Και Έλληνας ανάμεσα στους συλληφθέντες για το σκάνδαλο της FIFA!

Eπιμέλεια:Gentikoule.gr

«Βόμβα» μεγατόνων έπεσε τα ξημερώματα της Τετάρτης στις τάξεις της Παγκόσμιας Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας, καθώς πολλά υψηλόβαθμα στελέχη της συνελήφθησαν στο ξενοδοχείο “Baur au Lac” της Ζυρίχης, όπου είχαν καταλύσει για το ετήσιο συνέδριό τους, μετά από επιχειρήση της ελβετικής αστυνομίας.

Σύμφωνα με την ηλεκτρονική έκδοση των «New York Times» τα έξι στελέχη της FIFA που συνελήφθησαν αντιμετωπίζουν τις κατηγορίες του εκβιασμού, της δωροδοκίας και του ξεπλύματος μαύρου χρήματος. Όπως τονίζεται, οι κατηγορούμενοι «ξέπλυναν» τα τελευταία 20 χρόνια πάνω από 100 εκατ. δολάρια. Την ίδια ώρα με τη Ζυρίχη γίνονταν κι άλλες αστυνομικές επιχειρήσεις ανά τον κόσμο, με τους συλληφθέντες να φτάνουν συνολικά τους 14. Oι συλλήψεις αφορούν στις διαδικασίες ανάθεσης της διοργάνωσης παγκοσμίων κυπέλλων, χορήγησης δικαιωμάτων μάρκετινγκ και δικαιωμάτων τηλεοπτικής μετάδοσης. Αφορούν επίσης ηλεκτρονικές παρακολουθήσεις, απάτες και ξέπλυμα χρήματος.

Εκτός των στελεχών της FIFA, στις κατηγορίες για το σκάνδαλο αναμένεται να κατονομασθούν στελέχη εταιρειών μάρκετινγκ από τις ΗΠΑ και τη Νότια Αμερική που κατηγορούνται ότι πλήρωσαν περισσότερα από 150 εκατομμύρια δολάρια σε μίζες με αντάλλαγμα συμφωνίες με μέσα ενημέρωσης σε σχέση με μεγάλες ποδοσφαιρικές διοργανώσεις.

Ανάμεσα στα στελέχη που συνελήφθησν είναι και ο ελληνικής καταγωγής Κώστας Τάκκας, ο οποίος είναι πρώην γενικός γραμματέας της ομοσπονδίας ποδοσφαίρου των νησιών Κέιμαν και στενός συνεργάτης του επίσης συλληφθέντα και αντιπροέδρου της FIFA Τζέφρεϊ Γουέμπ.

Όπως αναφέρεται, οι αστυνομικοί πήραν τα κλειδιά των δωματίων από τη ρεσεψιόν του ξενοδοχείου και αιφνιδίασαν τα στελέχη εισβάλλοντας στα δωμάτιά τους. Σύμφωνα μάλιστα με τις έως τώρα πληροφορίες οι ΗΠΑ έχουν ξεκινήσει συνομιλίες με την Ελβετία ώστε να παρακαμφθούν κωλύματα του ελβετικού νόμου και να εκδοθούν οι συλληφθέντες στις ΗΠΑ. Το αίτημα για τις συλλήψεις εστάλη από το υπουργείο Δικαιοσύνης των Ηνωμένων Πολιτειών που απήγγειλε κατηγορίες εναντίον τους.

Η στιγμή που οι αστυνομικοί παίρνουν τα κελιδιά από τη ρεσεψιόν για να μπουκάρουν στα δωμάτια των στελεχών

Ένα από τα στελέχη που συνελήφθησαν αναγνωρίστηκε ως ο Κοσταρικανός Εντουάρντο Λι. Επισήμως δεν έχουν ανακοινωθεί τα ονόματα όσων συνελήφθησαν, όμως πληροφορίες συμπεριλαμβάνουν σε αυτά και τον εκ των αντιπροέδρων της FIFA, Τζέφρεϊ Γουέμπ, πρόεδρο της CONCACAF (Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία της Βόρειας και Κεντρικής Αμερικής), αλλά και τον προκάτοχό του Τζακ Γουόρνερ. Επιπλέον, γίνεται λόγος και για τον Ευγκένιο Φιγκερέδο από την Ουρουγουάη.

Αναλυτικά τα ονόματα όσων κατηγορούνται και συνελήφθησαν:

Jeffrey Webb
Eugenio Figueredo
Jack Warner
Eduardo Li
Julio Rocha
Costas Takkas
Rafael Esquivel
José Maria Marin
Nicolás Leoz

Κατηγορίες αναμένεται επίσης να διατυπωθούν κατά των στελεχών εταιρειών μάρκετινγκ Αλεσάντρο Μπουρσάκο, Ααρον Ντέιβιντσον και Ούγκο και Μαριάνο Τζίνκις. Οι αμερικανικές αρχές κατηγορούν επίσης τον Ζοζέ Μάργκουλις ως μεσάζοντα σε παράνομες πληρωμές.

Η εξέλιξη αυτή αναμένεται να προκαλέσει τεράστιο πλήγμα στον Σεπ Μπλάτερ ενόψει των εκλογών για την προεδρία της FIFA που είναι προγραμματισμένες για την Παρασκευή, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες η έρευνα δεν έχει ολοκληρωθεί και είναι πιθανό πολύ σύντομα να υπάρξουν και νέες συλλήψεις.

