Πουλινάκης: «Αν όλα πάνε καλά σε 36 μήνες ο ΟΦΗ θα είναι καθαρός»

Eπιμέλεια:Gentikoule.gr

Στην μοναδική συνέντευξη που έχει δώσει ως πρόεδρος του ΟΦΗ ο Μάνθος Πουλινάκης εξήγησε το πλάνο εξυγίανσης που έχει καταρτίσει για την ΠΑΕ ΟΦΗ και τις προϋποθέσεις για να πετύχει.

«Με βάση το πλάνο μας θα χρειαστεί μία τριετία. Αν όλα πάνε καλά σε 36 μήνες ο ΟΦΗ θα είναι “καθαρός”», τόνισε ο πρόεδρος του κρητικού συλλόγου και πρόσθεσε: «Θα πω στους νομικούς όσων χρωστάμε: “Έτσι μπορεί ο ΟΦΗ να πληρώσει, αυτό είναι το πλάνο μας. Δέχεστε; Αυτά μπορούμε”.

Αποσπάσματα των όσων δήλωσε ο Μάνθος Πουλινάκης στην εφημερίδα «Goal News»

Είστε ο νεαρότερος πρόεδρος της Σούπερ Λίγκας. Σε ηλικία 33 ετών το πρώτο που θα ρωτούσε ο καθένας είναι… πού πάει και μπλέκει!

«Το ποδόσφαιρο είναι ο χώρος που αγαπώ. Από έξι χρονών έπαιζα μπάλα στις ακαδημίες, στα 17 μου έγινα επαγγελματίας στον Εργοτέλη με την ομάδα στη Γ’ Εθνική και στα 18-19 το σταμάτησα».

Μιλάμε για παράγοντα-τεχνοκράτη ή περισσότερο φίλαθλο;

«Προσπαθώ να κάνω έναν συνδυασμό. Όταν βρίσκεσαι σε μία ομάδα με την ιστορία του ΟΦΗ, κάποια στιγμή πρέπει να αποβάλεις τον ρομαντισμό και κάποια πράγματα να τα κοιτάξεις περισσότερο τεχνοκρατικά. Κάποια στιγμή όλες οι ομάδες της Λίγκας θα πρέπει να αρχίσουν να δουλεύουν πιο τεχνοκρατικά με επιτυχημένος επαγγελματίες ανθρώπους σε κάθε υπεύθυνο πόστο».

Και μετά απ’ όλα αυτά βγαίνετε μπροστά σε ένα καλοκαίρι που κανείς δεν ξέρει αν ο ΟΦΗ θα υπάρξει, αν θα έχει διοίκηση, αν θα παίξει στη Σούπερ Λίγκα…

«Σε αυτή τη συγκυρία δεν ήταν η προτεραιότητά μου να αναλάβω πρόεδρος. Απλώς έτυχαν κάποια γεγονότα, η ομάδα θα έμενε ακέφαλη, έγινε μια Γ.Σ. που κάποιοι άνθρωποι σχηματίσαμε ένα ψηφοδέλτιο χωρίς οι περισσότεροι να γνωριζόμαστε μεταξύ μας για να μην αφήσουμε την ομάδα να χαθεί».

Και τότε αναλαμβάνετε…

«Δεν ξέραμε ποιος θα είναι ο πρόεδρος. Όλοι ήθελαν να βοηθήσουν, αλλά δεν αναλάμβανε κανείς με αυτό το χρέος του ΟΦΗ να υπογράφει. Μετά από κάποιες διαβουλεύσεις μου έλαχε εμένα ο κλήρος. Δεν είναι εύκολα τα πράγματα γιατί είμαι και πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος και δεσμεύω τον ΟΦΗ με την υπογραφή μου».

