Αποκαλυπτικός Μπορμπόκης για ΟΦΗ και Δέλλα: “Όταν έγινε η πρόταση του είπα κλείσε τα μάτια και πήγαινε”

Eπιμέλεια:Gentikoule.gr

Σε μια αποκαλυπτική συνέντευξη με αρκετές ειδήσεις, ο Βασίλης Μπορμπόκης μίλησε για τον φετινό ΟΦΗ. “Έπρεπε να έχουμε περισσότερους βαθμούς, να μην κρυβόμαστε, ο ΟΦΗ πρέπει να παίζει στα play offs” τόνισε μεταξύ των άλλων.

Ο Βασίλης Μπορμπόκης, βοηθός του Τραϊανού Δέλλα στην τεχνική ηγεσία του ΟΦΗ, φιλοξενήθηκε στην εκπομπή “Στρογγυλή Θεά” του Crete2day σε μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης με φόντο το παρόν και το μέλλον του ΟΦΗ:

-Πώς προέκυψε η συνεργασία με τον Τραϊανό Δέλλα;

«Με τον Τραϊανό Δέλλα είμαστε μαζί από το 1997. Τότε σαν συμπαίκτες στην Σέφιλντ Γιουνάιτεντ. Έκτοτε δεν χάσαμε επαφή. Είμαστε κοντινοί φίλοι. Για πρώτη φορά τον έμαθα σε ένα παιχνίδι Άρης – ΑΕΚ 2 – 0 που μας είχε βάλει δύο γκολ.

Τότε η Σέφιλντ έψαχνε στόπερ. Είχα ξεκινήσει πολύ καλά, και οι Άγγλοι ήθελαν να έχω παρέα, για να έχω καλύτερη απόδοση. Το κάνουν αυτό.

Η προπονητική όμως δεν προέκυψε λόγω φιλίας. Ο «Τράι» με πίεσε να γίνω προπονητής. Ο Δημήτρης Μπουρουτζίκας με είχε πιέσει να γίνω αναλυτής, και να συνεργαστώ με τον Μπάγεβιτς. Αρχικά δεν ήθελα.

Στη συνέχεια συνεργαστήκαμε όμως για μερικά χρόνια. Ο Τραϊανός ήταν τότε ποδοσφαιριστής. Του άρεσε αυτό που έκανα, και με πίεσε να γίνω προπονητής, να πάω στις σχολές και να πάρω δίπλωμα»

-Είσαστε χρόνια μαζί. Στα δύσκολα χρόνια της ΑΕΚ, στον Ατρόμητο, τον Παναιτωλικό, και τώρα στον ΟΦΗ

«Είχα κάποιες προτάσεις, αλλά δεν ήθελα να δουλέψω με άλλους.

Με τον Τραϊανό, «ταιριάζουν τα χνώτα» μας. Μπορεί να διαφωνήσουμε ή και να μαλώσουμε σε κάποιες περιπτώσεις αλλά ταιριάζουμε.

Λέω την άποψη μου, φυσικά όταν μου τη ζητάει.

Πάντα έχω άποψη για να δώσω λύσεις, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι ακούει εμένα.

Ο προπονητής είναι αυτός που παίρνει τις αποφάσεις.

Εγώ προσπαθώ να τον βγάλω μέσα από μια δύσκολη κατάσταση. Για αυτό λέγεσαι βοηθός προπονητή»

-Τι σου άφησε η παραμονή στην Αγγλία;

«Ήταν μεγάλο σοκ για μένα. Αν για παράδειγμα ο προπονητής έλειπε για μια εβδομάδα δεν άλλαζε τίποτα . Οι παίκτες έκαναν πιο πολύ προπόνηση. Οι διαφορές παραστάσεων δεν είχαν να κάνουν μόνο με την προπονητική, αλλά γενικότερα με τις εγκαταστάσεις, τον τρόπο σκέψης, και την αγάπη που έδιναν στο ποδόσφαιρο.

Εκεί πρέπει να είσαι μόνο χαρούμενος. Κάνεις αυτό που σε ευχαριστεί. Δεν υπήρχαν διαφωνίες.

