Πετράκης: “Περήφανος για τους παίκτες μου”

Eπιμέλεια:Μανώλης Σαρρής

Στην εκπομπή “Μικτή Ζώνη” της ΚΡΗΤΗ TV είναι καλεσμένος σήμερα ο προπονητής του ΟΦΗ Γιάννης Πετράκης. Ο έμπειρος προπονητής της ομάδας του Ηρακλείου, από το πρώτο μέρος αναλύει την εφετινή πορεία των Κρητικών.

Στο ξεκίνημα αναφέρει για το δύσκολο ξεκίνημα της εφετινής σεζόν:”Θέλω να πω ότι στην αφετηρία της χρόνιας, με τα προβλήματα που υπήρχαν, ο ΟΦΗ ήταν στη χειρότερη θέση. Δεν υπήρχαν πολλά συμβόλαια και το πλαίσιο ήταν περιορισμένο, λόγω της μη αδειοδότησης. Είχε χαθεί πολύ χρόνος, γιατί άλλες ομάδες δεν είχαν διοικητικά θέματα. Η δική μας ομάδα χτίστηκε τελευταία στιγμή και καλά-καλά προετοιμασία δεν έκανε. Οι επιλογές ήταν περιορισμένες και η αφετηρία πολύ δύσκολη. Η ΑΕΚ, έπαιρνε πιο εύκολα παίκτες λόγω ονόματος και ξεκίνησε νωρίτερα. Στο ξεκίνημα, με παίκτες που ήρθαν μετά την 1η αγωνιστική, ήταν ένας άθλος. Τα εύσημα ανήκουν στον πρόεδρο και τον κ. Μαχλά, που πήραν μια μεγάλη ευθύνη, όπως και στον προηγούμενο προπονητή”.

Για την πορεία του πρώτου γύρου: “Έχω δει όλα τα παιχνίδια, τουλάχιστον τα εντός έδρας. Μέσα από δουλειά, ήταν μια ανταγωνιστική ομάδα. Αυτό ήταν το κλειδί, ο ΟΦΗ έχει το όνομα και τη φανέλα, ενώ ο κόσμος βοήθησε πολύ και στα δύσκολα”.

“Όταν ανέλαβα εγώ, η ομάδα ήταν σε καλή αγωνιστική κατάσταση, παρόλο που υπήρχε ένα διάστημα 10-15 ημερών, που δεν λειτουργούσε όπως πριν τις γιορτές”.

“Είμαι υπερήφανος, γιατί μέσα από την αλλαγή του τρόπου παιχνιδιού, βοηθήθηκε η ομάδα να πάρει κάποια αποτελέσματα. Βοηθήθηκαν κάποιοι ποδοσφαιριστές και ανταπέδωσαν, κάτι που είχε κέρδος για την ομάδα. Υπήρξαν κάποιαν άσχημα αποτελέσματα, όμως με σκληρή δουλειά καταφέραμε να περάσουμε κάποια πράγματα για τη φιλοσοφία”.

“Την εικόνα ενός αγώνα δεν την καθορίζει ένας παράγοντας. Σημασία έχει πως καθορίζει η ομάδα, την τύχη της. Υπάρχουν και αστάθμητοι παράγοντες, όπως τύχη, διαιτησία. Στα εντός έδρας παιχνίδια αντιμετωπίσαμε ομάδες, που ήταν στα μέτρα μας. Εκτός έδρας, κάναμε την προσπάθεια μας. Δε θέλω να αναλύσω κάθε παιχνίδι ξεχωριστά, ενώ υπήρχαν και διαιτητικά λάθη, όπως για παράδειγμα στον ΠΑΟΚ. Στο ποδόσφαιρο, όλα είναι σε ροή, αλλάξαμε ορισμένα πράγματα στη διάρκεια της χρονιάς”.

“Τα δεδομένα του δεύτερου γύρου, δεν έχουν σχέση με αυτά του πρώτου γύρου. Η ομάδα χτίστηκε από παιδιά, που δεν είχαν συμμετοχές πέρυσι. Αν εξαιρέσουμε τον Βερόν, τον Περογαμβράκη, τον Βιτώρο, στην κατηγορία που έπαιζε ο καθένας. Στον πρώτο γύρο υπάρχει ο χρόνος, ενώ στον δεύτερο γύρο η πίεση μεγαλώνει και τα δεδομένα είναι διαφορετικά. Τον Ιανουάριο, εμείς ενισχυθήκαμε λιγότερο από κάθε ομάδα τον Ιανουάριο”.

“Είμαι περήφανος για όλα τα παιδιά, έδειξαν χαρακτήρα και ανέλαβαν μεγάλη ευθύνη, ειδικά στο δεύτερο γύρο”.

