Η συνέντευξη – “γροθιά στο στομάχι” στον ρατσισμό από τον Μαρκ Ζόρο

Eπιμέλεια:Μανώλης Σαρρής

Νωρίτερα ο ΟΦΗ έστειλε το δικό του μήνυμα κατά του ρατσισμού και το Gentikoule ανακάλυψε την συνέντευξη που είχε δώσει ο Ιβοριανός στόπερ στο “MaisFutebol”.

Ο Μαρκ Ζόρο είναι ένα από τα ποδοσφαιρικά σύμβολα κατά του ρατσισμού λόγω του περιστατικού που χάραξε την καριέρα του στον αγώνα της Μεσίνα με την Ίντερ. Αρκετά χρόνια μετά, κόντρα στον Άρη, επανέλαβε την ενέργεια του όταν άκουσε ρατσιστικά συνθήματα από τμήμα της εξέδρας του «Κλεάνθης Βικελίδης».

Σε μια συγκλονιστική συνέντευξη, ο 31χρονος στόπερ του ΟΦΗ μίλησε για όσα έγιναν στο παιχνίδι με τον Άρη και… σοκάρει η αποκάλυψη του διαλόγου που είχε με τον Στυλιάρα όταν εκείνος του έδειξε την κίτρινη κάρτα. Αρχικά λέει: «Γνωρίζουμε πως είναι το ποδόσφαιρο. Υπάρχουν αρκετοί άνθρωποι που ασχολούνται με το ποδόσφαιρο για να κάνουν άλλα πράγματα. Είναι κακόβουλα άτομα που δεν χρειάζεται να τους δίνω μεγάλη σημασία» και στην συνέχεια περιγράφει αυτά που έζησε: «Είναι η ίδια παλιά συμπεριφορά, κάνουν σαν τις μαϊμούδες. Δεν δίνω και μεγάλη σημασία όμως δεν μπορώ και να τις αγνοήσω» τονίζει και στην συνέχεια περιγράφει τον διάλογο του με τον Στυλιάρα που… του έδειξε κίτρινη κάρτα επειδή διαμαρτυρήθηκε για την συμπεριφορά της εξέδρας: «Ήμουν πολύ νευριασμένος. Πήγα στον διαιτητή επειδή ο διαιτητής έπρεπε να γνωρίζει τι συνέβη, γιατί δεν ήταν πολύ καλό. Και εκεί έγινε μια… περιπλοκή. Ο διαιτητής δεν καταλάβαινε τι έγινε, δεν καταλάβαινε Αγγλικά. Ο αρχηγός της αντίπαλης ομάδας του έλεγε ότι κάνω καθυστερήσεις. Και μου έδειξε κίτρινη κάρτα. Στην συνέχεια ο διαιτητής αφού κατάλαβε τι έγινε, μου ζητούσε συγνώμη και μου είπε: «Συγνώμη, δεν κατάλαβα τι έγινε. Δεν θα σου δείξω δεύτερη κίτρινη κάρτα αν συμβεί τίποτα μέχρι το τέλος του αγώνα!»

Στην συνέχεια, ο Μαρκ Ζόρο αποκάλυψε τον διάλογο που είχε με τον Ρικάρντο Σα Πίντο και τι του είπε ο Πορτογάλος τεχνικός: «Ο μίστερ μου είπε να μην δίνω σημασία σε τέτοιους ανθρώπους, είμαστε καλύτεροι από αυτούς και ότι είμαι ένας σπουδαίος άνθρωπος».

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι ο Μαρκ Ζόρο δεν έδωσε ιδιαίτερη σημασία στο περιστατικό όμως αυτό πήρε μεγάλη έκταση μέσα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ενώ στην συνέχεια ο στόπερ του ΟΦΗ αναφέρεται και στο ποστάρισμα του στην προσωπική σελίδα του στο Facebook. Και όπως εξηγήσει ο ίδιος «ποτέ δεν μπήκα στην διαδικασία να πάρω δραστικά μέτρα. Δεν το σκέφτομαι έξω από το γήπεδο. Κάποτε το σκεφτόμουν, τώρα πλέον όχι. Πρέπει να υπάρχουν νόμοι που να τιμωρούν τους ανθρώπους που έχουν αυτές τις συμπεριφορές. Η δική μου δουλειά είναι να παίζω ποδόσφαιρο».

Στην συνέχεια το ρεπορτάζ του «MaisFutebol» αναφέρεται στο περιστατικό που σημειώθηκε στον αγώνα της Μεσίνα με την Ίντερ αλλά και στο ότι, 8,5 χρόνια μετά συνεχίζουν να υπάρχουν φαινόμενα ρατσισμού στα γήπεδα. Και ο Μαρκ Ζόρο δεν κρύβει την δυσαρέσκεια του λέγοντας: «Γιατί το γήπεδο δεν παίρνει μια κόκκινη κάρτα; Συνεχίζουν να συμβαίνουν τα ίδια, τόσα χρόνια μετά. Συμβαίνουν τόσες πολλές φορές. Στην Ιταλία το ίδιο, στην Αγγλία επίσης – υπάρχουν παντού διακρίσεις κατά των μαύρων ποδοσφαιριστών. Ήδη η ΦΙΦΑ και η ΟΥΕΦΑ προχώρησαν σε πιο αυστηρές ποινές για τον ρατσισμό. Αλλά, όλα αυτά δεν είναι αρκετά. Δεν έχει αλλάξει τίποτα από εκείνη την βραδιά με την Μεσίνα. Μετά από αυτό, συνέβησαν τόσα περιστατικά. Με τον Ετό, τον Μπαλοτέλι και με τόσους πολλούς παίκτες».

Ο Ζόρο δεν διστάζει να προτείνει ακόμα και τιμωρίες για τις ομάδες όπου οι οπαδοί τους έχουν ρατσιστική συμπεριφορά: «Υπάρχουν πιο σκληρές τιμωρίες. Μπορεί μια ομάδα να μην αγωνιστεί στην έδρα της για 5 μήνες. Χρειάζονται αυστηρότερα μέτρα. Όταν ένας ποδοσφαιριστής πάρει κόκκινη κάρτα τότε αποβάλλεται. Γιατί τα γήπεδα να μην παίρνουν μια κόκκινη κάρτα;»

«Στην Πορτογαλία δεν αντιμετώπισα τέτοια φαινόμενα. Εξαρτάται και από τη νοοτροπία της χώρας, τους ανθρώπους που πάνε στα γήπεδα. Στην Πορτογαλία υπάρχουν πολλά διαφορετικά χρώματα ανθρώπων, μαύροι, λευκοί, «ανάμεικτοί». Μπορεί η Μπενφίκα να μην μου φέρθηκε καλά αλλά έχω ωραίες αναμνήσεις από την Πορτογαλία» αναφέρεται στην παρουσία του στην Πορτογαλία.

 

Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Gentikoule στο Google News και στο Facebook