Κούγιας: “Πρόκεται για εσφαλμένη ερμηνεία και εφαρμογή”

Eπιμέλεια:Gentikoule.gr

Ο γνωστός νομικός, Αλέξης Κούγιας, φιλοξενήθηκε στην εκπομπή “AllAboutARIS ON AIR” και στον “Libero 107,4” όπου μίλησε για την πρωτοφανή απόφαση της ΕΠΟ να δικαιώσει τον Παναγιώτη Κοντοβά

Παράλληλα, ο Αλέξης Κούγιας σημείωσε πως οι “Κιτρινόμαυροι” έχουν το δικαίωμα να προχωρήσουν σε αναψηλάφηση της υπόθεσης και της εξαίρεσης της κ. Μαριέλλας Μπουλταδάκη
“Οτιδήποτε αφορά κακή ερμηνεία και κακή εφαρμογή ενός νόμου, με ενδιαφέρει απόλυτα. Είναι η καθημερινότητα μου. Πρόκεται για κλασική περίπτωση ερμηνείας και εφαρμογής μιας δικαστού σε ότι αφορά μια νομοθετική πρόβλεψη. Από αυτή την άποψη είμαι αρμόδιος και πρέπει να μιλήσω.” τόνισε αρχικά.

Για το εμφανές λάθος που έχει γίνει:

“Η περιγραφή του νόμου είναι αυτή. Αυτό που έχει συμβεί με τον ΑΡΗ, όσον αφορά την ίδρυση της νέας εταιρίας, εξαιρείται από τη νομοθετική πρόβλεψη. Η διακαιοσύνη απονέμεται από ανθρώπους. Το ανθρώπινο λάθος μπορεί να επέλθει. Γι’αυτό και καταργήθηκε η θανατική ποινή. Δεν μπορείς να το διορθώσεις. Εδώ όμως μπορείς να το διορθώσεις αυτό το λάθος. Υπάρχει νομοθετική πρόβλεψη σε περίπτωση που ερμηνευτεί και εφαρμοστεί λάθος, μπορείς να ζητήσεις να γίνει επανάληψη της διαδικασίας. Αυτό θα το κρίνει ανώτερη δικαστής. Εδώ βέβαια μιλάμε για ανώτατους δικαστές, γιατί οι Αρεοπαγίτες είναι οι ανώτατοι δικαστές. Οι Πρωτοδίκες είναι ο πρώτος βαθμός και οι Εφέτες το δεύτερο. Εδώ μια Αρεοπαγίτης, σε ένα μονομελές όργανο, ερμήνευσε και εφάρμοσε λάθος μια νομοθετική ρύθμιση και θα πρέπει τώρα να το διορθώσει -και είμαι βέβαιος ότι θα το κάνει- η προϊσταμένη του δικαστηρίου. Αυτό μπορεί να γίνει άμεσα.”

Για την αναψηλάφηση της υπόθεσης:

Νομικά η διαδικασία ονομάζεται αναψηλάφηση. Αυτό εφαρμόζεται και στην τακτική δικαιοσύνη. Πρόκεται για εσφαλμένη ερμηνεία και εφαρμογή. Απλά, δεν είναι σωστή εφαρμογή του νόμου. Αυτό δεν έχει προθεσμία, μπορεί να γίνει ανά πάσα στιγμή.

Για το αν η δικαστής παραδέχεται το λάθος:

“Δεν είναι πρώτη φορά που γίνεται ανθρώπινο λάθος από δικαστή. Αν το κάνει από πρόθεση, πρέπει να τον διώξουν από την ίδια ώρα. Στην προκειμένη περίπτωση, οι δικαστές είναι ανώτατοι και την αναψηλάφηση θα την δώσει η κ. Μπιτσούνη. Βλέπετε αντιφατικές αποφάσεις ακόμα και στον Άρειο Πάγο. Μια σύνθεση του Αρείου Πάγου δικάζει και εκδίδει για τα ίδια περιστατικά άλλη απόφαση και υπάρχει και ένα άλλο τμήμα με διαφορετική κρίση.

