Σαν σήμερα: Πρώτος σκόρερ στην Ευρώπη ο Μαχλάς

Eπιμέλεια:Μανώλης Σαρρής

Σαν σήμερα, στις 3 Μαΐου 1998 ο Νίκος Μαχλάς πετυχαίνει το 34ο γκολ του κερδίζοντας τον τίτλο του πρώτου Ευρωπαίου σκόρερ φορώντας την φανέλα της Φίτεσε. Ο νυν πρόεδρος του ΟΦΗ έγραψε ιστορία με τον Ολλανδικό σύλλογο κάνοντας γνωστή την Κρήτη αλλά και την πρώην (τότε) ομάδα του σε όλον τον κόσμο.

Εκείνη την ημέρα, στις 3 Μαΐου 1998 ο Νίκος Μαχλάς σκόραρε εναντίον της Φέγενορντ για 34η φορά σε 32 παιχνίδια παίρνοντας το βραβείο του “Χρυσού Παπουτσιού” με αποτέλεσμα να γίνει ο πρώτος Έλληνας ποδοσφαιριστής που πετυχαίνει αυτό το τεράστιο επίτευγμα.

O Nίκος Μαχλάς μετακόμισε στην Ολλανδία το 1996 όταν και πήρε μεταγραφή από τον ΟΦΗ για την Φίτεσε όπου μπόρεσε να βρει την ποδοσφαιρική γαλήνη που είχε και στην Κρητική ομάδα. Στο Άρνεμ γνώρισε την καταξίωση, την αναγνώριση αλλά και την ποδοσφαιρική δόξα σε όλη την Ευρώπη. Βέβαια, η ήπειρος μας τον είχε μάθει ήδη αφού σαν ποδοσφαιριστής του ΟΦΗ είχε αγωνιστεί στην Μικτή Κόσμου ενώ είχε ήδη μια συμμετοχή σε Παγκόσμιο Κύπελλο, το 1994 όπου αγωνίστηκε με την εθνική μας ομάδα.

Στην Ολλανδία, η πρώτη χρονιά ήταν αναγνωριστική αφού σε 29 παιχνίδια πέτυχε 8 γκολ και αποτέλεσε την αφετηρία για την σαιζόν 1997 – 1998 που θα αποτελούσε και την χρονιά που θα τον καταξίωνε σε όλα τα μάτια της ποδοσφαιρικής υφηλίου.

Ο Νίκος Μαχλάς πέτυχε 32 γκολ σε 34 παιχνίδια και αφού κατέκτησε το “Χρυσό Παπούτσι” κατάφερε να αποτελέσει την ακριβότερη μεταγραφή του Άγιαξ όταν μετακόμισε στον Αίαντα το καλοκαίρι του 1999 έναντι 5,2 δις. Ένα ποσό που αποτέλεσε ρεκόρ για την μέχρι τότε ιστορία του ολλανδικού συλλόγου.

Την πρώτη του χρονιά θα πετύχει 14 γκολ σε 25 συμμετοχές και τη δεύτερη 12 σε 19 ματς και συνολικά, με την ομάδα του Άμστερνταμ θα σκοράρει 38 φορές σε 74 παιχνίδια.

Δείτε videos με στιγμιότυπα από την εποχή που ο Μαχλάς “βομβάρδιζε” τις ολλανδικές εστίες

Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Gentikoule στο Google News και στο Facebook