Φωτάκης: “Η επόμενη μέρα θέλει νηφαλιότητα”

Eπιμέλεια:Μανώλης Σαρρής

Ο έγκριτος νομικός μίλησε στην εκπομπή «Ανατροπή και Πέναλτι» και αναφέρθηκε σε όλα τα ζητήματα νομικής φύσεως που αφορούν την επόμενη μέρα του ΟΦΗ. Διαβάστε τις 1.200 λέξεις της συνέντευξης του.

Ο Μανώλης Φωτάκης που χειρίστηκε όλες τις τελευταίες υποθέσεις του ΟΦΗ μίλησε για τους κινδύνους που υπάρχουν αλλά και για τις διαδικασίες που χρειάζεται να ακολουθηθούν, από νομικής πλευράς, προκειμένου ο ΟΦΗ να προχωρήσει στα βήματα που ακολουθούν.

Αναλυτικά όσα είπε ο Μανώλης Φωτάκης στον Athletic Radio 104,2

Για την κατηγορία που θα αγωνιστεί ο ΟΦΗ: «Η ομάδα θα καταλήξει στην φετινή σαιζόν με -6 βαθμούς. Μόλις επικυρωθεί ο πίνακας της βαθμολογίας, πρέπει να δούμε αν η ομάδα μπορεί να συμμετάσχει στο πρωτάθλημα της Football League. Τα τελευταία χρόνια είδαμε ότι η ομάδα εφόσον δεν μπόρεσε να ανταπεξέλθει στην Σούπερ Λιγκ, είναι δεδομένο ότι δεν μπορεί να παίξει ούτε στην Football League. Εξ’ ανάγκης η ομάδα θα παίξει στην Γ’ Εθνική και βάσει του αθλητικού νόμου, η εταιρεία λύεται και τίθεται σε εκκαθάριση από την στιγμή που αυτή η κατηγορία είναι ερασιτεχνική».

Για το τι πρέπει να γίνει από εδώ και στο εξής: «Όσον αφορά την απόφαση να μην αγωνιστεί η ομάδα στην Football League, αυτό είναι απόφαση των αρμόδιων οργάνων. Δηλαδή, θα πρέπει να πάει η ΠΑΕ στην Γ.Σ. και να αποφασιστεί. Αυτό δεν είναι δική μας δουλειά και είναι θέματα που θα τα λύσουν οι θεσμικοί φορείς. Η ομάδα εκ του νόμου λύεται μόλις δηλωθεί η συμμετοχή της στην Γ’ Εθνική. Εφόσον γίνει αυτό, αυτός που θα τρέξει τις εξελίξεις, εκ του νόμου, είναι ο Ερασιτέχνης ΟΦΗ και η ομάδα θα είναι κάτω από την εποπτεία του».

Για το ενδεχόμενο συμμετοχής στην Football League και την αγορά άλλου ΑΦΜ: «Πρέπει ο Ερασιτέχνης και οι υπόλοιποι θεσμικοί παράγοντες του ΟΦΗ να καθίσουν και να συζητήσουν αν μπορεί να βρεθεί νομικός μανδύας ώστε η ομάδα να μην αγωνιστεί στην Γ’ Εθνική. Πρέπει να το ξεκαθαρίσω ότι σαν ΠΑΕ ΟΦΗ δεν μπορεί να αγωνιστεί στην Football League. Οτιδήποτε λέγεται και γράφεται απλά «καίγεται». Σαν νομικός κρίνω ότι δεν μπορεί να ξεπουληθεί καμία ομάδα γιατί υπάρχουν παραδείγματα όπως του Ηρακλή με τους Πόντιους Κατερίνης όπου οι ομάδες είχαν την συνέχεια τους».

Για την ηθελημένη συμμετοχή στην Γ’ Εθνική: «Θα φτάναμε σε αυτό το επίπεδο μόνο αν έχουμε διάταξη που μας απαγορεύει να αγωνιστούμε στην Γ’ Εθνική και στην συνέχεια να γίνει αναβίωση της ΠΑΕ. Το νέο καθαρό πρόσωπο θα είναι καθαρό και δεν θα έχει καμία ευθύνη. Αυτό το ζήτημα με απασχολεί νομικά εδώ και ένα δίμηνο περίπου μιλώντας με συναδέλφους που γνωρίζουν τις υποθέσεις του Ηρακλή, του Άρη και της ΑΕΚ».

