΠΕΡΥΣΙ ΔΕΝ ΕΙΧΑΜΕ ΚΟΡΜΟ ΦΕΤΟΣ ΕΧΟΥΜΕ

Ο ΟΦΗ ξεχώρισε πέρυσι γιατί είχε μια σταθερή φιλοσοφία σε όλα τα παιχνίδια, είτε έπαιζε στο Ηράκλειο, είτε εκτός έδρας

“Η βασική μας αρχή είναι να μελετάμε τον αντίπαλο όπως μελετάει και αυτός εμάς. Η δική μας γενική τακτική είναι να παίξουμε ποδόσφαιρο, να χτίσουμε και στην συνέχεια ανάλογα με τον αντίπαλο προσπαθούμε να περάσουμε κάποια πράγματα στην ειδική”.

Είναι ένα πλεονέκτημα για τον ΟΦΗ ότι φέτος έχει να παρουσιάσει έναν καλύτερο κορμό σε σχέση με το περσινό καλοκαίρι;

“Πέρυσι ο ΟΦΗ δεν είχε κορμό, φέτος έχει. Φέτος δεν ψάχνουμε παίκτες για να συμπληρώσουμε το ρόστερ αλλά να μπουν αμέσως και να βοηθήσουν. Αυτή είναι η μεγάλη διαφορά της περσινής με την φετινή ομάδα. Θα δώσουμε τον πρώτο γύρο μέσα σε τρεις μήνες και θέλουμε παίκτες που κυρίως να είναι σε θέση να παίξουν πολλά παιχνίδια και να μην βγάζουν τραυματισμούς. Ο Νέιρα βγάζει θέματα, ο Τοράλ το ίδιο επειδή δεν είχε παίξει τα προηγούμενα χρόνια, ο Μεγιάδο είχε θέματα με το γόνατο του, ο Ντε Γκούζμαν με τον κορονοϊό και ο μόνος που έπαιζε συνέχεια ήταν ο Γαγιέγος. Θέλαμε 1-2 παίκτες στα χαφ ώστε να υπάρχει εκεί μια σταθερότητα γιατί ο κορμός μεσοεπιθετικά παραμένει ο ίδιος. Πήραμε τον Ντιουσέ, θέλουμε ακόμα μια μεταγραφή κεντρικού χαφ. Ο κορμός κάθε ομάδας είναι ο άξονας”.

ΟΙ ΠΑΙΚΤΕΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΥΠΟΛΟΓΙΖΟΝΤΑΝ ΧΑΛΑΣΑΝ ΤΟ ΚΛΙΜΑ ΣΤΑ ΑΠΟΔΥΤΗΡΙΑ

Η ΕΙΚΟΝΑ ΣΤΟΝ ΒΟΛΟ ΜΕ ΠΕΙΡΑΞΕ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ

Σας πείραξε η εικόνα στα play out και το φινάλε της χρονιάς στον Βόλο;

“Φέτος είμαστε πιο οργανωμένοι σε όλα. Όταν τελείωσε η κανονική διάρκεια και πλέον δεν παίξαμε στα play offs, ξεκινήσαμε να συζητούμε για το υλικό μας, κάποιοι παίκτες ενημερώθηκαν ότι δεν θα είναι μαζί μας τη νέα χρονιά και στα play out ακολούθησε μια αδιαφορία και μια χαλάρωση. Μας χάλασε όλο το κλίμα και μας έπαιξε τον σημαντικότερο ρόλο, συν το ότι δεν είχαμε στόχο, και έδειξε το αποτέλεσμα που χάλασε την εικόνα μας στα play out.

Αυτό με τον Βόλο ήταν ένα παιχνίδι που δυστυχώς θα ερχόταν. Δεν γίνεται να φας πέντε γκολ από τον Βόλο, ήταν ένα παιχνίδι που έδειξες να το παρατάς και να υπάρχει μια πλήρη αδιαφορία. Θα συμβεί αυτό, δεν λέμε, στο ποδόσφαιρο. Όμως ήταν ένα γενικό πλαίσιο και αυτή η εικόνα με πείραξε πάρα πολύ. Και το είπα στους παίκτες όταν ξεκινήσαμε φέτος πως “εδώ είστε όλοι παίκτες του ΟΦΗ που υπολογίζεστε όλοι”. Ξέρετε το ποδόσφαιρο είναι ένας ζωντανός οργανισμός και να έρθει μια πρόταση να φύγει κάποιος ή να μας βρεθεί μια αξιόλογη περίπτωση, μακριά από τον σχεδιασμό μας και να τον πάρουμε ενώ δεν το είχαμε στο μυαλό μας. Το γενικό μας πλάνο είναι οργανωμένο, ξέρουμε τι θέλουμε και ξέρουμε ποιες είναι οι ανάγκες μας”.

