Σάρωσαν στο Ηράκλειο οι σκακιστές του ΟΦΗ

Eπιμέλεια:Gentikoule.gr

Με την επικράτηση των σκακιστών του Ο.Φ.Η. στις περισσότερες κατηγορίες ολοκληρώθηκαν τα ατομικά νεανικά πρωταθλήματα σκακιού στο Νομό Ηρακλείου.

Συγκεκριμένα οι σκακιστές του Ο.Φ.Η. πήραν 7 πρώτες θέσεις σε σύνολο 10 κατηγοριών, με τις υπόλοιπες 3 να μοιράζονται στους σκακιστές της Σ.Α.Γαζίου, του Σ.Ο. Λέων Κάντια και της Ε.Γ.Ο.Η. Οι αγώνες που αποτελούν τον προκριματικό γύρο για την τελική φάση των παγκρήτιων ατομικών νεανικών έγιναν σε 10 κατηγορίες, 5 αγοριών και 5 κοριτσιών (έως 8 ετών, έως 10 ετών, έως 12 ετών, έως 14 ετών, έως 16 ετών). Για την τελική φάση των παγκρήτιων νεανικών προκρίθηκαν στις κατηγορίες των αγοριών δύο αγόρια ενώ στις κατηγορίες των κοριτσιών ένα κορίτσι. Ο αριθμός των μικρών σκακιστών που έλαβαν μέρος στους αγώνες, έφτασε τους 75, με 39 σκακιστές από τον Ο.Φ.Η. και τον Ο.Φ.Η.‘2000’, 10 από τον Ο.Α.Α.Η., 9 από το Λέων Κάντια, 7 από την Σ.Α.Γαζίου και τον Ε.Γ.Ο.Η., μόλις 2 από τους Νέους Ηροδότου, 1 από την Σ.Α.Χερσονήσου ενώ δυστυχώς δεν είχαμε καμία συμμετοχή από τον Σ.Ο.Η ένα σύλλογο που αγωνίζεται στην Α Εθνική κατηγορία και έχει εγγεγραμμένους στις τάξεις του ένα μεγάλο αριθμό νέων σκακιστών. Η πολύ καλή παρουσία των μικρών σκακιστών του Ο.Φ.Η. πιστοποιεί για μια ακόμα φορά το πλούσιο φυτώριο που υπάρχει στο σωματείο και την πολύ σοβαρή δουλειά που γίνεται στα τμήματα υποδομής του από τον ομοσπονδιακό μαιτρ Στέφανο Γρατσέα, τον Fide Instructor Σταύρο Λυράκη αλλά και τον Γιώργο Πρεδευτάκη που έχει αναλάβει τον ευαίσθητο τομέα της διάδοσης του σκακιού στα σχολεία της πόλης του Ηρακλείου. Συγκεκριμένα σε κάθε κατηγορία είχαμε τα παρακάτω αποτελέσματα.

papadakis

Στην κατηγορία των αγοριών έως 8 ετών επικράτησε άνετα με 5 νίκες σε 5 αγώνες ένα νέο μεγάλο ταλέντο του Ηρακλειώτικου σκακιού ο οκτάχρονος Θέμης Μανιός (Ο.Φ.Η.). Την δεύτερη θέση και την πρόκριση πήρε ο Θανάσης Αλεξανδράκης (Σ.Α.Γαζίου) με 4,0 βαθμούς επικρατώντας στα κριτήρια ισοβαθμίας του Νίκου Καζάκου (Σ.Α.Γαζίου) που πήρε την τρίτη θέση με τους ίδιους βαθμούς. Το μέλλον ανήκει και στους άλλους μικρούς σκακιστές του Ο.Φ.Η. 2000 που συμμετείχαν σ’ αυτήν την κατηγορία αποκομίζοντας χρήσιμες σκακιστικές εμπειρίες και ακολούθησαν στην βαθμολογία, όπως ο Μάνος Ροδιτάκης που πήρε την τέταρτη θέση με 3 βαθμούς, ο επτάχρονος Κώστας Τσαγκαράκης που ακολούθησε στην πέμπτη θέση με τους ίδιους βαθμούς και ιδιαίτερα ελπιδοφόρες εμφανίσεις, ο Γιώργος Καπνιστός, ο Γιάννης Βλαχάκης, ο Στέλιος Κατεργιαννάκης, ο Μάριος Μανουσάκης, ο Μιχάλης Σπυριδακής και ο βενιαμίν της κατηγορίας εξάχρονος Αγαθάγγελος Τσαγκαράκης

