“Ασπρόμαυρος Τύπος”… Τρίτη 26 Μαρτίου

Eπιμέλεια:Μανώλης Σαρρής

Δείτε και σήμερα, Τρίτη 26 Μαρτίου, μέσα από το Gentikoule τα κυριότερα ρεπορτάζ του αθλητικού τύπου που αφορούν τον ΟΦΗ.

Sportday

Τι άλλο θα δούμε!

Κι όμως. συνέβη και αυτό στην Ελλάδα εν έτει 2013. Πυλώνας ηλεκτροφωτισμού γηπέδου της Σούπερ Λίγκας -του ΟΦΗ εν προκειμένω- κατέρρευσε από τον ισχυρό νοτιά που φυσούσε στο Ηράκλειο και είναι καθαρή σύμπτωση ότι δεν θρηνήσαμε ανθρώπινες ζωές! Είναι από τις φορές που λες ότι πράγματι γίνονται θαύματα. Γιατί ήταν θαύμα ότι δεν κυκλοφορούσε άνθρωπος την ώρα του ατυχήματος (λίγο μετά τις 10 το πρωί) στον συνήθως πολυσύχναστο δρόμο πίσω από τη Θύρα 6 του «θ. Βαρδινογιάννης», περίπου εκατό μέτρα από την Πλατεία Καμινιών, που ήταν γεμάτη παιδιά. Μάλιστα, στον δρόμο αυτό φιλοξενείται κάθε Δευτέρα πρωί λαϊκή αγορά, η οποία δεν λειτούργησε χθες λόγω της 25ης Μαρτίου! Οι ζημιές, λοιπόν, ήταν ευτυχώς μόνο υλικές, αλλά σημαντικές. Ο πυλώνας, κατά την πτώση του. γκρέμισε ένα μπαλκόνι της παρακείμενης πολυκατοικίας και κατέστρεψε σχεδόν ολοσχερώς τέσσερα παρκαρισμένα αυτοκίνητα. Εκτός από την Πυροσβεστική και την Αστυνομία, στο σημείο του ατυχήματος έφτασαν οι πρόεδροι της ΠΑΕ και του Ερασιτέχνη. Μάνθος Πουλινάκης και Βασίλης Ξημέρης. αλλά και ο δήμαρχος Ηρακλείου. Γιάννης Κουράκης.

ΔΙΑΒΡΩΘΗΚΕ Η ΒΑΣΗ
Θα αναρωτιέστε, ασφαλώς, πώς είναι δυνατόν ο άνεμος, όσο δυνατός και να είναι, να ρίξει έναν τεράστιο πυλώνα. Η απάντηση δόθηκε από την αυτοψία της Πυροσβεστικής, μέσω της οποίας διαπιστώθηκε ότι η σιδερένια βάση του πυλώνα είχε διαβρωθεί από την υγρασία.
Οπως αποκάλυψε, μάλιστα, μιλώντας στη «SD» ο Βασίλης Ξημέρης. δεν έχει γίνει συντήρηση στους πυλώνες (κατασκευής 1985) από το καλοκαίρι του 2004. οπότε το γήπεδο είχε χρησιμοποιηθεί ως προπονητήριο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες! Οι ευθύνες τόσο του ΟΦΗ όσο και των αρμοδίων αρχών (Αστυνομία. ΕΠΟ, Σούπερ Λίγκα) που επέτρεπαν τόσα χρόνια τη διεξαγωγή αγώνων στο «Γεντί Κουλέ» είναι τεράστιες, μια και τίθεται θέμα για το κατά πόσο είναι ασφαλές το γήπεδο για τη σωματική ακεραιότητα θεατών και αθλητών. Είναι προφανές, επίσης, ότι σε παρόμοια κατάσταση βρίσκονται και οι υπόλοιποι τρεις πυλώνες, οι οποίοι οδεύουν κι αυτοί προς αντικατάσταση, για λόγους ασφαλείας.

ΠΡΟΣ ΠΑΓΚΡΗΤΙΟ
Το πού θα διεξαχθεί ο αγώνας του Σαββάτου με τον ΠΑΣ Γιάννινα έχει τη μικρότερη σημασία, αλλά μοιραία απασχολεί τους ανθρώπους του ΟΦΗ. Αρχικά υπήρχε η σκέψη να κατατεθεί αίτημα στη Λίγκα για αλλαγή ώρας (από τις 17:15 στις 15:00).
αλλά η κοινή λογική λέει ότι κανείς σώφρων άνθρωπος δεν θα διακινδυνεύσει να ορίσει τον αγώνα στο «Θ. Βαρδινογιάννης». Ετσι. το πιθανότερο είναι να μετακομίσει ο ΟΦΗ στο Παγκράτιο Στάδιο και μάλιστα όχι μόνο για το αγώνα με τον ΠΑΣ. αλλά και γι’ αυτό με τον Ατρόμητο χωρίς κανείς να μπορεί να προδικάσει πότε θα ανοίξει ξανά το «Γεντί Κουλέ».

