Ποιος είναι ο Τζενάρο Γκατούζο (videos)

Eπιμέλεια:Μανώλης Σαρρής

Ως ποδοσφαιριστής λατρεύτηκε όσο λίγοι. Φόρεσε την φανέλα της Μίλαν για 13 ολόκληρα χρόνια ενώ κέρδισε αμέτρητους τίτλους, τόσο με τους “ροσονέρι” όσο και με την εθνική ομάδα της Ιταλίας. Ως προπονητής πλέον το όνομα του συνδέεται με αυτό του ΟΦΗ.

Νεαρός σε ηλικία – αρκεί να καταλάβει κάποιος – πως είναι μεγαλύτερος κατά έναν χρόνο από τον πρόεδρο της ΠΑΕ Μάνθο Πουλινάκη αλλά ιδιαίτερα φιλόδοξος. Η προπονητική του καριέρα ξεκίνησε το 2012 όταν αποσύρθηκε από τα γήπεδα ως παίκτης της ελβετικής Σιόν παίρνοντας όμως αμέσως το ρίσκο για την ανάληψη της τεχνικής ηγεσίας του συλλόγου. Ο Γκατούζο δεν συνέχισε στην Ελβετία αφού βρέθηκε σε μια ομάδα που έχει τον πλέον… περίεργο πρόεδρο στην Ευρώπη: Τον κύριο Κριστιάν Κονσταντίν. Γνωστός και μη εξαιρετέος για τις αλλοπρόσαλες αποφάσεις του που μάλιστα σε ένα παιχνίδι – με Γκατούζο προπονητή – απειλήθηκε να φάει ξύλο από νυν παίκτη της Σιόν.

Οι περιπέτειες του Γκατούζο τον έφεραν στην Παλέρμο όπου εκεί οδηγήθηκε να συνεργαστεί με έναν άλλο ιδιόρρυθμο πρόεδρο: Τον Μαουρίτσιο Γκασπαρίνι που αλλάζει τους προπονητές σαν τα πουκάμισα με αποτέλεσμα οι δύο πλευρές να οδηγηθούν σε “διαζύγιο” – μόλις στην 6η αγωνιστική και ενώ ο Γκατούζο ξεκίνησε με 2 νίκες.

Στις αρχές του Απρίλη, ιστοσελίδες της Ιταλίας ανέφεραν ότι ο Γκατούζο είχε πρόταση από την ουγγρική Βιντεότον – που να πούμε ότι το 2012 συνέτριψε την Σπόρτινγκ οδηγώντας σε απόλυτη του Σα Πίντο – ωστόσο ο Γκατούζο αρνήθηκε επειδή δεν θεώρησε σοβαρό το πρότζεκτ του ουγγρικού συλλόγου. Το όνομα του ακούστηκε ακόμα και για την ΑΕΚ ωστόσο έμελλε να έρθει στην Ελλάδα για λογαριασμό του ΟΦΗ αποτελώντας ένα από τα μεγαλύτερα ονόματα του παγκοσμίου ποδοσφαίρου που έχουν πατήσει ποτέ το ελληνικό έδαφος!

O Τζενάρο Γκατούζο γεννήθηκε στις 9 Ιανουαρίου 1978 στην πόλη Κοριλιάνο Καλάμπρο στην Καλαβρία. Αγωνίζοταν κυρίως ως αμυντικός μέσος και ο Γκατούζο ήταν ένας από τους πιο σκληροτράχηλους ποδοσφαιριστές που έχει γνωρίσει το παγκόσμιο ποδόσφαιρο. Θεωρούνταν ευρέως ως ένας από τους καλύτερους αμυντικούς μέσους ενώ στην διάρκεια της καριέρας του με την Μίλαν, έχει κερδίσει το Τσάμπιονς Λιγκ τις σεζόν 2002-03 και 2006-07, καθώς και τον τίτλο της Σέριε Α το 2003-04.Ήταν επίσης βασικό στέλεχος στην Εθνική ομάδα της Ιταλίας που κατέκτησε το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου 2006.

Η καριέρα του
Ο Γκατούζο ξεκίνησε την καριέρα του το 1990 στα μικρά τμήματα της Περούτζια.Τον Ιούλιο του 1997 στην ηλικία των 19 ετών μετακόμισε στην Σκωτία και την Ρέιντζερς Γλασκόβης.Έμεινε λίγο στην Σκωτία με την αποχώρηση του Γουόλτερ Σμιθ του προπονητή που τον πήρε στην ομάδα από τον πάγκο της ομάδας και την ανάληψη της τεχνικής ηγεσίας από τον Αντβοκατ τον Οκτώβριο του 1998 επέστρεψε στην Ιταλία και την Σαλερνιτάνα έναντι 4 εκατομυρίων λιρών. Στη Σαλερνιτάνα παρά τις καλές εμφανίσεις του,αυτό δεν ήταν αρκετό για να αποφύγει η ομάδα τον υποβιβασμό.Οι εμφανίσεις του ομώς κίνησαν το ενδιαφέρον της Μίλαν που τον ενέταξε στο δυναμικό της το 1999. Στην Μίλαν βρήκε γρήγορα θέση βασικού ως μέλος της ομάδας κατέκτησε 2 φορές το Τσάμπιονς Λιγκ 1 φορά το Πρωτάθλημα Ιταλίας, 1 φορά το Κύπελλο Ιταλίας.2 φορές το ΟΥΕΦΑ Σούπερ Καπ και μια φορά το Παγκόσμιο κύπελλο συλλόγων.

Εθνική ομάδα Ιταλίας
Ο Γκατούζο έχει αγωνίστει με την Εθνική κατω των 18 ετών και κάτω των 21 ετών.Με την Εθνική ανδρών της Ιταλίας έχει αγωνιστεί σε όλες της μεγάλες διοργανώσεις στο Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου 2002 ,το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου 2004 , στο Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου 2006,στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου 2008 , το Κύπελλο Συνομοσπονδιών του 2009 και το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου 2010.

Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Gentikoule στο Google News και στο Facebook