Αναστόπουλος: “Στον ΟΦΗ έχουμε μάθει να λειτουργούμε με τα προβλήματα μας”

Eπιμέλεια:Gentikoule.gr

Για τον ΟΦΗ ο Νίκος Αναστόπουλος δεν είναι απλά ένας προπονητής. Έχει εξελιχθεί στον άνθρωπο που σε δύσκολες συνθήκες έχει κρατήσει πολύ ψηλά το αίσθημα της αγωνιστικότητας. Από την περυσινή προσπάθεια της ανόδου μέχρι και φέτος έχει εμπνεύσει το ποδοσφαιρικό τμήμα, περνώντας συνεχώς «μηνύματα» για το τι περικλείει ο ΟΦΗ. Ο έμπειρος προπονητής μίλησε για όλους και για όλα στην εκπομπή «Μικτή Ζώνη» της «ΚΡΗΤΗ TV» τη Δευτέρα. Για τη μέχρι τώρα πορεία, το στόχο στο πέρασμα των αγωνιστικών, αλλά και το «καυτό» οικονομικό ζήτημα.
Ο τεχνικός της ομάδας του Ηρακλείου τόνισε αρχικά ότι κανείς δεν περίμενε τη μέχρι τώρα πορεία του ΟΦΗ και τη βαθμολογική του συγκομιδή.
«Είμαστε ικανοποιημένοι από τη βαθμολογική συγκομιδή και η θέση μας είναι άριστη. Ίσως δεν το περίμενε ούτε ο πιο φανατικός φίλαθλός μας ότι θα είμαστε στην πρώτη 7άδα. Θα μπορούσε να είμαστε και καλύτερα, αν δεν υπήρχε ο… σφαγιασμός με τον Άρη και κάποια δικά μας εσωτερικά θέματα, που όπως και να το κάνουμε επηρεάζουν την ψυχολογία και το μυαλό μας. Θα μπορούσαμε να είμαστε και στην 4η θέση. Το μυστικό είναι η ομοψυχία και η σύμπνοια μεταξύ προπονητή, παικτών, διοίκησης και κόσμου», επισήμανε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Θα κρίνουμε συνολικά την πορεία μας και όχι μεμονωμένα από ένα παιχνίδι. Με την Κέρκυρα, δεν ήμασταν εμείς καλοί. Δεν ήταν ο αντίπαλος το πρόβλημά μας. Η πορεία θα κριθεί συνολικά. Σε έξι δύσκολα παιχνίδια, που το απόλυτο είναι 18 βαθμοί, εμείς πήραμε 12. Ομάδες με τον ίδιο στόχο, όπως τα Γιάννινα για παράδειγμα, πήραν τρεις βαθμούς. Η βαθμολογική μας θέση είναι πάρα πολύ καλή». 


Όσο για τον εφετινό στόχο επισήμανε ότι είναι να βρεθεί η ομάδα όσο γίνεται ψηλότερα: «Όταν ξεκινάς με τις συνθήκες που ξεκινήσαμε και τα προβλήματα που είχαμε για να φτάσουμε να παίξουμε Σούπερ Λίγκα, σίγουρα δεν είναι εύκολο. Στόχος ήταν και θα παραμείνει να βρεθούμε όσο πιο ψηλά γίνεται και γρήγορα. Αν βάλουμε πολλούς στόχους στο μυαλό μας και μπερδευτούμε, στο τέλος δε θα πετύχουμε τίποτα. Δε θα ξεφύγουμε από το στόχο, γιατί σαν λαός εύκολα ανεβαίνουμε και το ίδιο εύκολα πέφτουμε».

«Ζούμε με το πρόβλημα»
Αναφερόμενος στην προσπάθεια που έγινε από το καλοκαίρι, ο Νίκος Αναστόπουλος απένειμε τα εύσημα στους ποδοσφαιριστές μπαίνοντας και στα θέματα που αφορούν τα οικονομικά: «Άλλο προγραμματισμό είχαν πριν τα μπαράζ και άλλο μετά. Καταφέραμε με τον κ. Μαχλά να δημιουργήσουμε μια ομάδα, να παίζει ωραίο ποδόσφαιρο και να πετύχει το στόχο. Να έχει νίκες, που θα φέρουν τον κόσμο στο γήπεδο και μέχρι ένα σημείο το έχουμε καταφέρει. Να αναγνωρίσουμε στους ποδοσφαιριστές την προσπάθεια και, όπως είναι γνωστό, υπάρχουν παιδιά, που έχουν να λαμβάνουν χρήματα από την πρώτη χρονιά της Β’ Εθνικής. Κι όμως είναι παρόντες, δε μιλάνε, είναι εντάξει στις υποχρεώσεις τους. Είμαι με το μέρος των ποδοσφαιριστών, όταν είναι το δίκαιο».
Ειδικότερα πρόσθεσε ότι ίσως περισσότερο επηρεάζονται οι νέοι παίκτες, που έχουν συνηθίσει αλλιώς: «Υπάρχει ένα πρόβλημα στον ΟΦΗ. Είναι πιο έντιμο και πιο αντρίκιο όταν υπάρχει ένα πρόβλημα να λες. Εγώ μπορώ να λειτουργήσω με το πρόβλημα ή έχω μάθει αλλιώς και θα φύγω. Όχι όμως να συμφωνείς και στην πορεία να βγαίνει άλλο. Δεν είναι σωστό. Δεν είπα ότι συμβαίνει, λέω την άποψή μου. Θέλω να είμαι ξεκάθαρος. Το οικονομικό είναι γνωστό, δεν είναι κάτι καινούργιο. Δεν είμαι από τους ανθρώπους που όταν κερδίζουμε είναι όλα ωραία και όταν δεν κερδίζουμε έχουμε οικονομικό πρόβλημα. Πάει, είναι δεδομένο. Είναι σα να πηγαίνω στην Αθήνα και να λέω δεν πληρώνομαι. Θα μου πούνε: “δεν το ήξερες; Γιατί πήγες;”. Το ξέραμε και μας αρέσει. Για να μπορείς να τον κοιτάς στα μάτια τον άλλο. Όταν μεγαλώνει κάθε άνθρωπος, ένα θέμα μετά από δύο χρόνια, κι ας είναι το ίδιο, το λύνει διαφορετικά. Φέτος ίσως είναι περισσότερο, διότι έχουν έρθει νέοι παίκτες, που έχουν συνηθίσει αλλιώς. Γενικά όμως στις περισσότερες χώρες υπάρχει αυτό το πρόβλημα και το βλέπουμε εδώ στην ΑΕΚ, τον ΠΑΟΚ, τον Πανιώνιο και σε άλλες ομάδες. Ο νέος παίκτης μπορεί να έχει συνηθίσει αλλιώς, δεν είναι κακό αυτό». 