“Δε θέλω να σταθώ στα… μαγειρέματα, εμείς είμαστε μια ομάδα πεντακάθαρη. Ούτε να αναφερθώ σε άλλους παράγοντες. Θέλω να σκέφτομαι θετικά και να μεταφέρω, αυτή την θετική ενέργεια. Δεν παραπονέθηκα για κάτι, όμως αυτό δε σημαίνει ότι δεν υπήρχαν προβλήματα. Η ομάδα μας, όταν ξεκινήσαμε στην Ξάνθη, που δε μπορούσα εύκολα να συμβάλω, είχαν αναδειχθεί οι απουσίες. Για παράδειγμα στο τελευταίο ματς με τον Αστέρα Τρίπολης απουσίαζαν περισσότερο Εγώ ποτέ δε θέλησα να αναδείξω, ότι είχαμε απουσίες. Ανεξάρτητα, ότι δεν είχαμε την πολυτέλεια να μην έχουμε διαθέσιμους παίκτες, όπως ο Παπάζογλου, ο Κουτσιανικούλης, ο Μπούρμπος και άλλοι. Για μεγάλο διάστημα, δεν είχαμε τη δυνατότητα να αντικαθιστούμε ποδοσφαιριστές”.

“Τα γκολ που δεχθήκαμε στην Τρίπολη, έχουν να κάνουν με τη στιγμή και πόσο μπορώ να βοηθήσω, όταν στον πάγκο ο ψηλότερος παίκτης είναι ένα 1.75. Έχει να κάνει και με την ικανότητα του παίκτη, που μπήκε αλλαγή. Δεν κρίνεται μια χρονιά, από δέκα λεπτά, σε ότι αφορά την εικόνα”.

“Δεν είναι δουλειά μου να κάνω εκτίμηση για τον εαυτό μου. Έχω ήσυχη τη συνείδηση μου, έκανα αυτό που μπορούσα για την ομάδα. Είμαι χαρούμενος, που η ομάδα πέτυχε το στόχο της, με έντιμο τρόπο και με τη βοήθεια όλων όσοι είναι δίπλα στον ΟΦΗ”.

“Δεν είναι σωστό και πρέπον να σχολιάζω ατομικά. Είναι άδικο να πούμε οι τερματοφύλακες είχαν την ευθύνη ή τι έκανε κάθε παίκτης. Το ποδόσφαιρο είναι παιχνίδι λαθών, αυτός που δεν κάνει λάθη είναι ο πιο σπουδαίος”.

“Εκ των υστέρων μπορούμε να πούμε πολλά. Το σίγουρο είναι, ότι αυτό που γίνεται από μένα ή τη διοίκηση, υπάρχει ένα επιχείρημα που το υποστηρίζει. Τον Ιανουάριο, μπορούσαμε να πάρουμε ένα μόνο μεγάλο παίκτη. Εκείνη την περίοδο, ο Αγριμάκης είχε κάνει πολύ καλά παιχνίδια. Το ένα δεδομένο, ήταν οι δύο τερματοφύλακες, που έδειχναν στοιχεία. Έπειτα ψάξαμε ποιοι τερματοφύλακες ήταν έμπειροι στην αγορά. Κάποια στιγμή μου είπε για τον Χιώτη και του είπα αύριο το… πρωί. Ήταν πολυτέλεια. Ο Σήφης Δασκαλάκης είχε θέμα με την ομάδα του. Αν κάναμε προσθήκη τερματοφύλακα, θα χάναμε ένα παίκτη από μέσα. Τελικά ήρθε ο Μακρής, που βοήθησε πολύ. Πρόκειται και για ένα εξαιρεικό παιδί”.

“Όλα είναι στο ποδόσφαιρο. στους 33 βαθμούς θα ήταν καλύτερα, μείναμε στους 32, αλλά επιτύχαμε το στόχο. Κάναμε τις επιλογές μας και πήραμε την ευθύνη για αυτές”.

