Με φορ που «ματώνει» τα δίχτυα, ο ΟΦΗ απογειώνεται!

Eπιμέλεια:Μανώλης Σαρρής

Τo Gentikoule με αφορμή την εκτελεστική δεινότητα του Μάντζιου, καταγράφει την πορεία του ΟΦΗ όταν είχε στο ρόστερ του επιθετικούς που έκαναν την διαφορά με τα αποτελέσματα να δείχνουν θετικά μηνύματα για το μέλλον…

Ο πρόλογος αυτού του κειμένου επιβεβαιώνεται και από τα παρακάτω στοιχεία που επιβεβαιώνουν αυτά τα λόγια (τυχόν παραλείψεις γίνονται δεκτές) αλλά και αυτό το ρεπορτάζ. Το ρεπορτάζ το χωρίσαμε σε χρονικές ενότητες ώστε να δείτε και εσείς τα αποτελέσματα που έρχονται με την παρουσία ενός επιθετικού, ικανού να κάνει την διαφορά στο πρωτάθλημα.

Δεκαετία ‘80
Εκείνη την δεκαετία, ο ΟΦΗ μπορεί να καυχηθεί για το σύνολο των «παικταράδων» που είχε στην επίθεση. Χαραλαμπίδης, Σαμαράς, Βλαστός. Όλοι άφησαν εποχή στην ομάδα όμως εκείνος που ξεχώρισε για την εκτελεστική του δεινότητα ήταν ο Γιώργος Βλαστός. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι ο παλαίμαχος άσος του ΟΦΗ πέτυχε 55 γκολ κατά την διάρκεια της «χρυσής εποχής» της ομάδας ενώ αρκετές χρονιές τελείωσε το πρωτάθλημα με διψήφιο αριθμό τερμάτων (84-85 10, 86-87 12, 89-90 12) και δίχως μάλιστα να αποτελεί – πολλές φορές – τον βασικό επιθετικό της ομάδας.

Πρώτο μισό της δεκαετίας ‘90
Στα πρώτα χρόνια της δεκαετίας του ’90 δέσποζε φυσικά η παρουσία του Νίκου Μαχλά. Ο νυν πρόεδρος του ΟΦΗ αποτέλεσε τον κινητήριο μοχλό εκείνης της ομάδας σκοράροντας σε τέσσερις σαιζόν συνολικά 47 φορές. Η εκτελεστική δεινότητα του Μαχλά απογειώθηκε την τελευταία του χρονιά στον ΟΦΗ (95-96) όταν πέτυχε 17 γκολ με την ομάδα να χάνει την έξοδο στην Ευρώπη στον τελευταίο αγώνα πρωταθλήματος.

Δεύτερο μισό της δεκαετίας ‘90
Εδώ μπορούμε να σταθούμε σε δύο διαφορετικούς επιθετικούς που είχαν ωστόσο καταλυτική παρουσία στο παιχνίδι της ομάδας. Γιάννης Αναστασίου και Ρονάλντ Γκόμεζ. Ο πρώτος ήρθε στο Ηράκλειο το καλοκαίρι του 96’ως ο «αντί-Μαχλάς» και από την πρώτη σαιζόν δικαίωσε τον Γκέραρντ για την επιλογή του. Τις δύο πρώτες χρονιές ο Αναστασίου πέτυχε από 10 γκολ με τον ΟΦΗ να κερδίζει το 1997 την έξοδο του στο κύπελλο ΟΥΕΦΑ της επόμενης περιόδου που επίσης ο Αναστασίου σκόραρε 10 φορές.

Το «θωρηκτό» από την Κόστα Ρίκα έφτασε στον ΟΦΗ τον Ιούλιο του 1999. Η πρώτη του χρονιά στην ομάδα συνοδεύτηκε από 21 γκολ και ο ΟΦΗ πήρε ξανά ένα από τα ευρωπαϊκά εισιτήρια.

Δεκαετία ‘00
Σε όλη την δεκαετία 2000 – 2010, ο ΟΦΗ πραγματοποίησε μια εξαιρετική πορεία την σαιζόν 2006 – 2007. Εκείνη την χρονιά δέσποζε η μορφή του Γκόραν Ντρούλιτς. Ο Σέρβος μεσοεπιθετικός έκανε την διαφορά εκείνη την χρονιά πετυχαίνοντας 12 γκολ αλλά μοιράζοντας… άλλα τόσα! Η ηγετική φυσιογνωμία του Ντρούλιτς έκανε την διαφορά με τον ΟΦΗ να χάνει την έξοδο στο κύπελλο ΟΥΕΦΑ στον τελευταίο αγώνα με τον ΠΑΟΚ στην Τούμπα.

Επίσης, μπορούμε να σταθούμε στην πορεία της ομάδας στην Β’ Εθνική. Ο ΟΦΗ την πρώτη σαιζόν (2009 – 2010) στερήθηκε της παρουσίας ενός ικανού επιθετικού ενώ την ίδια ώρα οι Βλόνταρτσικ, Ογκουνσότο, Πέσιτς δεν βοήθησαν σχεδόν καθόλου. Ωστόσο, την δεύτερη χρονιά, η λύση βρέθηκε στο πρόσωπο του Λεωνίδα Καμπάνταη. Ο 29χρονος επιθετικός ήρθε στον ΟΦΗ τον Γενάρη του 2011 και με 8 γκολ στον 2ο γύρο του πρωταθλήματος αλλά και τα πλέι – οφ του Ιουλίου έδωσε στην ομάδα αυτό που χρειαζόταν καθώς σκόραρε σε κρίσιμα παιχνίδια συμβάλλοντας τα μέγιστα στην κατάκτηση της ανόδου.

Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Gentikoule στο Google News και στο Facebook