«Η ΦΙΦΑ ενδιαφέρεται για το μάρκετινγκ και όχι για τον ρατσισμό»

Eπιμέλεια:Μανώλης Σαρρής

Ο Μαρκ Ζόρο μίλησε στον Athletic Radio 104,2 για την καταπολέμηση του φαινομένου του ρατσισμού και δήλωσε απογοητευμένος από τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζεται.

Το 2005 ο 32χρονος στόπερ του ΟΦΗ έγινε το «πρόσωπο κατά του ρατσισμού» στην Ιταλία μετά από ένα παιχνίδι της Μεσίνα με την Ίντερ όπου οπαδοί των «νερατζούρι» έκαναν ρατσιστικές συμπεριφορές με αποτέλεσμα εκείνος να πάρει την μπάλα και να εγκαταλείψει τον αγωνιστικό χώρο.

Δείτε το video από εκείνον τον αγώνα

Ο αμυντικός του ΟΦΗ μίλησε στον Athletic Radio 104,2 για την καταπολέμηση του ρατσισμού και τόνισε ότι δεν υπάρχει η θέληση για να καταπολεμηθούν τέτοιου είδους συμπεριφορές.

Αναλυτικά όσα είπε ο Μαρκ Ζόρο

Για το φαινόμενο του ρατσισμού: «Πολλοί είναι οι μαύροι αθλητές που σε πολλές χώρες της Ευρώπης αντιμετωπίζουν ρατσιστική συμπεριφορά. Το ποδόσφαιρο είναι ένα άθλημα που ενώνει ανθρώπους πολλών διαφορετικών χρωμάτων και αυτό δυστυχώς δεν το αντιλαμβάνεται αρκετός κόσμος. Στο γήπεδο ο κόσμος έρχεται για να ευχαριστηθεί το ποδόσφαιρο αλλά υπάρχουν και αρκετοί που «φορούν» το «κακό τους πρόσωπο» για να έρθουν και να δείξουν τέτοια συμπεριφορά».

Για όσα έγιναν στο παιχνίδι της Ίντερ με την Μεσίνα: «Θυμάμαι ότι είχα αντιμετωπίσει τέτοιες συμπεριφορές και σε προηγούμενα παιχνίδια. Λίγες ημέρες πριν το παιχνίδι της Μεσίνα, είχα μιλήσει με τον Λιλιάν Τουράμ για να τον συμβουλευτώ και μου είπε ότι έπρεπε να δώσω ένα μάθημα σε όλους εκείνους που επιδείκνυαν ρατσιστική συμπεριφορά. Στο παιχνίδι με την Ίντερ, υπήρχαν οπαδοί της που από την πρώτη στιγμή που έπιανα την μπάλα έκαναν διάφορες χειρονομίες όπως του σκύλου και της μαϊμούς. Από ένα σημείο και μετά δεν άντεξα, πήρα την μπάλα και αποφάσισα να φύγω από το γήπεδο».

Για τις αντιδράσεις των υπόλοιπων ποδοσφαιριστών: «Αμέσως, αρκετοί παίκτες από την ομάδα μου αλλά και την Ίντερ μου συμπαραστάθηκαν και μου είπαν πως έχω δίκιο. Όμως ήθελα να δείξω σε όλο τον κόσμο ότι τέτοιες συμπεριφορές δεν ανήκουν στο ποδόσφαιρο και τον αθλητισμό».

Για το αν είδε αλλαγή μετά από εκείνο το περιστατικό: «Μια εβδομάδα αργότερα, ήρθαν και μου μίλησαν δημοσιογράφοι από όλο τον κόσμο. Από την Αμερική, την Ιαπωνία όλοι έδειξαν ενδιαφέρον για αυτήν την κίνηση. Όμως δυστυχώς δεν είδα καμία αλλαγή και καμία υπευθυνότητα από όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές. Δεν ήθελαν να δείξουν ότι έχουν την ευθύνη για να πάρουν σημαντικές αποφάσεις. Τους ενδιαφέρει μόνο το μάρκετινγκ και όχι η καταπολέμηση του ρατσισμού».

Για το τι θα έκανε τώρα αν τύχαινε παρόμοιο περιστατικό: «Όχι δεν θα έκανα τίποτα απολύτως. Το σκέφτηκα αρκετές φορές. Υπάρχουν φορείς και οργανώσεις που είναι η δουλειά τους να παίρνουν αποφάσεις και να τιμωρούν όπως η ΦΙΦΑ και η ΟΥΕΦΑ. Ίσως, όταν αποσυρθώ από την ενεργό δράση να ξεκινήσω έναν πόλεμο του ρατσισμού για να μάθει όλος ο κόσμος πόσο σημαντικό φαινόμενο είναι για τον πλανήτη μας».

Για το που οφείλονται τέτοιου είδους συμπεριφορές: «Το ποδόσφαιρο είναι ένα όμορφο άθλημα. Στην Αφρική, όλα τα νέα παιδιά παίζουν ποδόσφαιρο για να ξεφεύγουν από τις κακουχίες και τις δυσκολίες της ζωής. Κάποιοι δεν το καταλαβαίνουν αυτό και έρχονται στο γήπεδο με σκοπό να δείξουν μια κακή και ρατσιστική συμπεριφορά».

Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Gentikoule στο Google News και στο Facebook