Η τακτική ανάλυση του αγώνα του ΟΦΗ με τον Ολυμπιακό

Eπιμέλεια:Μανώλης Σαρρής

Δείτε την τακτική ανάλυση του αγώνα του ΟΦΗ με τον Ολυμπιακό όπως την παρουσιάζει η ιστοσελίδα “overlap”. Ποια ήταν τα πλεονεκτήματα και τα σημεία που ξεχώρισαν από το παιχνίδι του ΟΦΗ και ποια αυτά στα οποία υστέρησαν οι ποδοσφαιριστές του Νίκου Αναστόπουλου.

Οι διατάξεις των δύο ομάδων

Οι διατάξεις των δύο ομάδων

Σε ένα ματς που όπως αναμενόταν έκρυβε παγίδες τόσο στο αγωνιστικό όσο και στο ψυχολογικό κομμάτι οι πρωταθλητές Ελλάδας κατάφεραν να εξασφαλίσουν τους βαθμούς της νίκης πιο εύκολα από ότι δείχνει το τελικό σκορ γεγονός που μπορεί να αποδειχτεί ιδιαίτερα σημαντικό εν όψει και του επερχόμενου καθοριστικού παιχνιδιού για την Ευρωπαϊκή πορεία της ομάδας. Αν μάλιστα συνυπολογίσουμε τις σημαντικές απουσίες που προβλημάτιζαν τον τεχνικό των ερυθρολεύκων αλλά και την εν γένει απόδοση όσων κλήθηκαν να καλύψουν τα κενά τότε η νίκη αποκτά ακόμα μεγαλύτερη σημασία.

Ολυμπιακός: Αριστερόστροφη ανάπτυξη με Αμπντούν

Ο Πορτογάλος τεχνικός παρέμεινε πιστός στην προσφιλή του διάταξη του 4-3-3 και σε αυτή την περίπτωση τοποθετώντας τους Γκρέκο και Μασάδο στον χώρο του άξονα σε ρόλο box-to-box και επιτελικού μέσου με καθήκοντα playmaker αντίστοιχα. Όσον αφορά την επιθετική του γραμμή βασίστηκε στις εμπνεύσεις των Αμπντούν και Βλαχοδήμου επενδύοντας στις συγκλίσεις αυτών με ή χωρίς αντίθετα πόδια προς την αντίπαλη περιοχή πλαισιώνοντας τον τελικό αποδέκτη και καθοριστικό φέτος Κώστα Μήτρογλου.

Αναφορικά με την ανασταλτική λειτουργία της ομάδας εμπιστεύτηκε τους Δημήτρη Σιόβα και Κώστα Μανωλά στη θέση των κεντρικών αμυντικών με τον πρώτο να βγαίνει με επιτυχία πάνω στη μπάλα όποτε και όταν αυτό ήταν αναγκαίο ενώ ο δεύτερος ήταν υπεύθυνος και για την προώθηση τους παιχνιδιού αφού από τα πόδια του περνούσε στις περισσότερες των περιπτώσεων η πρώτη μπάλα. Αξίζει να σημειωθεί πως το πολύτιμο επιθετικό πλάτος δινόταν αποκλειστικά από τις προωθήσεις των πλάγιων μπακ Χολέβα και Μανιάτη ενώ στο χώρο της μεσαίας γραμμής ο Λιούμπομιρ Φέιζα δέσποζε με την παρουσία του αφού φρόντιζε να επιχειρεί ως κάτι παραπάνω από ένα 6αρι με το να προωθείται και να προσφέρει τον επιπλέον παίκτη πραγματικά όπου αυτό χρειαζόταν.

Σχόλιο: Στόχος του προπονητή του Ολυμπιακού ήταν η σταδιακή υπερφόρτωση της δεξιάς πτέρυγας των φιλοξενουμένων προσφέροντας απεριόριστη ελευθερία βούλησης ίσως στον δημιουργικότερο ποδοσφαιριστή που είχε στη διάθεση του εκμεταλλευόμενος παράλληλα όλα τα επιθετικά όπλα της ερυθρόλευκης ποδοσφαιρικής μηχανής.