Για την διεξαγωγή Γ.Σ.: «Η ΑΕΚ είχε την ευκαιρία να βρει έναν επενδυτή ο οποίος ανέλαβε προσωπικά και κάποια χρέη. Η νέα ΠΑΕ έχει και νέο ΑΦΜ. Εφόσον ανέβει από την Γ’ Εθνική στην Football League, τότε μπορεί να συστήσει νέα ΠΑΕ ΟΦΗ με νέο ΑΦΜ. Αν αλλάξει το νομικό καθεστώς τότε πρέπει να δούμε τα δεδομένα. Αμέσως μετά, κατά την άποψη μου, πρέπει να συνέλθει Γ.Σ. που είναι απόφαση της ΠΑΕ όπου και θα εισηγηθεί ότι δεν μπορεί να αγωνιστεί στην Football League και συμμετέχει στην Γ’ Εθνική. Τότε αυτομάτως λύεται η εταιρεία και τίθεται υπό εκκαθάριση».

Για την εκκαθάριση και τι έγινε στην ΠΑΕ Άρης: «Τι συνέβη στην περίπτωση του Άρη; Μια εταιρεία είναι ένας ζωντανός οργανισμός που έχει παθητικά και αρνητικά. Ο εκκαθαριστής ή οι εκκαθαριστές, από όσο γνωρίζω βάσει του καταστατικού ορίζεται το Δ.Σ. Επειδή υπάρχει διοικούσα επιτροπή τότε οι εκκαθαριστές ορίζονται από το δικαστήριο. Στην περίπτωση του υπήρξαν μεγάλες διαφωνίες, μόλις στις αρχές του 2015 ξεκίνησε η εκκαθάριση. Εφόσον προλάβουν, γιατί πρέπει να δημοσιευτεί ο ισολογισμός της εταιρείας και στην συνέχεια θα δημοσιευτεί στο ΦΕΚ».

Για το που μεταβιβάζονται τα χρέη: «Με το που θα τεθεί σε εκκαθάριση η εταιρεία, τότε η ευθύνη μετατοπίζεται στους διαχειριστές που είναι οι πρόεδροι και τα Δ.Σ. των εκάστοτε διοικήσεων».

Για το τι συνέπειες έχει η ηθελημένη πτώση στην Γ’ Εθνική: «Εκεί ορίζεται ότι η τελευταία ομάδα πάει στην τελευταία θέση και υποβιβάζεται στην αμέσως επόμενη κατηγορία. Στην συνέχεια θα κληθεί από την Πειθαρχική Επιτροπή για την απόφαση να αποχωρήσει από το πρωτάθλημα και το συγκεκριμένο άρθρο του ΚΑΠ κάνει λόγο για ένα πρόστιμο της τάξης των 40.000 ευρώ».

Για το αν πρέπει ο ΟΦΗ να προχωρήσει σε αγωγές για ηθική αποζημίωση: «Πέρα από τα λάθη μας, σίγουρα είχαμε στοχοποίηση. Υπήρξε επιλεκτική συμπεριφορά των οργάνων απέναντι στον ΟΦΗ, γεγονός που θεμελιώνει αποζημίωση για αυτές τις συμπεριφορές. Πρέπει να πάμε σε εκκαθάριση, να γίνει μια εκτίμηση από έναν λογιστή που θα βγάλει τις ζημιές που υπέστη η ΠΑΕ. Θεωρώ ότι αυτό πρέπει να γίνει γιατί φάνηκε ότι υπήρξε επιλεκτική και διακριτική συμπεριφορά».

Για τα επόμενα βήματα: «Δεν πρέπει να μας πιάνει πανικός. Χρειάζεται να υπάρχει νηφαλιότητα και πρέπει να ξέρουμε τι θέλουμε. Σίγουρα με τα τωρινά δεδομένα, ο ΟΦΗ πάει στην Γ’ Εθνική. Έτσι όπως βλέπω τα πράγματα, ο ΟΦΗ θα αγωνιστεί σε αυτήν την κατηγορία με τον Ερασιτέχνη να τρέχει το ποδοσφαιρικό τμήμα. Ο ΟΦΗ θα είναι καθαρός, δεν θα έχει καμία οφειλή από την στιγμή που θα αγωνιστεί στο ερασιτεχνικό πρωτάθλημα. Στην συνέχεια θα δημοσιευτεί η εκκαθάριση. Εάν αλλάξει κάτι στην πορεία, θα δούμε τι προβλέπει ο νόμος και θα παρθούν οι ανάλογες αποφάσεις».

Για την επόμενη μέρα του ΟΦΗ: «Ανοίγουν άλλοι ορίζοντες για τον ΟΦΗ. Ο ΟΦΗ δεν πρόκειται να χαθεί και να σας ενημερώσω ότι ακόμα και τώρα υπάρχουν ποδοσφαιριστές που θέλουν να παραμείνουν στην ομάδα».

