Διακρίσεις του ΟΦΗ στα Παγκρήτια σκακιστικά σχολικά πρωταθλήματα

Eπιμέλεια:Μανώλης Σαρρής

Με ιδιαίτερη οργανωτική και αγωνιστική επιτυχία και με την συμμετοχή 275 μαθητών από όλη την Κρήτη πραγματοποιήθηκε στο Ρέθυμνο το παγκρήτιο σχολικό ατομικό πρωτάθλημα σκακιού.

Για τα Πανελλήνια σχολικά που θα διεξαχθούν από τις 23 έως τις 25 Απριλίου στο ξενοδοχείο AthosPalace της Χαλκιδικής προκρίνονται οι οκτώ πρώτοι από κάθε κατηγορία με απαραίτητη τη συμμετοχή κατ’ ελάχιστο τριών κοριτσιών.

Το θετικό για τους σκακιστές του Ο.Φ.Η. που κατά τεκμήριο ξεχωρίζουν από την Ανατολική Κρήτη, είναι ότι όταν ανταγωνίζονται τους σκακιστές των Χανίων που είναι από τους καλύτερους στην Ελλάδα δείχνουν ότι έχουν δυνατότητες να φτάσουν σε πανελλήνιες διακρίσεις όπως έχει συμβεί σε αρκετές περιπτώσεις τα τελευταία χρόνια. Οι σκακιστές του ΟΦΗ πήραν τα περισσότερα μετάλλια (7) και τις περισσότερες προκρίσεις (12 σε σύνολο 22) από τους συλλόγους του Ηρακλείου. Συγκεκριμένα από τους σκακιστές του ΟΦΗ, ο Γιώργος Καδιάνης στην κατηγορία των αγοριών των Λυκείων, πήρε την 2η θέση με πρώτο τον Αργύρη Παπαδόπουλο από τα Χανιά. Στην Β Γυμνασίου την δεύτερη θέση πήρε ο πρωταθλητής Κρήτης το 2009, 2012, 2013 και 2014 Νίκος Σερπετσιδάκης. Στη Γ΄ Δημοτικού δεύτερος τερμάτισε ο Νίκος Καζάκος που έχει σημειώσει εντυπωσιακή αγωνιστική άνοδο τον τελευταίο χρόνο και έφτασε πολύ κοντά στην πρωτιά κάνοντας ισοπαλία με τον τελικό νικητή Γρηγόρη Τζεμανάκη. Τρίτες θέσεις πήραν ο ιδιαίτερα μαχητικός Ανδρέας Λιανέρης στα αγόρια της Α Γυμνασίου, μια νέα ελπίδα του σκακιστικού Ο.Φ.Η. ο Γιάννης Ψυκάκος στα αγόρια της Α Δημοτικού, η πάντα σταθερή σε διακρίσεις Νεφέλη Ματθαιάκηστα κορίτσια της ΣΤ Δημοτικού και η συνεχώς ανερχόμενη Μελίνα Καρούζου στα κορίτσια της Γ Δημοτικού. Την τρίτη θέση πήρε επίσης ένας άλλος σκακιστής του ΟΦΗ που έχει σημειώσει μεγάλη αγωνιστική άνοδο το τελευταίο διάστημα, ο Μιχαήλ Γεωργακάκης στα αγόρια της Ε Δημοτικού, καθώς και οι σταθεροί σε διακρίσεις Στέλιος Μαλλιαράκης στα αγόρια της Δ Δημοτικού και Ειρήνη Εργαζάκη στα κορίτσια της Ε Δημοτικού. Την πρόκριση για τα πανελλήνια σχολικά από πλευράς ΟΦΗ πήραν ακόμα ο πρωταθλητής Κρήτης στα παγκρήτια νεανικά Χρήστος Μπροκαλάκης στην Α Γυμνασίου, ο Γιάννης Κουβίδης στην ΣΤ Δημοτικού, ο Δημήτρης Σακλαμπανάκης στην Β Δημοτικού και ο Γιάννης Μανιός στην Α Δημοτικού. Τέλος καλή εμφάνιση και κοντά στην πρόκριση βρέθηκαν ο Μάνος Ξηρουχάκης και ο Γιώργος Μαρκάκης στην Β Γυμνασίου, ο Κώστας Γιαννακάκης, ο Ηλίας Αγγελάκης και ο Κωσταντίνος Πανούσης στην Α Γυμνασίου, ο Γιώργος Παπιδάκης στην Ε Δημοτικού, ο Νίκος Φραγκιαδάκης στην Δ Δημοτικού, ο Μάνος Ροδιτάκης και ο Θέμης Μανιός στην Γ Δημοτικού, ο Κώστας Τσαγκαράκης, ο Σήφης Λιανέρης και ο Μάριος-Πέτρος Μπαντάς στα αγόρια τηςστην Β Δημοτικού και ο Γιώργος Τερζάκης στην Α Δημοτικού που. Πολλοί από τους παραπάνω βρίσκονται στην πρώτη θέση των επιλαχόντων και πολύ πιθανόν να αποκτήσουν το δικαίωμα της συμμετοχής στα πανελλήνια σχολικά, γεγονός πολύ χρήσιμο για την αγωνιστική τους εξέλιξη ιδιαίτερα στις κατηγορίες των μικρών τάξεων του Δημοτικού.

