Πέτσας: «Δεν θα χαλαρώσουν τα μέτρα την Πρωτοχρονιά»

Eπιμέλεια:Gentikoule.gr

Την μη χαλάρωση των μέτρων τόσο την Πρωτοχρονιά, όσο και τα Θεοφάνια γνωστοποίησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

Τα ίδια μέτρα που ίσχυσαν τα Χριστούγεννα, θα ισχύσουν την Πρωτοχρονιά και τα Θεοφάνια, χωρίς ωστόσο να υπάρξει χαλάρωσή τους.

Αυτό έκανε γνωστό κατά την διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών ο Στέλιος Πέτσας.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έκανε λόγο για δύο παράλληλες προσπάθειες κατά του κορωνοϊού, την άμυνα με τα μέτρα, αλλά και την επίθεση με το εμβόλιο. Παράλληλα τόνισε πως η προσπάθεια που γίνεται για αναχαίτιση του κορωνοϊού, θα πρέπει να συνεχιστεί με αμείωτη προσπάθεια.

Ο ίδιος ανέφερε πως η πληρότητα στις κλίνες ΜΕΘ μπορεί να είναι μεν μειωμένη, ωστόσο χρειάζεται επαγρύπνηση… «Στον πιο πρόσφατο χάρτη θετικότητας που δημοσίευσε το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων την περασμένη Πέμπτη, η χώρα μας, με εξαίρεση κάποιες περιοχές της Β. Ελλάδος είναι σε αντίθεση με το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης, στο πράσινο. Με καλύτερη δηλαδή επιδημιολογική εικόνα» επεσήμανε.

Αναφερόμενος στις δύο παράλληλες προσπάθειες που γίνονται είπε χαρακτηριστικά: «Από χθες αναπτύσσουμε πλέον δύο παράλληλες προσπάθειες. Άμυνα, με όσα μέτρα απαιτούνται για την ανάσχεση της πανδημίας, Και αντεπίθεση, με την επιχείρηση “Ελευθερία” για τον εμβολιασμό, που θα απελευθερώσει την κοινωνία και την οικονομία από την καθήλωση που επέβαλε η παγκόσμια μάστιγα του κορονοϊού.

Σε ό,τι αφορά την άμυνα, ξέρουμε όλοι τη σημασία της για την προστασία της ζωής μας και της ζωής αυτών που αγαπάμε. Ξέρουμε πια πως η επιδείνωση μπορεί να επέλθει πολύ εύκολα σε μικρό χρονικό διάστημα, ενώ η πτωτική πορεία έχει πολύ μικρότερο ρυθμό. Και αυτό επιβάλλει να συνεχίσουμε με ακόμη μεγαλύτερη προσοχή – τις ημέρες της Πρωτοχρονιάς και των Θεοφανείων – να τηρούμε σχολαστικά τα μέτρα που ισχύουν. Η διατήρηση του δείκτη μετάδοσης (Rt) του ιού, χαμηλότερα μεν αλλά κοντά στη μονάδα, δεν επιτρέπει εφησυχασμό. Οι κατειλημμένες κλίνες Μ.Ε.Θ. βαίνουν μεν μειούμενες, ωστόσο η κατάσταση εξακολουθεί να απαιτεί αυξημένη επαγρύπνηση. Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, της 27ης Δεκεμβρίου, το ποσοστό κάλυψης ανέρχεται σε 68% στην Επικράτεια, 63% στην Αττική και 91% στη Θεσσαλονίκη.

Σε ό,τι αφορά την αντεπίθεση και την επιχείρηση «Ελευθερία», που ξεκίνησε χθες, ξέρουμε όλοι ότι πρόκειται για μια πολύ σύνθετη, πολύπλοκη και απαιτητική άσκηση, με τη συμμετοχή σχεδόν του συνόλου της Δημόσιας Διοίκησης, των Δήμων, αλλά και – όπου αυτό είναι απαραίτητο – των Ενόπλων Δυνάμεων. Και αυτό το ολιστικό Σχέδιο αρχικά θα εστιάσει στις ομάδες με την υψηλότερη προτεραιότητα, όπως έχει προταθεί από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών».

Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Gentikoule στο Google News και στο Facebook