Το ΟΡΑΜΑ του Νίκου Παπαδόπουλου για τον ΟΦΗ

Eπιμέλεια:Μανώλης Σαρρής

O προπονητής του ΟΦΗ σε μια αποκαλυπτική συνέντευξη 2.000 λέξεων μιλάει στο Gentikoule και λέει πολλά και ενδιαφέροντα. 

Είναι ο άνθρωπος που οδήγησε τον ΟΦΗ στον φυσικό του χώρο μετά από μια μαύρη τριετία και περιπλάνηση στις άγονες γραμμές του ελληνικού ποδοσφαίρου. Στην τρίτη του χρονιά στον ΟΦΗ, ο Νίκος Παπαδόπουλος μιλάει στο Gentikoule για το όραμα του για τον σύλλογο θέτοντας πρωταρχικό στόχο την στελέχωση του συλλόγου από παίκτες που θα προέρχονται από τα τμήματα υποδομής.

Μιλάει με ειλικρίνεια και ρεαλισμό για την φετινή σεζόν αλλά και με δέος για την διαδικασία παραγωγής παικτών που επιβάλλεται να ακολουθήσει ο ΟΦΗ.

Η κουβέντα ξεκινάει από την προηγούμενη τριετία που βρήκε τον ΟΦΗ να αγωνίζεται στα άγνωστα, προς εκείνον, πρωταθλήματα: «Μετά από τρία χρόνια που έζησε η ομάδα, ο στόχος δεν μπορεί να είναι άλλος από την σταθεροποίηση σε όλους τους τομείς και κυρίως στο οικονομικό κομμάτι ώστε να εξυγιανθεί. Όμως δεν παύει να είσαι ΟΦΗ και να δημιουργήσεις μια ανταγωνιστική ομάδα και παράλληλα να βελτιωθεί σε οργανωτικό επίπεδο όπου ήδη τα έχουμε καταφέρει πολύ καλά και κατά την άποψη μου δουλεύουμε σε πολύ υψηλό επίπεδο».

Βρισκόμαστε στον Αύγουστο του 2018 όμως αν γυρίσουμε το ημερολόγιο οκτώ μήνες πίσω, η κατάσταση έδειχνε πιο μαύρη από ποτέ!

Ο Παπ λέει για το τι είναι αυτό που πρέπει να γίνει προκειμένου ο ΟΦΗ να μην αντιμετωπίσει ξανά τα ίδια προβλήματα. Και είναι ειλικρινής. «Αυτό που έλειπε πέρυσι δεν ήταν μόνο το οικονομικό αλλά και η σοβαρότητα. Άρα, η σοβαρότητα και οι αλήθειες που πρέπει να λέγονται σε όλους είναι σημαντικά στοιχεία για να μην έχουμε τέτοιου είδους προβλήματα. Αυτό δεν μπορεί να προκύψει γιατί φέτος υπάρχει μια σοβαρότητα στην διοίκηση, ότι υπόσχονται οι άνθρωποι το κάνουν. Προσέξαμε πολύ το μπάτζετ της ομάδας ώστε να μην κάνουμε βλακίες και τρέλες, οπότε πιστεύω ότι δεν θα επαναληφθεί κάτι τέτοιο και με την βοήθεια όλων πιστεύω ότι θα υπάρχει μια καλή ομάδα που θα την χαίρεται ο κόσμος και εμείς. Ο κάθε φίλαθλος έρχεται στο γήπεδο για να δει κάτι όμορφο και αυτό εμείς θα προσπαθήσουμε να το κάνουμε».

Στέκεται στην συσπείρωση που δημιουργήθηκε μέσα από το καλό κλίμα του ποδοσφαιρικού τμήματος: «Λογικό είναι να υπάρξει συσπείρωση μέσα από τα προβλήματα όμως όταν είσαι αληθινός τότε σε καταλαβαίνει ο κόσμος. Ήρθαν τα αποτελέσματα, υπήρξε η συσπείρωση όμως οι αλήθειες που λεγόντουσαν από όλους και από εμένα προς τον κόσμο έφερε αυτήν την αγάπη και τον αλληλοσεβασμό» ενώ σταματάει λίγο και κοντοστέκεται να απαντήσει στο ερώτημα για το πώς ένιωσε όταν άκουσε το όνομα του να γίνεται σύνθημα στα χείλη των οπαδών του ΟΦΗ: «Είναι μια στιγμή που σε συγκινεί όπου βλέπεις ότι δεν έχει πάει στράφι ο κόπος σου και μπορείς να νιώσεις μόνο χαρά». Φινάλε της χρονιάς με την κατάκτηση του πρωταθλήματος της Football League και ο Νίκος Παπαδόπουλος σκέφτεται εκείνες τις στιγμές: «Εκείνη την στιγμή γυρίζουν διάφορα στο μυαλό. Δεν περιγράφονται τα συναισθήματα με λόγια, όταν έχεις περάσει όλα αυτά. Υπάρχει ικανοποίηση, συγκίνηση και χαρά που δίνεις στον κόσμο και σε όλο το νησί. Είναι μεγάλο βάρος αυτό, το να δίνεις χαρά σε αυτόν τον τόπο».