Στην κατηγορία των κοριτσιών έως 8 ετών την πρώτη θέση και την πρόκριση πήρε με πολύ καλές εμφανίσεις και 4 νίκες σε 4 αγώνες η Καλλιρρόη Αγγελέτου (Ε.Γ.Ο.Η.). Στην δεύτερη θέση ισοβάθμησαν η ιδιαίτερα ταλαντούχα περυσινή νικήτρια Μελίνα Καρούζου (Ο.Φ.Η. 2000) και η Ασημένια Τσαπάκη (Ε.Γ.Ο.Η.) με 2,5 βαθμούς. Τα άλλα δύο κορίτσια του Ο.Φ.Η. 2000 που ακολούθησαν στις επόμενες θέσεις της βαθμολογίας, η μαχητική Μαρίζα Μαλλιαράκη και η πρωτόπειρη Ειρήνη Σκανδαλάκη μάζεψαν χρήσιμες εμπειρίες από την συμμετοχή τους στους αγώνες.

Στην κατηγορία των αγοριών έως 10 ετών, την μαζικότερη από πλευράς συμμετοχών, έγιναν πολύ μεγάλες μάχες. Το θεωρητικό φαβορί ο Γιώργος Παπιδάκης (Ο.Φ.Η.) επιβεβαίωσε την ανωτερότητα του και πήρε τελικά την πρώτη θέση με 5,5 βαθμούς, δείχνοντας εκτός από τα πλούσια σκακιστικά του προσόντα και αγωνιστικό χαρακτήρα. Για την δεύτερη θέση έγινε μεγάλη μάχη με τον Δημήτρη Δαγκωνάκη (Σ.Ο. Λέων Κάντια) να παίρνει την πρόκριση με 5 βαθμούς . Ο Μαλλιαράκης (Ο.Φ.Η.) έμεινε στην τρίτη θέση με 4,5 βαθμούς και ο Γεωργακάκης (Ο.Φ.Η. 2000) πήρε την τέταρτη με 4 βαθμούς. Πολύ καλές εμφανίσεις πραγματοποίησε και ο εννιάχρονος Νίκος Φραγκιαδάκης (Ο.Φ.Η. 2000) που είχε συγκεντρώσει 3,5 βαθμούς στους 4 πρώτους αγώνες αλλά δεν τα κατάφερε στους τελευταίους τρεις αγώνες. Στους 3 βαθμούς έμεινε ο πάντα μαχητικός Ιάσωνας Σταμαθιουδάκης (Ο.Φ.Η. 2000). Τέλος χρήσιμες εμπειρίες μάζεψαν οι άλλοι δύο εννιάχρονοι μικροί σκακιστές του Ο.Φ.Η. 2000 που συμμετείχαν για πρώτη φορά σε επίσημους αγώνες κανονικού χρόνου ο Ορέστης Κριτσωτάκης και ο Αντώνης Τσαγκαράκης.

