Σαν Σήμερα: Η έναρξη του “μύθου” του Ευγένιου Γκέραρντ

Eπιμέλεια:Μανώλης Σαρρής

Σαν Σήμερα, στις 23 Ιουνίου 1985 ξεκινάει η εποχή του Ευγένιου Γκέραρντ στον ΟΦΗ με την διοίκηση του συλλόγου να ανακοινώνει την πρόσληψη του Ολλανδού τεχνικού.

Μια συνεργασία που δεν περίμενε κανένας ότι θα συμπλήρωνε 15 χρόνια αλλά και ότι θα υπήρχαν οι επιτυχίες όλων αυτών των χρόνων.

Σαν Σήμερα, στις 23 Ιουνίου 1985 η διοίκηση του ΟΦΗ ανακοινώνει την πρόσληψη του Ευγένιου Γκέραρντ. Ο Ολλανδός προπονητής, 45 χρονών τότε, παρουσιάζεται από τον τύπο της εποχής σαν μια πολύ μεγάλη κίνηση από την πλευρά του ΟΦΗ καθώς έφερνε στην Ελλάδα έναν από τους πιο ανερχόμενους προπονητές στην χώρα του και ο οποίος προερχόταν από μια πετυχημένη χρονιά όπου ήταν στον πάγκο της Ρόντα.

Η εποχή Γκέραρντ στον ΟΦΗ ξεκίνησε με πολύ μεγάλη επιτυχία καθώς στην πρώτη του χρονιά στον πάγκο του συλλόγου, η ομάδα τερμάτισε στην δεύτερη θέση της βαθμολογίας που είναι και η υψηλότερη που έχει καταλάβει στην ιστορία της. Την επόμενη χρονιά, ο ΟΦΗ φτάνει στην κατάκτηση του κυπέλλου Ελλάδας ενώ μέχρι και το 2000 όπου παρέμεινε στον πάγκο του, ο σύλλογος πρωταγωνιστούσε συνεχώς στο ελληνικό πρωτάθλημα.

Συνολικά, ο Ευγένιος Γκέραρντ κάθισε στον πάγκο του ΟΦΗ σε 495 παιχνίδια δημιουργώντας ένα πρωτόγνωρο ρεκόρ για τα ελληνικά δεδομένα που πολύ δύσκολα θα βρεθεί κάποιος να το επαναλάβει.

Με τον Γκέραρντ στον πάγκο του, ο ΟΦΗ δημιουργεί μια ανταγωνιστική ομάδα ενώ ξεχωρίζει στην Ελλάδα για την δημιουργία των ακαδημιών του καθώς και για την παραγωγή των ποδοσφαιριστών. Ο Ολλανδός τεχνικός, στα 71 του χρόνια πλέον, ταυτίστηκε με τον ΟΦΗ όπως και ο ΟΦΗ ταυτίστηκε με εκείνον.

Μετά την αποχώρηση του, το 2001, ξεκίνησε η φθίνουσα πορεία του ΟΦΗ με αποκορύφωμα την πτώση της στην Β’ Εθνική το καλοκαίρι του 2009. Ο Γκέραρντ επέστρεψε στον ΟΦΗ, λίγους μήνες μετά την αποχώρηση του αναλαμβάνοντας το πόστο του σκάουτερ όμως δεν στέριωσε για πολύ καθώς η συνεργασία αποδείχθηκε σύντομη…

Ο ΟΦΗ τον τιμάει για την προσφορά του στις 31 Μαΐου 2000 σε μια μοναδική γιορτή στο “Γεντί Κουλέ” όπου τον αποθεώνουν 10.000 φίλαθλοι της ομάδας αποχαιρετώντας τον με το σύνθημα “δεν θα σε ξεχάσουμε ποτέ Ολλανδέ, Ολλανδέ”. Στο φιλικό δίνει το παρόν όλη η “αφρόκρεμα” του ελληνικού ποδοσφαίρου. Τσιάρτας, Γεωργάτος, Καραταΐδης, Καραπιάλης, Νταμπίζας έρχονται στο Ηράκλειο όπου αντιμετωπίζουν τον ΟΦΗ σε ένα φιλικό με το οποίο τιμάται η προσφορά του Ευγένιου Γκέραρντ για τα 14 χρόνια παρουσίας του στο Ηράκλειο και την Κρήτη.

Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Gentikoule στο Google News και στο Facebook