Προσπαθείτε να επιβιώσετε σε μία κατάσταση για τον ΟΦΗ που παραμένει δύσκολη. Υποθέτω ότι ο βασικός σας στόχος είναι η οικονομική εξυγίανση της ομάδας. Μπορείτε ή θα πάτε όσο αντέξετε;

«Αναλάβαμε στις 30 Ιουλίου, είχαμε 25 μέρες μέχρι την έναρξη του πρωταθλήματος. Έπρεπε πρώτα να γίνουν μεταγραφές για να αρχίσει η ομάδα προετοιμασία και μετά να πάρουμε τις ενημερότητες για να παίξει το πρώτο ματς. Θεωρώ ότι μέσα σε δύο μήνες έχουμε κάνει βήματα. Μιλάμε για την πιο κρίσιμη συγκυρία για την ομάδα. Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι το οικονομικό».

Πώς αντιμετωπίζεται;

«Έχω περάσει πολύ δύσκολα στο να πείσω ανθρώπους που είχαν λαμβάνειν χρήματα και τους πήγαιναν συνεχώς πίσω. Έρχομαι εγώ και αρχίζω μία νέα διαδικασία. Γιατί να με πιστέψουν; Ποιος είμαι εγώ; Και μπορεί και κάποιοι να μου μίλησαν και άσχημα. Το καταλαβαίνω. Από την άλλη πλευρά σαν ΟΦΗ δεν είχα καμία διάθεση να χάσει κανένας τα λεφτά του.

Πρέπει να καταλάβει ο απέναντι για να μπούμε στη διαδικασία του πώς μπορεί να πληρωθεί. Εδώ το κράτος έχει μπει στη διαδικασία και κάνει 32 και 48 δόσεις για να εισπράξει τα χρέη του. Εμείς ετοιμάζουμε μία μεγάλη εταιρεία ένα συγκεκριμένο πλάνο που θα το έχω την επόμενη εβδομάδα και αμέσως θα κάνω συνάντηση με τους δικηγόρους των ποδοσφαιριστών. Θα τους πω: “Έτσι μπορεί ο ΟΦΗ να πληρώσει, αυτό είναι το πλάνο μας. Δέχεστε; Αυτά μπορούμε”».

Βάσει του σχεδιασμού σας, πότε θα μπορείτε να πείτε ότι ο ΟΦΗ έχει εξυγιανθεί;

«Με βάση το πλάνο μας θα χρειαστεί μία τριετία. Αν όλα πάνε καλά σε 36 μήνες ο ΟΦΗ θα είναι “καθαρός”. Πρέπει, όμως, να δείξουν κατανόηση όσοι τους χρωστάμε. Αν αντιδράσουν οι τρεις από τους τριάντα, το πλάνο θα έχει πρόβλημα. Στην κάθε προσφυγή πρέπει με βάση τον νόμο να πληρώσεις τον κάθε παίκτη σε 6-10 δόσεις. Αν θέλει να σου κάνει ζημιά, σου έκανε».

Αγωνιστικά και με όλα αυτά τα προβλήματα δεν πρέπει να έχετε παράπονο…

«Οι επιλογές που κάναμε σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα δείχνουν 100% επιτυχημένες. Βεβαίως στο τέλος θα κριθούμε. Κινηθήκαμε σωστά, δεν ξεφύγαμε στο μπάτζετ, πήραμε και έμπειρους παίκτες. Αναφέρουμε στον Σίσιτς, τον Βερόν, αλλά και στον Σαρ που θεωρώ ότι θα είναι η αποκάλυψη όταν θα είναι έτοιμος να μπει στην ομάδα. Πήραμε και παιδιά μικρά που κάποια ελπίζουμε ότι θα βγουν, έχουμε χαμηλό μέσο όρο ηλικίας».

