ΕΠΙΚΟΣ ΥΜΝΟΣ στον Ευγένιο Γκέραρντ!

Eπιμέλεια:Μανώλης Σαρρής

Η ιστοσελίδα staantribune.nl φιλοξενεί ένα κείμενο του Γιος Βαν Μέουβεν που αυτήν την περίοδο γράφει την βιογραφία του Ευγένιου Γκέραρντ και δημοσιεύονται πολλές άγνωστες ιστορίες από την ζωή του Μεγάλου Ολλανδού που συνδέονται με τον ΟΦΗ. Το Gentikoule μετέφρασε το κείμενο – μνημείο 2.354 λέξεων που αποτελεί έναν ύμνο για τον άνθρωπο που άλλαξε την ιστορία του ΟΦΗ.

Ψαχουλεύοντας στο ίντερνετ, πέσαμε στο παρακάτω κείμενο της ολλανδικής ιστοσελίδας staantribune.nl που δημοσιεύτηκε πριν από τρεις ημέρες. Το εν λόγω κείμενο το υπογράφει ο Γιος Βαν Μέουβεν που όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα, αυτήν την περίοδο γράφει την βιογραφία του Ευγένιου Γκέραρντ και το οποίο περιγράφει με γλαφυρό τρόπο μερικές και με αξιοπρόσεκτες λεπτομέρειες, από την ζωή του Μίστερ και το πως άλλαξε τη νοοτροπία του ΟΦΗ όπως και το τι έγκανε μετά.

Διαβάστε το κείμενο που θυμίζει κομμάτι της αυτοβιογραφίας του μεγάλου Ευγένιου Γκέραρντ

Όλη η Κρήτη τον γνωρίζει, αλλά κανένας δεν ξέρει πως προφέρεται το όνομα του. Το όνομα του προφέρεται ως Eigen, Ege ή Eigen ενώ το επίθετο του προφέρεται ως Gkerrad, Gkerand, Tzerards ή Tzerald. Στην Ελλάδα το όνομα του προφέρεται ως “Ευγένιος” που σημαίνει ευγενικός. Επίσης αποκαλείται ως “Μίστερ” ή “Ολλανδός”.

Την επόμενη Τετάρτη (13/9) η Θύρα 9 του “Θεόδωρος” Βαρδινογιάννης” στο Ηράκλειο θα πάρει το όνομα του ανθρώπου που ήταν προπονητής του ΟΦΗ για 15 χρόνια. Αυτό είναι ένα μεγάλο ρεκόρ σε μια χώρα όπου η αμφισβήτηση των ελληνικών συλλόγων προς τους προπονητές συνοδεύεται από την φράση “με έναν καλό προπονητή κάποιες φορές ολοκληρώνεται μια σεζόν”.

Ο Γκέραρντ γεννήθηκε στο Μπρούνσουμ στις 7 Μαΐου 1940 και αγωνίζεται ως ποδοσφαιριστής  στις Limburgia, Fortuna ’54 και είναι συμπαίκτης με τους Cor van der Hart, Bart Carlier, Jan Notermans, τον Spitz Kohn από το Λουξεμβούργο αλλά και τον Βέλγο Jef Vliers. Με την Φορτούνα κερδίζει το Κύπελλο Ολλανδίας στις 14 Μαΐου 1954. Μετά την ολοκλήρωση της ποδοσφαιρικής του καριέρας, το 1974 αναλαμβάνει καθήκοντα βοηθού προπονητή στην Ρόντα όπου εργάζεται για 11 χρόνια δίπλα στους προπονητές Bert Jacobs, Piet de Visser, Hans Eijkenbroek and Frans Körver. Ο Visser τον αποκαλεί ως τον καλύτερο βοηθό.

“Ο Κρητικός που γνωρίζει να κερδίζει μάχες”

Ο ΟΦΗ, Όμιλος Φιλάθλων Ηρακλείου, του κάνει πρόταση το 1985 προκειμένου να αναλάβει καθήκοντα προπονητή. Υποθέτει ότι θα φύγει μετά από ένα ή δύο χρόνια. Την προηγούμενη σεζόν ο ΟΦΗ είχε απολύσει τους προπονητές. Όμως τώρα είναι διαφορετικά. Με τον Γκέραρντ, ο ΟΦΗ μεγαλώνει από έναν μεσαίο σε μεγάλο σύλλογο.

