«Ο ΟΦΗ θα είναι στις 3 πρώτες ομάδες από πλευράς φυσικής κατάστασης»

Eπιμέλεια:Μανώλης Σαρρής

Το «δεξί χέρι» του Νίκου Αναστόπουλου, Θανάσης Μουρτζιάπης μιλάει στο Gentikoule για την διαφορετική προετοιμασία που έκανε ο ΟΦΗ αλλά και τον τρόπο που αντιμετωπίστηκαν οι ποδοσφαιριστές.

Ο Θανάσης Μουρτζιάπης είναι ένας από τους καλύτερους Έλληνες εργοφυσιολόγους στην Ελλάδα και ο πρώτος που ανέλαβε ομάδα εξωτερικού. Με το Νίκο Αναστόπουλο συνεργάστηκαν μαζί και στον ΠΑΣ Γιάννενα ενώ οι δυο τους συνδέονται από φιλία αρκετών χρόνων. Η παρουσία του στην φετινή προετοιμασία ήταν καταλυτική όπως βεβαίως και του υπόλοιπου τεχνικού τιμ που έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους ώστε το καλοκαίρι να βγει «αναίμακτα» για τους παίκτες του ΟΦΗ μετά από αυτά που πέρασαν με την διεξαγωγή των πλέι – οφ.

Μιλώντας στο Gentikoule εξήγησε την δουλειά που έγινε και οι αναφορές του έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον…

Μετά από το επίπονο καλοκαίρι που περάσατε φέτος, νιώθετε ότι είχατε μπροστά σας μια πρόκληση;
«Για τους ποδοσφαιριστές είναι μια πρόκληση αυτή η διαδικασία όπως και για εμάς. Η φετινή προετοιμασία δεν είναι συνηθισμένη όπως αυτή που πραγματοποιούν όλες οι ομάδες. Εδώ γίνεται μια εξειδικευμένη προετοιμασία ανάλογη με τις ανάγκες, τις συνθήκες και τις απαιτήσεις της Σούπερ Λιγκ».

Πιστεύετε όμως ότι θα επηρεαστούν οι παίκτες και κατά δεύτερον ο ΟΦΗ θα είναι έτοιμος στην πρεμιέρα με τον Ατρόμητο;
«Σίγουρα θα υπάρξει κάποιος επηρεασμός. Εμείς προετοιμαζόμαστε για τον πρώτο αγώνα του πρωταθλήματος για να έχει η ομάδα την κατάλληλη ετοιμότητα ούτως ώστε να ανταποκριθεί στις ανάγκες και τις απαιτήσεις του συγκεκριμένου παιχνιδιού. Έχει διαφορά του να είσαι έτοιμος και του να έχεις ετοιμότητα. Το πιο σημαντικό στοιχείο είναι η ο μάδα να έχει την συγκεκριμένη ετοιμότητα σε αυτό το ματς».

Σας έχει τύχει ξανά να δουλέψετε κάτω από αυτές τις συνθήκες;
«Δεν μου έχει τύχει ξανά αυτό όμως αυτό δεν σημαίνει τίποτα. Όμως μου έχει τύχει με διαφορετικό τρόπο και συγκεκριμένα στην Ουγγαρία και τη Ντεμπρετσένι που συνεργάζομαι. Εκεί το πρωτάθλημα σταματάει το καλοκαίρι και ξεκινάει αμέσως μετά από δύο εβδομάδες».

Ποιον τρόπο δουλειάς ακολουθήσατε κατά την διάρκεια της προετοιμασίας;
«Ακολουθούμε τις βασικές αρχές της προπονητικής. Από τα απλά στα σύνθετα και από τα εύκολα στα δύσκολα. Αρχικά έγιναν εργομετρικές εξετάσεις και ακολούθησε η ανάλογη προπόνηση για κάθε παίκτη προσωπικά σύμφωνα με τον τηλεμετρικό έλεγχο για κάθε έναν από αυτούς (οnline καταγραφή δεδομένων κατά την διάρκεια της προπόνησης). Χρειάζεται να γίνει αυτό προκειμένου να μην ξεφύγει ο καθένας από τα προγραμματισμένα φορτία που έχει επιβαρυνθεί κατά την διάρκεια της προετοιμασίας. Ακολουθήσαμε τρεις βασικούς άξονες: 1ον) Κατάλληλη διατροφή και ενυδάτωση των αθλητών, 2ον) αξιολόγηση και οργάνωση των προπονήσεων και 3ον) άμεση και έμμεση αποκατάσταση. Η άμεση αφορά την δουλειά που γίνεται στο γήπεδο και η έμμεση γίνεται από τους φυσικοθεραπευτές και το ιατρικό τιμ της ομάδας».

