Η ζωή μετά τον ΟΦΗ…

Eπιμέλεια:Μανώλης Σαρρής

Το Gentikoule βλέπει τι έκαναν όλοι οι προπονητές του ΟΦΗ από το 2000 και μετά αξιολογώντας την πορεία τους. 14 προπονητές κάθισαν στον πάγκο του ΟΦΗ τα τελευταία 13 χρόνια.

Εκεί που ο ΟΦΗ «έσπαγε» το ένα ρεκόρ μετά το άλλο με την 15χρονη θητεία του Ευγένιου Γκέραρντ, ήρθε η αποχώρηση του Ολλανδού που άλλαξε το στάτους κβο στην τεχνική ηγεσία του συλλόγου.

14 διαφορετικοί προπονητές κάθισαν στον ΟΦΗ το χρονικό διάστημα 2000 – 2013 εκ των οποίων οι 3 δύο φορές (Χατζηνικολάου, Σηφάκης, Παράσχος).

Από τους παρακάτω προπονητές, οι μόνοι που συνεχίζουν να είναι προπονητές επιπέδου Σούπερ Λιγκ είναι οι Χατζηνικολάου, Παράσχος, Πετράκης, Μαντζουράκης ενώ άλλοι δεν βρέθηκαν ποτέ ξανά σε πάγκο επαγγελματικής ομάδας μετά την αποχώρηση τους από τον ΟΦΗ (Βασιλείου, Σαμαράς).

Άρης Βασιλείου

Ο μόνιμος συνεργάτης του Γκέραρντ στον πάγκο του ΟΦΗ πήρε την σκυτάλη μετά την δική του αποχώρηση τον Μάιο του 2000. Το βαρύ φορτίο της αντικατάστασης του Ολλανδού αποδείχθηκε αξεπέραστο με αποτέλεσμα ο Άρης Βασιλείου να αποχωρήσει από την ομάδα μετά από την ισοπαλία με την ΑΕΚ (3-3) στο «Γεντί Κουλέ» και ενώ ο ΟΦΗ κέρδιζε με 3-1. Έκτοτε, δεν δούλεψε ποτέ ξανά σε επαγγελματικό σύλλογο περνώντας από το τιμόνι του ΟΦΗ ’94 και του Μοχού.

Γιάννης Σαμαράς

Από τους πιο πετυχημένους προπονητές στον 1,5 χρόνο που κάθισε στον πάγκο του ΟΦΗ. Στην δική του εποχή, ο ΟΦΗ ξεπέρασε τα αγωνιστικά προβλήματα και όρθωσε ξανά το ανάστημα του όμως την άνοιξη του 2002 αποχώρησε από τον πάγκο για προσωπικούς λόγους. Έκτοτε δεν εργάστηκε ποτέ ξανά ως προπονητής παρά μόνο ως τεχνικός διευθυντής στην Ξάνθη ενώ τα τελευταία χρόνια είναι υπεύθυνος ακαδημιών του Παναθηναϊκού.

Ζντένεκ Σκάζνι

Ο Τσέχος ήρθε στο Ηράκλειο το καλοκαίρι του 2002 ως ένας από τους ανερχόμενους τεχνικούς στην πατρίδα του. Προερχόταν από μια εξαιρετική σαιζόν με την Βικτόρια Ζίζκοφ και στο Ηράκλειο ήρθε με μεγάλες προσδοκίες. Πέραν από τις εξαιρετικές εμφανίσεις του ΟΦΗ στο δεύτερο μισό της σαιζόν 2002 – 2003, η παρουσία του Σκάζνι δεν έφερε τίποτα το διαφορετικό. Μετά την αποχώρηση του από τον ΟΦΗ δούλεψε σε αρκετές ομάδες της πατρίδας του (Μλάντα Μπόλεσλαβ, Βικτόρια Ζίζκοφ), στην Ουγγαρία (Ντεμπρετσένι) ενώ εδώ και έναν χρόνο βρίσκεται στον πάγκο της Τέπλιτσε.

Γιώργος Φοιρός

Ο Μακεδόνας τεχνικός κάθισε στον πάγκο του ΟΦΗ για λίγους μήνες μόλις. Επί ημερών του, ο ΟΦΗ έπαιξε το χειρότερο ποδόσφαιρο της τελευταίας 10ετιας. Όταν αποχώρησε, επέστρεψε στον Άρη ενώ δεν εργάστηκε ξανά σε ομάδες Σούπερ Λιγκ καθώς βρέθηκε στον πάγκο ομάδων όπως οι Διαγόρας, Αγροτικός Αστέρας, Αναγέννηση Γιαννιτσών, Λεβαδειακός, Πιερικός.

Γιάννης Χατζηνικολάου

Παρέμεινε στον πάγκο του ΟΦΗ για μια σαιζόν – στην πρώτη από τις δύο θητείες του – και ενώ η ομάδα έκανε έναν εξαιρετικό πρώτο γύρο, στην συνέχεια κατέρρευσε με αποτέλεσμα να γλυτώσει τον υποβιβασμό λόγω του ντου των οπαδών του Άρη. Για ένα διάστημα δεν δούλεψε πουθενά ενώ κάθισε στην συνέχεια στον πάγκο του Αιγάλεω. Στον ΟΦΗ επέστρεψε το καλοκαίρι του 2010 όπου έμεινε για λίγους μήνες. Στην συνέχεια δούλεψε σε Πλατανιά, Ηρακλή – και τώρα – Άρη.

