Καυστικός ο Κώτσιος για το “διαζύγιο” με τον ΟΦΗ!

Eπιμέλεια:Μανώλης Σαρρής

Για παρεμβάσεις στο έργο του και διαφορά φιλοσοφίας με τον Φώτη Τσάλο κάνει λόγο ο Ηλίας Κώτσιος μιλώντας στην ιστοσελίδα flnews.

O πρώην, πλέον, τεχνικός διευθυντής του ΟΦΗ σε συνέντευξη που παραχώρησε στο flnews.gr, έκανε τον απολογισμό της παρουσίας του στον σύλλογο ενώ επιτέθηκε στον Φώτη Τσάλο λέγοντας ότι “διαπίστωσα από την αρχή φιλοσοφίας αλλά έκρινα ότι δεν έπρεπε να φύγω νωρίτερα”.

Αναλυτικά όσα είπε ο Ηλίας Κώτσιος

-Πώς προέκυψε το διαζύγιο με τον ΟΦΗ;

«Δεν τηρήθηκαν τα συμφωνηθέντα απέναντι σε μένα, ενώ υπήρχε και μία διαφορά φιλοσοφίας. Όταν λοιπόν η δουλειά μου έφτασε στο τέλος, όταν δηλαδή η ομάδα ολοκληρώθηκε -αφού είχε επέλθει συμφωνία και με τον τελευταίο μεταγραφικό στόχο- αποφασίσαμε φιλικά να μη συνεχίσουμε τη συνεργασία μας.

Είχα μία συζήτηση με τον πρόεδρο πριν βγει η ανακοίνωση από την ΠΑΕ. Του εξήγησα πως πρέπει να είναι η συνεργασία μας και ότι δεν έχω πρόβλημα να αποχωρήσω, εφόσον δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό αυτό».

-Σε ποια θέματα διαπίστωσες τη διαφορά φιλοσοφίας;

«Δεν δέχομαι να παρεμβαίνει κάποιος στη δουλειά μου. Δεν τηρήθηκαν τα συμφωνηθέντα και στο οικονομικό κομμάτι και στους ρόλους μέσα στην ομάδα. Επρεπε να είναι διακριτοί οι ρόλοι. Θα έπρεπε να ξεχωρίζουν τι σημαίνει τεχνικός διευθυντής.

Η διαφορά φιλοσοφίας προέκυψε με τον καινούργιο πρόεδρο. Δεν ήμουν επιλογή του. Είχα συμφωνήσει με τον κύριο Πολεμαρχάκη και με δύο άτομα αρχίσαμε το σχεδιασμό της ομάδας. Μετά ήρθε ο κύριος Τσάλος. Διαπίστωσα από την αρχή τη διαφορά φιλοσοφίας, αλλά έκρινα ότι δεν έπρεπε να φύγω νωρίτερα. Δεν μπορούσα να αφήσω την ομάδα χωρίς τεχνικό διευθυντή στη μέση του καλοκαιριού. Επρεπε να αποκτηθούν παίκτες και να τρέξει ο προγραμματισμός.

Έμεινα για καλό του ΟΦΗ και όταν τελείωσε το βασικό στάδιο της προετοιμασίας, μόλις η δουλειά του σχεδιασμού είχε φτάσει πλέον στο 99%, μίλησα με τον πρόεδρο. Του εξήγησα κάποια πράγματα για το πως πρέπει να λειτουργεί απέναντι μου και ο ίδιος και κάποιοι άλλοι. Ζήτησα επίσης να γίνουν πράξη αυτά που είχαν συμφωνηθεί και δεν τηρήθηκαν. Κάπου εκεί αποφασίσαμε να τελειώσουμε τη συνεργασία. Πλέον πάω παρακάτω. Εκανα τη δουλειά μου όσο καλύτερα μπορούσα».

-Με ποιο τρόπο έγιναν παρεμβάσεις;

«Κοιτάξτε… Ενας πρόεδρος μπορεί να φέρει έναν παίκτη στην ομάδα για να τον δούμε. Είναι θεμιτό, αλλά θα πρέπει να γίνει κατόπιν συνεννόησης με τον τεχνικό διευθυντή και μετά με τον προπονητή. Είχαν αρχίσει να μπλέκουν οι ρόλοι και να μπαίνουν τρίτα άτομα. Φτάσαμε σε σημείο να ενημερώνεται πρώτα κάποιος άλλος και όχι ο τεχνικός διευθυντής που είναι και ο αρμόδιος. Αυτό είναι σοβαρό θέμα και δεν θα μπορούσα να το δεχτώ. Να παίρνει δηλαδή κάποιος άλλος τη θέση μου στη δουλειά.

Η αλήθεια είναι ότι έχουν γίνει της μόδας στο ποδόσφαιρο οι παρεμβάσεις. Το θέμα όμως είναι τα όρια. Είναι διαφορετικό να γίνεται διάλογος και άλλο να μην ενημερώνεσαι. Αλλοι το δέχονται ως έναν βαθμό, άλλοι καθόλου και άλλοι το ζυγίζουν. Εγώ ίσως να είμαι πιο ρομαντικός, ίσως να έχω πιο ισχυρή προσωπικότητα και να επιζητώ το διάλογο. Δεν είμαι πιόνι.

