Ποδόσφαιρο

Το cost control της UEFA, το πρόστιμο στον Παναθηναϊκό και ο ΟΦΗ

7/7, 17:17 - Eπιμέλεια: Μανώλης Σαρρής

Ο… “απόγονος” του Financial Fair Play, οι 400.000 ευρώ πρόστιμο στον Παναθηναϊκό και ο ΟΦΗ που έχει εξασφαλισμένο το παρόν και το μέλλον του, ευρωπαϊκά.

Η φράση cost control μπήκε στην καθημερινότητα μας και στην ελληνική ειδησεογραφία λόγω του Παναθηναϊκού και του χρηματικού προστίμου που επέβαλε η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία στους “πράσινους” ύψους 400.000 ευρώ ενώ κινδυνεύουν με ακόμα μεγαλύτερο, σε περίπτωση που δεν εναρμονιστούν με τους κανονισμούς της UEFA.

Αυτό δεν συνέβη με τις υπόλοιπες ελληνικές ομάδες που συμμετέχουν στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις γιατί φρόντισαν το προηγούμενο χρονικό διάστημα ή και τα περασμένα χρόνια, να προχωρήσουν σε πωλήσεις παικτών τους, aka περιουσιακών στοιχείων τους, με αποτέλεσμα να μην αντιμετωπίζουν πρόβλημα με το cost control.

Πως όμως όλα τα παραπάνω συνδέονται με τον ΟΦΗ, από την στιγμή που δεν συμμετέχει σε ευρωπαϊκή διοργάνωση; Για ν’ αντιληφθούμε την σημασία των κινήσεων του ΟΦΗ τα προηγούμενα χρόνια, η UEFA είναι αμείληκτη σε καθεστώτα οικονομικών υπερβάσεων με club που φροντίζουν μόνο ν’ αγοράζουν παίκτες και όχι να ισοσκελίζουν τα έξοδα τους καθώς η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία λειτουργεί με στόχο την μελλονική προτασία των συλλόγων και να μην υπάρχουν φαινόμενα χρεωοκοπίας.

Ο ΟΦΗ λειτουργεί με ένα ευρωπαϊκό profil, με τέτοιον τρόπο που το μέλλον του αφενός δεν είναι υποθηκευμένο και αφετέρου όταν θα έρθει εκείνη η ώρα που θα επιστρέψει στην Ευρώπη, δεν θ’ αντιμετωπίζει πρόβλημα με το cost control της UEFA. Χαρακτηριστικό παράδειγμα της αυστηρότητας με την οποία λειτουργεί η UEFA είναι πως επέβαλε χρηματικό πρόστιμο ύψους 11 εκ. ευρώ στην Τσέλσι για παραβίαση των κανονισμών του cost control!

Πως λειτουργεί το cost control
Επί της ουσίας, το cost control είναι ο απόγονος του Financial Fair Play και ορίζεται το ανώτατο ποσό των εσόδων της εκάστοτε ομάδας που πρέπει να είναι εναρμονισμένο και με τα έξοδα. Για παράδειγμα, Βάσει των όσων αναφέρει το αρμόδιο όργανο της UEFA, εάν μια ομάδα όπως ο ΟΦΗ διαθέτει 1.000 ευρώ τότε τα 700 εξ’ αυτών είναι το ανώτατο ποσό που μπορεί να δαπανήσει σε μεταγραφές, συμβόλαια, μισθοί ποδοσφαιριστή, ακόμα και τα χρήματα που δαπανώνται για την προμήθεια ενός ατζέντη.

Τα υπόλοιπα 300 πάνε σε λειτουργικά έξοδα, επενδύσεις, εξυπηρετήσεις χρεών και αποσβέσεις διαφόρων ειδών.

Την ίδα ώρα λοιπόν που ο ΟΦΗ θα δαπανήσει το ποσό των 800.000 ευρώ για την αγορά του Τιάγκο Νους, η UEFA θα διαπιστώσει πως μπήκαν στα ταμεία του (για παράδειγμα) 1,2 εκ. ευρώ από την πώληση του Ισέκα στην ΤΣΣΚΑ Σόφιας.

Το cost control είναι ένα μέτρο της UEFA που έχει πολλές παραμέτρους αλλά κυρίως θέλει ν’ αποτρέψει φαινόμενα αλόγιστων δαπανών που συνεπάγονται με χρεωκοπία των ομάδων και την δημιουργία υπέρογκων οφειλών.

Ακολουθήστε το Gentikoule στο Google News και στο Facebook

Σχετικά Άρθρα

Περισσότερα Video

Developed by