Οι παίκτες είχαν άποψη, και έπαιζαν σε μία θέση. Είναι πολύ σημαντικό αυτό και το συμβουλεύω και τώρα στα παιδιά. Ότι πρέπει να παίζουν μία μόνο θέση. Είμαι κατά της άποψης ότι ο ποδοσφαιριστής πρέπει να παίζει σε πολλές θέσεις στο γήπεδο. Ο ποδοσφαιριστής πρέπει να παίζει εκεί που αποδίδει καλύτερα.

Ο ΟΦΗ θέλει να βρεθεί στις πρώτες θέσεις και να μείνει εκεί για χρόνια γιατί έχει τις βάσεις. Σε ένα ρόστερ όμως 18 – 20 παικτών δεν μπορούμε να λέμε ότι ένας παίκτης είναι πολυθεσίτης. Πρέπει να παίζει στη θέση που είναι καλύτερος»

-Πώς προέκυψε η πρόταση του ΟΦΗ, και πώς κύλησε το προηγούμενο δίμηνο στην ομάδα;

«Δεν ήξερα τίποτα. Με πήρε τηλέφωνο ο Τραϊανός και μου είπε ότι υπήρχε πρόταση από τον ΟΦΗ. Του είπα «κλείσε τα μάτια και πήγαινε, είτε είμαι εγώ, είτε επιλέξεις κάποιον άλλο».  Αυτή ήταν η απάντηση μου, γιατί βλέπω πώς κινείται ο ΟΦΗ.

Ο ΟΦΗ έχει καλό υλικό, όμως όταν έγινε η πρόταση στον «Τράι», αγωνιστικά ήταν από τις χειρότερες ομάδες.

Όχι σαν ταλέντο, ή επίπεδο παικτών, αλλά σε αγωνιστικό επίπεδο.

Στην αμυντική λειτουργία, στο transition, στην κατοχή της μπάλας. Είχε πολλά θέματα.

Δεν είχε βρει τους βασικούς.

Σε κάθε ομάδα υπάρχουν βασικοί και αναπληρωματικοί.

Σε αυτό είμαι κάθετος. Δεν είμαι διπλωμάτης. Όλοι είμαστε ίσοι, αλλά δεν είμαστε ίδιοι.

Όταν φτιάχνεις μια ομάδα, προσπαθείς να βρεις τους παίκτες που θα έχουν την καλύτερη «χημεία».

Είμαι άνθρωπος του χώρου και ξέρω τι εγκαταστάσεις και τι ανθρώπους έχει ο ΟΦΗ. Πέρα από μια χειραψία δεν έχω γνωριστεί με τον κ. Μπούση.

Ξέρω όμως την οικογένεια του, και πολύ καλύτερα ο Τραϊανός.

Στην αρχή ο Τραϊανός ήταν κάθετος. Δεν ήθελε να έλθει στον ΟΦΗ για να μην ρισκάρει την σχέση του με τον Μπούση»

-Ο ΟΦΗ προσπαθεί εδώ και χρόνια να «κατοχυρώσει» μια αγωνιστική ταυτότητα. Δεν τα έχει καταφέρει. Υπάρχει θέμα «ισορροπίας». Είναι μια ομάδα με καθορισμένους ρόλους ή αυτό θα γίνει τη νέα χρονιά;

«Όταν ήρθαμε ο στόχος μας ήταν άμεσος και είχε να κάνει με την επιβίωση.

Να κάνουμε τρεις νίκες και να σωθεί η ομάδα. Τελικά οι τρεις νίκες δεν έφτασαν.

Τώρα ο ΟΦΗ είναι στους 34 βαθμούς, που για μένα είναι λίγοι. Η ομάδα θα μπορούσε να έχει περισσότερους, και αναφέρομαι στο διάστημα των τελευταίων εννέα παιχνιδιών που είμαστε εμείς στην τεχνική ηγεσία.

Οι βαθμοί είναι λίγοι βάσει απόδοσης, ελέγχου παιχνιδιού και ευκαιριών.

Είμαστε όλοι ευχαριστημένοι από τους παίκτες και από αυτά που τους ζητάμε.

Το επόμενο κομμάτι θα προγραμματιστεί με τη διοίκηση.