Ο κύριος Τσάλος είναι πρόεδρος και καταλαβαίνω ότι θέλει να κάνει κάτι και αυτός. Είναι θεμιτό. Αλλά πρέπει να ξεχωρίζει τους ρόλους. Ισως δεν ξέρει. Αυτά μαθαίνονται με την πάροδο του χρόνου. Ισως πρέπει και να τον δικαιολογήσουμε. Βρέθηκε ξαφνικά σε μία μεγάλη ομάδα. Είναι ευτυχισμένος. Ο καθένας ζει το όνειρό του. Και για να αναφέρουμε και τα θετικά πρέπει να του αναγνωρίσουμε ότι βοήθησε την ομάδα να ξεκινήσει. Υπήρχαν πολλά προβλήματα».

-Πώς ήταν η σχέση σου με τους ποδοσφαιριστές;

«Ακούστηκε ότι έχω καλές σχέσεις με τους ποδοσφαιριστές και πως παίρνω το μέρος τους. Ημουν ξεκάθαρος. Η δουλειά μου ήταν να κρατάω τους παίκτες σε καλή ψυχολογική κατάσταση και να λύνω τα προβλήματά τους. Υπήρχε καλό κλίμα. Μου είχαν εμπιστοσύνη. Ηταν κέρδος αυτό για μένα, αλλά σε κάποιους δεν άρεσε. Κάποιοι πιστεύουν ότι θα έπρεπε να είμαι ο μπαμπούλας που θα τον φοβούνται οι παίκτες. Δεν θα το έκανα ποτέ.

Ο παίκτης πρέπει να αισθάνεται καλά και να έχει εμπιστοσύνη στους γύρω του. Συνέβαλα σε αυτό, αν κρίνω από τα τηλέφωνα που δέχτηκα. Πραγματικά τους ευχαριστώ… Αν και θα έπρεπε κανονικά να μου τηλεφωνήσουν και κάποιοι άλλοι πέραν των παικτών… Ακόμη περιμένω ένα τηλεφώνημα από συγκεκριμένο πρόσωπο… Δεν πειράζει όμως. Ο καθένας κρίνεται από το πως φέρεται στους άλλους»

-Η σχέση σου με τον κόουτς Νίκο Παπαδόπουλο…

«Είχα καλή επαγγελματική σχέση με τον Νίκο. Φτιάξαμε την ομάδα και όπως δήλωσε και ο ίδιος το κλίμα είναι οικογενειακό. Νομίζω ότι αυτό οφείλεται και στον τεχνικό διευθυντή».

-Αναλαμβάνοντας ο Τσάλος αποδέχτηκε τους όρους της συμφωνίας που είχες συνάψει με τον Πολεμαρχάκη;

«Ναι, τους αποδέχτηκε. Εφόσον λοιπόν συμφώνησε με έναν άνθρωπο, που διέγραψε -θεωρώ- μία αξιόλογη πορεία στην ομάδα του ΟΦΗ, θα έπρεπε να τηρήσει και τα συμφωνηθέντα. Εχω ζήσει πολλές καταστάσεις στο ποδόσφαιρο και δεν θα γίνω μαριονέτα κανενός. Δεν θα γίνω ο άνθρωπος που θα κάνει τα θελήματα. Εχω προσωπικότητα και θα λέω τη γνώμη μου. Μπορεί και να κάνω λάθος κάποιες φορές. Σεβαστό. Είμαι νέος στο ρόλο του τεχνικού διευθυντή και δεν έχω πρόβλημα να παραδεχτώ κάποιο λάθος και να προσπαθήσω να βελτιωθώ».

-Ησουν και ο άνθρωπος που χειριζόταν υποθέσεις διακανονισμών. Μήπως σου χρεώνουν ότι δεν απέτρεψες προσφυγές παικτών;

«Ημουν συμπαίκτης τους, όταν οι περισσότεροι έκαναν προσφυγή και μετά ως τεχνικός διευθυντής προσπάθησα να επιτύχω διακανονισμούς. Τους χρωστούσαν χρήματα από πέρυσι. Μιλούσα με δικηγόρους, με μάνατζερ και με τους ίδιους τους παίκτες. Πέτυχα διακανονισμό με πολλούς από αυτούς και -χωρίς να θέλω να περιαυτολογήσω- θα ήταν χειρότερα τα πράγματα αν δεν ήμουν εγώ. Μάλιστα, σε κάποιους διακανονισμούς που πέτυχα δεν ήταν συνεπής η διοίκηση με αποτέλεσμα να εκτεθώ εγώ και να μην ισχύσουν εν τέλει οι συμφωνίες».

-Τι κρατάς από τη θητεία σου ως τεχνικός διευθυντής στον ΟΦΗ;

«Ο,τι έγινε έγινε. Φεύγω από μία ομάδα που αγάπησα και θα την αγαπώ για πάντα. Ο ΟΦΗ είναι το όνομα, το σήμα και ο κόσμος. Δεν είναι ένας άνθρωπος. Πιστεύω ότι δούλεψα σωστά, συνέβαλα για τη δημιουργία μίας καλής ομάδας και θα φανεί αυτό από τα αποτελέσματα. Η ζωή συνεχίζεται. Μπήκε στη θέση μου ένας φίλος μου, ο Παύλος, και ελπίζω να πάει καλά. Το σημαντικό είναι ο ΟΦΗ. Κανένας δεν ενδιαφέρεται για τα πρόσωπα. Η ομάδα θα πάει παρακάτω».

πηγή: flnews.gr

Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Gentikoule στο Google News και στο Facebook