Ευγένιος Γκέραρντ: Έναρξη 8/9/1985 – λήξη; ΠΟΤΕ

Eπιμέλεια:Μανώλης Σαρρής

Στις 8 Σεπτεμβρίου 1985 ξεκινούσε ο μύθος του Ευγένιου Γκέραρντ που… εθιμοτυπικά έληξε στις 28 Μαΐου 2000 αλλά ΨΥΧΙΚΑ δεν έφυγε και δεν θα φύγει ποτέ.

Σαν σήμερα ένα Κυριακάτικο μεσημέρι, στις 8 Σεπτεμβρίου 1985 ο Ευγένιος Γκέραρντ ή Τζέραρντ όπως γραφόταν τότε από τον αθλητικό τύπο έκανε ντεμπούτο στον πάγκο του ΟΦΗ. Ο ΟΦΗ υποδεχόταν στο Ηράκλειο τον Απόλλωνα Καλαμαριάς και οι “Πόντιοι” θα έφευγαν από την Κρήτη με το νικηφόρο 1-0 με γκολ του Πολυχρόνη Τσαλκιτζή. Το όνομα του σκόρερ του γκολ της νίκης του Απόλλωνα θα γραφόταν για πάντα στην ιστορία του ΟΦΗ. Έστω και από την ανάποδη.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη OFI Crete F.C. (@oficretefc)

Η ιστορία έγραψε πως ο Ευγένιος Γκέραρντ κατέγραψε 15 ολόκληρα χρόνια στον πάγκο του ΟΦΗ, ρεκόρ μοναδικό για την Ελλάδα και ακατάρριπτο στο παρόν αλλά και στο μέλλον του ελληνικού ποδοσφαίρου, σπάνιο για το παγκόσμιο με εξαιρέσεις την παρουσία του Γκι Ρου στην Οσέρ και του Σερ Άλεξ Φέργκιουσον στην Μάντσεστερ Γιουνάιντεντ.

15 ολόκληρα χρόνια και 627 παιχνίδια, συνολικά, ο Ευγένιος Γκέραρντ μπορεί πλέον να παρακολουθεί από τον ουρανό τον αγαπημένο του ΟΦΗ όμως η ψυχή του δεν έφυγε ποτέ από τον ΟΦΗ.

Το ξεκίνημα του Ευγένιου Γκέραρντ στον πάγκο του ΟΦΗ δεν ήταν στρωμένο με ροδοπέταλα παρότι στο τέλος εκείνης της χρονιάς ο σύλλογος γιόρτασε για πρώτη φορά στην ιστορία του την έξοδο στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Στις πρώτες πέντε αγωνιστικές ο ΟΦΗ θα μετρήσει τρεις ήττες και δύο νίκες με την παραμονή του στον πάγκο του να είναι επισφαλής όπως έγραφε και ο τοπικός τύπος της εποχής.

Κάτι που επιβεβαίωσε και μια από τις σημαίες του ΟΦΗ, πολλά χρόνια αργότερα, ο Γιώργος Βλαστός με ραδιοφωνική συνέντευξη στον Athletic Radio 104,2 πως παραμονές της έκτης αγωνιστικής και του αγώνα με την ΑΕΚ στο Ηράκλειο, το μέλλον του Ευγένιου Γκέραρντ ήταν αβέβαιο. “Θα σας πω μια ιστορία που πιθανόν δεν την γνωρίζει πολύς κόσμος. Το 1985 όταν ήρθε στον ΟΦΗ ο Γκέραρντ, το μέλλον του κρεμόταν από ένα παιχνίδι με την ΑΕΚ. Τελικά κερδίσαμε την ΑΕΚ και είδατε μετά τι πέτυχε ο Γκέραρντ στον ΟΦΗ” είχε αναφέρει ο Γιώργος Βλαστός. Για την ιστορία ο ΟΦΗ κέρδισε την ΑΕΚ με 2-0 χάρις στα γκολ των Γιάννη Σαμαρά και Θαλή Τσιριμώκου.

Ο δημιουργός της ομαδάρας του ΟΦΗ στα 80s, ο φόβος και τρόμος ολόκληρης της ποδοσφαιρικής Ελλάδας και ο άνθρωπος που επί της ουσίας έβαλε τον σύλλογο στον ποδοσφαιρικό χάρτη της χώρας. Μια ομάδα που έπαιζε ποδόσφαιρο μπροστά από την εποχή της, που είχε διαλύσει τους υπόλοιπους μεγάλους της εποχής με τεσσάρες και πεντάρες.

Όπως το εντυπωσιακό 4-1 επί του Ολυμπιακού με ολοκληρωτικό ποδόσφαιρο.

Αλλά και το 5-2 εις βάρος του Παναθηναϊκού μέσα στο Ολυμπιακό Στάδιο.

15 χρόνια μετά ο ΟΦΗ με τον Ευγένιο Γκέραρντ στον πάγκο του ΟΦΗ θα μετρήσει συνολικά 627 παιχνίδια με έναν καταπληκτικό απολογισμό στην Α’ Εθνική:

235 νίκες
98 ισοπαλίες και 168 ήττες

– Κατάκτηση Κυπέλλου 1987
– 2η θέση στην Α’ Εθνική της περιόδου 1985 – 1986
– 5 ευρωπαϊκές συμμετοχές

Κανένας δεν θα ξεχάσει το βράδυ του Νοέμβρη του 1993 όταν ο ΟΦΗ πέταξε εκτός Ευρώπης την θρυλική Ατλέτικο Μαδρίτης. Χιλιάδες αναμνήσεις και ιστορικές στιγμές που δεν μπορούν να χωρέσουν μονάχα μέσα σε ένα κείμενο.

15 χρόνια ένδοξης ιστορίας που ποτέ δεν θα μείνουν και δεν θα ξεχαστούν στην λήθη του χρόνου. Όπως εύστοχα έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter ο δημοσιογράφος Μανώλης Γρηγοράκης, η μνήμη του δεν πρόκειται να ξεχαστεί ποτέ. Και ούτε πρόκειται να γίνει αυτό στο πέρασμα των χρόνων.

 

Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Gentikoule στο Google News και στο Facebook