Όταν έρχεται η μέρα στην ζωή σου που φεύγει ο πατέρας σου

Eπιμέλεια:Gentikoule.gr

Αρχικά δεν ήθελα να κάνω κατάχρηση της επαγγελματικής μου στέγης για να γράψω επί προσωπικού όμως η ζωή τα φέρνει έτσι που παίρνουμε και δίνουμε συνεχώς μαθήματα. Γράφει ο Μανώλης Σαρρής.

Στα 17 χρόνια που βρίσκομαι επαγγελματικά στον χώρο, δεν καταχράστηκα ποτέ αυτήν την γωνία, στα Μέσα που βρίσκομαι, για να μιλήσω επί προσωπικού. Νιώθω πως τώρα πρέπει να το κάνω. Μια δύσκολη στιγμή για οποιονδήποτε άνθρωπο, πολύ περισσότερο και για εμένα τον ίδιο που μετά την μητέρα μου, έχασα και τον πατέρα μου. Ένα ευχαριστώ προς όλους σας για τις ευχές και την συμπαράσταση, δεν είναι και μικρό πράγμα και έτσι το ένιωσα μέσα από την αναγνωρισιμότητα που μου δίνει αυτός ο χώρος να δεχτώ άπειρα μηνύματα αγάπης που με έκαναν να νιώσω, όσο καλύτερα μπορούσα.

Έχοντας νιώσει ήδη μια μεγάλη απώλεια της μητέρας μου, μόλις στα 56 της χρονιά, εκείνη του πατέρα μου ήρθε να μου δώσει ακόμα ένα μάθημα. Πως όσο έτοιμος και αν νιώθεις για την απώλεια που βλέπεις να έρχεται μελλοντικά, δεν είσαι και δεν θα νιώσεις ποτέ έτοιμος. Ακόμα και στην δική μου περίπτωση που επρόκειτο για έναν άνθρωπο που είχε τα προβλήματα του αλλά παράλληλα το κουράγιο να τα αντιμετωπίσει όλα μέχρι τέλους, τα μαθήματα που πήρα στην δική του περίπτωση ήταν να μην τα παρατάς ποτέ. Και δεν τα παράτησε ποτέ, ακόμα και την τελευταία στιγμή της ζωής του. Ακόμα και τώρα που γράφω αυτές τις γραμμές νιώθω πως θέλω να τα μοιραστώ μαζί σας, πως όσο και αν αγαπάμε ο καθένας τον ΟΦΗ – λίγο ή πολύ – πάντα θα είναι το δεύτερο σημαντικότερο πράγμα στην ζωή μας.

Με όλα όσα ζήσαμε οικογενειακώς μέσα στον τελευταίο χρόνο, την άρνηση που μας μετέδιδε ο πατέρας μας όταν αντιμετώπιζε την δική του περιπέτεια είναι στιγμές και σκηνές που δεν θα ξεχαστούν και δεν θα ξεπεραστούν. Όμως αυτό που μου έδειξε και ανέδειξε παράλληλα είναι ότι πάντα πρέπει, όσο σκληρός και αν είναι ο καθένας, να μην ξεχνάει να λέει ένα “σ’ αγαπώ μπαμπά”, ένα ζεστό φιλί να δείξουμε στους γονείς μας πως εδώ είμαστε για εκείνους και θα είμαστε μέχρι και την τελευταία στιγμή στην ζωή τους. Να τους πούμε ένα “σ’ αγαπ’ω”, ένα “ευχαριστώ” για όλα όσα μας προσέφεραν μέχρι τέλους. Εγώ δεν στάθηκα τυχερός, δεν πρόλαβα να του πω ούτε αυτές τις δύο λέξεις που μοιάζουν με ένα ολόκληρο βιβλίο ζωής.

Και επειδή αυτό το συναίσθημα δεν το πήρα, να του φωνάξω “σ’ αγαπώ” για τελευταία φορά σας το λέω, δεν το προτείνω γιατί ο καθένας πράττει όπως αισθάνεται, να μην το σκεφτεί. Δεν επιχειρώ να κάνω μάθημα σε κανέναν απλά σας μεταφέρω τις δικές μου τελευταίες στιγμές. Οι προσωπικές στιγμές του καθενός από εμάς είναι μοναδικές και δεν συγκρίνονται. Ο πατέρας μας είναι πάντα ο μπαμπάς μας, πάντα τον βλέπουμε και θα τον βλέπουμε με το ίδιο δέος που τον βλέπαμε από μικρά παιδιά όταν έπαιζε μαζί μας ή όταν μας έπαιρνε από το χέρι για να μας πάει στο γήπεδο, μια βόλτα και να μοιραστεί μαζί μας προσωπικές στιγμές.

Από την προηγούμενη Παρασκευή προσπαθώ να μάθω πως είναι η ζωή χωρίς τον πατέρα μου. Έξι χρόνια έχουν περάσει και ακόμα δεν έχω μάθει να ζω δίχως την μητέρα μου. Πιθανόν αν όχι σίγουρα δεν θα συνηθίσω την απώλεια μέχρι το τέλος της ζωής μου – όποτε και αν έρθει αυτό. Όμως αν έμαθα κάτι τις τελευταίες ημέρας μιας τοξικής καθημερινότητας που σε κάνει πιο σκληρό από ότι μπορεί να είναι ο καθένας ή και κακότροπο μέχρι εκεί που δεν πάει, είναι πως ακόμα υπάρχει αγάπη μεταξύ μας και παράλληλα κανένα ερωτηματικό για το πως πρέπει να αισθανόμαστε με τους δικούς μας ανθρώπους. Να είμαστε αυθεντικοί και ειλικρινείς μέχρι τέλους, ακόμα και όταν (αναπόφευκτα) έρθει αυτή η μαύρη στιγμή εμείς να μην τους κρατήσουμε κακία, να μην φερθούμε εγωιστικά απλά να είμαστε έτοιμοι και προετοιμασμένοι για να τους πούμε το “σ’ αγαπώ” όσο περισσότερες φορές μπορούμε.

Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Gentikoule στο Google News και στο Facebook

4 σχόλια

  1. ΜΑΝΟ ΣΥΛΛΗΠΗΤΗΡΙΑ ΚΟΥΡΑΓΙΟ ΚΑΙ ΕΓΩ ΕΧΑΣΑ ΤΟΝ ΠΑΤΕΡΑ ΜΟΥ ΠΡΙΝ 10 ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΤΑΚΥΤΟΣ ΜΕ ΕΓΓΕΦΑΛΙΚΑ ΚΑΙ ΗΛΕΟ Η ΚΥΡΙΩΣ ΑΙΤΙΑ ΠΟΥ ΠΕΘΑΝΕ ΜΕ ΠΑΜΠΕΡΣ ΚΑΙ ΜΕ ΚΑΘΕΤΗΡΕΣ ΜΕ ΛΙΒΑΙΝΣ ΠΟΥ ΚΑΤΕΒΕΝΕ ΑΠΟ ΤΟ ΡΟΥΘΟΥΝΙ ΣΤΟ ΣΤΟΜΑΧΙ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟΝ ΤΑΙΖΟΥΜΕ ΜΕ ΣΥΡΙΓΚΑ ΑΡΩΜΕΝΕΣ ΚΡΕΜΜΕΣ ΚΑΙ ΣΟΥΠΕΣ ΟΛΟ ΠΛΥΓΕΣ ΤΟ ΣΩΜΑ ΤΟΥ ΠΑΡΟΛΟ ΠΟΥ ΤΟΥ ΕΙΧΑΜΕ ΣΤΡΟΜΑ ΠΟΥ ΦΟΥΣΚΟΝΕΙ ΚΑΙΙ ΞΕΦΟΥΣΚΟΝΕΙ ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΦΕΥΓΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΠΛΥΓΕΣ ΑΥΤΗ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΡΑΤΗΣΕ 11 ΜΗΝΕΣ ΝΑ ΜΠΕΝΟΒΓΑΙΝΕΙ ΣΤΗΝ ΚΛΙΝΙΚΗ ΤΟΝ ΑΓΙΟ ΓΕΩΡΓΙΟ (ΔΟΥΛΕΒΕ ΑΚΟΜΑ ΤΟΤΕ ΜΕΤΑ ΠΟΥ ΠΕΘΑΝΕ Ο ΠΑΤΕΡΑΣ ΜΟΥ ΕΚΛΕΙΣΕ) ΤΟΝ ΠΗΓΕΝΕ ΤΟ ΤΑΜΕΙΟ ΤΟΥ ΕΚΕΙ ΕΙΧΕ ΤΙΛΚΙ ΗΤΑΝ ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΥΠΑΛΗΛΟΣ ΜΕ ΑΠΟΤΕΛΕΣΑ ΠΑΡΟΤΙ ΕΙΧΕ ΧΑΣΕΙ ΚΙΛΑ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΒΑΡΥΣ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΕΝΟΙΩΘΕ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΕΙ ΤΗΝ ΜΗΤΕΡΑ ΜΟΥ ΝΑ ΓΥΡΙΣΕΙ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟΥ ΑΛΛΑΞΕΙ ΡΟΥΧΑ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΦΥΓΕΙ 6 ΣΠΟΝΔΙΛΟΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΘΕΣΗ ΤΟΥΣ ΤΗΣ ΜΗΤΕΡΑΣ ΜΟΥ ΝΑ ΣΕ ΚΑΛΑ ΝΑ ΤΟΝ ΘΗΜΑΣΕ ΜΑΝΟ

  2. Συληπητηρια… Ο Θεός να τον αναπαύσει

  3. Μάνο, τα συλλυπητήριά μου. Τα έχω περάσει και ξέρω ακριβώς πως αισθάνεσαι. Κουράγιο και να ξέρεις πως ο χρόνος τα γιατρεύει σχεδόν όλα.

  4. Μανώλη μαζί μεγαλώσαμε και μαζί έχουμε περοατιση μέχρι τα 40αντα μας… Μεγάλωσες μέσα στο σπίτι μου και εγώ μέσα στο δικό σου.. Μαζί στην πιτσαρία της γιαγιά μου και μετά στης γιαγιά σου και ποδόσφαιρο μέχρι να νυχτωση στο 3ο δημοτικό… Εγώ εσύ και ο Δημήτρης ο μπολακης.οι γονοις σου μεγαλώσανε τα παιδιά τους όμορφα και με αξιοπρέπεια και αυτό κάθε μέρα το αναγνωρίζω ο κάθε ένας που σε συναναστρεφετε… Όταν έμαθα για τον πατέρα σου ένοιωσα σαν κάτι μέσα μου να έσκασε..Αυτος ο άνθρωπος ήτανε η καλοσύνη προσωποπιοιμενη..Το έμαθα αργά και το έμαθα από εσένα..Για μένα είσαι ένα κωμματι μου όπως και ο Δημήτρης ο μπολακης..ο Θεός να σου δεινή δύναμη και να θυμάσε…. Τις αξίες που σου έδωσε αυτός ο ΠΑΤΕΡΑΣ να της μετάδωσης με τη σειρά σου στην οικογένεια σου..λυπαμαι πολύ και πονάω μαζί με εσένα..ΔΥΝΑΜΗ ΜΑΝΩΛΗ και ΚΟΥΡΆΓΙΟ!. Ότι χρειαστης ξέρεις…εμεις είμαστε οικογένεια παλικάρι μου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

three × two =