Οι βασικοί άξονες της γενικής τακτικής του Λεονάρντο Ζαρντίμ στην εγχώρια Superleague:

  • Ρευστή φιλοσοφία με συμμετοχή των παικτών σε όλες τις φάσεις του παιχνιδιού
  • Άμεσες μεταβιβάσεις για όσο το δυνατόν ταχύτερη προώθηση του παιχνιδιού στην εστία του αντιπάλου
  • Εφαρμογή προσαρμοσμένης πίεσης στην επιθετική ζώνη για άμεση ανάκτηση της κατοχής μπάλας και διενέργεια αντεπιθέσεων σε ανοργάνωτες άμυνες κατά την θετική μετάβαση

ΟΦΗ: Αλληλοκαλύψεις στη δεξιά πτέρυγα από Μπανούση, Λαμπρόπουλο, Κουτσιανικούλη

Από την άλλη πλευρά ο πολύπειρος τεχνικός των Κρητικών παρουσίασε μια αμυντικογενή εκδοχή του 4-3-3 επιχειρώντας με υποομαδική και ομαδική αμυντική τακτική να βραχυκυκλώσει την αριστερή πτέρυγα των γηπεδούχων αλλά και να περιορίσει τους πιθανούς χώρους δράσης τους στον άξονα ώστε να εκμεταλλευτεί τυχών αμυντικά κενά με την παρουσία των ταχύτατων Κουτσιανικούλη Βαντίνιο και Βιτώρου.

Οι βασικοί άξονες της ειδικής τακτικής του Νίκου Αναστόπουλου στο συγκεκριμένο ματς:

  • Συμπαγής φιλοσοφία για την καλύτερη διατήρηση του αμυντικού σχηματισμού
  • Άμεσες μεταβιβάσεις για την ταχύτερη προώθηση του παιχνιδιού στην περιοχή του αντιπάλου και την διενέργεια αντεπιθέσεων
  • Εφαρμογή προσαρμοσμένης πίεσης στην αμυντική ζώνη ώστε να υποστηρίζει το προεπιλεγμένο αμυντικό βάθος και να προσκαλεί τον αντίπαλο στο δικό του μισό
  • Αλληλοκαλύψεις και αλληλοβοήθειες παικτών του άξονα στη δεξιά πτέρυγα κατά τη φάση άμυνας

Τα στατιστικά του αγώνα από το superleaguegreece.net

Τα στατιστικά του αγώνα από το superleaguegreece.net

Συμπέρασμα

Είναι γεγονός μετά το πέρας των πρώτων εννέα αγωνιστικών του πρωταθλήματος πως η πολυσήμαντη Ελληνοποίηση για τους πρωταθλητές Ελλάδας δεν έμεινε στα χαρτιά και πως επιχειρούνται πραγματικά προσπάθειες για την επίτευξη αυτής. Γεγονός επίσης είναι ότι ο φετινός Ολυμπιακός εξαρτάται καλώς ή κακώς από τις ορέξεις συγκεκριμένων ποδοσφαιριστών του για την επίτευξη του τελικού αποτελέσματος. Μένει πλέον να απαντηθεί αν το σύνολο του Λεονάρντο Ζαρντίμ είναι ικανό να αποδώσει ποδόσφαιρο πρωτοβουλίας όταν αυτό απαιτείται και στα ματς της κορυφαίας Ευρωπαϊκής διασυλλογικής διοργάνωσης ή αν θα εμφανιστεί για άλλη μία φορά με μονοδιάστατη και νωχελική ανάπτυξη και θα περιοριστεί μοιραία σε παθητικό ρόλο απέναντι σε ανταγωνιστικότερες ομάδες.

πηγή: overlap.gr

Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Gentikoule στο Google News και στο Facebook