Ο ΟΦΗ πρέπει να βάλει στόχους. Δε φοβάμαι να το πω. Αυτή είναι η γνώμη μου.

Ξέρω που δουλεύω. Ο ΟΦΗ είναι τεράστια ομάδα. Πρέπει να διεκδικεί την εξάδα, και να παίζει στα πλέι – οφ»

-Για να φτάσεις όμως στα πλέι – οφ, πρέπει να υπερισχύεις απέναντι σε ισάξιους ή και κατώτερους αντιπάλους. Φέτος ο ΟΦΗ νίκησε τον ΠΑΟΚ, την ΑΕΚ, και τον Άρη αλλά με τις ομάδες που βρίσκονται κάτω από τη μέση της βαθμολογίας δεν τα πήγε καθόλου καλά.

«Όταν αντιμετωπίζεις αυτές τις ομάδες, η προσέγγιση είναι τελείως διαφορετική. Είναι δύσκολο να γίνεις κυρίαρχος. Μαζεύεσαι πίσω, και προσπαθείς να κλείσεις τους χώρους. Αυτά τα παιχνίδια εγώ τα θεωρώ εύκολα.

Τα άλλα παιχνίδια πρέπει να «δουλεύεις» περισσότερο. Δεν ξέρω τι έκαναν οι προηγούμενοι προπονητές, αλλά σίγουρα η ομάδα σε αυτά τα παιχνίδια δεν ήταν κυρίαρχη.

Είναι διαφορετικό να παίζεις με το Βόλο και τον Παναιτωλικό, χωρίς να θέλω να μειώσω αυτές τις ομάδες. Αν θεωρείσαι καλή ομάδα, σε τέτοιους αγώνες πρέπει να κυριαρχήσεις. Αυτό είναι το δύσκολο. Αυτό δουλεύεις»

-Καταγράφεται στα θετικά της τεχνικής ηγεσίας ότι κατάφερε να απομακρύνει τον ΟΦΗ από μια φάση υπνηλίας στην οποία είχε περιπέσει. Έδιωξε ανασφάλειες και φόβους

«Νομίζω ότι ο προπονητής παίρνει τα εύσημα. Μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα τα κατάφερε.

Για τους προηγούμενους, δεν μπορώ να μιλήσω και να πω για ήταν έτσι τα πράγματα.

Σε κάθε ομάδα υπάρχουν οι ευχαριστημένοι και οι δυσαρεστημένοι ποδοσφαιριστές.

Συνήθως οι παίκτες λένε ότι ένας προπονητής είναι καλός ή κακός ανάλογα με το αν παίζουν ή όχι, όμως δεν πρέπει να κρίνουμε έτσι. Ο προπονητής πρέπει να κρίνεται διαφορετικά.

Το πρώτο πράγμα για να μπορέσεις να κερδίσεις την εμπιστοσύνη των ποδοσφαιριστών, είναι ο σεβασμός.

Προσωπικά πάντα σκέφτομαι ποιος μου φέρθηκε πιο καλά. Ο Στράτος Βουτσακέλης, ο Μπάγεβιτς, οι προπονητές που είχα στην Αγγλία.

Η συμπεριφορά παίζει μεγάλο ρόλο»

-Τι πιστεύεις ότι λείπει περισσότερο από τον ΟΦΗ

«Δεν μπορώ να έχω άποψη. Αυτή τη στιγμή είμαστε πολύ καλά. Είναι μικρό το χρονικό διάστημα που προβληματιστήκαμε στις προπονήσεις.

Δεν σημαίνει ότι ένας παίκτης που δεν μπορεί να παίξει σε μια ομάδα, αποκλείεται να παίξει σε μια, που είναι καλύτερου επιπέδου.

Όταν ήμουν στη Σέφιλντ ή την Ντέρμπι υπήρχαν ποδοσφαιριστές που δεν αγωνίζονταν και αργότερα πήγαιναν στην Έβερτον ή στη Λίβερπουλ. Ήταν ένα γεγονός που μου έκανε εντύπωση, και δεν μπορούμε να το αποδεχτούμε ακόμα στην Ελλάδα.

