Φελίπε: Απόφαση καρδιάς – Είμαι και νιώθω ελεύθερος στον ΟΦΗ

Eπιμέλεια:Μανώλης Σαρρής

Ο Λουίζ Φελίπε δεν μιλάει συχνά. Και όταν το κάνει, βάζει πάντα το συναίσθημα και όχι την λογική. Το συναίσθημα είναι εκείνο με το οποίο λειτουργούσε πάντα και το συναίσθημα τον οδηγεί σε αυτήν την συνέντευξη.

Ο Βραζιλιάνος επιθετικός στην πρώτη του κανονική, όπως λέει και ο ίδιος, προετοιμασία μετά από αρκετά χρόνια μιλάει στο Gentikoule, βάζει μπόλικο συναίσθημα στην συζήτηση για τον ΟΦΗ και δεν κρύβει ότι και εκείνος πλέον νιώθει απελευθερωμένος σπάζοντας τα δεσμά του με την Σπόρτινγκ Λισαβόνας έπειτα από τριετία που μόνο άβολα τον έκανε να νιώθει, με εξαίρεση το πρώτο εξάμηνο της παρουσίας του στην Κρήτη.

Ο φορ του ΟΦΗ ζει εντελώς διαφορετικά την παρουσία του στο club, το δείχνει σε καθημερινή βάση, είναι με το χαμόγελο στα χείλη και μέσα από την καθημερινότητα στο Όοστερμπεκ δείχνει ανυπόμονος για τη νέα αγωνιστική περίοδο.

Τι συνέβη το περασμένο καλοκαίρι και πως ένιωσες όταν επέστρεψες τον Ιανουάριο;

Επέλεξα να έρθω στον ΟΦΗ εκείνη την στιγμή γιατί ήμουν σε μία φάση της καριέρας μου που χρειαζόμουν παιχνίδια. Περίμενα να το πετύχω αυτό στον ΟΦΗ, ήταν σχετικά εύκολο για εμένα να ταιριάξω. Όταν αρχίζω να παίζω, τα γκολ εμφανίζονται, πρέπει να έχω χρόνο και για εμένα ο ΟΦΗ ήταν ένα πολύ σημαντικό βήμα. Μετά όταν είχα ξανά την ευκαιρία να έρθω στον ΟΦΗ, είχα τις αναμνήσεις από την πρώτη φορά. Είχα καλές αναμνήσεις, όλοι με καλωσόρισαν όμορφα κι έτσι θέλω να το… επιστρέψω, θέλω να παίξω και να σκοράρω.

“Δεν υπάρχει μυστικό στην αγάπη, από την πρώτη μέρα ένιωσα να με αγαπούν όλοι στον ΟΦΗ”

Περίπου ένα μήνα πριν, ανέφερες τον ΟΦΗ ως το «σπίτι σου» σε συνέντευξη στην Βραζιλία. Πως εξηγείς αυτή τη σύνδεση παρότι έπαιξες μόνο έξι μήνες την πρώτη φορά στην ομάδα;

Δεν υπάρχει μυστικό σε αυτά τα πράγματα. Είναι ο τρόπος που με υποστήριξαν όλοι την πρώτη φορά, και ένιωσα την αγάπη τους. Αυτό που ένιωσα εδώ είναι αυτό που με κάνει να νιώθω σπίτι μου. Όλα είναι σημαντικά για εμένα. Οι προπονητές, οι οπαδοί. Όταν έχεις αυτή την υποστήριξη, βγάζεις πιο εύκολα αυτά που θέλεις στο γήπεδο.

Τι βρήκες στον ΟΦΗ που δεν είχες βρει στις προηγούμενες ομάδες;

Δεν ήταν η πρώτη φορά που ένιωθα αυτά τα πράγματα, το είχα νιώσει και σε άλλα μέρη που έχω δουλέψει, αλλά ήμουν δέκα χρόνια στην Πορτογαλία, οπότε ένιωσα την ανάγκη να αλλάξω περιβάλλον. Από την στιγμή που διάλεξα τον ΟΦΗ, όλα εξελίχθηκαν με έναν πολύ θετικό τρόπο.