Ξεκινάει να αναλύει τον τρόπο σκέψης του για την υλοποίηση του σχεδιασμού της νέας χρονιάς υπογραμμίζοντας ότι ο σχεδιασμός ξεκίνησε για τον ΟΦΗ της Σούπερ Λιγκ και ο Νίκος Παπαδόπουλος στέκεται στο γεγονός ότι διατηρήθηκε το μεγαλύτερο μέρος του βασικού κορμού: «Αρχικά είπαμε ότι συμφωνήσαμε με την διοίκηση πως πρέπει να κρατήσουμε τον κορμό. Το δεύτερο είναι τα οικονομικά δεδομένα πως δεν πρέπει να ξεφύγουμε για να μην έχουμε πρόβλημα. Το τρίτο είναι η οργάνωση και τα τμήματα υποδομής όπως οι τρεις “Κ” που δημιουργούνται. Όμως επειδή πάντα η πρώτη ομάδα “σέρνει το καράβι” να βάζουμε σιγά – σιγά νέα παιδιά και στα επόμενα παιχνίδια να έχει παίκτες από τα φυτώρια της. Αυτό δεν μπορεί να γίνει άμεσα ώστε όταν έρθουν παίκτες, να είναι έτοιμοι και όχι να χρειάζεται να δουλέψουμε και εμείς μαζί τους».

Η κουλτούρα του κόσμου του ΟΦΗ

Ο ΟΦΗ της Football League ήταν εντυπωσιακός τόσο στην επίθεση, όσο και στην άμυνα έχοντας μια εξαιρετική ισορροπία και στις δύο γραμμές. Ο Παπαδόπουλος τονίζει ότι είναι δυνατόν να υπάρξει ισορροπία ανάμεσα σε άμυνα και επίθεση και παράλληλα στέκεται στο πως μεγάλωσε ο κόσμος του ΟΦΗ: «Ακούω πολλές φορές για το στυλ παιχνιδιού που θα διαλέξει η ομάδα. Για εμένα όταν λέω ότι πρωταρχικός της στόχος είναι η αμυντική λειτουργία δεν εννοώ ότι θα παίξει αμυντικό ποδόσφαιρο. Η άμυνα φέρνει πρωταθλήματα και τίτλους όμως είναι πως διαλέγεις να παίζεις άμυνα και εμείς δεν θα αλλάξουμε αυτό που χτίσαμε πέρυσι. Θα συνεχίσουμε με αυτό το στυλ, όμως όταν δουλεύεις πάνω σε αυτήν την φιλοσοφία τότε δεν πρέπει να σε αποπροσανατολίζει η κατηγορία και ο αντίπαλος. Το έχω πει αρκετές φορές στους παίκτες πως δεν με ενδιαφέρει ποιος είναι ο αντίπαλος αλλά το τι κάνει η δική μας ομάδα».

Στέκεται και στο γεγονός ότι ο κόσμος του ΟΦΗ έχει μάθει να βλέπει μια ομάδα που θα παίζει καλό ποδόσφαιρο: «Αυτή είναι η κουλτούρα του κόσμου του ΟΦΗ, αυτήν έζησα εγώ και βλέπω ότι υπάρχει ακόμα. Θέλει να βλέπει την ομάδα να παίζει καλό ποδόσφαιρο, να βλέπει γκολ και εγώ δεν μπορώ να παραστρατήσω. Διαλέξαμε παίκτες που είναι σε καλή ηλικία και καλοί χαρακτήρες. Θέλουμε να έχουμε το καλό οικογενειακό κλίμα που μας κράτησε πέρυσι, διαθέτει ποιότητα και έχουμε βάθος αλλά αυτό είναι δικό μου πρόβλημα ως προς το πως θα το διαχειριστώ. Αν δεν μπορούσα να το κάνω, δεν θα ήμουν εδώ».