Αυτή τη στιγμή βγάζω το «καπέλο» στους παίκτες μας για τη δουλειά που έχουν κάνει και παρουσιάζουν αυτή την εικόνα στο γήπεδο»

-Το βασικό μέλημα μόλις ήρθατε στην ομάδα ποιο ήταν;

«Βασικά εστιάσαμε σε ψυχολογικό επίπεδο και μετά σε επίπεδο φυσικής κατάστασης»

-Έχουν γίνει αξιολογήσεις. Οι τελικές κρίσεις για την νέα χρονιά;

«Δεν έχουμε σωθεί ακόμα»

-Πιστεύεις ότι υπάρχει θέμα;

«Δεν το πιστεύω, όμως μαθηματικά ακόμα δεν έχουμε τελειώσει και ο στόχος μας είναι το παιχνίδι του Σαββάτου.

Για να συζητήσεις για τη νέα χρονιά πρέπει να είσαι χαλαρός.

Να πεις την άποψη σου στους ανθρώπους που «τρέχουν» την ομάδα. Να συμφωνήσουν και να διαφωνήσουν. Αυτή τη στιγμή δεν μπορείς να κάνεις κάτι τέτοιο. 

Δεν έχει γίνει ακόμα τέτοια συζήτηση με τη διοίκηση»

-Ο Τραϊανός Δέλλας πάντως δεν έχει ταχθεί υπέρ των πολλών αλλαγών σε θέματα έμψυχου δυναμικού

«Αυτό το λέει γιατί σε μια μεταγραφική περίοδο οι περισσότεροι από τους ποδοσφαιριστές που έρχονται, προσαρμόζονται μετά από 4 με 6 μήνες. Κάποιοι άλλοι μετά από 1 χρόνο. Το διάστημα γίνεται μεγαλύτερο αν αλλάξεις χώρα. Ο Μπερνάρ ήθελε 2,5 χρόνια για να δείξει αν είναι καλός παίκτης ή όχι.

Στη Σέφιλντ είχα προσαρμοστεί αμέσως, ενώ στη Ντέρμπυ χρειάστηκα πάνω από 2 μήνες. Δεν μπορούσα να βρεθώ με τους παίκτες.

Είναι δεδομένο ότι ένας παίκτης θα είναι καλύτερος μετά από 6 μήνες, και τον επόμενο χρόνο ακόμα περισσότερο αν μείνει με τους ίδιους προπονητές και την ίδια φιλοσοφία»

-Να περιμένουμε «θερμό» μεταγραφικό καλοκαίρι;

«Πιστεύω πως ναι»

-Το θέμα της ανάκαμψης, είναι θέμα νοοτροπίας, δουλειάς, παικτών; Ποιο στοιχείο προτάσσεται;

«Δε θα κρυφτώ. Πιστεύω ότι το πρώτο θέμα είναι το προπονητικό τιμ, και ιδιαίτερα ο προπονητής.

Θα φέρω για παράδειγμα τη Μάντσεστερ Σίτι. Με ποδοσφαιριστές που αρχικά είχαν αμφισβητηθεί όπως ο Ακέ, ο Ακάντζι, ο Κανσέλο.

Τώρα όλοι φαίνονται παιχταράδες και οι αντίπαλοι «κουνούπια».

Ο προπονητής είναι αυτός που κάνει την ομάδα.

Όταν πήγα στην ΑΕΚ ήμουν σκόρερ, και ο Μπάγεβιτς με έβαλε δεξί μπακ γιατί είχε πληθώρα παικτών. Κατάφερε όμως όλους να τους προσαρμόσει.

Είναι ψέμα αυτό που λένε ότι ο προπονητής πρέπει να πάρει τους παίκτες είναι ένα ψέμα. Αυτό δεν γίνεται πουθενά στον κόσμο.

Ο προπονητής επιλέγει χαρακτηριστικά παικτών, και η διοίκηση θα δώσει έναν αριθμό από τους οποίους θα γίνει η επιλογή.

Έτσι γίνονται οι μεταγραφές.