Είσαι εδώ και έξι μήνες ελεύθερος από την Σπόρτινγκ. Είναι αυτό κάτι που σε κάνει να νιώθεις πιο άνετος; Για το δικό σου μέλλον, για τον ΟΦΗ;

Είναι ένα θετικό πρόσημο. Σίγουρα πέντε χρόνια στην Σπόρτινγκ είναι ένα μεγάλο κεφάλαιο στην καριέρα μου, αλλά και όταν έφευγα, πάντα υπήρχε στο πίσω μέρος του μυαλού μου, το εάν θα επιστρέψω στην ομάδα, το εάν θα φύγω, το εάν θα πρέπει να βρω νέα ομάδα. Τώρα όμως που έχω απλά εστιάσει στον ΟΦΗ, χωρίς να μου αποσπά την προσοχή κάτι, ξέρω τους στόχους μου και είναι πιο εύκολο για εμένα.

“Φέτος είναι η πρώτη μου προετοιμασία μετά από χρόνια, βρίσκω διαφορές στις δύο θητείες μου στον ΟΦΗ”

Βρήκες διαφορές ανάμεσα στην πρώτη και την δεύτερη θητεία σου στον ΟΦΗ;

Βλέπω αρκετές διαφορές ανάμεσα στις δύο θητείες. Είναι βέβαια λογικό, γιατί στο σύγχρονο ποδόσφαιρο αλλάζουν παίκτες, έχουμε νέο προπονητή, διαφορετικό στιλ. Είναι όμως η δουλειά μου να προσαρμοστώ και να κάνω το καλύτερο για την ομάδα.

Πιστεύεις ότι οι τελευταίοι έξι μήνες ήταν μία παρένθεση; Είναι μία νέα περίοδος αυτό το καλοκαίρι, με την πρώτη σου προετοιμασία με την ομάδα;

Είναι λίγο διαφορετικό γιατί για λίγο καιρό δεν γνώριζα που θα πάω και σε ποια ομάδα θα αγωνιστώ. Φέτος είναι η πρώτη χρονιά που λαμβάνω μέρος στην προετοιμασία κανονικά, από την αρχή, και είναι πιο εύκολο για εμένα να ταιριάξω με την ομάδα. Απλά εστιάζω στη δουλειά που κάνουμε.

Την πρώτη φορά έπαιξες μόνο τρεις μήνες στον ΟΦΗ. Πως εξηγείς αυτή την αγάπη του κόσμου προς το πρόσωπό σου;

Είναι φυσιολογικό, είμαι επιθετικός. Όλα για εμένα είναι απλά. Για τρεις μήνες σκόραρα αρκετά, και οι φίλοι του ΟΦΗ με… ερωτεύτηκαν. Εάν όμως είμαι εδώ τρεις μήνες και δεν σκοράρω, ίσως αυτή η αγάπη… αλλάξει.

Είδαμε ότι αυτούς τους μήνες δεν σκόραρες πολύ, αλλά οι φίλοι της ομάδας ακόμα σου δείχνουν την αγάπη τους, κυρίως μέσω των social media.

Έχω πολύ καλή σύνδεση με τους φίλους του ΟΦΗ. Λαμβάνω πολλά μηνύματα και προσπαθώ να απαντάω σε όλα. Ο κόσμος γνωρίζει ότι την δεύτερη φορά που είχα την επιλογή να έρθω εδώ είχα κι άλλες προσφορές, ακόμα και οικονομικά καλύτερες. Αλλά διάλεξα να έρθω εδώ, σε ένα μέρος που είμαι χαρούμενος. Νομίζω ότι οι οπαδοί το αναγνωρίζουν αυτό και αυτή η κατάσταση είναι σημαντική.

“Το αίσθημα της χαράς είναι σημαντικό, στον ΟΦΗ είμαι πραγματικά χαρούμενος”

Πόσο σημαντικό είναι να είσαι χαρούμενος στο ποδόσφαιρο;

Από την εμπειρία μου, το αίσθημα της χαράς είναι πολύ σημαντικό. Έχω και την εμπειρία από ομάδες που δεν ήμουν χαρούμενος, ευτυχώς όχι πολλές. Όταν είμαι χαρούμενος τα πράγματα μπαίνουν σε μία σειρά και όλα είναι όπως πρέπει.