Για το αν θα πάρουν χρήματα οι παίκτες στους οποίους οφείλονται: «Όχι, δεν νομίζω ότι θα πάρουν τίποτα απολύτως. Από την στιγμή που λύεται η εταιρεία, δεν θα πάρουν χρήματα. Ο ΟΦΗ δεν είναι ούτε η πρώτη, ούτε η τελευταία που θα αγωνιστεί στην Γ’ Εθνική. Γνωρίζω το παράδειγμα του Άρη που πήρε ένα ποσό της τάξης των 200.000 ευρώ από τη Nova».

Για το ποιος θα αναλάβει το «φορτίο» των συζητήσεων: «Ο Ερασιτέχνης είναι εκείνος που θα λύσει την εταιρεία προκειμένου ο ΟΦΗ να γίνει ξανά ΠΑΕ. Έχει μεγάλη σημασία ώστε ο Ερασιτέχνης να καταλάβει την σπουδαιότητα της διαδικασίας και να τρέξει όλα τα ζητήματα που χρειάζεται να προκύψουν στην εταιρεία».

Για πιθανή παραίτηση της Διοικούσας Επιτροπής: «Η Διοικούσα Επιτροπή εκ του νόμου έχει συγκεκριμένες εξουσίες. Μια από αυτές είναι και να πάει την ομάδα στην Γ.Σ. Πως θα παραιτηθεί η Διοικούσα Επιτροπή αν δεν τρέξει τις συγκεκριμένες αρμοδιότητες; Πείτε ότι γίνεται αυτό που ζητάει ο Σύλλογος Μετόχων. Δεν μπορεί να πάει στην Γ.Σ., δεν μπορεί να γίνει εκκαθάριση. Εκπλήσσομαι που διαβάζω αυτά τα πράγματα. Άλλο η ΠΑΕ και άλλο ο Ερασιτέχνης. Η ΠΑΕ δεν έχει ολοκληρώσει τις διαδικασίες. Αν παραιτηθεί η Διοικούσα, πρέπει να βρεθεί καινούργια Επιτροπή. Ο Ερασιτέχνης δεν μπορεί να πάει την ομάδα στην ΓΣ. Μια τέτοια ενέργεια μπερδεύει πολύ την κατάσταση. Δεν είναι δουλειά μας να αποδοθούν ευθύνες. Εάν παραιτηθεί η Διοικούσα Επιτροπή, ποιος θα πάει την ομάδα σε Γ.Σ. και σε εκκαθάριση; Σε αυτήν την φάση όλοι κρινόμαστε από τον κόσμο. Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί και έχουμε ευθύνη απέναντι στην ιστορία του κόσμου».

Για το τι θέμα θα έχει η Γ.Σ.: «Η Γ.Σ. θα συγκληθεί μόλις επικυρωθεί ο βαθμολογικός πίνακας της Σούπερ Λιγκ. Και τώρα μπορεί να γίνει αλλά αυτό χρειάζεται μια προετοιμασία. Δεν είναι όλοι οι νομικοί για όλα τα θέματα. Εγώ το ψάχνω αλλά μιλάω και με άλλους συναδέλφους για να πάρω γνώμες και απόψεις. Εάν ερωτηθώ, θα πω τις απόψεις μου. Τώρα που μιλάμε, δεν βλέπω κάτι άλλο».

Για τις μάχες που έδωσε ο ίδιος: «Κάποιοι με προέτρεπαν να μην βγω μπροστά επειδή το αποτέλεσμα ήταν προδιαγεγραμμένο. Εγώ δεν μπορούσα να μην συμμετάσχω στην μάχη που έγινε. Αν ο ΟΦΗ έπαιρνε τους βαθμούς και τα δελτία, η ομάδα είχε μεγάλες πιθανότητες για να σωθεί. Μάλιστα, ο κύριος Οικονομάκης είχε πει τόσο σε εμένα, όσο και στον κύριο Μαχλά ότι έπρεπε να πάρουμε πίσω τους βαθμούς. Γιατί να δώσουμε τα χρήματα αν δεν υπήρχε περίπτωση να διεκδικήσουμε την παραμονή μας μέχρι το τέλος; Με μια προσπάθεια μπορούσαμε να κλείσουμε κάποιες τρύπες. Δυστυχώς η ομάδα είχε στοχοποιηθεί, βγήκαν από τα συρτάρια αποφάσεις που τις είχαν ξεχάσει».

Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Gentikoule στο Google News και στο Facebook