Σταύρος Κορασάνης: Ένας από τους πρώτους ποδοσφαιριστές στην ιστορία του ΟΦΗ!

Eπιμέλεια:Μανώλης Σαρρής

Ένας Συμιανός που έγινε περισσότερο Κρητικός και από τους ίδιους Κρητικούς, ήταν ένας από τους πρώτους ποδοσφαιριστές που φόρεσαν την φανέλα με την ασπίδα βοηθώντας στην διάδοση και την δημιουργία του μεγαλύτερου Κρητικού συλλόγου!

Ο Σταύρος Κορασάνης ήρθε στην Κρήτη από την Σύμη, ένα μικρό νησάκι δίπλα στην Ρόδο, και σε πολύ μικρή ηλικία εγκαταστάθηκε με την οικογένεια του στο Ηράκλειο. Ανήσυχο πνεύμα από μικρός, αναζητούσε κάτι που θα του δώσει νέο ενδιαφέρον στην ανιαρή παιδική του ηλικία.

Όπως λέει στο Gentikoule ο εγγονός του, Σταύρος Κορασάνης «ήταν ΟΦΗ πριν καν υπάρξει καλά – καλά ο ΟΦΗ. Λάτρεψε την ομάδα από μικρό παιδί».

Γεννήθηκε το μακρινό 1911 και μόλις ιδρύθηκε ο ΟΦΗ ήταν από τους πρώτους ποδοσφαιριστές του συλλόγου που έμελλε να μετατραπεί στο μεγαλύτερο αθλητικό ιδεώδες της Κρήτης. Μάλιστα, αυτό αποδεικνύεται και από το γεγονός πως το δελτίο δείχνει και την χρονιά που αγωνίστηκε με την φανέλα του ΟΦΗ ενώ αξίζει να αναφέρουμε ότι προπολεμικά υπάρχουν ελάχιστα στοιχεία για την ιστορία του ΟΦΗ την 15ετία 1925 – 1940!

Η φωτογραφία – ντοκουμέντο που σας παρουσιάζει το Gentikoule (και η οποία μας παραχωρήθηκε προς χρήση από τον Σταύρο Κορασάνη και τον ευχαριστούμε) δείχνει το αναμνηστικό δελτίο και το μετάλλιο συμμετοχής του Σταύρου Κορασάνη στο πρωτάθλημα Ηρακλείου που κατέκτησε ο ΟΦΗ το 1928!

Δηλαδή 3 χρόνια μετά την ίδρυση του ΟΦΗ!

Μάλιστα, κάτω από τα στοιχεία που αναφέρονται στο δελτίο με το ονοματεπώνυμο του ποδοσφαιριστή και την χρονιά που συμμετείχε με την φανέλα του ΟΦΗ αναφέρεται και το όνομα του, ως μέλος του ΔΣ, του Μανώλη Παπακαλιάτη – μετέπειτα προέδρου της ομάδας!

Ο Σταύρος Κορασάνης είχε ένα από τα πιο θρυλικά μαγαζιά στην πόλη του Ηρακλείου και οι παλιότεροι θα θυμούνται σίγουρα. Το μαγαζί του βρισκόταν προς το τέλος της 25ης Αυγούστου και ήταν ένας θησαυρός από αυθεντικά θαλασσινά εκθέματα! Μάλιστα, οι παλιότεροι όταν ήταν παιδιά μαζεύονταν στο μαγαζί που είχε για να δουν αντικείμενα και εκθέματα από όλο τον κόσμο που άφηναν εκεί οι Ηρακλειώτες ναυτικοί.