Είστε ικανοποιημένος από την δουλειά των παικτών;
«Με συγκινούν οι προσπάθειες των ποδοσφαιριστών και με ενθουσιάζουν τα αποτελέσματα της δουλειάς τους μέσα στο γήπεδο. Και πραγματικά δουλεύω με ένα καταπληκτικό τιμ που ο καθένας ξέρει τους ρόλους και τις αρμοδιότητες του».

Πάντως βλέπουμε διαφορετικό τρόπο προπόνησης κάθε μέρα…
«Κάθε προπόνηση και συγκεκριμένα οι πρωινές αφορούν την καταγραφή των δεδομένων για κάθε ένα ξεχωριστά. Πριν τις προπονήσεις, ο κάθε ποδοσφαιριστής γνωρίζει, μέσα από ανάλυση που γίνεται σε προτζέκτορα, σε ποια επίπεδα βρίσκεται και αυτό το γεγονός αποτελεί για εκείνους ένα κίνητρο. Δηλαδή, να γνωρίζεις καθημερινά σε τι επίπεδο βρίσκεσαι».

Θα υπάρχει κόπωση;
«Η κόπωση είναι αναπόφευκτη γιατί καθημερινά δουλεύουν οι παίκτες με καθημερινές προπονήσεις. Και ιδιαίτερα όταν βρίσκεσαι κλεισμένος σε ένα αθλητικό κέντρο υπάρχει και η ψυχολογική κόπωση γιατί αλλάζουν οι καθημερινές συνήθειες των ποδοσφαιριστών».

Και φόβος για τυχόν τραυματισμούς;
«Δεν υπάρχει φόβος για να προκύψει κάποιο πρόβλημα. Τα προβλήματα έχουν λυθεί. Για εμάς που ασχολούμαστε με την επιστήμη δεν μας ανησυχούν τέτοιοι προβληματισμοί γιατί η προπόνηση είναι αξιολογημένη και αξιολογείται καθημερινά».

Όσον αφορά για τους παίκτες που αντιμετώπισαν προβλήματα;
«Η επανένταξη τους είναι άμεση. Οι ποδοσφαιριστές που έμειναν εκτός προπονήσεων αντιμετώπιζαν κάποια παλιότερα προβλήματα που θα τα αποκαταστήσουμε και αυτά».

Η αλήθεια είναι ότι βλέπουμε να γίνονται προπονήσεις με πολύ σύγχρονα μέσα…
«Χρησιμοποιούμε ότι καλύτερο υπάρχει στον κόσμο και αυτά τα μηχανήματα χρησιμοποιούν ομάδες όπως η Ίντερ και η Μάντσεστερ Γιουνάιντεντ γιατί όπως και να το κάνουμε τα πάντα είναι επιστήμη».

Για τον τομέα της φυσικής κατάστασης είστε αισιόδοξος;
«Πιστεύω ότι ο ΟΦΗ θα είναι στις τρεις πρώτες ομάδες του πρωταθλήματος από πλευράς φυσικής κατάστασης. Όμως αυτό θα φανεί μέσα στο γήπεδο».

Πως σχολιάζετε την διεξαγωγή των πλέι – οφ κάτω από τις συνθήκες που έγιναν;
«Ο οργανισμός σε αυτές τις συνθήκες παθαίνει σοκ διότι έχουμε εξάντληση γλυκογόνων (καυσίμων), υπάρχει μεγάλη αφυδάτωση και ανεξέλεκτη επιβάρυνση».

Οι παίκτες είναι «καμένοι» λόγω των πλέι – οφ;
«Δεν θα έλεγα ότι είναι «καμένοι». Ο ανθρώπινος οργανισμός λειτουργεί πάντα σαν μια μηχανή εσωτερικής καύσης. Εμείς προσπαθούμε σε αυτήν την προετοιμασία ώστε οι ποδοσφαιριστές να είναι υπερπλήρεις από καύσιμα. Όπως σημαντική είναι και η σωστή αποκατάσταση (έμμεση και άμεση μετά από κάθε ματς). Ήταν τα μόνα πράγματα που μπορούσαμε να κάνουμε. Όποιοι το έκαναν σωστά, είχε αποτελέσματα για εκείνους και για αυτόν τον λόγο ο ΟΦΗ δεν είχε τραυματισμούς στην προετοιμασία γιατί δούλευε σωστά».

Πως είναι να δουλεύεις με το Νίκο Αναστόπουλο;
«Έχω άψογη συνεργασία μαζί του και είναι ένας καταπληκτικός προπονητής. Πιστεύει στο σύγχρονο ποδόσφαιρο και στην εξέλιξη της τεχνολογίας».

Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Gentikoule στο Google News και στο Facebook