Στο τέλος αυτά διορθώνονται με μια νέα κρίση, η οποία βλέπει τη “σύγκρουση” των δύο αποφάσεων και διορθώνει υπέρ της μιας ή της άλλης πλευράς. Ετσι λειτουργεί η δικαιοσύνη. Κάθε εβδομάδα υπάρχουν τρεις δικάσιμοι και κρίνουν 30 υποθέσεις, όπου διαμαρτύρονται οι διάδικοι. Όποιος αδικείται, έχει το δικαίωμα να προσφύγει. Άρα εχουμε 90 υποθέσεις την εβδομάδα, άρα 460 τον μήνα και περίπου 1800 τον χρόνο. Οι τακτικοί δικαστές, κατά την άποψη των διαδίκων, πιστεύουν ότι υπάρχει λάθος. Είναι πολύ μεγάλος ο βαθμός των υποθέσεων που ο Αρειος Πάγος αποφαίνεται ότι έγινε ανθρώπινο λάθος”

Για το γεγονός ότι ο νόμος είναι ξεκάθαρος:

“Θέλω να είμαι αντικειμενικός. Πολλές φορές και εμείς οι δικηγόροι μπορεί να μην βοηθούμε τη δικαιοσύνη. Ο δικαστής υποχρεούται να εφαρμόσει και να ερμηνεύσει σωστά το νόμο. Γι’αυτό εμείς συντάσουμε αγωγές ή προσφυγές και είναι συνταγματική υποχρέωση του δικαστή -για να είναι συνεπής στον όρκο- να γνωρίζει και να εφαρμόζει το νόμο.”

Για το αν επηρεάζει αυτή η απόφαση άλλες Ελληνικές ομάδες:

“Υπάρχει μια παρερμηνεία. Δεν έκανε τίποτα ούτε ο ΑΡΗΣ, ούτε ο ΟΦΗ, ούτε η Λάρισα. Η ποδοσφαιρική ομάδα πήγε στην 3η κατηγορία. Η ΑΕ διαλύθηκε, διαγράφηκε από το ΓΕΜΗ και τέθηκε υπό εκκαθάριση. Άλλο η εταιρία, άλλο η ιδέα και το σωματείο. Ταξιδεύοντας, ακούω διάφορα στο κινητό μου. Κάποιοι ναι μεν θέλουν να πουν το ίδιο αλλά το λένε με λάθος τρόπο, ενώ άλλοι κάνουν επίδειξη αβροφροσύνης στους εργαζόμενους ποδοσφαιριστές.

Κανείς δεν έφαγε από τα σωματεία, από τους οπαδούς ή την ιδέα, τα χρήματα κάποιων. Επειδή πτώχευσε μια εταιρεία, διαλύθηκε και διαγράφηκε από το ΓΕΜΗ. Ο αθλητικός σύλλογος είναι η ιδέα και δίνει την άδεια χρησιμοποίησης του σήματος και του τίτλου. Δεν έχουν καμία σχέση οι δύο εταιρίες από εκεί και πέρα. Ο επενδυτής τα πληρώνει όλα. Γι’αυτό και όταν πτωχεύει, ευθύνεται ο ίδιος και το ΔΣ του. Είναι ο ίδιος με όλη του την περιουσία -και την προσωπική του ελευθερία, έναντι του δημοσίου, του ΙΚΑ, των ποδοσφαιριστών.

Εκεί είναι θέμα εργαζομένου όταν διαλέγουν να συνάψουν ένα συμβόλαιο με μια εταιρία. Τότε ήταν γνωστό σε όλους ότι ο ΑΡΗΣ αντιμετώπιζε πολύ μεγάλα προβλήματα. Πήγαιναν ποδοσφαιριστές που δεν έβρισκαν συμβόλαια σε άλλες ομάδες και επειδή ο ΑΡΗΣ δεν μπορούσε να υπογράψει αξιόλογους ποδοσφαιριστές και έπαιρνε δεύτερης και τρίτης διαλογής, πήγαιναν εν γνώση τους σε μια προβληματική εταιρεία. Όμως, με το νώθο νομικό καθεστώς που υπήρχε, των Αντωνιάδη-Σημαιοφορίδη, υπήρχαν ποδοσφαιριστές που επεδίωκαν να υπογράψουν πολυετές συμβόλαια με ρήτρες μεγάλες.