Στην πρώτη του χρονιά, ο ΟΦΗ τερματίζει στην δεύτερη θέση, πέντε βαθμούς πίσω από τον ισχυρό Παναθηναϊκό. Στα χρόνια που ακολούθησαν, ο ΟΦΗ κερδίζει τον πρώτο τίτλο της ιστορίας του, το Κύπελλο Ελλάδας. Στον τελικό απέναντι στον Ηρακλή που πραγματοποιείται στο Ολυμπιακό Στάδιο της Αθήνας, γεμάτο από Κρητικούς που το γέμισαν ταξιδεύοντας με πλοία και αεροπλάνα.

Με τον Γκέραρντ στον πάγκο του, ο ΟΦΗ θα πάρει μέρος, έξι φορές, στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Ο σύλλογος θα συμμετάσχει για δύο φορές στους “16” του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ. Η μεγαλύτερη επιτυχία στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις είναι ο αποκλεισμός της Ατλέτικο Μαδρίτης στον δεύτερο γύρο του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ της περιόδου 1993 – 1994. Τέσσερα χρόνια μετά, το εμπόδιο της γαλλικής Οσέρ είναι πολύ υψηλό για να προσπεραστεί.

Την τελευταία χρονιά του Γκέραντ στον πάγκο του ΟΦΗ, ο σύλλογος τερματίζει στην τέταρτη θέση του ελληνικού πρωταθλήματος. Είναι η τελευταία φορά για τον σύλλογο που βρίσκεται σε θέση που οδηγεί στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Ο Γκέραρντ αποχωρεί ως ο “πολυνίκης” προπονητής στην ιστορία του συλλόγου με 235 νίκες, 162 ήττες και 98 ισοπαλίες σε 495 παιχνίδια στις ελληνικές διοργανώσεις. Στο κύπελλο, ο ΟΦΗ έχει 63 νίκες, 23 ήττες και 21 ισοπαλίες. Στο γήπεδο του ο ΟΦΗ υποστηρίζεται από θερμόαιμους οπαδούς.

Την Κυριακή 21 Μαΐου 2000, στο “Γεντί Κουλέ” όπως το γήπεδο φημίζεται να λέγεται, γίνεται το αντίο στον πετυχημένο προπονητή. Η αφρόκρεμα του ελληνικού ποδοσφαίρου συγκεντρώνεται για να τον αποχαιρετήσει. Το “πνευματικό παιδί” του Νίκος Μαχλάς παίρνει τα ηνία και συμμετέχει. Δέκα χιλιάδες οπαδοί τραγουδούν: “Δεν θα σε ξεχάσουμε ποτέ Ολλανδέ, Ολλανδέ”. Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης, ο Γκέραρντ χρίζεται επίτημος δημότης της πόλης του Ηρακλείου.

Σκάουτερ

Ο Γκέραρντ χαρακτηρίζεται ως ειδικός για το “μάτι” του σε ταλαντούχους ποδοσφαιριστές. Αρκετοί νεαροί παίκτες ξεκίνησαν από τον ΟΦΗ και πήραν μεταγραφή για ευρωπαϊκούς  συλλόγους. Ο Μαχλάς είναι το καλύτερο παράδειγμα. Ο Γκέραρντ τον πήρε νεαρό παίκτη για να προπονείται τρεις φορές την εβδομάδα. Του δίνει φανέλα βασικού τον Φεβρουάριο του 1991 στην ηλικία των 17 χρονών. Ο Γκέραρντ τον προτείνει σε κορυφαίες ομάδες της Ολλανδίας αλλά εκείνες δεν βλέπουν κάτι ιδιαίτερο. Τι να κάνουν με έναν Έλληνα; Επειδή το συμβόλαιο του λήγει, ο Γκέραρντ κάνει προσπάθεια να “δέσει” τον Μαχλά. Υπογράφει αρκετά συμβόλαια με τον ΟΦΗ μέχρι που τον μετατρέπει σε διεθνή αστέρα σε ένα φιλικό αστέρων στην Ιταλία.

Ο Μαχλάς αγωνίζεται για μισή ώρα και αφήνει εξαιρετικές εντυπώσεις με μια ασίστ και ένα γκολ. Η Φίτεσε και η Σαμπντόρια εκφράζουν ενδιαφέρον για εκείνον. Ο Γκέραρντ τον συμβουλεύει να προτιμήσει την Φίτεσε επειδή οι άμυνες στην Ολλανδία είναι χειρότερες από ότι στην Ιταλία. Το καλοκαίρι του 1996, ο Μαχλάς μετακομίζει στο Άρνεμ έναντι 1 εκ. ευρώ. Στην τρίτη του σεζόν στην Φίτεσε, ο Μαχλάς αναδεικνύεται πρώτος σκόρερ της Ευρώπης με 34 γκολ. Μεγάλα club όπως η Άρσεναλ ρωτούν για εκείνον. Ο πρόεδρος της Φίτεσε Karel Aalbers ελπίζει ότι θα τον πουλήσει για 20 εκ. ευρώ.

