Αγώνες σκάκι blitz απο τον ΟΦΗ στο TALOS PLAZA

Eπιμέλεια:Μανώλης Σαρρής

Τον « Έλληνα με τον υψηλότερο δείκτη νοημοσύνης (189 στην κλίμακα Standford-Binet)» και «έναν από τους 50 εξυπνότερους ανθρώπους στον κόσμο», υποδέχθηκε το TALOS PLAZA, την Κυριακή 25 Μαρτίου 2018.

Μαζί με τους μαθητές του μας μύησε σε Παιχνίδια έξυπνης Παιδείας , δηλώνοντας : «Τα Παιχνίδια έξυπνης Παιδείας επιτρέπουν την ανάπτυξη του εγκεφάλου. Έχουν ως χαρακτηριστικό να απαιτούν μια έντονη δραστηριότητα, αξιοποιώντας την δυνατότητα της σκέψης και αποτελούν εφαρμογή υψηλής στρατηγικής».
Ο Νίκος Λυγερός είναι Έλληνας ερευνητής (μαθηματικά, ποίηση, ζωγραφική, στρατηγική και γεωπολιτική, κ.ά.)
Έχει διατελέσει ειδικός σύμβουλος στις Σχολές Εθνικής Άμυνας, Πολεμικής Αεροπορίας, Αστυνομικής Ακαδημίας, Εθνικής Ασφάλειας, και τη Σχολή Στρατολογικού. Ως ερευνητής έχει ασχοληθεί με τους τομείς της άλγεβρας, της θεωρίας αριθμών και της συνδυαστικής.
Έχει ιδρύσει την οργάνωση The Pi Society στην οποία για να εγγραφεί κάποιος πρέπει να έχει IQ 176. Είναι επίσης δημιουργός δοκιμασιών νοημοσύνης μεγάλου εύρους.

Παράλληλα από το πολύ δραστήριο σκακιστικό τμήμα του ΟΦΗ, έγιναν  αγώνες σκάκι blitz, στο TALOS PLAZA.
Οι αγώνες είχαν  2ωρη διάρκεια και υπήρξε ελεύθερη είσοδο για όσους αγαπούν το σκάκι.
Τα τελευταία χρόνια είναι ιδιαίτερα διαδεδομένοι οι αγώνες rapid (25 λεπτά) και blitz (5 λεπτά χρόνος σκέψης), όπου δεν είναι υποχρεωτική η καταγραφή (παρτιδόφυλλο) και είναι αρκετά θεαματικοί για παρακολούθηση από θεατές.
Το blitz (=αστραπή) είναι ιδιαίτερα δημοφιλές στους ισχυρούς σκακιστές που είναι εξοικειωμένοι στο γρήγορο παίξιμο.
Προκαλεί ιδιαίτερες συγκινήσεις στους φίλους του αθλήματος και είναι πολύ χρήσιμο σε …πολυάσχολους ερασιτέχνες σκακιστές, που δεν έχουν πολύ χρόνο να διαθέσουν για συμμετοχή σε μεγάλα επίσημα τουρνουά.
Το σκακιστικό τμήμα του ΟΦΗ διοργανώνει τελευταία αρκετά τέτοια τουρνουά αγώνων blitz, κυρίως σε καφετέριες του Ηρακλείου, σε πιο χαλαρό περιβάλλον από τους επίσημους αγωνιστικούς χώρους που έχουν περιορισμούς στην προσέλευση θεατών και χρονοβόρα ολοκλήρωση των αγώνων.
Μια Κυριακή… στρατηγικής για μικρούς και μεγάλους στο TALOS PLAZA.