Στην κατηγορία των κοριτσιών έως 10 ετών την πρώτη θέση και την πρόκριση πήρε με πολύ καλές εμφανίσεις μια νέα ελπίδα του σκακιστικού Ο.Φ.Η. στα κορίτσια η Ειρήνη Εργαζάκη (Ο.Φ.Η. 2000) με 4 νίκες σε ισάριθμους αγώνες. Στην δεύτερη θέση ακολούθησε η πάντα μαχητική Στέλλα Φοινικιανάκη (Ο.Α.Α.Η.) με 3 βαθμούς, στην τρίτη αφήνοντας καλές εντυπώσεις η Μαρία Καπνιστού (Ο.Φ.Η. 2000) με 1,5 βαθμό όσους και η Φερενίκη Αγγελέτου (Ε.Γ.Ο.Η.). Η πιο άπειρη της κατηγορίας Μαριάνθη Τσαφαντάκη (Ο.Φ.Η. 2000) απεκόμισε χρήσιμες σκακιστικές εμπειρίες.

Στην κατηγορία των αγοριών έως 12 ετών έγινε μεγάλη μάχη μεταξύ πολλών μικρών σκακιστών με μικρή διαφορά δυναμικότητας. Τελικά ο εμπειρότερος και ο περισσότερο σταθερός Ανδρέας Λιανέρης (Ο.Φ.Η.) επικράτησε αήττητος με 4 βαθμούς σε 5 αγώνες. Την δεύτερη θέση με τους ίδιους βαθμούς πήρε ο Ηλίας Αγγελάκης (Ο.Φ.Η. 2000) που για μία ακόμα φορά έδειξε τα πλούσια σκακιστικά του προσόντα, η επικρατώντας τόσο του Χρήστου Μπροκαλάκη όσο του Αριστοτέλη Τσέλου και χάνοντας μόνο από τον τελικό νικητή Ανδρέα Λιανέρη. Στην τρίτη θέση ακολούθησε με 3,5 βαθμούς ο ιδιαίτερα ταλαντούχος εντεκάχρονος Αριστοτέλης Τσέλος (Ο.Φ.Η.), με τον πρωτόπειρο Κώστα Πανούση (Ο.Φ.Η. 2000) να δείχνει αξιοσημείωτη σκακιστική ωριμότητα και να παίρνει την πέμπτη θέση με 3 βαθμούς όσους και ο πάντα μαχητικός Χρήστος Μπροκαλάκης (Ο.Φ.Η.) του οποίου οι μεγάλες σκακιστικές δυνατότητες δεν αμφισβητούνται. Ο Γιάννος Κουτσουράκης (Σ.Ο. Λέων Κάντια), ο Γιάννης Κουβίδης (Ο.Φ.Η. 2000), ο Νίκος Κακάλης (Ο.Φ.Η. 2000) και ο Μιχάλης Τζωρτζουλάκης (Ο.Φ.Η.) ακολούθησαν στις επόμενες θέσεις της βαθμολογίας.

Στην κατηγορία των κοριτσιών έως 12 ετών την πρώτη θέση κατέκτησε για τρίτη συνεχόμενη φορά σε νεανικά πρωταθλήματα νομού Ηρακλείου η πολύ μαχητική Άσπα Δαγκωνάκη (Σ.Ο. Λέων Κάντια) με 6,5 βαθμούς. Ακολούθησε στην δεύτερη θέση η Μαρία Σαριδάκη (Ο.Α.Α.Η.) με 6 βαθμούς και στην τρίτη η εντεκάχρονη Αριάδνη Κουτσουράκη (Λέων Κάντια) με 5 βαθμούς. Η Νεφέλη Ματθαιάκη (Ο.Φ.Η.) που πήρε την τέταρτη θέση με 4,5 βαθμούς έμεινε με την ικανοποίηση ότι ήταν η μόνη που απέσπασε ισοπαλία από την τελική νικήτρια Δαγκωνάκη ενώ χρήσιμες εμπειρίες απεκόμισε η πρωτόπειρη Ειρήνη Μανουσάκη (Ο.Φ.Η. 2000).