Παράλληλα στο Γεράνι του Δήμου Πλατανιά, έγινε το ομαδικό σχολικό πρωτάθλημα Κρήτης. Η συμμετοχή έφτασε στον αριθμό των 62 ομάδων (54 Δημοτικά, 7 Γυμνάσια και 1 Λύκειο) με επτά Δημοτικά να συμμετέχουν από το Ηράκλειο συγκροτώντας συνολικά 11 ομάδες. Ενθαρρυντικό για το Ηρακλειώτικο σκάκι ήταν οι δύο προκρίσεις που πήραν σχολεία της πόλης μας για το πανελλήνιο ομαδικό σχολικό πρωτάθλημα με το 5ο Δημοτικό Ηρακλείου να παίρνει την τέταρτη θέση και το 53ο Δημοτικό Ηρακλείου την έβδομη. Σημειώνουμε ότι στην ομάδα του 5ου Δημοτικού συμμετείχαν 4 κορίτσια (η Κωνσταντίνα Ηγουμενάκη από τους Νέους Ηροδότου, η Νεφέλη Ματθαιάκη από τον Ο.Φ.Η. και η Ασημένια με την Κατερίνα Τσαπάκη από τον Ε.Γ.Ο.Η.) με την Νεφέλη Ματθαιάκη να εντυπωσιάζει με την απόδοση της με 6 νίκες σε ισάριθμους αγώνες. Στην κατηγορία των Γυμνασίων–Λυκείων όπου έγινε ενιαίο πρωτάθλημα την πρώτη θέση πήρε για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά το 2ο Λύκειο Ηρακλείου με 6 νίκες σε ισάριθμους αγώνες. Στην ομάδα συμμετείχαν δύο σκακιστές από τον Ο.Φ.Η. ο Γιώργος Καδιάνης και ο Μάνος Πετράκης, η Αγγελική Γραμματικάκη από τον Ο.Α.Α.Η. και ο Μάνος Γουγάκης που δεν ανήκει σε κάποιο σκακιστικό σύλλογο. Θυμίζουμε ότι το 2ο Λύκειο Ηρακλείου είχε πάρει πέρυσι την 2η θέση στο πανελλήνιο ομαδικό σχολικό πρωτάθλημα. Ευχάριστη νότα ήταν η συμμετοχή στους αγώνες του Γυμνασίου των Ανωγείων που έκανε πολύ καλή εμφάνιση και ισοβάθμησε στην 3η θέση της βαθμολογίας επιβεβαιώνοντας την πολύ καλή δουλειά που γίνεται τα τελευταία χρόνια στο σκάκι στα Ανώγεια. Τα πανελλήνια ομαδικά σχολικά θα γίνουν επίσης στην Χαλκιδική στις 23 Απριλίου.

Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Gentikoule στο Google News και στο Facebook