Στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα 16χρονος σκακιστής του ΟΦΗ

Eπιμέλεια:Μανώλης Σαρρής

Για την Πράγα αναχώρησε ο δεκαεξάχρονος σκακιστής του Ο.Φ.Η. Γιώργος Καδιάνης για να συμμετάσχει στα πανευρωπαϊκά ατομικά νεανικά πρωταθλήματα (8-18 ετών) που διεξάγονται στην πρωτεύουσα της Τσεχίας.

Θυμίζουμε ότι ο νεαρός σκακιστής του Ο.Φ.Η. είχε πάρει την τρίτη θέση, ισόβαθμος με τον δεύτερο, στην κατηγορία κάτω των 16 ετών του πανελλήνιου πρωταθλήματος στο σκάκι που έγινε πριν από ενάμισι μήνα στο Ρίο της Αχαΐας.

kadianis

Στους αγώνες θα πάρει μέρος άλλος ένας σκακιστής από το Ηράκλειο ο δεκαεπτάχρονος Ανδρέας Κελίρης που θα αγωνιστεί στην κατηγορία κάτω των 18 ετών με πολλές ελπίδες για μια ακόμα μεγάλη διάκριση.

keliris

Ο Κελίρης που έχει Κυπριακή καταγωγή, αλλά αποφάσισε πρόσφατα να αγωνίζεται με την Ελληνική ομοσπονδία, ζει εδώ και πολλά χρόνια στο Ηράκλειο και είναι μαζί με τον δεκαεξάχρονο Νικόλα Θεοδώρου από το Ρέθυμνο τα μεγαλύτερα ταλέντα του Ελληνικού σκακιού. Τα τελευταία χρόνια ο Ανδρέας, που είναι από τους καλύτερους σκακιστές στον κόσμο στην ηλικία του, αγωνίζεται στην επί σειρά ετών Πρωταθλήτρια ομάδα της χώρας “Πνευματική Στέγη Περιστερίου” και ανάμεσα στις πολλές διακρίσεις του είναι η δεύτερη θέση στα πανευρωπαϊκά νεανικά πρωταθλήματα κάτω των 16 ετών στο Πόρετς της Κροατίας το 2015 και η κατάκτηση του πρωταθλήματος Κύπρου στους άνδρες το 2013 και το 2014 σε ηλικία 14 και 15 ετών αντίστοιχα. Πριν λίγες μέρες στο διεθνές τουρνουά της Καβάλας σημείωσε την τρίτη νόρμα GM και είναι πολύ κοντά στο διεθνή βαθμό αξιολόγησης (ΕΛΟ) 2500, που απαιτείται για την απονομή του τίτλου του GM (Grand Master) που έχουν μόνον εννέα εν ενεργεία Έλληνες σκακιστές. Θυμίζουμε ότι ο Κελίρης είχε αποκτήσει σε ηλικία μόλις 15 χρονών τον τίτλο του Διεθνή Μαιτρ.

Η Ελληνική αποστολή για τα πανευρωπαϊκά ατομικά νεανικά πρωταθλήματα της Πράγας αποτελείται από 28 νεαρούς σκακιστές και σκακίστριες και εκτός από τον Καδιάνη και τον Κελίρη η Κρήτη εκπροσωπείται από 7 ακόμα νεαρούς σκακιστές που ανήκουν στην Σκακιστική Ακαδημία Χανίων (Νίκος Γεωργακόπουλος, Δημήτρης Αντωνιουδάκης, Γιώργος Αντωνιουδάκης, Ευαγγελία Καραβιτάκη, Μυρτώ Καντεράκη, Αντωνία Καραβιτάκη και Αργυρώ Καλιοντζάκη). Τις μεγαλύτερες ελπίδες για διάκριση από τους Έλληνες σκακιστές έχουν ακόμα η παγκόσμια πρωταθλήτρια του 2015 και του 2013 Σταυρούλα Τσολακίδου από την Καβάλα και η πρωταθλήτρια Ευρώπης του 2012 Αναστασία Αβραμίδου από την Θεσσαλονίκη, που θα αγωνιστούν στην κατηγορία των κοριτσιών κάτω των 16 ετών.

ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Gentikoule στο Google News και στο Facebook