Στην κατηγορία των αγοριών έως 14 ετών πρώτευσε για έβδομη συνεχόμενη φορά σε νεανικά πρωταθλήματα νομού Ηρακλείου γεγονός ιδιαίτερα εντυπωσιακό ο πάντα σταθερός Νίκος Σερπετσιδάκης (Ο.Φ.Η.) με έξη νίκες σε ισάριθμους αγώνες. Την δεύτερη θέση και την πρόκριση πήρε ο συνεχώς ανερχόμενος Γιάννης Κυριακάκης (Ο.Α.Α.Η.) με 5 βαθμούς και την τρίτη ο Ararat Mardoyan (Σ.Α.Χερσονήσου) με 3,5 βαθμούς. Επίσης καλή παρουσία από πλευράς Ο.Φ.Η. είχαν ιδιαίτερα ο Μάνος Ξηρουχάκης (Ο.Φ.Η.) αλλά και ο Αλέξανδρος Τσέλος (Ο.Φ.Η. 2000), ενώ ο Γιώργος Μαρκάκης (Ο.Φ.Η. 2000) αρρώστησε και αναγκάστηκε να αποχωρήσει πρόωρα από τους αγώνες.

Στην κατηγορία των κοριτσιών έως 14 ετών επικράτησε άνετα με τέσσερις νίκες σε ισάριθμους αγώνες μια σκακίστρια που βρίσκεται σε συνεχή αγωνιστική άνοδο τα τελευταία χρόνια, η Ίριδα Βιτσαξάκη (Ο.Φ.Η.). Ακολούθησε στην δεύτερη θέση η Ιωάννα Στρατήγη (Σ.Α.Γαζίου) με 2 βαθμούς και στην τρίτη η Αντιγόνη Λιναρδάκη (Σ.Α.Γαζίου).

Στην κατηγορία των αγοριών έως 16 ετών επικράτησε πολύ πειστικά με 4,5 βαθμούς σε 5 αγώνες ο Γιώργος Καδιάνης (Ο.Φ.Η.) επιβεβαιώνοντας την πολύ καλή του φόρμα που φάνηκε στο 13ο τουρνουά Grand Prix Chess Festival όπου έκανε εντυπωσιακά αποτελέσματα κερδίζοντας 104 μονάδες ΕΛΟ. Την δεύτερη θέση κερδίζοντας την πολυπόθητη πρόκριση για τα παγκρήτια πήρε τελικά ο Άγγελος Μοσχοβάκης (Σ.Α.Γαζίου) με 3 βαθμούς όσους και ο Μάρκος Βαγιωνάκης (Σ.Ο.Λέων Κάντια) που έχασε την πρόκριση λόγω της ήττας του από τον Μοσχοβάκη. Ο Νικόλας Βιτσαξάκης (Ο.Φ.Η.) παρά το ότι δεν βρέθηκε στην καλύτερη αγωνιστική κατάσταση σε σχέση με τα αδιαμφισβήτητα προσόντα του πήρε με 1,5 βαθμό την τέταρτη θέση επικρατώντας στα κριτήρια ισοβαθμίας του Γιάννη Στειακάκη (Ο.Α.Α.Η.) και του Μάνου Λαντζουράκη (Ο.Α.Α.Η.). Σημειώνουμε ότι ο Νικόλας ήταν ο μόνος που κατάφερε να αποσπάσει ισοπαλία από τον τελικό νικητή Γιώργο Καδιάνη.

Τέλος στην κατηγορία των κοριτσιών έως 16 ετών επικράτησε για μια ακόμα φορά σε νεανικούς αγώνες στο νομό Ηρακλείου η πολύ δυνατή τα τελευταία χρόνια Εβίτα Στρατήγη (Σ.Α.Γαζίου) με 3,5 βαθμούς. Την δεύτερη θέση πήρε Αγγελική Γραμματικάκη (Ο.Α.Α.Η.) με 1,5 βαθμό, με τρίτη την Τόνια Δαγκωνάκη (Α.Σ. Νέοι Ηροδότου) με 1 βαθμό.

Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Gentikoule στο Google News και στο Facebook