Goal

Μπαλάκι οι ευθύνες

Το πώς σε αυτήν τη χώρα η ατυχία μετατρέπεται σε τύχη, μόνο σε θεϊκή επέμβαση μπορεί να αποδοθεί… Ανήμερα της Παναγιάς αποφεύχθη μια ακόμη τραγωδία σε μια στιγμή που ο Ελληνισμός, μουδιασμένος, παρακολουθεί τις εξελίξεις στην Κύπρο.
Αν ο πυλώνας φωτισμού που έπεσε στο «Γεντί Κουλέ» έπεφτε άλλη μέρα, άλλη ώρα και με άλλον αέρα, τότε η αναζήτηση ευθυνών δεν θα ήταν αρκετή…
Η πτώση του πυλώνα -χθες στις 10 το πρωί- που βρίσκεται πάνω από τη θύρα 1 του γηπέδου και συνορεύει με τη θύρα 6, υποχώρησε από την πίεση των θυελλωδών ανέμων και η τεράστια σιδερένια κατασκευή προσγειώθηκε πάνω σε τέσσερα αυτοκίνητα και ένα σπίτι της οδού Ιοαύρων! Σε εκείνο που κατέληξαν όλοι όσοι βρέθηκαν στο γήπεδο του ΟΦΗ ήταν ότι από θαύμα δεν θρηνήσαμε θύματα καθώς λόγω της ημέρας του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, δεν έγινε η λαϊκή αγορά της Δευτέρας! Το θέμα ασφαλείας των ελληνικών γηπέδων επανέρχεται στο προσκήνιο, ευτυχώς χωρίς περαιτέρω συνέπειες…

Σύμφωνα με τις μαρτυρίες των κατοίκων και σε άλλες περιπτώσεις δυνατών ανέμων, o πυλώνας έκανε θορύβους, αλλά κανείς δεν περίμενε, αυτήν την πρωτοφανή εξέλιξη.
Να σημειωθεί ότι ο πυλώνας ξηλώθηκε από τη βάση του και εκεί εντοπίστηκε σημαντική διάβρωση λόγω της υγρασίας, που με τον χρόνο προκάλεσε μεγάλη φθορά στη σιδηροκατασκευή. Ωστόσο ερωτηματικά προκύπτουν από το γεγονός ότι κανείς δεν είχε διαπιστώσει το παραμικρό, ενώ θα πρέπει σε αυτές τις περιπτώσεις να γίνονται συχνοί έλεγχοι. Οι πυλώνες φωτισμού του γηπέδου «Θόδωρος Βαρδινογιάννης» είχαν ανακατασκευαστεί το 2004 στους Ολυμπιακούς Αγώνες, όταν το γήπεδο είχε χαρακτηριστεί ολυμπιακό προπονητήριο.

Το κόκκινο της Περιφέρειας που έγινε… πράσινο Σε αυτό το σημείο όμως μπαίνει μια άλλη διάσταση, καθώς o Γενικός Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης Γιώργος Δεικτάκης υποστήριξε πως από τον Οκτώβριο του 2012 η Περιφέρεια είχε κάνει αίτημα ανάκλησης λειτουργίας του γηπέδου κρίνοντας το ως ακατάλληλο αλλά ουδείς ασχολήθηκε! Από την πλευρά της η Super League δήλωσε αναρμόδια, καθώς κύκλοι της υποστήριζαν πως «όλους τους ελέγχους σε όλα τα γήπεδα, τους κάνουν οι κατά τόπους περιφέρειες με τα τεχνικά τους κλιμάκια. Αυτές ενημερώνουν τη διοργανώτρια και τις ΠΑΕ. Εμείς δεν είχαμε ποτέ τέτοια ενημέρωση παρά μόνο κάποια προβλήματα στον φωτισμό και στις εξόδους ασφαλείας και πρόσβασης στο γήπεδο. Πάνω σε αυτά είχαμε ζητήσει το καλοκαίρι εργασίες». Σύμφωνα με το μισθωτήριο που έχει υπογράψει ο Ερασιτέχνης με την ΠΑΕ για την ενοικίαση του γηπέδου, την ευθύνη για τη συντήρηση του έχει η ΠΑΕ ΟΦΗ, η οποία με τη σειρά της ισχυρίζεται πως οι όποιες ατέλειες τις είχαν ζητηθεί έγιναν και πήρε την άδεια καταλληλότητας από την Περιφέρεια! Ποιος κοροϊδεύει ποιον;

Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Gentikoule στο Google News και στο Facebook