«Ισορροπημένο… χτίσιμο»
Ο προπονητής του ΟΦΗ μίλησε και για τις επιλογές που έγιναν το καλοκαίρι για το… χτίσιμο της ομάδας: «Το σύστημα μιας ομάδας δεν κάνει τους παίκτες. Πρέπει να επιλέξεις τι σύστημα θα παίξεις και να επιλέξεις παίκτες που να μπορούν να ανταποκριθούν. Δεν μπορούμε να κάνουμε τρέλες και πειράματα. Έτσι χτίσαμε με ισορροπία το σύνολο». 


Ερωτηθείς για παίκτες-προσωπικότητες όπως οι Κάρολ, Χόρχε Λόπεθ, Μάντζιος, Ταυλαρίδης και άλλοι πρόσθεσε: «Έχουμε πολύ καλούς παίκτες, με προσφορά στο άθλημα. Έχουν βοηθήσει ουσιαστικά στην ομάδα και πιστεύω ότι θα είναι ακόμη περισσότερο στη συνέχεια. Αυτοί οι ποδοσφαιριστές είναι παραδείγματα». 
Κλείνοντας το αγωνιστικό, αναφέρθηκε στο αυριανό ματς Κυπέλλου με την Παναχαϊκή: «Η συγκέντρωσή μας είναι στο ματς Κυπέλλου με την Παναχαϊκή. Θέλουμε να προχωρήσουμε και μας ενδιαφέρει σαν θεσμός. Είναι ένας στόχος που ο ΟΦΗ έχει μια προϊστορία και εμείς καλούμαστε να τη συνεχίσουμε».

«Έχει δρόμο το πρωτάθλημα»
Σε άλλα γενικότερα θέματα του ποδόσφαιρου, ανέφερε για το “φαινόμενο” Λέτο τα εξής: «Θα σας πάω λίγο πίσω, όταν ήρθε ο Γκαλέτι από την Ατλέτικο, όπου ήταν ένας καλός παίκτης. Μεγάλος έγινε στον Ολυμπιακό σαν δεξί εξτρέμ – στο μοντέρνο ποδόσφαιρο δεν υπάρχει να κάνει σέντρες, πρέπει να κλείνει μέσα και να βάζει γκολ. Ο Λέτο έχει αυτή τη θέση και κλείνει μέσα, και είναι πρώτος σκόρερ. Ο Γκαλέτι είχε κάνει 24 γκολ. Είναι δουλειά και του προπονητή πώς θα κινηθεί ο ποδοσφαιριστής». 


Όσο για τα προγνωστικά του για τον τίτλο πρόσθεσε: «Ο Παναθηναϊκός παίζει καλό ποδόσφαιρο, γιατί είναι πιο ξεκούραστος. Ο Ολυμπιακός έχει το θέμα της Ευρώπης. Ως βάθος και παίκτες, ο Ολυμπιακός είναι καλύτερος, όμως αυτό δε σημαίνει ότι θα πάρει και το πρωτάθλημα. Οι βαθμοί ήταν πέντε και έγιναν δύο. Ο Παναθηναϊκός πήγε στον Άρη και έχασε με… κατεβασμένα χέρια. Έχει… δρόμο το πρωτάθλημα». 

«Ο κόσμος είναι η δύναμη»
Ο Νίκος Αναστόπουλος αναφέρθηκε στην παρουσία των φιλάθλων, τους οποίους θεωρεί… κύτταρο της ομάδας, ενώ έστειλε και τις ευχές του ενόψει των εορτών: «Η δουλειά του προπονητή δεν είναι να κάνει δηλώσεις, αλλά μέσα στο γήπεδο να επιδεικνύει τη δουλειά του. Όλοι κάποια στιγμή θα φύγουμε. Η ομάδα μένει, όπως και ο κόσμος. Αυτός είναι η δύναμή μας και εισπράττουμε την αγάπη και την εκτίμησή του. Οι φίλαθλοι μάς συμπαραστέκονται και έτσι να συνεχίσουν. Όπου κι αν παίζουμε ο κόσμος μάς στηρίζει. Από εκεί και πέρα, λόγω των ημερών να ευχηθώ σε όλο τον κόσμο πάνω από όλα υγεία. Και το 2012 κάθε άνθρωπος να εκπληρώσει όποιο στόχο έχει στο μυαλό του». 

Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Gentikoule στο Google News και στο Facebook