
Η συμπλήρωση του μηχανογραφικού δελτίου των υποψηφίων για τα ΑΕΙ θα μπορούσε να είναι μια σχετικά απλή διαδικασία, εάν οι υποψήφιοι είχαν καταλήξει τι θέλουν να σπουδάσουν και σε ποια πόλη.
Ωστόσο, αυτό δεν συμβαίνει, διότι οι περισσότεροι χάνονται στον λαβύρινθο των σχολών, ενώ επηρεάζονται και από τους γονείς. Για παράδειγμα, όπως λέει στην «Κ» ο μαθηματικός – αναλυτής Στράτος Στρατηγάκης, πολλοί υποψήφιοι κατατάσσουν τις σχολές όχι με κριτήριο τις επιθυμίες τους αλλά τις περυσινές βάσεις εισαγωγής ή θεωρούν, λανθασμένα, ότι μια σχολή με υψηλότερη βάση είναι καλύτερη ποιοτικά από μια με χαμηλότερη.
Ειδικότερα, από σήμερα έως και την Πέμπτη 17 Ιουλίου θα είναι διαθέσιμη η ηλεκτρονική πλατφόρμα michanografiko.it.minedu.gov.gr στην οποία οι υποψήφιοι θα μπορούν να υποβάλουν μηχανογραφικό δελτίο για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση (απαραίτητο να έχουν «πιάσει» την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής του επιστημονικού τους πεδίου) και παράλληλο μηχανογραφικό δελτίο για την εισαγωγή σε σχολές Ανώτερης Επαγγελματικής Κατάρτισης.
Η υποβολή γίνεται αποκλειστικά ηλεκτρονικά, με χρήση των προσωπικών κωδικών του υποψηφίου.
Με τη συνδρομή του κ. Στρατηγάκη η «Κ» παρουσιάζει τα έξι βασικά δεδομένα που οφείλει να έχει υπόψη ένας υποψήφιος για να λύσει τον «γρίφο» του φετινού μηχανογραφικού.
- Το σημαντικότερο κριτήριο για την επιλογή μιας σχολής είναι τα μαθήματά της, εκτός φυσικά για τους υποψηφίους που έχουν επιλέξει επαγγελματικό αντικείμενο (π.χ. Νομική, Ιατρική). Οι υποψήφιοι πρέπει να προσέξουν πολύ τα μαθήματα, διότι υπάρχουν σχολές στις οποίες μπορούν να εισαχθούν, αλλά πιθανόν να μην μπορέσουν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις των σπουδών. Ενδεικτικά, οι υποψήφιοι από το 4ο επιστημονικό πεδίο (Οικονομίας – Πληροφορικής) είναι πιθανό να δυσκολευτούν στις σχολές Περιβάλλοντος, αφού χρειάζεται να έχουν γνώσεις Βιολογίας και Χημείας, που συνήθως δεν έχουν οι υποψήφιοι του πεδίου. Αρα, οι υποψήφιοι πρέπει να μελετήσουν το πρόγραμμα σπουδών κάθε σχολής και κατόπιν το επάγγελμα ή τα επαγγέλματα στα οποία μπορεί να οδηγήσει το πτυχίο. Αν δεν τους αρέσει το αντικείμενο της σχολής, μπορεί να εγκαταλείψουν τις σπουδές. Συμβαίνει στο 30% των φοιτητών.
- Η βάση εισαγωγής σε μια σχολή δεν δείχνει την αξία της. Δείχνει μόνο τη ζήτηση γι’ αυτή. Η ζήτηση καθορίζεται από τους εξής παράγοντες: α. Το αντικείμενο σπουδών και τις επαγγελματικές προοπτικές που πιστεύουν οι υποψήφιοι ότι ανοίγει, β. το κύρος του ΑΕΙ και γ. την πόλη που εδρεύει η σχολή. Οσο μακρύτερα από τα μεγάλα αστικά κέντρα τόσο μικρότερη η ζήτηση και συνεπώς και η βάση.
Μηχανογραφικό: Τα λάθη που πρέπει να αποφύγετε και οι λεπτομέρειες που κάνουν τη διαφορά
- Συχνά οι υποψήφιοι πέφτουν στο εξής λάθος: θεωρούν ότι εάν δηλώσουν μια σχολή πρώτη, έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες εισαγωγής. Δεν ισχύει, διότι θα εισαχθεί ο υποψήφιος που έχει συγκεντρώσει τα περισσότερα μόρια, έστω κι αν την έχει δηλώσει ως, π.χ., δέκατη.
- Ενα συχνό ερώτημα υποψηφίων είναι «αν έχω δηλώσει πρώτα μια σχολή με περυσινή βάση εισαγωγής 14.000 μόρια και μετά μια άλλη με 15.000 μόρια, δεν ακυρώνω εκείνη με τα 15.000 μόρια;». Οι βάσεις που έχει ως δεδομένο είναι οι περυσινές. Οι φετινές μπορεί να έχουν ανατροπές. Αρα, κατά τη συμπλήρωση του μηχανογραφικού, οι υποψήφιοι πρέπει να έχουν κατά νου ότι ορθό είναι να δηλώσουν τις σχολές με τη σειρά της επιθυμίας τους, χωρίς να κοιτάζουν τις βάσεις εισαγωγής.
- Αφού ολοκληρώσουν το προηγούμενο βήμα, τότε πρέπει να ελέγξουν αν έχουν δηλώσει σχολές από όλη την γκάμα των περυσινών βάσεων, ώστε να εξασφαλίσουν την εισαγωγή. Αρα, πρέπει να δηλώσουν και χαμηλόβαθμες σχολές, τις πιο συναφείς με τις επιθυμίες τους. Είναι λάθος οι υποψήφιοι να δηλώνουν όλες τις σχολές που μπορούν, για να μη μείνουν εκτός ΑΕΙ, διότι, όπως έχει παρατηρηθεί, έτσι δεν μπορούν να ελέγξουν τη σειρά προτίμησης, με αποτέλεσμα να εισαχθούν κάπου κατά τύχη.
- Τα περισσότερα τμήματα Μηχανικών του ΠΑΔΑ, του ΔΙΠΑΕ, του ΕΜΕΠΑ και του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου εντάχθηκαν σε πολυτεχνικές σχολές. Σε 13 από αυτά η διαδικασία αναγνώρισης των επαγγελματικών τους δικαιωμάτων ολοκληρώθηκε, αφού εκδόθηκαν οι αποφάσεις του ΤΕΕ, που κάνουν δεκτούς τους αποφοίτους τους ως μέλη του. Υπάρχουν όμως και τέσσερα τμήματα που δεν έχουν ενταχθεί ακόμη σε πολυτεχνικές σχολές. Πρόκειται για τα τμήματα Μηχανικών Βιοϊατρικής του ΠΑΔΑ, τα τμήματα Πολιτικών Μηχανικών του ΔΙΠΑΕ και του Παν. Πελοποννήσου και το τμήμα Μηχανικών Τοπογραφίας και Γεωπληροφορικής του ΔΙΠΑΕ. Οι βάσεις τους εκτιμάται ότι θα σημειώσουν σημαντική αύξηση, αφού αναμένεται να αυξηθεί η ζήτηση για τις σπουδές σ’ αυτά.