Πάντως δείξατε και εσείς με όσα είπατε μετά τον Βόλο ότι σας πείραξε αυτή η εικόνα…

“Ήταν δύσκολο για μένα γιατί είναι δύσκολο για μένα να βλέπω έναν παίκτη που είναι αδιάφορος, που επηρεάζει τα αποδυτήρια και αυτό έπρεπε να το αντιμετωπίσω. Το κίνητρο ήταν το μικρότερο κακό, τα υπόλοιπα ήταν μεγαλύτερα. Το γνώριζαν πως θα φύγουν πολλοί παίκτες και το εμφάνισαν μέσα στα αποδυτήρια. Αυτό τώρα δεν συμβαίνει, υπολογίζονται όλοι οι παίκτες και όποιος δημιουργήσει πρόβλημα θα τεθεί εκτός ομάδας”.

ΓΙΑ ΝΑ ΚΥΝΗΓΗΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ ΘΕΣΗ ΠΡΕΠΕΙ ΠΡΩΤΑ ΝΑ ΜΠΟΥΜΕ ΣΤΑ PLAY OFFS

Φέτος υπάρχει ακόμα ένα ευρωπαϊκό εισιτήριο, ο ΟΦΗ μπορεί να το διεκδικήσει;

“Για να διεκδικηθεί το κάτι παραπάνω, πρέπει πρώτα να μπεις στα play offs. Αυτός είναι ο κύριος στόχος μας. Έχει σημασία να είμαστε κοντά, σίγουρα δεν ξεκινάμε από την ίδια αφετηρία, δεν θυμάμαι ποτέ τον Άρη να έχει τόσο μπάτζετ, σχεδόν είναι δεύτερος πίσω από τον Ολυμπιακό. Πάντα μια ομάδα θα κάνει κακή χρονιά και πρέπει να είσαι κοντά στην βαθμολογία για να το εκμεταλλευτείς για να πάρεις ένα ευρωπαϊκό εισιτήριο. Για αυτό βασικός στόχος είναι η εξάδα”.

ΤΟ ΜΟΝΟ ΕΥΚΟΛΟ ΘΑ ΗΤΑΝ ΝΑ ΠΑΡΟΥΜΕ 4-5 ΠΑΙΚΤΕΣ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΗΤΑΝ ΚΑΛΥΤΕΡΟΙ ΑΠΟ ΟΣΟΥΣ ΕΧΟΥΜΕ

Υπάρχει όμως και μια καθυστέρηση μεταγραφικά, αυτό κατά πόσο δυσκολεύει το έργο σας;

“Σαν γενικό σχέδιο δεν έχει καθυστερήσει. Δεν ψάχνουμε παίκτες για να συμπληρώσουν το ρόστερ. Θα ήταν εύκολο να παίρναμε 4-5 παίκτες, να έρχονταν εδώ και ξαφνικά να βλέπαμε ότι δεν ήταν καλύτεροι από αυτούς που έχουμε. Αυτό το γνωρίζουν ο Γιώργος και ο Γιάννης και εκπονούν αυτό το πλάνο. Σίγουρα δεν θέλουμε παίκτη που να είναι τραυματίας ή ανέτοιμος, αν γυμνάζεται όπως ο Ντιουσέ που μπήκε μόνος του είναι οκ”.

Ο ΝΤΙΟΥΣΕ ΕΙΝΑΙ ΠΑΙΚΤΗΣ ΕΝΔΕΚΑΔΑΣ, Ο ΓΙΟΧΟΥ ΜΑΣ ΔΙΝΕΙ ΥΨΟΣ ΚΑΙ ΣΚΛΗΡΑΔΑ

Ένα σχόλιο για τους Ντιουσέ και Γιοχού…

“Ο Ντιουσέ είναι παίκτης ενδεκάδας. Δεν έχει σχέση με τον Γαγιέγος, είναι διαφορετικό το δικό του τέμπο γιατί έχει παίξει σε πολύ δυνατά πρωταθλήματα όπως η Ιταλία και η Γαλλία, ο Γαγιέγος ξεκίνησε από 10αρι, πήγε εξτρέμ και γύρισε πίσω. Ο Ντιουσέ έχει άλλα χαρακτηριστικά που δεν τα είχε ο Γαγιέγος”.