Ο ΟΦΗ επιστρέφει στην Σούπερ Λιγκ και ο 47χρονος τεχνικός προσεγγίζει με ρεαλισμό την φετινή σεζόν: «Ο ρεαλισμός στο ποδόσφαιρο και στην ζωή είναι σημαντικό πράγμα. Αυτήν την χρονιά η ομάδα πρέπει να σταθεροποιηθεί στην κατηγορία και εφόσον στην διάρκεια του πρωταθλήματος προκύψει κάτι που θα μας κάνει χαρούμενους όλους τότε δεν θα το αφήσουμε έτσι».

Προτιμότερο να γίνει επένδυση στο ΒΑΚ από ότι σε έναν παίκτη

Δεν παρεκκλίνει από την φιλοσοφία του για τις επενδύσεις στο «Βαρδινογιάννειο» και υπογραμμίζει την διαφορά φιλοσοφίας: «Είναι αλήθεια. Ένας παίκτης μπορεί να έρθει να πάρει 50, 60, 100 χιλ. ευρώ και να φύγει. Όμως εάν αυτά τα λεφτά χρησιμοποιηθούν για τις υποδομές, τότε μένουν. Φέτος η διοίκηση και με την βοήθεια αρκετών ανθρώπων που έχουν προσφέρει αφιλοκερδώς και εταιρείες που έχουν βοηθήσει και νομίζω ότι η ΠΑΕ πρέπει να τους ευχαριστήσει δημόσια. Έχει γίνει τεράστια δουλειά στο «Βαρδινογιάννειο», η ομάδα δουλεύει σε πολύ υψηλό επίπεδο. Είναι χαρά μου που έχουν δημιουργηθεί οι τρεις “Κ” με αξιόλογους προπονητές και έναν άνθρωπο που γνωρίζει πολύ καλά την δουλειά του όπως ο Μανώλης Πατεμτζής. Έχουν γίνει τεράστια βήματα στην οργάνωση και την ανάπτυξη της ομάδας, όπως πρέπει να είναι. Αυτά τα δεδομένα που κατά την άποψη μου, που έπρεπε να υπάρχουν – δεν υπήρχαν και επειδή έχω γίνει κακός με αυτά που λέω».

Επιμένει στην άποψη του για την βελτίωση των τμημάτων υποδομής του ΟΦΗ και στέκεται στην οργάνωση που πρέπει να υπάρχει: «Πρέπει να μπουν αρχές και κανόνες σε αυτήν την ομάδα και το αθλητικό κέντρο. Να μην είναι το ΒΑΚ ένα ξέφραγο αμπέλι και να μπαίνει μέσα όποιος θέλει, είτε έχει να κάνει με ανθρώπους που έχουν ασχοληθεί παλιότερα με την ομάδα, είτε με τους γονείς των παιδιών που μπαίνουν στο ΒΑΚ. Πρέπει να υπάρχουν αρχές και κανόνες στην ομάδα. Όπως έχω πει πολλές φορές σε φίλους μου που είναι κοντά στην ομάδα ότι αυτό που πρέπει να αλλάξει είναι οι κανόνες και η συμπεριφορά απέναντι στον σύλλογο που υπηρετούμε».

Το όραμα του για τον ΟΦΗ του 2021

Ο ίδιος δηλώνει το όραμα του για τον ΟΦΗ της επόμενης τριετίας και είναι ξεκάθαρος: «Κανένας δεν μπορεί να καταφέρει τίποτα μόνος του. Αυτό που έβλεπα και έχω ζήσει από μικρός και έβλεπα ότι δεν υπάρχει, αυτό ήταν το όραμα για το τι θέλουμε να κάνουμε τα επόμενα χρόνια. Το όραμα μου είναι ώστε να οργανωθούμε και τα επόμενα χρόνια η ομάδα να απαρτίζεται από παιδιά της Κρήτης. Πολλοί λένε ότι χάνονται ταλέντα όμως για να υπάρξουν αποτελέσματα, θα πρέπει ένα παιδί να δουλέψει κάτω από σωστές συνθήκες. Αυτό νομίζω ότι έχει γίνει στον ΟΦΗ, σε μικρό βαθμό όμως τα προηγούμενα χρόνια και για αυτό δεν βλέπουμε να έρχονται πολλά παιδιά στην μεγάλη ομάδα. Όμως με σωστή δουλειά πιστεύω ότι μπορεί να έρθει μέσα στα επόμενα δύο – τρία χρόνια. Ο Παπαδόπουλος σήμερα είναι εδώ, αύριο δεν είναι όμως αυτό που δεν πρέπει να αλλάξει είναι η φιλοσοφία».

