Η τακτική ανάλυση του ΠΑΟ – ΟΦΗ

Eπιμέλεια:Μανώλης Σαρρής

Δείτε την τακτική ανάλυση του Σαββατιάτικου αγώνα. Ο καλός ΟΦΗ των πρώτων 37 λεπτών και ο αποσυντονισμός του Σο αλλά και η ανεπάρκεια στο να βρει απαντήσεις στην είσοδο του Ζέσα στον αγωνιστικό χώρο.

Με μία (επιτέλους) σχετικά εύκολη νίκη ο Παναθηναϊκός επέστρεψε στα εντός έδρας τρίποντα μετά από περίπου τρεις μήνες. Οι πράσινοι ανώτεροι κατά τη μεγαλύτερη διάρκεια του παιχνιδιού, επέβαλλαν το ρυθμό τους και μπόρεσαν να υπερκεράσουν τις πιέσεις που δέχτηκε η αμυντική τους γραμμή από τις αντεπιθέσεις των Κρητικών, με μια αλλαγή στο 37΄ που άλλαξε τις ισορροπίες στο ματς. Η είσοδος του Ζέκα αντί του εμφανώς “τρακαρισμένου” Φουρλάνου έδωσε –κυρίως παράλληλα- τρεξίματα στο κέντρο του τριφυλλιού, κλείνοντας τους χώρους και εφαρμόζοντας με το παραπάνω τη θεωρία του επιπλέον παίκτη στο χώρο.

Το πλάνο ΠετράκηΟ κόουτς του ΟΦΗ επέλεξε να κατεβάσει τη ομάδα του με ένα καθαρό 4-4-2 στην ευθεία και δύο αμυντικά χαφ. Σκοπός του κόουτς των Κρητικών ήταν το κλείσιμο των χώρων στο κέντρο και οι ταχύτατες αντεπιθέσεις εκμεταλλευόμενος την εκρηκτικότητα των άκρων της ομάδας. Θεωρητικά το πλάνο του Πετράκη λειτούργησε αφού δεν ήταν λίγες οι φορές –ειδικότερα στο πρώτο 45λεπτό- που οι Κουτσιανικούλης και Κυζιρίδης “βγήκαν” στις πλάτες των Σεϊταρίδη και Μαρίνου “ανησυχώντας” τον λιγοστό κόσμο στις κερκίδες του ΟΑΚΑ και τον Φάμπρι. Άλλωστε ο “Μέσι της Κρήτης” χρήστηκε σκόρερ αμέσως μετά το πρώτο γκολ του Τοτσέ. Επιπλέον το πλάνο του τεχνικού του ΟΦΗ περιελάμβανε:

Ασφυκτικό man to man στο εκάστοτε “δεκάρι” του ΠΑΟ

Συνεχείς προσπάθεια αποκλεισμού του αμυντικού χαφ που έπαιρνε μέτρα (συνήθως ο Σο) και πατούσε κοντά στην περιοχή του Αγριμάκη

Συχνούς ακροβολισμούς των Κουτσιανικούλη και Κυζιρίδη και τοποθετήσεις τους πίσω από τα μπακ του ΠΑΟ και ανάμεσα στις γραμμές των πράσινων

Οι στατιστική εικόνα του Ο.Φ.Η.

Το τελευταίο έγινε σε μια προσπάθεια “ανοίγματος” της τριάδας των χαφ του ΠΑΟ ώστε να δημιουργηθούν χώροι και αριθμητική ισορροπία των δύο επιθετικών με την άμυνα του ΠΑΟ. Η προσπάθεια του  Πετράκη στέφθηκε με επιτυχία μέχρι το 37 όπου αποχώρισε από τον αγωνιστικό χώρο ο Φουρλάνος και τη θέση του στο γήπεδο πήρε ο Ζέκα. Ο Πορτογάλος έτρεξε πολύ περισσότερο από τον νεαρό μέσο του ΠΑΟ και μπόρεσε να κλείσει τις τρύπες που δημιουργούσε το “κρύψιμο” του Φουρλάνου μέσα στα χαφ του ΟΦΗ.

