Μανουσάκης: “Δεν υπάρχει κλιμάκιο για να ελέγξει το γήπεδο”!

Eπιμέλεια:Μανώλης Σαρρής

Ο αντιπρόεδρος της ΠΑΕ και υπεύθυνος γηπεδικών εγκαταστάσεων μίλησε στον Sentra και αποκάλυψε το μπάχαλο που επικρατεί με την γραφειοκρατία και τους ελέγχους που αφορούν το “Γεντί Κουλέ”.

Αναλυτικά όσα είπε ο Ανδρέας Μανουσάκης

Για τη σύσκεψη που έγινε για το ματς με τον ΠΑΣ: «Σήμερα έγινε η καθιερωμένη σύσκεψη των μέτρων ασφαλείας όπως γίνεται πριν από κάθε εντός έδρας παιχνίδι. Ηταν προγραμματισμένη. Βέβαια η πτώση του πυλώνα έχει προκαλέσει αναστάτωση στην ομάδα και επειδή η ΠΑΕ ΟΦΗ δεν διαπραγματεύεται την ασφάλεια της ανθρώπινης ζωής, θα ελεγχθούν οι υπόλοιποι πυλώνες, θα γίνουν όσες παρεμβάσεις χρειάζονται για να γίνει κανονικά το παιχνίδι».

Για την πτώση του πυλώνα: «Ο συγκεκριμένος πυλώνας είναι κατασκευής του 1990. Είχε υποστεί μια διάβρωση, όμως μιλάμε και για ένα ακραίο καιρικό φαινόμενο. Σε συνδυασμό με το πρόβλημα στον πυλώνα, είχαμε το ατύχημα. Είναι ευτύχημα ότι δεν είχαμε κάποιο θύμα. Όταν κατασκευάστηκε, κατασκευάστηκε για να αντέχει 10πλασιο βάρος από το σημερινό».

Για το πότε είχε γίνει συντήρηση τελευταία φορά: «Η τελευταία σοβαρή συντήρηση έγινε στη διάρκεια του2004 πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες, καθώς το γήπεδο ήταν προπονητήριο και ανέλαβε η εταιρία που αντικατέστησε τον φωτισμό να κάνει και συντήρηση».

Για το αν έχει ευθύνη και ο Ερασιτέχνης ΟΦΗ: «Δεν υπάρχει θέμα Ερασιτέχνη ή ΠΑΕ. Για μας είναι ένα. Μην ξεχνάμε, άλλωστε, ότι για κάποια χρόνια ο ΟΦΗ έλειπε από το `Γεντί Κουλέ’, έπαιζε στο Παγκρήτιο. Το γήπεδο είναι κτίσμα του 1950, έχει προβλήματα όπως και πολλά άλλα στην Ελλάδα.

Προσπαθούμε να το κρατάμε το γήπεδο σε επίπεδο ασφαλές, καθώς είναι ένα αμιγώς ποδοσφαιρικό γήπεδο και θέλουμε εκεί να παίζουμε. Ποτέ η ΠΑΕ ΟΦΗ δεν παραμέλησε τα θέματα αυτά. Το συγκεκριμένο ήταν ένας συνδυασμός του προβλήματος και ενός ακραίου καιρικού φαινομένου».

Για τη δήλωση του γενικού γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, Γιώργου Δεικτάκη, ότι από τον Οκτώβριο του 2012 η Περιφέρεια είχε ανακαλέσει την άδεια: «Τα γήπεδα στην Ελλάδα, επειδή τα περισσότερα είναι αυθαίρετα κτίσματα, δεν έχουν μόνιμες άδειες. Κάθε χρόνο διενεργούμε ελέγχους και παίρνουμε άδεια. Μέχρι πέρυσι την έδινε η Περιφέρεια, φέτος πήγαμε στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση. Πέρυσι, ενώ είχαμε καταθέσει όλα τα έγγραφα, για 9 μήνες δεν έγινε κάτι γιατί δεν υπήρχε κλιμάκιο να ελέγξει το γήπεδο. Ετσι το γήπεδο είχε προσωρινή άδεια, εκκρεμούσε μόνο η στατική μελέτη των κερκίδων, όχι των πυλώνων, για να ανανεωθεί η προσωρινή άδεια.

Όμως στην Ελλάδα, η γραφειοκρατία πολλές φορές εμποδίζει και έτσι έχουμε ένα διάστημα 4 μηνών που οι μηχανικοί δεν μπορούν να αποφανθούν ποιος είναι αρμόδιος να ελέγξει. Σε μας είναι ιδιαιτερότητα ότι είναι ιδιωτικό το γήπεδο και όχι δημόσιο και έχουν μπερδευτεί οι αρχές αν ο έλεγχος έπρεπε να γίνει από δημόσιο φορέα ή από ιδιώτη. Δεν έχουν καταλήξει ακόμα για το ποιος θα κάνει τον έλεγχο! Εχουμε καταθέσει όλα τα δικαιολογητικά, τις εκθέσεις φωτισμού και πυρασφάλειας. Οι κερκίδες αναβαθμίστηκαν από το 2004, έχουν γίνει οι ενισχύσεις. Αρα τα προβλήματα που παρουσιάζει το γήπεδο δεν είναι τόσο σοβαρά ώστε να μη γίνεται παιχνίδι.

Βέβαια το πέσιμο του πυλώνα, γεγονός που δεν συμβαίνει κάθε μέρα, είναι σοβαρό, μας προβληματίζει για να το δούμε και να έχουμε ασφαλές γήπεδο. Από σήμερα υπήρχαν εμπειρογνώμονες στο γήπεδο, κάνουν έλεγχο στους υπόλοιπους πυλώνες. Είμαστε, άλλωστε, υποχρεωμένοι και από το νόμο να έχουμε γήπεδο ασφαλές για τον κόσμο».

Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Gentikoule στο Google News και στο Facebook