Ο 10λογος του Φρεντερίκ Νιμανί!

Eπιμέλεια:Μανώλης Σαρρής

Το Gentikoule παρουσιάζει το τελευταίο μεταγραφικό απόκτημα του ΟΦΗ και… μεταφέρει τον 10λογο του Φρεντερίκ Νιμανί που στα 18 του “θάμπωσε” την Γαλλία. Η “Nimania”, το ξεκίνημα του στην Γαλλία και η έλευση του στην Ελλάδα για να φορέσει μόνο τα “ασπρόμαυρα”.

1. Το πλήρες του όνομα είναι Φρεντερίκ Νιμανί Ν’ Γκάλου κι έχει γεννηθεί στις 8 Οκτωβρίου του 1988 στη Μασσαλία. Η καταγωγή του είναι από το Τσαντ ωστόσο πέρασε στην Γαλλία ολόκληρη την ζωή του ενώ έγινε και διεθνής με τις μικρές εθνικές ομάδες των «τρικολόρ».

2. Η καριέρα του ξεκίνησε από έναν μικρό σύλλογο στη Μασσαλία, όπου τον ανακάλυψε η Μονακό και τον πήρε στις ακαδημίες της σε ηλικία 13 ετών! Το πέρασμά του στην επαγγελματική ομάδα έγινε το 2006, με προπονητή της γαλλικής ομάδας τον Λάζλο Μπόλονι που μετέπειτα τον πήρε στον ΠΑΟΚ για λίγους μήνες. Με τους Μονεγάσκους έκανε ντεμπούτο πριν καν συμπληρώσει τα 18 του χρόνια, όταν άρχισε η Γαλλία να ασχολείται με τον θηριώδη φορ.

3. Παρουσία των Καλόν, Πίνο, Κόλερ, Βάργκας ήταν δύσκολο έως απίθανο να πάρει χρόνο συμμετοχής. Πρώτος σταθμός στην συνέχεια η Λοριάν όπου αντιμετώπισε προβλήματα λόγω του σωματότυπου με αποτέλεσμα να βγάλει τραυματισμούς που του στοίχησαν. Ο ίδιος είπε για την παρουσία του στην Λοριάν: «Οι έξι μήνες που πέρασα με τον Κριστιάν Γκουρκίφ μ’ έκαναν να αλλάξω τη νοοτροπία μου. Μπορεί να μην έπαιξα πολύ, όμως κέρδισα πάρα πολλά στην τακτική».

4. Το ξεκίνημα της περιόδου 2008 – 2009 είναι εκρηκτικό με το Νιμανί να σκοράρει κόντρα στην Παρί, οι Γάλλοι δημοσιογράφοι να κάνουν λόγο για «Νimania» και ο ίδιος να ετοιμάζεται για διεθνή καριέρα μιας και ήδη ήταν ο βασικός φορ της εθνικής ελπίδων.

5. Τότε ακούστηκε το ενδιαφέρον του Αρσέν Βενγκέρ που πάντα κοιτάζει προς την Γαλλία και τα πιτσιρίκια της ενώ στην συνέχεια φούντωσαν τα σενάρια περί… βλεμμάτων της Ρεάλ και της Γιουβέντους. Ο ίδιος διατήρησε χαμηλούς τόνους και απλά είχε αρκεστεί να πει «με ικανοποιεί το γεγονός, όμως δεν πρόκειται να χάσω το κεφάλι μου. Το μόνο που σκέφτομαι είναι πως πρόκειται για ένα καλό σημάδι, αποδεικνύει ότι είμαι στο σωστό δρόμο. Όμως, ακόμα δεν έχει γίνει τίποτα. Είμαι συγκεντρωμένος στο παιχνίδι μου κι έχω πολλή δουλειά να κάνω ακόμα. Ο χρόνος θα δείξει».

6. Ο Φρεντερίκ Νιμανί δεν έφυγε από την Μονακό και τελικά αυτό του βγήκε σε κακό. Ανανέωσε το συμβόλαιο του με τους Μονεγάσκους και παρά το γεγονός ότι πέτυχε 6 γκολ σε 34 ματς, εκείνος δεν είχε την ίδια συνέχεια.

7. Τον Ιανουάριο του 2010 πήγε δανεικός στην Αγγλία και την Μπάρνσλεϊ με οψιόν αγοράς έναντι 4 εκ. ευρώ. Στην Αγγλία δεν κατάφερε να προσαρμοστεί, έπαιξε μόλις σε δύο παιχνίδια χωρίς να σκοράρει και η ομάδα του υποβιβάστηκε. «Δε μετανιώνω για την απόφασή μου να πάω στην Αγγλία. Πρόκειται για ένα πρωτάθλημα πολύ πιο δύσκολο από το γαλλικό, πιο γρήγορο και πιο δυνατό και ήταν μια εμπειρία που μου δίδαξε πολλά, έστω κι αν δεν έπαιξα».

8. Τον Αύγουστο του 2010 θα πάθει σοβαρή ζημιά στο γόνατό του κι ενώ έχει δοθεί δανεικός από τη Μονακό στη Ναντ, δε θα κατορθώσει να επιστρέψει ποτέ. Δεν έπαιξε ούτε ένα παιχνίδι με τη γαλλική ομάδα, παρότι ήταν πολλές οι φορές που έμοιαζε να φτάνει ένα βήμα πριν την επιστροφή. «Δεν είναι μια εύκολη κατάσταση να ζεις. Ευτυχώς, η οικογένειά μου και η ομάδα μου με βοήθησαν πολύ ψυχολογικά να μην τα παρατήσω και θέλω να τους ευχαριστήσω γι’ αυτό».

9. Στη Μονακό, η οποία εν τω μεταξύ υποβιβάστηκε στη δεύτερη κατηγορία, θα επέστρεφε το καλοκαίρι του 2011. Όταν σε μια πρόσφατη συνέντευξη τον ρώτησαν που βρίσκεται ο αληθινός Νιμανί, εκείνος για τον οποίο μιλούσαν όλοι το 2008, απάντησε: «Συνεχίζω να έχω εμπιστοσύνη σε μένα και να πιστεύω στις δυνατότητές μου. Είναι καιρός να βάλω τον κώλο μου κάτω και να φτάσω στο ίδιο επίπεδο ή και να γίνω ακόμα καλύτερος». Στο πρώτο παιχνίδι της χρονιάς σκόραρε απέναντι στην Τρουά, ωστόσο χρησιμοποιήθηκε μόλις σε δύο ακόμα ματς μέχρι να ληφθεί η απόφαση να δοθεί εκ νέου δανεικός στον ΠΑΟΚ.

10. Το δυνατό του σημείο είναι τα τελειώματα μπροστά στην εστία του αντιπάλου και η ταχύτητά του όταν έχει ανοικτό γήπεδο. Μπορεί να παίξει με επιτυχία στο 4-4-2, αλλά και στα άκρα στο 4-3-3, ενώ παρά το ύψος του δεν θεωρείται καλός στο ψηλό παιχνίδι. Όταν, μάλιστα, είχε σκοράρει με κεφαλιά απέναντι στη Παρί Σεν Ζερμέν, είχε εκπλαγεί ακόμα και ο ίδιος! «Μένω έκπληκτος από την επιτυχια μου. Κατάφερα να σκοράρω με κεφαλιά. Είμαι ψηλός κι έχω όγκο, αλλά το παιχνίδι στον αέρα δεν είναι το καλύτερό μου. 13 χρόνια δεν ήξερα πώς να το κάνω κι ακόμα έχω πολλά να μάθω».

Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Gentikoule στο Google News και στο Facebook