Έβγαιναν αποφάσεις τότε που τους επιδίκαζαν το σύνολο των συμβολαίων τους. Έτσι πτώχευσαν οι ομάδες. Κοιτάξτε και ποιοι ήταν οι ποδοσφαιριστές. Δεν είναι έτσι όπως το παρουσιάζουν. Δεν είναι οι εργαζόμενοι που έχασαν τα λεφτά τους. Δεν υποχρέωσε κανείς τον εργαζόμενο να κάνει συμβόλαιο με έναν ΑΡΗ, που τότε όλες οι εφημερίδες έγραφαν ότι αγωνιά να πάρει αδειοδότητηση το καλοκαίρι. Καμιά φορά οι συνάδελφοι σας παρουσιάζουν τα πράγματα διαφορετικά.”

Για τον αν ο πατέρας του Κοντοβά εργάζεται στην ΕΠΣ Καρδίτσας και την δικαστική λειτουργία:

“Το να είσαι ταμείας σε μια ένωση και να έχεις έναν γιο ως ποδοσφαιριστή, θα έλεγα ότι είναι χαρά. Συνήθως αυτοί που είναι στις ενώσεις, δεν έχουν φορέσει ούτε ποδοσφαιρικό σορτσάκι. Δεν έχει καμία σχέση η λειτουργεία της ΕΠΟ με τη κρίση μιας Αρεοπαγίτου. Τυπικά και ουσιαστικά πληρώνεται από την ΕΠΟ. Αν σκεφτώ ότι εννοείται, θα πρέπει να αλλάξω επάγγελμα.

Εγώ έχω διατυμπανίσει κατ’ επανάληψη την εμπιστοσύνη μου στους Έλληνες και τις Ελληνίδες δικαστές. Πολλές φορές υπάρχει η λάθος κρίση. Εγώ πιστεύω πως είναι ανθρώπινο λάθος. Ο ΑΡΗΣ έχει δικαίωμα να κάνει αίτημα εξαιρέσεως της συγκεκριμένης δικάστριας. Είμαι βέβαιος ότι θα το κάνει, αλλά θα απέχει και η συγκεκριμένη δικαστής. Αν επιμένει κάποιος, εκεί αρχίζουν άλλες σκέψεις. Όταν ένας διάδικος, εκφράζει έλλειψη εμπιστοσύνης, τότε υπάρχει μια πάγια τακτική των δικαστών να απέχουν.

Δεν είμαι νομικός σύμβουλος του ΑΡΗ, όμως αν ο νεαρός συνάδελφος μου που διαχειρίζεται αυτές τις υποθέσεις δεν το κάνει, θα είναι λάθος. Με αυτό το λάθος ο ΑΡΗΣ μπορεί να δικάσει την υπόθεση και να βγει μια κρίση άλλης Αρεοπαγίτου. Υπάρχουν δύο άντρες και δύο γυναίκες εκεί. Μπορεί να πετύχει αντίθεση κρίση από αυτή που εξέδωσε η κ. Μαργέλλου. Μου τηλεφώνησε ο κ. Καρυπίδης χθες το βράδυ και του είπα την άποψη μου. Εγώ ήμουν στη Θεσσαλονίκη αλλά εξαιτίας μιας υπόθεσης μου δεν μπορέσαμε να συναντηθούμε.”

Για τα τηλεοπτικά του πρωταθλήματος και τις συμμαχίες:

“Εμείς ανεβήκαμε το 2016 στην Superleague. Τότε, ο ΟΠΑΠ είχε και σαν μικρομέτοχο τον Μελισσανίδη -που οι σχέσεις μας δεν ήταν ποτέ καλές τα τελευταία χρόνια, οι ανταγωνιστές μας είχαν διαφήμιση όλοι. Αυτοί έπαιρναν 700 χιλιάδες, εμείς τίποτα. Το ίδιο γίνεται και τώρα. Η ΑΕΚ παίρνει 5 εκατομμύρια από τον ΟΠΑΠ, ο Παναθηναϊκός παίρνει 2,5 εκατομμύρια, οι σύμμαχοι δηλαδή.”

Για το ότι η επιτροπή εκτάκτων θεμάτων της ΕΠΟ υπερισχύει της Λίγκας:

“Η αδυναμία της Superleague να επιβάλει τις απόψεις της, είναι παροιμιώδης.”

Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Gentikoule στο Google News και στο Facebook