Η “ακτινογραφία” του Απόλλωνα Σμύρνης από την S.L

Eπιμέλεια:Μανώλης Θέμελης

Εκ του αποτελέσματος ο Απόλλων Σμύρνης ολοκλήρωσε μια πετυχημένη σεζόν, αν υπολογιστούν και οι συνθήκες επιστροφής του στην κατηγορία.

Δεύτερος στη Super League2, όταν διακόπηκε το πρωτάθλημα, έδωσε αγώνες διαβάθμισης με την Ξάνθη τέλος Αυγούστου και κέρδισε την άνοδο.

Για να προλάβει να προετοιμαστεί και να κάνει μεταγραφές η ομάδα διευκολύνθηκε χρονικά, αφού ξεκίνησε να παίζει από την 4η αγωνιστική.

Και τα παιχνίδια που αναβλήθηκαν έγιναν αργότερα.

Κατάφερε να τελειώσει σε καλή θέση την κανονική διάρκεια, ωστόσο στα Playouts είχε πολλές απώλειες και άργησε να σφραγίσει την παραμονή.

Τα 15 από τα 33 παιχνίδια του Απόλλωνα Σμύρνης έληξαν με νίκη του φιλοξενούμενου, αφού έχασε δέκα παιχνίδια γηπεδούχος και κέρδισε πέντε φιλοξενούμενος.

Μόνο η ΑΕΚ έφτασε τέτοιο αριθμό, αλλά σε 36 παιχνίδια. Οι δέκα ήττες εντός έδρας είναι οι περισσότερες που έκανε ομάδα φέτος στη σεζόν.

Ο Απόλλων Σμύρνης μάζεψε 19 βαθμούς εκτός έδρας και 15 εντός.
Ισοφάρισε το ρεκόρ διαδοχικών νικών εκτός έδρας στην ιστορία της, κάνοντας τέσσερις από τον Δεκέμβριο ως τον Ιανουάριο, με ΟΦΗ, Παναιτωλικό, ΠΑΣ Γιάννινα και ΑΕΛ. Ως τότε είχε τέσσερις νίκες συνολικά στα 52 προηγούμενα εκτός έδρας στην ιστορία του στα χρόνια της Super League!

Βρέθηκε πίσω σε 19 παιχνίδια, και μόνο σε δύο από αυτά δεν έχασε. Στα Γιάννενα νίκησε με ανατροπή και με τον ΠΑΟΚ έφερε ισοπαλία, αφού παραλίγο να κάνει και εκεί ανατροπή. Πήρε δηλαδή μόλις τέσσερις βαθμούς σε αυτά τα παιχνίδια.

Έκανε τις λιγότερες ισοπαλίες στην κανονική, τέσσερις, μαζί με τον ΟΦΗ και τον Ολυμπιακό. Έφτασε τις επτά στο τέλος, μόνο ο Ολυμπιακός είχε λιγότερες, έξι.

Ο Απόλλων Σμύρνης ξεπέρασε τους 1300 αγώνες και έφτασε τα 1400 γκολ στην κατηγορία.

Η πορεία
Ο Απόλλων Σμύρνης δεν έπαιξε παιχνίδι μέσα στο Σεπτέμβριο και η πρεμιέρα του ήταν στις 4 Οκτωβρίου με την ΑΕΛ. Δυσκολεύεται πολύ, αλλά νικά με πέναλτι του Άντονι Φατιόν στο 90’.

Η συνέχεια δεν είναι το ίδιο καλή όμως, αφού ο Απόλλων χάνει πέντε παιχνίδια στη σειρά. Βέβαια τρία από αυτά είναι στις έδρας Άρη, Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού και δύο εντός έδρας με ΠΑΣ Γιάννινα και ΠΑΟΚ.

Με σχετικά πιο βατό πρόγραμμα, ακολουθούν τρεις ισοπαλίες, δύο σε Περιστέρι και Τρίπολη και στις 30 Νοεμβρίου εκείνο το αξέχαστο παιχνίδι. Ο Απόλλων είναι αγκαλιά με τη δεύτερη νίκη, αφού μέχρι το 60’ προηγείται με 3-0. Ωστόσο ο Βόλος ισοφαρίζει σε 3-3!

Τελικά τη δεύτερη νίκη τη βρίσκει η ομάδα του Γιώργου Παράσχου στο Ηράκλειο, ενώ με το τέλος του γύρου νικά και στο Αγρίνιο. Είναι 11η στη βαθμολογία, χωρίς να έχει γίνει ένα παιχνίδι με τη Λαμία.

