Τσάβι Ρόκα: «Είναι κρίσιμες οι ώρες για την Ισπανία, φοβάμαι για τη χώρα μου»

Eπιμέλεια:Gentikoule.gr

Από τη Βαρκελώνη, όπου και βρίσκεται, ο Τσάβι Ρόκα εξομολογείται όλα τα συναισθήματα που του δημιουργεί ο κορωνοϊός και οι χιλιάδες νεκροί στη χώρα του. Τι λέει για το ποδόσφαιρο, τη La Liga και τον Παναθηναϊκό.

Ο τεχνικός διευθυντής του Παναθηναϊκού, Τσάβι Ρόκα, βρίσκεται τις τελευταίες εβδομάδες στην γενέτειρά του, τη Βαρκελώνη. Κλεισμένος στο σπίτι του, ζει από κοντά τον εφιάλτη της πατρίδας του.

Με άγχος για το σήμερα, αλλά κυρίως για το αύριο. Με φόβο για τον λαό της χώρας, για όλο τον κόσμο, για τους δικούς του ανθρώπους.

Ο Τσάβι Ρόκα μίλησε στα «Νέα», προσπαθώντας να περιγράψει τις τραγικές στιγμές που ζει η πατρίδα του.

Αναφέρθηκε στην κυβέρνηση, που καθυστέρησε να πάρει τα μέτρα που έπρεπε, μίλησε για τους γονείς του, αλλά και για το ποδόσφαιρο, που τούτη την ώρα δεν χωράει σε καμία κουβέντα.

«Είναι πολύ δύσκολες οι στιγμές που ζούμε. Κάθε μέρα πολλοί άνθρωποι μολύνονται και άνθρωποι πεθαίνουν. Ελπίζουμε να δούμε σύντομα ότι τα αυστηρά μέτρα φέρνουν αποτελέσματα. Ηδη μπήκαμε σε ακόμα πιο αυστηρά μέτρα, αλλά η κατάσταση είναι πραγματικά δύσκολη και οι ώρες κρίσιμες», μας λέει ο Τσάβι Ρόκα, ο οποίος αναφέρεται και στην κυβέρνηση, η οποία είδε από νωρίς τι συνέβαινε στην Ιταλία αλλά άργησε να αντιδράσει.

«Κατά τη γνώμη μου θα μπορούσαν να ενεργήσουν νωρίτερα. Είδαν τι συνέβη στην Ιταλία. Εκεί ο κορωνοϊός είχε εξαπλωθεί πολύ γρήγορα, μέσα σε λίγες μέρες είχαν χιλιάδες κρούσματα και νεκρούς. Θα έπρεπε να είχαν πάρει μέτρα νωρίτερα. Επίσης, εκτός από την Ιταλία και το παράδειγμά της, πολλοί ειδικοί στην πανδημία βγήκαν εγκαίρως και είπαν ότι πρέπει να πάρει γρήγορα και αυστηρά μέτρα η κυβέρνηση. Αυτή η καθυστέρηση είχε ως αποτέλεσμα να έρθουν τα κρούσματα μαζεμένα, κάθε μέρα να είναι περισσότερα και το σύστημα υγείας να μην είναι προετοιμασμένο για όλο αυτό».

Πράγματι, στην Ισπανία πλέον οι φωνές μεγαλώνουν για την κυβέρνηση και την καθυστέρηση στα μέτρα. Και αφορούν και το ποδόσφαιρο. Πως ταξίδεψαν οπαδοί της Ατλέτικο στο Λίβερπουλ για τον αγώνα του Τσάμπιονς Λιγκ;

Γιατί ταξίδεψαν οπαδοί της Βαλένθια στο Μιλάνο για το παιχνίδι με την Αταλάντα; Τόσο αυτά, όσο και διάφορες κοινωνικές εκδηλώσεις που επιτράπηκαν επειδή – όπως έλεγε η κυβέρνηση – δεν συνορεύει η Ιταλία (που άρχισε να πλήττεται πρώτη) με την Ισπανία, έφεραν τη χώρα της Ιβηρικής στη σημερινή κατάσταση.

«Εχω αρχίσει να φοβάμαι», παραδέχεται ο Τσάβι Ρόκα. Και εξηγεί πως ο κορωνοϊός δεν αφορά μονάχα τους ηλικιωμένους. «Φοβάμαι γιατί οι γονείς μου είναι ηλικιωμένοι και ανησυχώ ιδιαίτερα γι’ αυτούς. Κι επίσης, αν δείτε τα στοιχεία, πλήττονται και νέοι από τον κορωνοϊό. Δεν επηρέαζει μόνο τους ηλικιώμενους. Πρέπει όλοι να είμαστε προσεκτικοί».

Οσο για το ποδόσφαιρο; Αυτές τις ώρες δεν έχει σημασία για τον τεχνικό διευθυντή του Παναθηναϊκού, που παραδέχεται πως στη La Liga θέλουν να τελειώσουν τη σεζόν με οποιονδήποτε τρόπο.

«Το ποδόσφαιρο είναι δευτερεύων. Εντάξει, πρέπει να γνωρίζουμε κάποια πράγματα, τι θα γίνει από εδώ και στο εξής διότι είναι η δουλειά μας, έχουμε κάποια καθήκοντα. Στη La Liga θέλουν να τελειώσουν το πρωτάθλημα με κάθε τρόπο, ακόμα και αν φτάσει Ιούλιος. Εχουν στο μυαλό τους τα χρήματα που θα χάσουν σε περίπτωση που δεν τελειώσει η σεζόν. Ομως η γνώμη μου είναι πως δεν είναι εύκολο να τελειώσει το πρωτάθλημα αν ξεπεραστεί ο Ιούνιος. Αν παίζουν Ιούλιο τι θα γίνει με τα συμβόλαια, τι θα γίνει με τις ημερομηνίες, με την επόμενη σεζόν, με την Ευρώπη. Είναι δύσκολο».

Οσο για τον Παναθηναϊκό και την επόμενη μέρα;

«Θα είμαστε έτοιμοι για κάθε περίσταση. Είτε συνεχιστεί το πρωτάθλημα, είτε όχι. Δουλεύουμε πάνω σ’ αυτό».

Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Gentikoule στο Google News και στο Facebook