Βαγγέλης Βλάχος

Ένας από τους προπονητές που πέρασαν από τον ΟΦΗ και δεν… ακούμπησαν. Ήρθε το καλοκαίρι του 2005 και μέχρι να φύγει τον Φλεβάρη του 2006 η ομάδα ήταν στις θέσεις του υποβιβασμού. Μετά την αποχώρηση του δούλεψε στον Πανιώνιο αλλά και σε Αστέρα Τρίπολης, ΑΕΚ με αποτέλεσμα να συνταξιοδοτηθεί πρόωρα.

Μύρων Σηφάκης

Η μεγάλη δόξα του παρελθόντος κάθισε για πρώτη φορά στον πάγκο του ΟΦΗ τον Φλεβάρη του 2006. Έσωσε τον ΟΦΗ στο τελευταίο δευτερόλεπτο με το γκολ του Ισά ωστόσο λόγω  της διαμάχης με τον Βατσινά και αποχώρησε μόνος του. Στην συνέχεια δούλεψε σε Παναιτωλικό, Νίκη Βόλου, ΑΟ Χανιά, Ρούβα επιστρέφοντας στον ΟΦΗ το 2009 όπου παρέμεινε μέχρι το Νοέμβριο.

Ράϊνερ Μάουρερ

Ο Γερμανός τεχνικός ήρθε έχοντας εξαιρετικό όνομα στις υποδομές της Μόναχο 1860. Επί εποχής του ο ΟΦΗ βγήκε Ευρώπη παίζοντας στο κύπελλο Ίντερτοτο ενώ με αυτόν στον πάγκο η ομάδα έκανε μια από τις καλύτερες χρονιές της τα τελευταία χρόνια. Στην χώρα μας εργάστηκε ξανά σε Καβάλα, Ρόδο ενώ επέστρεψε στον πάγκο της Μόναχο 1860 για λίγο χρονικό διάστημα.

Γιώργος Παράσχος

Ο άλλος προπονητής που εργάζεται στην Σούπερ Λιγκ πλέον. Δύο φορές πέρασε από τον πάγκο του ΟΦΗ και αποτελεί έναν από τους πιο αγαπητούς προπονητές. Μετά τον ΟΦΗ, εργάστηκε σε Λεβαδειακό, Πανιώνιο, Ξάνθη ενώ φέτος επέστρεψε στον πάγκο του Ατρομήτου.

Φράντισεκ Στράκα

Ο δεύτερος Τσέχος που βρέθηκε στον πάγκο του ΟΦΗ μετά τον Σκάζνι. Εκείνος κρίθηκε ακόμα πιο αποτυχημένος αφού η ομάδα που εκείνος δημιούργησε οδηγήθηκε στον υποβιβασμό. Και όμως μετά την αποχώρηση του από τον ΟΦΗ εργάστηκε στην εθνική ομάδα της χώρας του (!!) ενώ έφτασε μέχρι την Αυστραλία. Μετά τον ΟΦΗ άλλαξε 6 ομάδες (!) αναλαμβάνοντας φέτος την τεχνική ηγεσία της Πρίμπραμ.

Γιάννης Μαντζουράκης

Ο προπονητής στα χέρια του οποίου υποβιβάστηκε ο ΟΦΗ. Ήρθε το Νοέμβριο του 2008, γέμισε τον ΟΦΗ με ένα «καράβι» ξένους και με αυτόν προπονητή υποβιβάστηκε η ομάδα. Στην συνέχεια δούλεψε σε Ξάνθη, Ρουμανία, Καλλονή όπου φέτος επιστρέφει μαζί της στην Σούπερ Λιγκ.

Νίκι Παπαβασιλείου

Ο Κύπριος τεχνικός ήρθε στον ΟΦΗ το καλοκαίρι του 2009 ωστόσο παρά τις γνώσεις του και την αξία του, κρίθηκε από τις γρήγορες ήττες που γνώρισε η ομάδα με αποτέλεσμα να αποχωρήσει κακήν κακώς. Επέστρεψε στην Κύπρο όπου εργάστηκε σε Ολυμπιακό Λευκωσίας, Παραλίμνι, Απόλλων Λεμεσού.

Νίκος Γκουλής

Ο παλαίμαχος άσος επέστρεψε στον ΟΦΗ μετά από 16 χρόνια – όταν και αποχώρησε ως ποδοσφαιριστής το 1993. Παρέμεινε στην ομάδα μέχρι τον Απρίλιο του 2010 όταν και αποχώρησε. Στην συνέχεια εργάστηκε στον Εθνικό, τον Κεραυνό Γλυφάδας όπου και τώρα βρίσκεται στο ταμείο ανεργίας.

Νίκος Αναστόπουλος

Ο άνθρωπος που έσπασε κάθε ρεκόρ μετά τον Γκέραρντ. Παρέμεινε στον πάγκο του ΟΦΗ για 2,5 ολόκληρα χρόνια όταν και αποχώρησε τον Δεκέμβριο του 2012. Παρέμεινε στον Ατρόμητο μέχρι τον Απρίλιο – από όπου και αποχώρησε.

Γιάννης Πετράκης

Στον ΟΦΗ έκανε το ντεμπούτο του στην Σούπερ Λιγκ. Παρέμεινε για 4 μήνες οδηγώντας την ομάδα στην παραμονή της στην κατηγορία. Δεν έμεινε για δουλειά και πολύ καιρό καθώς λίγους μήνες αργότερα ανέλαβε την τεχνική ηγεσία του Εργοτέλη.

Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Gentikoule στο Google News και στο Facebook