Ο Κρέσπο, το κρύο στην Ολλανδία και το «τανκ» της μεσαίας γραμμής!

Eπιμέλεια:Μανώλης Σαρρής

Το Gentikoule σκιαγραφεί το προφίλ του Βραζιλιάνου κεντρικού χαφ που παίζει από αμυντικό χαφ μέχρι επιτελικός μέσος και ήρθε στον ΟΦΗ για να τον ανεβάσει ένα επίπεδο παραπάνω!

Ο Ζοσέ Ντε Αραούχο Ζε Εντουάρντο όπως είναι το πλήρες όνομα του γεννήθηκε στις 16 Αυγούστου 1991 στην κωμόπολη Αντράντας μόλις 45 χιλιάδων κατοίκων. Λόγω του επαγγέλματος του πατέρα του, μετακόμισε στα 12 του στην Ουμπεράμπα όπου ξεκίνησε και το ποδόσφαιρο.

Μόνιμο μέλος των μικρών εθνικών ομάδων θα τα πάρει όλα και ο ίδιος αρχίζει να κάνει όνειρα για το μέλλον του. Παρών στο Κόπα Αμέρικα του 2009 και του 2011, θα είναι φιναλίστ και τροπαιούχος αποτελώντας τον βασικό “πνεύμονα” της μικρής σελεσάο.

Οι σκάουτερ της Κρουζεΐρο τον ανακάλυψαν στην τοπική Ιντεπεντιέντε και τον πήραν αμέσως στις τάξεις ενός από τους μεγαλύτερους συλλόγους της Βραζιλίας. Ο Ζε Εντουάρντο έκανε ντεμπούτο στα 16 του και ο Άγιαξ τον έβαλε αμέσως στο μικροσκόπιο του με αποτέλεσμα 2 χρόνια αργότερα να τον πάρει στο Άμστερνταμ.

Ο Ζε Εντουάρντο αποτέλεσε προσωπική επιλογή του Μάρτιν Γιολ που τον πήρε στον «Αίαντα» μαζί με τον συμπατριώτη του Κέρλον αλλά και τον μετέπειτα επιθετικό του Ολυμπιακού Μάρκο Πάντελιτς.

Ωστόσο τα πράγματα δεν εξελίχθηκαν όπως θα ήθελε ο 18χρονος – τότε – αμυντικός μέσος με αποτέλεσμα να μείνει στον Άγιαξ για έναν χρόνο μόλις.

«Στον Άγιαξ έμεινα έναν χρόνο. Η προσαρμογή μου δεν ήταν τόση καλή και είχα δυσκολίες. Η γλώσσα ήταν πολύπλοκη όμως το κρύο ήταν το μεγαλύτερο κακό. Δεν είχα συνηθίσει σε αυτές τις συνθήκες» θα πει το καλοκαίρι του 2010 όταν και θα έφευγε από την Ολλανδία για την Ιταλία και την Πάρμα.

Στους «παρμέντσι» θα ενσωματωθεί πιο εύκολα μιας και στην Ιταλία υπήρχαν και άλλοι Βραζιλιάνοι ποδοσφαιριστές που τον έκαναν να προσαρμοστεί πιο εύκολα.

Όμως εκείνος που θα του κλέψει την καρδιά θα είναι ο Ερνάν Κρέσπο που είχε επιστρέψει στην Πάρμα για τα τελευταία ένσημα. Ο Ζε Εντουάρντο θα χαρακτηρίσει «πατέρα» τον μεγάλο Αργεντινό φορ και θα εξηγήσει γιατί: «Ο Κρέσπο είναι ένας εκπληκτικός άνθρωπος. Είναι ένας παίκτης που δεν υπάρχουν λόγια για να τον περιγράψεις. Είναι ένας φοβερός φίλος για όλους μας. Μας δίνει συμβουλές και είναι εξαιρετικός πατέρας ενώ τα παιδιά του παίζουν στην Πάρμα. Είναι φοβερός άνθρωπος και «μπαμπάς» για όλους μας».

«Τανκ» στην μεσαία γραμμή

Ολλανδοί και Ιταλοί κάνουν λόγο για ένα «τανκ» στην μεσαία γραμμή. Αμυντικός μέσος που θέλει να τρέχει με την μπάλα και να έχει τον ρόλο «10αριου». Γουστάρει να την κουβαλάει και να βγάζει μπροστά την ομάδα του.

Ο ίδιος ο Ζε Εντουάρντο περιγράφει τον εαυτό του λέγοντας ότι «Έχω καλή πάσα και είμαι επιθετικός παίκτης αλλά το λέω με την καλή έννοια. Είμαι παίκτης που αγαπάει να επιτίθεται αλλά και να αμύνεται. Και τα δύο τα κάνω καλά. Έχω μεγάλη επιθυμία για να κερδίζω».

Εδώ μιλάει ο ίδιος για τον εαυτό του στο επίσημο κανάλι του Άγιαξ

Ο ίδιος θα βρεθεί σε ηλικία 18 χρόνων στην προεπιλογή της εθνικής ομάδας της Βραζιλίας και δεν θα κρύψει ποτέ το μεγάλο του όνειρο: «Θέλω να παίξω σε ένα παγκόσμιο κύπελλο με την εθνική ομάδα. Είναι ένα όνειρο για όλους εμάς και πιστεύω ότι θα το πετύχω στο μέλλον».

Ο ίδιος πλέον θα είναι κάτοικος Κρήτης για την επόμενη σαιζόν. Στο… Μουντιάλ δεν ξέρουμε αν θα πάει όμως είναι σίγουρο ότι μετά από τόσα χρόνια θα είναι σε θέση να γίνει ο άνθρωπος με τον οποίο θα χορέψει «σάμπα» ο ΟΦΗ!

Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Gentikoule στο Google News και στο Facebook