Σύμφωνα με αξιωματούχο της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας «ακόμη κι αν εκλεγεί τελικά ο Μπλάτερ παρά το σκάνδαλο, είναι πιθανό να παραδώσει το χρίσμα του».

«Η αστυνομία του καντονίου (διοικητική υποδιαίρεση) συνέλαβε έξι στελέχη του ποδοσφαίρου (της διεθνούς ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας, Fifa) κατόπιν αιτήματος των αμερικανικών αρχών. Υπάρχουν υποψίες ότι εκπρόσωποι αθλητικών μέσων ενημέρωσης και εταιρειών μάρκετινγκ έχουν εμπλακεί σε δωροδοκία υψηλόβαθμών στελεχών ποδοσφαιρικών οργανισμών (εκπροσώπων της Fifa και άλλων προσώπων που ανήκουν σε οργανισμούς που συνδέονται με τη Διεθνή Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία) με αντάλλαγμα τη χορήγηση δικαιωμάτων ενημερωτικής κάλυψης ή δικαιωμάτων μάρκετινγκ διοργανώσεων που πραγματοποιήθηκαν στις Ηνωμένες Πολιτείες και στη Νότια Αμερική», αναφέρεται σε ανακοίνωση του ελβετικού υπουργείου Δικαιοσύνης.

Εκπρόσωπος της Fifa στη Ζυρίχη ανακοίνωσε ότι η Ομοσπονδία προσπαθεί να αποσαφηνίσει την κατάσταση.

«Είδαμε τα ρεπορτάζ των μέσων ενημέρωσης. Προσπαθούμε να αποσαφηνίσουμε την κατάσταση. Σε αυτό το στάδιο δεν θα κάνουμε σχόλια», δήλωσε.

Το ελβετικό ομοσπονδιακό υπουργείο Δικαιοσύνης ανακοίνωσε ότι ανακρίνει δέκα αξιωματούχους της FIFA που έλαβαν μέρος στην ψηφοφορία για τα Παγκόσμια Κύπελλα του 2018 και του 2022.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του γενικού εισαγγελέα της χώρας, θα υπάρξουν νομικές ενέργειες κακουργηματικού χαρακτήρα σε βάρος ατόμων υπόπτων για κακοδιαχείριση και ξέπλυμα μαύρου χρήματος σε σχέση με την ανάθεση των δύο αυτών Μουντιάλ σε Ρωσία και Κατάρ. Σύμφωνα με τις αρχές πραγματο ποιήθηκε και έφοδος στα γραφεία της Ομοσπονδίας στη Ζυρίχη και κατασχέθηκαν ηλεκτρονικά αρχεία και έγγραφα.

Η FIFA ανακοίνωσε ότι ο διευθυντής επικοινωνίας της διεθνούς ομοσπονδίας Γουόλτερ ντε Γκρεγκόριο θα δώσει συνέντευξη Τύπου στις 11.00 τοπική ώρα (12.00 ώρα Ελλάδος) στη Ζυρίχη.

Το ιστορικό του σκανδάλου

Μεγάλο παρασκήνιο υπάρχει πίσω από τις σημερινές σύλληψεις, οι οποίες αποτελούν τη φυσιολογική κατάληξη μίας έρευνας που έχει ξεκινήσει μετά την ανάθεση των Μουντιάλ του 2018 και του 2022 σε Ρωσία και Κατάρ, αντίστοιχα.

Τότε είχαν υπάρξει πολλές αντιδράσεις και φωνές, που έκαναν λόγο για χρήματα κάτω από το τραπέζι. Η Παγκόσμια Ομοσπονδία είχε αναθέσει στον Αμερικάνο πρώην γενικό εισαγγελέα, Μίτσελ Γκαρσία, να διεξάγει έρευνα για τις συγκεκριμένες υποθέσεις.

Ο Γκαρσία συνέταξε μία έκθεση 350 σελίδων συνοδευόμενων από 200 χιλιάδες αποδεικτικά στοιχεία (έγγραφα), την οποία παρέδωσε πέρσι τον Οκτώβριο στη FIFA και δεν δόθηκε ποτέ ολόκληρη στη δημοσιότητα. Μάλιστα, φημολογείται ότι τέσσερις άνθρωποι έχουν δει αυτή την έκθεση, την περίληψη της οποίας είχε περιγράψει ο Σεπ Μπλάτερ στα διεθνή Μέσα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν από λίγο καιρό η Ελβετία άλλαξε τη νομοθεσία για τις αθλητικές Ομοσπονδίες και έτσι η FIFA από το καθεστώς μη κερδοσκοπικής εταιρείας λογίζεται πλέον ως Ανώνυμη Εταιρεία και υπόκειται στους νόμιμους φορολογικούς ελέγχους, κάτι που δεν ίσχυε μέχρι πρότινος. Από εκεί έχει ξεκινήσει και η έρευνα του FBI και φτάσαμε στη σημερινή αποκάλυψη των «New York Times».

πηγή: protothema.gr

Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Gentikoule στο Google News και στο Facebook