Όμως ο Μαχλάς θέλει και επιμένει να πάει μόνο στον Άγιαξ. Απειλεί ότι δεν θα ανανεώσει το συμβόλαιο του αν δεν πάει εκεί. Σε αυτήν την περίπτωση η Φίτεσε δεν θα πάρει τίποτα. Έτσι, ο Άγιαξ το 1999 δίνει 9 εκ. ευρώ για τον Έλληνα και μέχρι τότε αποτελούσε την ακριβότερη μεταγραφή στην ιστορία του συλλόγου. “Ο τυπικός Νίκος” λέει ο Γκέραρντ στην εφημερίδα “The Parool”. “Ο Μαχλάς είναι ένας εγωιστής επιθετικός, ξέρει ακριβώς τι θελει. Ήταν ήδη οπαδός του Άγιαξ από νεαρή ηλικία. Ο Aalbers ισχυριζεται ότι ο Μαχλάς δεν δέθηκεμε την Φίτεσε στα τρία χρόνια της παρουσίας του στην ομάδα.

Η μεγαλύτερη ανακάλυψη του Γκέραρντ είναι ο μέσος από το Μάλι Μαχαμαντού Ντιαρά. Ο αδερφός του, ο Αρούνα αγωνίζεται στον ΟΦΗ και λέει στον Γκέραρντ ότι έχει ένα νεότερο αδερφό που είναι καλύτερος από εκείνον. Αυτό θέλει να το δει ο Γκέραρντ από κοντά. “Να έρθει να τον δούμε” λέει ο Γκέραρντ. Ο Μαχαμαντού προπονείται με τον ΟΦΗ για έναν μήνα. Μετά από μια προπόνηση, ο Γκέραρντ ήδη γνωρίζει. “Πρέπει να τον πάρουμε. Θα γίνει πολύ μεγάλος. Μπορούσες να το δεις αμέσως. Ο Νιόπλιας μου είπε πως θα παίξει αμέσως”.

Το καλοκαίρι του 1998, ο Μαχαμαντού παίρνει μεταγραφή για τον ΟΦΗ σε ηλικία 17 χρονών έναντι 15.000 δολαρίων. Μετά από μια σεζόν, ο μέσος από το Μάλι παίρνει μεταγραφή έναντι περίπου 700.000 γκίλντες (το τότε νόμισμα της Ολλανδίας) για την Φίτεσε η οποία μετά από τρία χρόνια τον πουλάει στην Λυών με δέκα φορές περισσότερα χρήματα από ότι εκείνη είχε δώσει στον ΟΦΗ. Το 2006 παίρνει μεταγραφή για την Ρεάλ Μαδρίτης που δίνει στην Λυών 26,4 εκ. ευρώ.

Αυτές είναι ιστορίες που ο  Γκέραρντ άξιζε να πάρει χρήματα για αυτές τις μεταγραφές. Όμως, υποστηρίζει πως ποτέ δεν κράτησε ούτε μια πένα για καμία από εκείνες. Η μεταγραφή του Ντιαρά στην Φίτεσε δεν επέφερε τίποτα για εκείνον παρά μόνο ένα γεύμα με τον Aalbers.

Ένας Κρητικός ανάμεσα σε Κρητικούς

Ο Γκέραρντ αντιλαμβάνεται την ελληνική νοοτροπία, κάνει και λέει τι χρειάζεται να γίνει ώστε να πετύχει ο ΟΦΗ: «Πως μπορείς να δώσεις σε έναν παίκτη να καταλάβει το τι θέλει όταν χρειάζεται να μεταφράζεις τα πάντα;» Τους δίνει τις οδηγίες στα Ελληνικά. Αυτό δουλεύει. Οι παίκτες του ΟΦΗ αντιλαμβάνονται αμέσως τη νοοτροπία του. Οι Έλληνες παίζουν για τους εαυτούς τους. Μόνο ιδιαίτερα τρικ ή τεχνικές μετρούν εδώ. Συνήθιζαν να παίζουν με μια μπάλα ανάμεσα στα πόδια τους. Όμως αυτό δεν φέρνει βαθμούς. Από την πρώτη προπόνηση οι παίκτες κρατούσαν συνεχώς την μπάλα. Το να την δίνεις, για τους Ολλανδούς είναι φυσιολογικό, όχι για τους Έλληνες. Μετά από λίγα παιχνίδια, άρχισαν να αντιλαμβάνονται το σωστό και μπήκαν στην διαδικασία τους κέρδους».