Πιστεύετε ότι το οικονομικό πρόβλημα των ομάδων θα πρέπει να αντιμετωπιστεί θεσμικά; 

«Αν δεν βοηθήσει η Λίγκα και η ΕΠΟ, κάποιες ομάδες δεν θα αντέξουν. Ο κ. Μώραλης έχει βοηθήσει πολύ, το ίδιο εκτιμώ ότι θα κάνει και κ. Σαρρης. Την άλλη εβδομάδα έχουμε πει να κάνουμε μία συνάντηση με τη συμμετοχή των ομάδων που έχουμε πρόβλημα. Αν τα βάλουμε κάτω όλοι μαζί, μπορεί κάτι να γίνει. Βλέπουμε και την ΑΕΚ και τον Άρη να έχουν συμμορφωθεί. Αφού η υπάρχει η πρόθεση όλων, πρέπει να το σώσουμε. Και δεν συμφωνώ να ρίχνεις μία ομάδα για οικονομικούς λόγους, γιατί τότε είναι που όλοι θα χάσουν τα λεφτά τους».

Βρέθηκε το καλοκαίρι μία λύση χωρίς υποβιβασμό των ομάδων που πήραν άδεια…

«Δεν συμφωνώ με τη λύση που δόθηκε με τον περιορισμό των μεταγραφών για παίκτες άνω των 24 ετών. Πρακτικά αποδείχθηκε ότι έβλαψε το προϊόν, με ένα πρωτάθλημα κακής ποιότητας και δεύτερον γιατί πολλοί Έλληνες παίκτες έμειναν χωρίς δουλειά. Από τν άλλη όλοι αναζητούσαμε Έλληνες κάτω των 24 ετών με αποτέλεσμα να εκμεταλλευτούν τη συγκυρία και αντί για 10 δραχμές συμβόλαιο να δώσουμε 50».

Τι θα μπορούσε να γίνει;

«Να βάλουμε ένα πλαφόν στα έξοδα για μεταγραφές με βάση τα έσοδα κάθε ομάδας. Έχει γίνει κάτι τέτοιο στην Ισπανία. Και να δημιουργηθεί μία επιτροπή ελέγχου για αυτό. Η Λίγκα ξεκινάει μία προσπάθεια με έλεγχο ακόμα και στα λογιστήρια των ομάδων έτσι ώστε μέσα σε τρία χρόνια να μπορέσουμε να ξεπληρώσουμε».

Είναι δύσκολο στην Ελλάδα να κάνουμε και χωρίς τον παράγοντα-λεφτά;

«Ενώ ψάχνουμε τους επενδυτές με την σκανδάλη, με το που μπαίνουν κάποιοι και βάζουν χρήματα κάνουμε το παν για να τους κάνουμε. Παλαιότερα ήταν ο Κοντομηνάς, ο Μυτιληναίος, σήμερα είναι ο Μαρινάκης. Αυτή η νοοτροπία θέλω κι εγώ να περάσω μετέχοντας στα συμβούλια της Λίγκας και της ΕΠΟ. Θα πρέπει να διαφυλάξουμε το προϊόν. Και αυτό γίνεται όταν προστατεύεις τους παίκτες, τους παράγοντες…».

Χρωστάει δηλαδή ο ΟΦΗ στον Θ. Βαρδινογιάννη;

«Πώς δεν χρωστάει… Να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους. Τρεις ομάδες στην Ελλάδα έχουν το προπονητικό κέντρο του ΟΦΗ. Για 15 χρόνια ήταν η πιο τακτοποιημένη ομάδα στην Ελλάδα. Κατέβαινε ο παίκτης στον ΟΦΗ, υπέγραφε τρία χρόνια συμβόλαιο και τα έπαιρνε όλα μπροστά. Τι να πρωτοπούμε; Για το πόσους ανθρώπους είχε βοηθήσει; Κι ας έχω πρόβλημα με αυτά που λέω. Τι σημαίνει αυτό; Ότι δεν βοήθησε; Αν είναι δυνατόν… Μέχρι τα Χριστούγεννα φιλοδοξούμε να έχουμε διοργανώσει ένα διεθνές τουρνουά στη μνήμη του με ομάδες Νέων».

Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Gentikoule στο Google News και στο Facebook