“Ο Γιοχού μας δίνει ύψος που η αλήθεια είναι πως μας είχε λείψει. Έρχεται από μια κατηγορία που πιο σκληρή πεθαίνεις. Είναι πολύ δυνατές ομάδες και ένα πολύ δυνατό πρωτάθλημα όπου όλα τα παιχνίδια είναι ντέρμπι. Ο Γιοχού έχει μάθει να παίζει σε σκληρές και δυνατές καταστάσεις. Θέλουμε αμυντικούς που να μπορούν να αμύνονται από εκεί ξεκινάμε αλλά και έχει και σκληράδα. Τις βασικές αρχές του ποδοσφαίρου δεν τις αλλάζεις. Όταν είσαι αμυντικός, είσαι αμυντικός. Αυτό μας ενδιαφέρει και μετά τα υπόλοιπα. Δείτε την Σίτι και την Λίβερπουλ. Τα τελευταία χρόνια αγοράζουν μόνο τερματοφύλακες και αμυντικούς. Αυτό γιατί συμβαίνει; Γιατί από την άμυνα ξεκινάει η αυτοπεποίθηση και να μην δέχονται εύκολα γκολ. Ο αμυντικός πρέπει να προσφέρει στην άμυνα και στην συνέχεια να έπονται τα υπόλοιπα”.

Ο ΚΟΣΜΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΓΗΠΕΔΟ ΜΑΣ ΔΙΝΕΙ ΕΝΤΑΣΗ, ΤΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΚΑΙ ΟΙ ΝΙΚΕΣ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΑΥΤΟΝ

Πριν από λίγες ημέρες είπατε και εκφράσατε την πεποίθηση σας πως η ομάδα θα εμφανιστεί έτοιμη στην πρεμιέρα…

“Πέρασαν τα παλιά χρόνια που τρέχαμε στα βουνά και κάναμε 15 μέρες να πιάσουμε μπάλα. Τώρα ο παίκτης είναι επαγγελματίας, τον ελέγχουμε από το GPS και γνωρίζουμε σε τι κατάσταση βρίσκεται οπότε και ανάλογα κινούμαστε στην προπόνηση. Δεν κάνουμε τίποτα διαφορετικό από το να έχουμε τον ετήσιο σχεδιασμό μας”.

Υπάρχει και ένα πρόγραμμα σχετικά ισορροπημένο που μπορεί να βοηθήσει και την ομάδα…

“Αν ξεκινήσουμε καλά, αποκτούμε αυτοπεποίθηση και αυτό μετράει πολύ. Να έχουμε τον κόσμο στις εξέδρες, η ιδιομορφία του γηπέδου είναι τέτοια που σου δίνει ένταση, παλμό και την ικανότητα να κάνεις ανατροπές. Για τον κόσμο παίζεις, γιατί παίζεις; Το ποδόσφαιρο είναι για τον κόσμο, οι νίκες το ίδιο”.

Η περσινή ομάδα παρουσίασε και ένα πνεύμα “refuse to lose”, θέλετε να το ισχυροποιήσετε ακόμα περισσότερο φέτος;

“Το θέλουμε να το παλεύουμε ακόμα περισσότερο και να ανεβάσουμε ακόμα περισσότερο την ένταση. Όπως συνέβη στο Περιστέρι, δεν γίνεται να παρατάμε ένα παιχνίδι και να έχουμε έναν χαρακτήρα ότι “α, παίξαμε καλά και είμαστε εντάξει”. Στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο αυτό δεν υπάρχει. Κάποιος πληρώνει, κάποιοι σε ακολουθούν. Αν θες να με κερδίσεις, θα φτύσεις αίμα για να το κάνεις. Και εμείς θέλουμε να κάνουμε το ίδιο. Θέλουμε να είμαστε απρόβλεπτοι και να κάνουμε τον ΟΦΗ ακόμα καλύτεροι σε αυτό το κομμάτι γιατί όταν δεν αλλάζεις τότε σε διαβάζει εύκολα ο αντίπαλος”.