Ο Γκέραρντ χτυπάει στη νοοτροπία. Αλλάζει τη νοοτροπία των Ελλήνων που δουλεύουν συνεχώς και συνεχίζει. «Οι Έλληνες ποδοσφαιριστές μπορούν να γίνουν σκληροί και να παίξουν ποδόσφαιρο όμως καταρρέουν ως σύνολο. Ο Γκέραρντ διδάσκει στον ΟΦΗ ένα περισσότερο ευρωπαϊκό στυλ ποδοσφαίρου. Έναν συνδυασμό τεχνολογίας που ήταν αρκετός για τους παίκτες ώστε να παίξουν ποδόσφαιρο και να πάρουν τα αποτελέσματα.

Η δημοσιογράφος Rianne Buijs το καλοκαίρι του 1999, στην αρχή της τελευταίας του χρονιάς στον ΟΦΗ, γράφει για εκείνον: «Στην Κρήτη το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι να αναφέρεις το όνομα Γκέραρντ και τότε τα χείλη τους γεμίζουν μέλι. Τόσο αγαπημένος είναι. Μιλάει Ολλανδικά με μια νότια προφορά και παράλληλα άπταιστα Ελληνικά. Είναι ένας γνήσιος Κρητικός και είναι ο λόγος που ο κόσμος τον αγαπάει τόσο πολύ».

Το 2005, παντρεύεται την γυμνάστρια Κατερίνα Τραβαγιάκη, την γυναίκα με την οποία συζούσε για περισσότερα από 10 χρόνια στο χωριό Ελιά, λίγο έξω από το Ηράκλειο. Όταν μια ελληνική εφημερίδα τον ρώτησε το 2010 για την ελληνική κρίση, εκείνος απάντησε: «Άλλο έφυγαν από την Ελλάδα όμως ένας Ολλανδός που έχει γίνει Έλληνας παραμένει εδώ και δεν έχει να πάει πουθενά. Μπορεί να γεννήθηκα στην Ολλανδία, όμως μετά από τόσα χρόνια κοιτάζοντας τον Ψειλορίτη (με υψόμετρο 2.456 είναι το υψηλότερο βουνό στο νησί), νιώθω πως μόνο η Κρήτη είναι η πατρίδα μου. Δεν είναι επιλογή να επιστρέψω πίσω στην Ολλανδία. Εδώ θα ζήσω για πάντα. Είμαι ευτυχισμένος στην Κρήτη. Αυτό το νησί έχει εξαιρετικό κλίμα, εξαιρετική ατμόσφαιρα, καλό φαγητό, γευστικό κρασί και υπάρχουν καλοί ανθρώποι. Στην Κρήτη ξέρουν πώς να ζήσουν. Είμαι τόσο δεμένος με την Κρήτη που θα αλλάξω το επίθετο μου σε «Γκεραρντάκης».

ΚαταστρΟΦΗ

Κατά την αποχώρηση του από τον ΟΦΗ, η διοίκηση του τον καλεί να αναλάβει ως σκάουτερ. Αλλά χωρίς τίποτα να είναι επικυρωμένο εγγράφως. Αυτό δεν κράτησε για περισσότερους από πέντε μήνες. Τότε ενημερώθηκε από τις εφημερίδες ότι απολύθηκε. Σύμφωνα με την διοίκηση του ΟΦΗ, περίμεναν καλύτερα αποτελέσματα κατά την παρουσία του. Ο ΟΦΗ ξεκίνησε στο πρωτάθλημα με δύο βαθμούς σε πέντε παιχνίδια. Ο προπονητής Άρης Βασιλείου, συνεργάτης του Γκέραρντ για 15 χρόνια, διαμαρτύρεται για το ότι ήταν ελλιπής η συνεργασία του με τον Γκέραρντ. Οι οπαδοί είναι εξαγριωμένοι. Πηγαίνουν να ζητήσουν εξηγήσεις από τον πρόεδρο του ΟΦΗ που νιώθει ότι απειλείται τόσο πολύ που τραβάει το όπλο του.

Το 2014, ο Τζενάρο Γκατούζο γίνεται ο 20ος προπονητής μετά την εποχή Γκέραρντ. Δεν μπορεί να διακόψει την πτώση του ΟΦΗ. Το 2009 θα υποβιβαστεί μετά από 33 χρόνια παρουσίας στην Α’ Εθνική, την μεγαλύτερη κατηγορία στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Δύο χρόνια μετά, ο ΟΦΗ επιστρέφει στο υψηλότερο επίπεδο όμως το 2015 ο σύλλογος υπό την προεδρία του Νίκου Μαχλά θα αποσυρθεί από την Σούπερ Λιγκ και θα υποβιβαστεί στην τρίτη κατηγορία λόγω οικονομικών προβλημάτων. Την σεζο΄ν 2016 – 2017, ο ΟΦΗ θα αγωνιστεί στην δεύτερη κατηγορία, θα τερματίσει τέταρτος και χάνει την άνοδο. Στο μεταξύ, το κλαμπ είχε αλλάξει ήδη πέντε προπονητές ακόμα.

