Όταν ο ΟΦΗ έσπαγε την απεργία…

Eπιμέλεια:Μανώλης Σαρρής

Με αφορμή το νυν αίτημα του ΠΣΑΠ για απεργία των ποδοσφαιριστών, το Gentikoule θυμάται τον Μάη του 1987 όταν ο ΟΦΗ… λόγω Βαρδινογιάννη (αλλά και κυπέλλου), έγινε απεργοσπάστης.

Τα προβλήματα του ελληνικού ποδοσφαίρου δεν έχουν αλλάξει με την πάροδο 30 χρόνων και όποιος ανατρέξει στο αρχείο για τα συμβάντα του 1987 θα διαπιστώσει ότι ο φαύλος κύκλος του αθλήματος στην χώρα δεν έχει αλλάξει ποτέ. Τον Μάιο του 1987 το ελληνικό ποδόσφαιρο ταλαιπωρήθηκε ξανά από το αίτημα για απεργία, όχι όμως από τους ποδοσφαιριστές αλλά από τις ΠΑΕ που ζητούσαν χάρη από την Πολιτεία για διαγραφή των χρεών προς ΙΚΑ και εφορία.

Από τις 16 ομάδες, 4 πήραν τον τίτλο του απεργοσπάστη, μεταξύ αυτών και ο ΟΦΗ (Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός και Πανιώνιος οι άλλες τρεις) που ακολούθησε το αίτημα του Γιώργου Βαρδινογιάννη. Ο Παναθηναϊκός δεν συναίνεσε στο αίτημα για απεργία και ένα 24ωρο μετά την δημόσια τοποθέτηση του Βαρδινογιάννη, ακολούθησε και αυτό του τότε προέδρου του ΟΦΗ Γιάννη Παπαματθαιάκη.

Η αγωνιστική εκείνου του Μάη εξελίχθηκε σε μια παρωδία και το παιχνίδι ΟΦΗ – Παναθηναϊκός στο “Γεντί Κουλέ” ήταν το μοναδικό που έγινε σε ένα κατάμεστο “Γεντί Κουλέ” που είχε γεμίσει με 10.000 φιλάθλους.

Βέβαια, ο ΟΦΗ δεν έσπασε την απεργία μόνο λόγω απαίτησης του Βαρδινογιάννη αλλά επειδή εκείνη την εποχή διεκδικούσε την είσοδο στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας. Στα ημιτελικά είχε κληρωθεί στους “4” με αντίπαλο τον Διαγόρα που αγωνιζόταν στην Β Εθνική και κατά συνέπεια ήταν το φαβορί – όπως επιβεβαιώθηκε στα δύο παιχνίδια.

Τελικά το 1-1 του “Γεντί Κουλέ” έμεινε στην ιστορία ως το παιχνίδι των απεργοσπαστών ενώ ακόμα και Ολλανδικά ΜΜΕ είχαν κάνει εκτενή αναφορά.

Θυμηθείτε εκείνο το παιχνίδι

Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Gentikoule στο Google News και στο Facebook