Με το ξεκίνημα του 2021 ο Απόλλων συνεχίζει τα ανάποδα αποτελέσματα. Νικά στα Γιάννενα και τη Λάρισα, χάνει εντός έδρας από Παναθηναϊκό, Αστέρα Τρίπολης και Άρη. Ο Απόλλων έχει τέσσερις βαθμούς στην έδρα του και 14 εκτός έδρας!

Με την είσοδο του Φεβρουαρίου παίρνει βαθμό στην Τούμπα και νικά τον Ατρόμητο, αλλά ακολουθούν ήττες από Λαμία και Βόλο. Κερδίζοντας τα δύο τελευταία στη Ριζούπολη, με ΟΦΗ και Παναιτωλικό μάλιστα, πηγαίνει στα Playouts με ασφάλεια εννέα και 12 βαθμών από ΟΦΗ και ΑΕΛ.

Τα Playouts ξεκινούν με αλλαγή στον πάγκο και το Χάβο αντί του Παράσχου. Ωστόσο τα άσχημα αποτελέσματα εκεί, φέρνουν τον Απόλλωνα στην αβεβαιότητα με δύο ήττες και τρεις ισοπαλίες.

Μάλιστα η παραμονή του Απόλλωνα οριστικοποιείται από άλλο αποτέλεσμα. Το παιχνίδι του στα Γιάννενα αναβάλλεται, αλλά ο Παναιτωλικός χάνει στην έδρα του από τον Ατρόμητο, αποτέλεσμα που σώζει τον Απόλλωνα.

Ο προπονητής
Ο Απόλλων επικράτησε στους αγώνες διαβάθμισης του Αυγούστου με το Μπάμπη Τεννέ στον πάγκο, όμως από την 1η Σεπτεμβρίου ανέλαβε ένας άλλος έμπειρος προπονητής, ο Γιώργος Παράσχος.

Ο 68χρονος τεχνικός συμπληρώνοντας 50 χρόνια στην Α’ Εθνική/Super League και 900 αγώνες με την ιδιότητα παίκτη και προπονητή, έκανε πετυχημένη σεζόν.

Όμως με το τέλος της κανονικής περιόδου, στις 15 Μαρτίου, ο Παράσχος αποχωρεί και αναλαμβάνει για τα Playouts ο Μάκης Χάβος, που έφτασε μέχρι το τέλος της σεζόν.

Η ταυτότητα της σεζόν
Αγώνες: 33
Νίκες: 9
Ισοπαλίες: 7
Ήττες: 17
Τέρματα: 29-40
Παίκτες που χρησιμοποίησε: 27
Παίκτες που σκόραραν: 10

Οι συμμετοχές:
Λουίς Ντομίνγκες (Α) 33
Δήμος Μπαξεβανίδης (Α) 32
Νταβίνο Βέρχουλστ (Τ) 31
Ίσραελ Κολ (Μ) 30
Τόμας Μπεντινέλι (Μ) 30
Νίκος Ιωαννίδης (Ε) 30
Μαρκ Φερνάντεθ (Ε) 29
Χρήστος Λισγάρας (Α) 28
Άντονι Φατιόν (Μ) 28

Αμπιόλα Ντάουντα (Ε) 28
Βικίντας Σλίβκα (Μ) 26
Διαμαντής Χουχούμης (Α) 25
Σωτήρης Τσιλούλης (Ε) 25
Αντινί Μουνιέ (Ε) 24
Κάρλο Μπρούτσιτς (Α) 23
Σάββας Τσαμπούρης (Α) 19
Αναστάσιος Λαγός (Μ) 14
Βασίλης Βιτλής (Α) 9
Ρίτσι Κιτόκο (Μ) 9
Αντρέ Κάλισιρ (Α) 8
Γιάννης Βάρκας (Ε) 6
Λεωνίδας Ρώσση (Α) 5
Κώστας Κότσαρης (Τ) 3
Θανάσης Καραγκούνης (Ε) 2
Αντίλ Ράιλι (Α) 1
Αντώνης Ρηγόπουλος (Α) 1
Μανώλης Κραγιόπουλος (Μ) 1

Οι σκόρερ:
5 γκολ: ‘Αντονι Φατιόν, Αμπιόλα Ντάουντα
4 γκολ: Νίκος Ιωαννίδης, Μαρκ Φερνάντεθ, Σωτήρης Τσιλούλης
2 γκολ: Σάββας Τσαμπούρης, Τόμας Μπεντινέλι
1 γκολ: Λουίς Ντομίνγκες, Δήμος Μπαξεβανίδης, Βίκιντας Σλίβκα.

Πηγή: slgr.gr

Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Gentikoule στο Google News και στο Facebook