“Όταν πήγα στον ΟΦΗ. Φίλοι μου από την Τρίπολη, μου είπαν για τον Παπάζογλου, ότι δεν πρέπει να περιμένω πολλά και δεν σκοράρει. Εγώ είδα μια άλλη εικόνα, καθώς έχει όλα τα προσόντα και τις προδιαγραφές, να παίξει σε πολύ υψηλό επίπεδο. Από την άλλη, κύρια αιτία ήταν ο Περογαμβράκης που άλλαξα το σύστημα. Επίσης, πολύ σπουδαίος. Όποτε έπαιξαν κοντά, μαζί στην επίθεση, πέτυχαν γκολ, είτε δημιούργησαν προϋποθέσεις. Ο Κουτσιανικούλης πήγε πολύ καλά. Επίσης, ο Μονιάκης είχε πολύ καλή εξέλιξη, ενώ τα προηγούμενα χρόνια, είχαν μια φθίνουσα πορεία. Ο καθένας έχει το δικό του τρόπο σκέψης και ο χρόνος τα κρίνει όλα. Έχω όραμα για τον ΟΦΗ, τον θυμάμαι τις καλές εποχές, που έπαιζε ελκυστικό ποδόσφαιρο. Πρέπει να έρθει η ισορροπία, δηλαδή καλό ποδόσφαιρο και αποτέλεσμα. Εγώ σαν προπονητής δεν άλλαζω την τακτική. Θέλω πάντα η ομάδα μου να έχει τα χαρακτηρίστικά της σε κάθε παιχνίδι. Δεν είναι όλα άσπρα ή μαύρα, υπάρχουν και τα ενδιάμεσα χρώματα. Πρέπει όμως να αφουγκραζόμαστε τα μηνύματα και να προχωράμε στις αλλαγές. Η πράξη μου έδειξε ότι στα εκτός έδρας παιχνίδια, έπρεπε να παίξουμε πιο σφιχτά”.

“Η αλλαγή τρόπου παιχνιδιού, που παίξαμε πιο επιθετικά, μας έφεραν εννιά βαθμούς στα τρία πρώτα ματς. Τα ματς που δεχθήκαμε τα γκολ, ήταν με τις θεωρητικά μεγάλες ομάδες. Αργότερα παίξαμε πιο αμυντικά, όμως όταν τα αποτελέσματα πάνε καλά, δε μπορείς να κάνεις αλλαγές. Η πορεία σου δείχνει τι πρέπει να κάνεις”.

“Εγώ πάντα, έχω κανόνα στη ζωή μου, να ασχολούμαι μόνο με τη δουλειά μου. Μπορώ να μιλήσω για το αγωνιστικό κομμάτι. Όσο ανεβαίνεις επίπεδο, είναι πιο εύκολο να δουλέψεις. Οι παίκτες είναι άλλου επιπέδου, που λαμβάνουν πιο εύκολα τα μηνύματα, που έχεις να μεταφέρεις ως προπονητής. Η δική μας ομάδα, ήταν δομημένη και με παίκτες από χαμηλότερες κατηγορίες. Θεωρώ, ότι στη Σούπερ Λίγκα είναι πιο εύκολο για ένα προπονητή, όταν μπορεί να υποστηρίξει τις γνώσεις που έχεις”.

“Είχα υποχρεώση στον εαυτό μου να περιμένω, γιατί όλα αυτά τα χρόνια είχα δουλέψει, μήπως προκύψει η ευκαιρία αυτή. Ήρθε αυτή η ευκαιρία στον ΟΦΗ και είμαι διπλά χαρούμενος, που πετύχαμε και το στόχο. Η παρουσία μου στην ομάδα, είναι σε μια περίοδο, που η διοίκηση βάζει το σωματείο σε ένα δρόμο οικονομικής εξυγιάνσης”.

“Δεν υπάρχει κάτι από την πλευρά της διοίκησης, που να αφορά την δική μου δουλειά. Δεν ξέρω γιατί κάποιοι μεταφέρουν αυτά τα πράγματα. Όταν κλείνει μια χρονιά, πρέπει να υπάρξει ηρεμία, να γίνει μια αποτίμηση με όλους τους παραμέτρους. Στο ποδόσφαιρο δεν υπάρχει κάτι μόνιμο, θεωρώ ότι είμαστε εφήμεροι και περαστικοί. Δεν βρίσκω το λόγο και σε τι ωφελεί, κάποιοι να μεταφέρουν αυτά τα πράγματα. Έχουμε πει με τη διοίκηση να μιλήσουμε μετά το Πάσχα. Εννοείτε ότι θέλω να συνεχίσω στον ΟΦΗ. Η ομάδα είχε περάσει μεγάλες δυσκολίες, αλλά αυτή τη στιγμή υπάρχουν 23 συμβόλαια, και ποδοσφαιριστές που έδειξαν ότι μπορούν να ανταπεξέλθουν. Η ομάδα είναι σε μια σπουδαία κατάσταση, προς την θετική πλευρά. Μπορεί να γίνει μια καλή διαχείριση και να πάει προς το… δρόμο που όλοι θέλουμε. Πάντα βάζω όραμα που μπορεί να πάει η ομάδα, για όσο καιρό την υπηρετώ. Θεωρώ, ότι υπάρχουν οι βάσεις και μπορούν να γίνουν βήματα μπροστά”.

neakriti.gr

Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Gentikoule στο Google News και στο Facebook