Οι δύο καλύτεροι εξτρέμ στην Ελλάδα είναι ο Ζίφκοβιτς και ο Ντεσπόντοφ, κι όμως αυτοί οι δύο δεν μπορούν να συνυπάρξουν στην ίδια πλευρά»

-Τα μειονεκτήματα που είχατε να αντιπαλέψετε όταν ήρθατε στην ομάδα ποια ήταν;

«Στη διάρκεια της εβδομάδας, για 2 – 3 μέρες κάτι δεν πήγαινε καλά. Για αυτό αλλάξαμε τις προσαρμογές.

Κι αυτό το λέω χωρίς να αναφέρομαι σε προπονητές ή γυμναστές. Ο Νίκος είναι εκπληκτικός γυμναστής. Είμαστε άψογοι συνεργάτες.

Η άποψη τόσο του Τραϊανού, όσο και η δική μου είναι ότι το κομμάτι της φυσικής κατάστασης ανήκει στους γυμναστές. Αν σε αυτό το κομμάτι, κάτι δε δουλεύει καλά τότε πρέπει να «απολογηθούν» αυτοί που το έχουν αναλάβει γιατί ο προπονητής, τούς έχει δώσει το ελεύθερο. Βασίζεται σε αυτούς και τους εμπιστεύεται.

Υπάρχουν προπονητές που δεν το κάνουν αυτό, και κάνουν μόνοι τους την προπόνηση. Ο Δέλλας όμως και εγώ λειτουργούμε διαφορετικά.

Αυτή τη στιγμή έχουμε δύο, που συνεργάζονται άψογα μεταξύ τους.

Το ποδόσφαιρο έχει προχωρήσει. Υπάρχουν ομάδες που έχουν 7 γυμναστές.

Ο χώρος των αποδυτηρίων πρέπει επίσης, να είναι χώρος ψυχαγωγίας, για να μπορεί να έρχεται ο παίκτης 2 – 3 ώρες πριν.

Αν με βλέπει ένας παίκτης και φεύγει θα στενοχωρηθώ. Είτε παίζει, είτε όχι.

Αν δε με αγκαλιάσει, αν δε χαιρετηθούμε, και δεν κάνουμε το καλαμπούρι μας, θα αισθανθώ πολύ άσχημα και μπορεί να φύγω από την ομάδα. Τέτοιος τύπος είμαι.

Έτσι λειτουργούμε. Για να φεύγουν όλα τα προβλήματα, και να έχουμε καλή προπόνηση.

Πριν πάω στην Αγγλία, το έζησα αυτό στην ΑΕΚ, και σε χρόνια που δεν είχαμε τις ανέσεις που έχουν τώρα οι ομάδες»

-Τα πλέι – άουτ είναι αξιόπιστο δείγμα γραφής; Μήπως αυτή η διαδικασία έχει αρνητικά δομικά στοιχεία για να οδηγήσουν σε ασφαλή συμπεράσματα;

«Σε οδηγούν σε ασφαλή συμπεράσματα, αλλά δεν πρέπει να υπάρχει έπαρση, αλλά να είμαστε χαμηλών τόνων. Σε κάποια παιχνίδια θαύμασα την ομάδα. Την αντίδραση π.χ. που είχαμε στα Γιάννινα με τον ΠΑΣ. Δέκα – δεκαπέντε λεπτά δεν παίξαμε καλά, όμως μετά η ομάδα έβγαλε αντίδραση.

Τα θετικά στοιχεία πρέπει να προβάλλεις, τα αρνητικά θα τα βελτιώσεις μέσα από την προπόνηση.

Θαύμασα επίσης την αμυντική λειτουργία. Ειδικά στο παιχνίδι με τον Παναθηναϊκό ο κόσμος μπορεί να νόμιζε ότι βρισκόμασταν στα ¾ πίσω. Ο Αποστολάκης που έπαιξε εκπληκτικά σε τακτικό επίπεδο.

Έκανε άψογα ότι του ζήτησε ο προπονητής.

Στο μικρό χρονικό διάστημα που βρισκόμαστε εδώ, ο ΟΦΗ είναι μια από τις καλύτερες ομάδες στο transition.

Η ομάδα έχει βάλει σε 9 παιχνίδια 17 γκολ.

