Videos | Οι Μουντιαλικοί «παίκτες» του ΟΦΗ

Eπιμέλεια:Μανώλης Σαρρής

Το Μουντιάλ έρχεται και το Gentikoule παρουσιάζει το κλειστό κλαμπ των ποδοσφαιριστών που φόρεσαν την φανέλα του ΟΦΗ και αγωνίστηκαν στην γιορτή του παγκοσμίου ποδοσφαίρου.

Ελάχιστοι είναι εκείνοι που αγωνίστηκαν στον ΟΦΗ – ακόμα πιο λίγοι είναι εκείνοι που ήταν εν ενεργεία ποδοσφαιριστές της ομάδας και συμμετείχαν στο Παγκόσμιο Κύπελλο.

H αρχή γίνεται στα γήπεδα της Ιταλίας το 1990 όταν είχε εμφανιστεί ο Ντάνουτ Λούπου που ήταν εν ενεργεία διεθνής με την εθνική ομάδα της Ρουμανίας και φόρεσε την φανέλα του ΟΦΗ το καλοκαίρι του ’93.

Ξεκινώντας από εκείνους που ήταν εν ενεργεία ποδοσφαιριστές του ΟΦΗ, το μυαλό όλων πάει σε δύο: Στους Νίκο Μαχλά και Ρόναλντ Γκόμεζ. Ο Μαχλάς ήταν ο πρώτος ποδοσφαιριστής του ΟΦΗ που συμμετείχε στο Μουντιάλ φορώντας την «γαλανόλευκη» στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1994 που είχε πραγματοποιηθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες. Στην αποστολή της εθνικής ομάδας ήταν ακόμα τρεις ποδοσφαιριστές που φόρεσαν την φανέλα του ΟΦΗ. Ο λόγος για τους Αλέξη Αλεξούδη, Θανάση Κολιτσιδάκη και Νίκο Τσιαντάκη. Ο πρώτος έφυγε εκείνο το καλοκαίρι για τον Παναθηναϊκό ενώ ο Νίκος Τσιαντάκης ήρθε στο Ηράκλειο δύο χρόνια αργότερα. Ο “Κόναν” ήρθε στο Ηράκλειο το καλοκαίρι του 1999 – το ίδιο με τον Τάουμεντ – και “κρέμασε” τα παπούτσια του φορώντας την φανέλα του ΟΦΗ.

Στην ίδια διοργάνωση αγωνίστηκαν ακόμα δύο παίκτες που φόρεσαν την φανέλα του ΟΦΗ, ο καθένας με διαφορετική πορεία και ιστορία. Ο πρώτος είναι ο Νίκος Νιόπλιας που ένα καλοκαίρι νωρίτερα είχε μετακομίσει στην Παιανία και τον Παναθηναϊκό και ο δεύτερος είναι ο… Γκαστόν Τάουμεντ. Ο Ολλανδός φόρεσε την φανέλα του ΟΦΗ την σαιζόν 1999 – 2000 είχε αγωνιστεί στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1994 ως ποδοσφαιριστής της Φέγενορντ και μάλιστα είχε σκοράρει το νικητήριο γκολ των «οράνιε» στο παιχνίδι κόντρα στην Σαουδική Αραβία!

Δείτε το γκολ του Γκαστόν Τάουμεντ το 1994

Η επόμενη μεγάλη διοργάνωση που είδαμε (μετέπειτα) ποδοσφαιριστή του ΟΦΗ πραγματοποιήθηκε το 1998 όταν ο Πιέρ Ισά εμφανίστηκε στα γήπεδα της Γαλλίας με την φανέλα της Νοτίου Αμερικής. Ο πρώην στόπερ του ΟΦΗ είχε βάλει αυτογκόλ δίνοντας το προβάδισμα στην Γαλλία . Ο Ισά μετά από 7 χρόνια ήρθε στο Ηράκλειο φορώντας την φανέλα του ΟΦΗ για 4 χρόνια.

Εδώ το αυτογκόλ του Ισά κόντρα στην Γαλλία

Τέσσερα χρόνια μετά, το 2002 ο ΟΦΗ είχε διπλή εκπροσώπηση στα γήπεδα της Ιαπωνίας και της Νοτίου Κορέας. Ένας εν ενεργεία και ένας μετέπειτα ποδοσφαιριστής του ΟΦΗ αγωνίστηκαν στο Μουντιάλ του 2002 με τους Ρόναλντ Γκόμεζ, Μαουρίτσιο Σολίς να είναι βασικά στελέχη της Κόστα Ρίκα. Ο Γκόμεζ ήταν εν ενεργεία ποδοσφαιριστής του ΟΦΗ καθώς έφυγε από τον ΟΦΗ τον Δεκέμβρη του 2002 ενώ ο Σολίς ήρθε στην Κρήτη λίγες ημέρες μετά την ολοκλήρωση του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Ως παίκτης του ΟΦΗ, ο Ρόναλντ Γκόμεζ πέτυχε δύο γκολ κόντρα σε Κίνα, Βραζιλία και παραμένει ως τώρα ο μοναδικός στην ιστορία του συλλόγου. Οι δύο ποδοσφαιριστές αγωνίστηκαν και στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Γερμανίας, το 2006, με τον Ρόναλντ Γκόμεζ να σκοράρει κατά της Πολωνίας. Στο ίδιο Παγκόσμιο Κύπελλο έκανε την εμφάνιση του ο Έρικ Ακότο με την εθνική ομάδα του Τόνγκο.

Στο Μουντιάλ του 2010 εμφανίστηκε ο Αλέξης Τζόρβας που φόρεσε την φανέλα του ΟΦΗ την σαιζόν 2007 – 2008  ενώ μπορούμε να προσθέσουμε σε αυτούς και τον Γιώργο Σαμαρά που ναι μεν δεν φόρεσε την φανέλα του ΟΦΗ αλλά ξεκίνησε από τον σύλλογο και ουσιαστικά αποτελεί “παιδί” της ομάδας. Eπίσης, στην ίδια διοργάνωση βρέθηκε και ο Ντάνι Φερνάντεζ που βρισκόταν στην 23αδα της Πορτογαλίας δίχως όμως να αγωνιστεί σε κάποιο παιχνίδι καθώς και ο Αμπντουλαγιέ Μεϊτέ που αγωνίστηκε με την φανέλα της Ακτής Ελεφαντοστού.

Δείτε τα γκολ του Ρόναλντ Γκόμεζ στο Παγκόσμιο Κύπελλο

Κόστα Ρίκα – Κίνα 2-0

Βραζιλία – Κόστα Ρίκα 5-2

Ο Ρόναλντ Γκόμεζ σκόραρε ξανά στο Μουντιάλ της Γερμανίας κόντρα στην Πολωνία με μια απευθείας εκτέλεση φάουλ…

Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Gentikoule στο Google News και στο Facebook