Τι περιμένετε ακόμα και σε ποιες θέσεις για την μεταγραφική ενίσχυση του ΟΦΗ;

“Ο αρχικός μας σχεδιασμός ήταν με τον Φελίπε και τον Λάμπρου. Αν έμεναν αυτοί, θα παίρναμε άλλους δύο, χάθηκαν αυτοί οι δύο, θέλουμε τρεις παίκτες μπροστά. Ήταν ο Τσιλιανίδης, ο Καμάου περίμενε να μάθει δύο μήνες πως θα περνάει ανάποδα τον δρόμο. Χάσαμε δύο βασικά γρανάζια και πρέπει να τα αναπληρώσουμε. Σίγουρα θέλουμε ακόμα έναν παίκτη στην άμυνα και όπως είπα πριν, ένα κεντρικό χαφ ακόμα”.

Βλέπουμε και τον Τσιλιανίδη πάντως που πέρυσι δεν συμμετείχε καν στην προετοιμασία…

“Στην θέση του εξτρέμ τώρα, υπάρχει ο Τσιλιανίδης που τον περιμένεις φέτος ενώ πέρυσι έλειπε. Όταν βάζαμε πέρυσι τον Τσιλιανίδη, του είχα εξηγήσει πως αυτό που είχε σημασία ήταν είτε έπαιζε καλά, είτε δεν έπαιζε καλά – σημασία έχει να παίζει για να του φύγει ο φόβος. Τώρα θα κοντράρει τον παίκτη που θα έρθει και αυτό θα τον βοηθήσει ακόμα περισσότερο”.

Ο ΚΟΣΜΟΣ ΞΕΡΕΙ ΠΩΣ ΔΕΝ ΤΟΝ ΚΟΡΟΪΔΕΥΟΥΜΕ, ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΩΡΑΙΟ ΤΗΝ ΜΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΝΑ ΒΓΑΙΝΕΙΣ ΕΥΡΩΠΗ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΝΑ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΣ ΝΑ ΣΩΘΕΙΣ

Ο κόσμος έχει απαιτήσεις από την ομάδα, το είδαμε φέτος, το διαπιστώνουμε και ενόψει της νέας χρονιάς

“Ο κόσμος ξέρει πως δεν τον κοροϊδεύουμε. Δεν είμαστε υπερομάδα αλλά ούτε και μέτρια. Είμαστε όμως μια καλή και κανονική ομάδα. Έχουμε την εμπειρία να το διαχειριστεί. Δεν ξεκινάς τώρα την καριέρα σου, γνωρίζουμε πως πρέπει να το διαχειριστούμε. Το δύσκολο είναι μια χρονιά Ευρώπη, μια χρονιά να σωθείς και δεν είναι ωραίο αυτό. Πέρυσι πήγαμε καλά, φέτος θέλω να πάμε περισσότερο. Και δεν εννοώ μια νίκη παραπάνω αλλά να εξελίξουμε αυτό που παρουσιάσαμε”.

Ο ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗΣ ΕΙΤΕ ΕΙΝΑΙ 17, ΕΙΤΕ ΕΙΝΑΙ 37 ΑΝ ΜΠΟΡΕΣΕΙ ΝΑ ΠΑΙΞΕΙ ΘΑ ΤΟΥ ΔΩΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΥΚΑΙΡΙΑ

Φέτος μετά από πολλά χρόνια είδαμε να συμμετέχει στην προετοιμασία και ένα παιδί από τα σπλάχνα του ΟΦΗ, ο Γιάννης Αποστολάκης. Μπορεί ο ΟΦΗ να του δώσει χώρο στο φετινό πρωτάθλημα;

“Ταλέντο υπάρχει, πρέπει να τους δώσουμε τον χρόνο για να πιστέψουν όπως και ηρεμία που διαθέτει τώρα ο ΟΦΗ. Τώρα έχουμε ένα παιδί 17 χρονών με τόσο μεγάλη ωριμότητα στο παιχνίδι του, για την ηλικία του παίζει πιο λογικά και πρέπει να δυναμώσει μέσα από τις προπονήσεις και να φτιάξει χαρακτήρα. Έχει ταλέντο και αυτό το επιθετικό που θέλουμε να το εξελίξει. Δεν υπάρχει άλλος 17αρης που να έχει κάνει προετοιμασία με την πρώτη ομάδα, αν μπορεί να ανταποκριθεί εμείς θα του δώσουμε την ευκαιρία. Αν μπορεί, είτε είναι 17 – είτε 37 δεν έχει σημασία. Είναι η πρώτη φορά που η ομάδα δίνει κανονικό συμβόλαιο σε ένα μικρό παιδί και αυτό σημαίνει πως τον υπολογίζουμε”.

Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Gentikoule στο Google News και στο Facebook