Ατύχημα και ύμνος

Στις 19 Αυγούστου του 2010, ο Γκέραρντ έχει ατύχημα με το αυτοκίνητο του πηγαίνοντας στην Βιάννο, στη νότια Κρήτη όπου ο ΟΦΗ αντιμετωπίζει σε φιλικό παιχνίδι την τοπική ομάδα του Πατούχα. Εγκλωβίζεται στο αυτοκίνητο του και διασώζεται από οπαδούς του ΟΦΗ που πήγαιναν στο παιχνίδι. Μετά το ατύχημα, η υγεία του συγκλονίζεται. «Από τότε όλα πήγαν στραβά. Έχω κινητικά προβλήματα» λέει ο Γκέραρντ. Η κατάσταση του είναι τέτοια που είναι δύσκολο για εκείνον να παρακολουθεί παιχνίδια ποδοσφαίρου. Παραμένει στο σπίτι όλο και περισσότερο. Το 2014, ο ΟΦΗ θα τον τιμήσει δημιουργώντας την δική του θέση με το όνομα του στην είσοδο της Θύρας 9 του γηπέδου.

Στις 11 Ιανουαρίου 2017, το ελληνικό κανάλι Novasports παρουσιάζει ένα επεισόδιο της σειράς «Legend Stories» το οποίο είναι αφιερωμένο στον Γκέραρντ. Θα γυριστεί στην Ελιά, όπου τον επισκέπτονται παλιοί παίκτες του ΟΦΗ, μεταξύ αυτών και ο Νίκος Μαχλάς.

Ο Μαχαμαντού Ντιαρά δηλώνει μέσω Skype: «Ο κύριος Γκέραρντ είναι σαν πατέρας μου. Ήταν ένας μεγάλος δάσκαλος. Δεν ήταν εύκολο για εμένα όταν ήρθα στην Ελλάδα, 17 χρονών παιδί από την Αφρική στην Ευρώπη και ειδικά στην Ελλάδα. Ο αδερφός μου Αρούνα με βοήθησε αρκετά αλλά εκτός των γηπέδων. Μέσα στα γήπεδα, ο Γκέραρντ αποτέλεσε ένα πολύ μεγάλο κομμάτι της καριέρας μου. Θυμάμαι την πρώτη εβδομάδα που ήμουν στην Ελλάδα, με φιλοξενούσες στο σπίτι μου. Ακόμα το εκτιμώ. Με πήρες και μου συμπεριφέρθηκες σαν αληθινός σου γιος. Αυτό ήταν το καλύτερο πράγμα που μπορούσε να μου συμβεί ώστε εγώ να κάνω το καλύτερο για εσένα. Προσπάθησα να σε βοηθήσω παίρνοντας θετικά αποτελέσματα. Ότι λέω, το λέω μέσα από την καρδιά μου. Είμαι υπερήφανος και χαρούμενος που τον συνάντησα και δούλεψα μαζί του. Σε ευχαριστώ Μίστερ για όλα όσα έκανες για εμένα και τον αδερφό μου τον Αρούνα. Δεν θα σε ξεχάσουμε ποτέ στην ζωή μας».

«Καλώς ήρθες Μίστερ στο σπίτι σου»

Το Σάββατο 13 Μαΐου 2017, ο Γκέραρντ πηγαίνει στο γήπεδο όπου παρακολουθεί το παιχνίδι του ΟΦΗ με τον Άρη που ολοκληρώνεται 1-1. «Καλώς ήρθες Μίστερ πίσω στο σπί σου. Είναι μια μεγάλη τιμή για εμάς» λέει το κλαμπ μέσω της σελίδας του στο Facebook. Ο γιος του Μανώλης Παπαδάκης κάθεται μαζί του στην καρέκλα δίπλα στην πλάγια γραμμή. Οι προπονητές των δύο ομάδων Νίκος Παπαδόπουλος και Νίκος Κωστένογλου, φιλούν τα χέρια του δασκάλου τους πριν από το παιχνίδι. Η παρουσία του χτυπάει στις καρδιές των οπαδών που φωνάζουν το όνομα τους μέσα στο γήπεδο.

Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Gentikoule στο Google News και στο Facebook