Για αυτό είπα ότι οι βαθμοί είναι λίγοι»

-Η εξέλιξη των νέων ποδοσφαιριστών πώς πάει;

«Εκπληκτικά. Πλέον πρέπει να μπουν στην ομάδα. Είμαι της άποψης ότι ο νέος ποδοσφαιριστής πρέπει να μπαίνει μαζί με τους 10 βασικούς. Όχι να τον βάζεις όταν η ομάδα δεν πάει καλά.

Τον νέο ποδοσφαιριστή πρέπει να τον βοηθήσεις, όχι να κοιτάς να παίρνεις πράγματα από αυτόν, και να σκεφτόμαστε ότι σε ένα χρόνο θα είναι περιουσιακό στοιχείο του ΟΦΗ.

Θέλουν βοήθεια για να μπορείς να έχεις παίκτες σε ένα χρόνο που θα είναι κομβικοί για την ομάδα, και δεν αναφέρομαι μόνο στον Αποστολάκη, και το Θεοδοσουλάκη.

Όταν ήμασταν στον Παναιτωλικό «ανέβηκαν» πέντε βασικοί από την Κ 19. Το κάνει αυτό ο Δέλλας, και δε θα το κάνει επειδή πρέπει. Θα το κάνει επειδή υπάρχουν στον ΟΦΗ υπάρχουν καλοί παίκτες».

-Είπες ότι ο ΟΦΗ πρέπει να έχει υψηλούς στόχους. Η ομάδα είχε 4 κακές χρονιές στα 6 τελευταία χρόνια. Δεν έχει βρει ακόμα ισορροπία.

«Ο ΟΦΗ από του χρόνου πρέπει να βάλει στόχους.

Δοκιμαζόμενος είναι ο προπονητής, ο οποίος δείχνει πολύ καλά στοιχεία. Χρειάζεται να του δώσουμε χρόνο, για να παρουσιάσει ένα καλό σύνολο που θα διεκδικεί μέχρι την τελευταία αγωνιστική την είσοδο στην εξάδα»

-Και φέτος η ομάδα είχε στόχο την εξάδα, αλλά δεν τα κατάφερε.

«Ο στόχος είναι ο ΟΦΗ να παίζει στα πλέι – οφ, όχι στα πλέι – άουτ. Να παίξει μεγαλύτερα ντέρμπι απέναντι σε καλύτερες ομάδες. Δεν χρειάζεται να κρυβόμαστε.

Ο Ολυμπιακός είχε τον ίδιο πρόεδρο, και τους ίδιους παίκτες, εμφανίστηκε ο νέος προπονητής, και μέσα σε λίγο χρονικό διάστημα τον εμπιστεύεσαι. Ο προπονητής ήταν αυτός που άλλαξε την εικόνα του.

Το θέμα για τον ΟΦΗ είναι να διεκδικεί. Αυτό είναι το συμπέρασμα και η επιθυμία του κόσμου. Να υπάρχει ενδιαφέρον. Να μη βγαίνει από τους στόχους του, τόσο νωρίς»

-Σου έχει μείνει κάποιο ποδοσφαιρικό απωθημένο;

«Ίσως το να έπαιζα πιο μπροστά. Δεν έχω όμως κανένα απωθημένο. Η ποδοσφαιρική μου ζωή ήταν γεμάτη».

-Τι «βλέπεις» για την κατάκτηση του πρωταθλήματος Αγγλίας;

«Δείχνει» ότι θα το πάρει η Σίτι»

-Στην Ελλάδα;

«Το πρωτάθλημα είναι το καλύτερο των τελευταίων 20 – 25 χρόνων. Και πέρυσι ήταν καλό, όμως στα τελευταία παιχνίδια το διεκδίκησαν Παναθηναϊκός και ΑΕΚ. Τώρα το διεκδικούν όλοι.

Νομίζω ότι το αβαντάζ το έχει η ΑΕΚ. Είναι μπροστά στη βαθμολογία και όταν είσαι ήδη πρωταθλητής διαχειρίζεσαι καλύτερα τις καταστάσεις. Όπως συνέβαινε με τον Ολυμπιακό τα προηγούμενα χρόνια»

Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Gentikoule στο Google News και στο Facebook