Ο ΟΦΗ μπαίνει στη νέα σεζόν με υψηλές προσδοκίες. Πως βλέπεις τη νέα χρονιά;

Μπορώ να μιλήσω μόνο για τον εαυτό μου. Οι προσδοκίες μου είναι πολύ πολύ υψηλές. Σίγουρα πρέπει να συμβούν αρκετά πράγματα, υπάρχουν πράγματα να βελτιώσουμε και γι’αυτό υπάρχει η προετοιμασία, για να δουλέψει και να δοκιμάσει πράγματα ο προπονητής, και να βελτιώσει όσα στοιχεία χρειάζεται.

Την πρώτη φορά ο ΟΦΗ δεν κατάφερε να μπει στα Play Offs για τρεις βαθμούς. Πιστεύεις ότι ο ΟΦΗ μπορεί να πετύχει αυτό τον στόχο τη νέα σεζόν;

Αισθάνομαι ότι η ομάδα έχει όλα όσα χρειάζεται για να πετύχει αυτό τον στόχο. Μία ομάδα με τον ΟΦΗ, που έχει αυτές τις συνθήκες, είναι μία ομάδα που πρέπει να παλεύει για την είσοδό της στα Play Offs όχι μόνο φέτος, αλλά κάθε χρόνο.

Πως αισθάνεσαι πιο άνετα στον αγωνιστικό χώρο; Προτιμάς να παίζεις μόνος στην επίθεση ή μαζί με κάποιον άλλο;

Σε όλη μου την καριέρα παίζω μόνος μου μπροστά, μαζί με δύο εξτρέμ. Έχω συνηθίσει να παίζω έτσι πιο πολύ, αλλά δεν είναι απόφασή μου. Εάν ο προπονητής επιλέξει να παίξει με δύο επιθετικούς, θα κάνω το καλύτερο που μπορώ για να προσαρμοστώ σε αυτές τις συνθήκες, δεν είναι πρόβλημα για εμένα.

Σε ένα από τα παιχνίδια της περασμένης σεζόν, ο Βάλντας Νταμπράουσκας είπε ότι έκανες ένα φανταστικό παιχνίδι, παρότι δεν σκόραρες. Σε αυτό κόντρα στον Ατρόμητο. Πόσο σημαντικό είναι για εσένα να παίζεις και για τους συμπαίκτες σου, δίνοντας ασίστ και βοηθώντας τους με άλλους τρόπους;

Δεν μπορείς να μετρήσεις αν παίζω καλά ή όχι μόνο από τον αριθμό των γκολ μου. Πρώτος στόχος για εμένα είναι να βοηθάω την ομάδα. Εάν χρειαστεί να παίξω πιο πίσω και να βοηθήσω στην κυκλοφορία θα το κάνω, αν χρειαστεί να κάνω ασίστ, θα το κάνω, και εννοείται, ότι είναι ακόμα καλύτερο για εμένα να σκοράρω. Αλλά είναι εντελώς πιθανό για έναν επιθετικό να παίξει καλά, ακόμα κι εάν δεν έχει σκοράρει σε ένα παιχνίδι.

Αισθάνεσαι πλέον πιο ώριμος από όλες τις φάσεις στην καριέρα σου;

Έχω αποκτήσει εμπειρία, αυτό μου δίνει έναν διαφορετικό τρόπο να καταλάβω το παιχνίδι και να καταλάβω τα πάντα γύρω μου. Σίγουρα μερικές φορές αυτό μπορεί να προκαλέσει κακό, ίσως δω περισσότερα και να αγχωθώ. Το σημαντικό για εμένα είναι σε ένα παιχνίδι να είμαι άνετος και να μπορώ να περιμένω τι θα συμβεί μετά, λόγω της εμπειρίας μου.

Πως αισθάνεσαι που έχεις από πίσω σου στον αγωνιστικό χώρο παίκτες όπως ο Νέιρα, ο Μπάκιτς, και γενικότερα παίκτες που μπορούν να σε βοηθήσουν να σκοράρεις ευκολότερα;

Είναι πολύ ευκολότερο για εμένα να σκοράρω όταν έχω πίσω μου τέτοιους παίκτες, γιατί έχουν πολύ καλή τεχνική, είναι πολύ έξυπνοι και συνδέομαι πολύ εύκολα με τους συγκεκριμένους ποδοσφαιριστές. Για εμένα είναι φανταστικό, πολύ καλό.

Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Gentikoule στο Google News και στο Facebook