Ο Ζέκα επιβεβαίωσε με το παραπάνω τη θεωρία του επιπλέον παίκτη αφού με την είσοδο του κινήθηκε κοντά στην δεξιά πλευρά του ΠΑΟ, αποσυντόνισε την αμυντική λειτουργία των Κρητικών και μέσα σε δύο λεπτά από την είσοδο του οι πράσινοι σκόραραν με ενεργή μάλιστα συμμετοχή του Κάρλος Ζέκα στο γκολ.

Το πλάνο Φάμπρι

Ο Ισπανός κόουτς δεν εγκαταλείπει το 4-2-3-1. Στο ματς του Σαββάτου παρέταξε πάλι την ίδια διάταξη και τοποθέτησε τον Σπύρο Φουρλάνο μπροστά από τα αμυντικά χαφ της ομάδας του (Βιτόλο, Σο). Σκοπός του Φάμπρι ήταν να δημιουργηθεί αριθμητική υπεροπλία στον άξονα ώστε να “στενέψει” ο ΟΦΗ και να δημιουργηθούν χώροι για τους Μαυρία και Σισοκό. Άλλωστε μια μικρή ματιά στην στατιστική εικόνα του ματς επιβεβαιώνει το παιχνίδι άκρων του Παναθηναϊκού.

Το πρόβλημα που προέκυψε όμως για τους γηπεδούχους ήταν το αγωνιστικό “τρακάρισμα” του νεαρού άσου της ομάδας. Ο Φουρλάνος κινήθηκε ελάχιστά χωρίς τη μπάλα όταν η ομάδα του έκανε κατοχή και επιπλέον δεν βοήθησε ουσιαστικά τους Βιτόλο και Σο στο ανασταλτικό κομμάτι του παιχνιδιού. Οι ενέργειες του Φουρλάνου, όταν γινόταν αποδέκτης της μπάλας, δεν χαρακτηρίζονται ούτε λανθασμένες ούτε “αργές”. Απλά η έλλειψη επισήμων παιχνιδιών μπλόκαραν τον μικρό που αντικαταστάθηκε –δικαίως βάσει απόδοσης- από τον Ζέκα στο 37΄.

Το πιο μελανό σημείο όμως του Παναθηναϊκού στο συγκεκριμένο ματς δεν ήταν άλλο από την “ερασιτεχνική” συμπεριφορά της άμυνας της ομάδας. Τα αβίαστα λάθη, που ήδη έχουν κοστίσει στον Παναθηναϊκό αρκετά γκολ και βαθμούς δεν μετουσιώθηκαν σε γκολ για τον ΟΦΗ (όσο το σκορ ήταν διαμορφωμένο στο 2-1) και έτσι η ομάδα μπόρεσε να σκοράρει άλλο ένα γκολ και να κλειδώσει το ματς αρκετά λεπτά πριν το τελευταίο σφύριγμα της λήξης.

Η στατιστική εικόνα του Παναθηναϊκού επιβεβαιώνει το παιχνίδι άκρων της ομάδας. Η συμμέτοχη δύο παικτών με “ανάποδα πόδια” στην ίδια πλευρά (Μαρίνος, Μαυρίας) μείωσε την επιθετικότητα του τριφυλλιού. Πηγή: Galanis Sports Data

Συμπέρασμα

Οι φιλοξενούμενοι δεν φοβήθηκαν τον ΠΑΟ, έπαιξαν ανοιχτά και προσπάθησαν να κάνουν ότι ακριβώς έκαναν και οι προηγούμενοι αντίπαλοι των πράσινων στο ΟΑΚΑ.

Ο Παναθηναϊκός δεν έκανε πολύ διαφορετικό παιχνίδι απ’ ότι τις τελευταίες 4 αγωνιστικές, με τη μοναδική διαφορά ότι αυτή τη φορά τα άκρα του λειτούργησαν καλύτερα και πιο αποτελεσματικά. Σημαντική συνεισφορά στο παραπάνω είχε η είσοδος του Ζέκα, που για άλλο ένα ματς έτρεξε για… τέσσερις, και φυσικά η πολύ θετική παρουσία των Σισοκό και Μαυρία. Η ηρεμία –έστω και μερικώς- επέστρεψε στην Παιανία και πλέον –σχεδόν- τα πάντα εξαρτώνται από τα πόδια τον παικτών του Φάμπρι.

πηγή: contra – overlap.gr

Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Gentikoule στο Google News και στο Facebook