Ο ίδιος δηλώνει πως η χρονιά που έρχεται είναι κομβική για τον ΟΦΗ και τονίζει πως «ναι, είναι μια κομβική σεζόν. Η ομάδα προέρχεται από μια τριετία όπου κάποιοι άνθρωποι έχουν “ματώσει” οικονομικά και πρέπει να σταθεροποιηθεί οικονομικά. Για αυτό ξαναλέω ότι δεν πρέπει να λέμε τρελά πράγματα αλλά πρέπει να τα βλέπουμε ρεαλιστικά. Και την επόμενη χρονιά να πάμε ένα σκαλοπάτι παραπάνω. Στόχοι είναι αυτήν την χρονιά να κερδίσουμε κόσμο, να κερδίσουμε τον κόσμο μας, παιδιά στις ακαδημίες και να κερδίσουμε ξανά την αξιοπιστία μας ως ομάδα».

«Από τον ΟΦΗ έλειπε το όραμα και η γνώση»

Ο Νίκος Παπαδόπουλος δεν διστάζει να μιλήσει με την γλώσσα της αλήθειας και όπως λέει «δεν με νοιάζει να γίνω και κακός»: «Αν σου πω δύο – τρία πράγματα μπορεί να παρεξηγηθώ αλλά πρέπει να τα πω όπως τα νιώθω. Δεν είναι μόνο ο επαγγελματισμός αλλά και η γνώση. Δεν θέλω να μπω στην διαδικασία ότι εγώ τα ξέρω όλα και πως είμαι παντογνώστης. Εγώ αυτό που έχω δει είναι ότι έλειπε η γνώση, το όραμα, σίγουρα η οργάνωση και μια κακή νοοτροπία ως προς το πως λειτουργώ από τα τμήματα υποδομής και την Κ19. Αυτό που έχω μέσα στο μυαλό μου και θα πω ένα παράδειγμα: Δεν μπορεί να έρχεται κανένας στον ΟΦΗ και να πηγαίνει να δοκιμάζεται στον Ολυμπιακό και τον Παναθηναϊκό. Αυτό για να γίνει, σημαίνει ότι κάποιοι έδιναν άδεια για να γίνει. Όποιος έρχεται στον ΟΦΗ, θα έρχεται για να παίξει στον ΟΦΗ και όχι να χρησιμοποιήσει την ομάδα για να δοκιμαστεί κάπου. Αυτό με πείραζε πάρα πολύ και όσο είμαι προπονητής στην ομάδα, αυτά θα κοπούν».

Όσο για το αν θα είναι ο ίδιος στον πάγκο του ΟΦΗ απαντάει πως «δεν το ξέρω. Τα αποτελέσματα παίζουν ρόλο για τον προπονητή, είμαι συνειδητοποιημένος ότι σε αυτήν την θέση την μια ημέρα σε έχουν θεό και την άλλη μπορεί να σε διώξουν. Το σκεπτικό μου και το πλάνο που έχω καταθέσει στους διοικούντες, είναι σε τρία χρόνια – με την κατάλληλη δουλειά που θα έχει γίνει στα τμήματα υποδομής – να υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός παικτών στην μεγάλη ομάδα». 

Το ενδεχόμενο μιας μεταγραφής ακόμα

Πλέον ο χρόνος κυλάει αντίστροφα για την έναρξη της φετινής περιόδου και μένει να φανεί αν έκλεισε το ρόστερ με την απόκτηση ενός επιθετικού ακόμα: «Αυτό που έχω σκοπό να μιλήσω με την διοίκηση για να κάνω μια προσθήκη, εφόσον υπάρχει η οικονομική δυνατότητα. Αν δεν υπάρχει, δεν θα βάλουμε σε κίνδυνο την ομάδα» ενώ για την υπεροπλία στο φετινό ρόστερ και την δική του διαχείριση τονίζει: «Το να έχεις καλές σχέσεις με τους παίκτες είναι ένα δύσκολο κομμάτι. Όταν έχεις ένα ρόστερ 27 παικτών, σίγουρα κάποιοι θα είναι παραπονεμένοι γιατί όλοι είναι διαφορετικοί χαρακτήρες. Αυτό που έχω στο μυαλό μου και τους το έχω πει είναι ότι ότι κάνω, το κάνω βάσει λογικής, τους λέω πάντα την αλήθεια και δεν κρύβω πράγματα. Και έτσι πιστεύω ότι έχω κερδίσει τους παίκτες. Το να λένε ότι θα παίξουν και για εμένα, είναι μια μεγάλη ικανοποίηση γιατί και εγώ πρέπει να τους σέβομαι όλους και εκείνοι να σέβονται τον σύλλογο. Έτσι, έχουμε φτάσει σε αυτό το σημείο να υπάρχει αυτό το δέσιμο μεταξύ όλων των μελών».

Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Gentikoule στο Google News και στο Facebook