Είναι ήδη ο προπονητής της χρονιάς στην Σούπερ Λιγκ

Eπιμέλεια:Gentikoule.gr

Ας πάρουμε λίγο υπ’ όψιν μας τις συνθήκες της παρουσίας του Γιώργου Σίμου στον πάγκο του ΟΦΗ. Γράφει ο Μανώλης Σαρρής στο blog του στο Gentikoule.

Ας με πείτε υπερβολικό αλλά ο τίτλος που χρησιμοποιώ είναι και αυτό που πιστεύω. Η δουλειά και το έργο που έχει παράξει ο Σίμος στον πάγκο του ΟΦΗ δεν μπορεί να συγκριθεί με τα “ετοιματζίδικα” που σερβίρουν ο Φερέιρα στον ΠΑΟΚ ή ο Μαρτίνς στον Ολυμπιακό. Και για να μην παρεξηγηθώ, όταν μιλάω για “ετοιματζίδικα”, μιλάω για μπάτζετ άνω των 25 και 30 εκ. ευρώ που ειδικά στην Ελλάδα παίζουν τον κυριότερο ρόλο. Για τους προπονητές λοιπόν των ομάδων που βρίσκονται ή θα βρεθούν εν πάσει περιπτώσει στα πλέι οφ, ο Σίμος είναι εκείνος που δημιούργησε μια ομάδα από το μηδέν και μέσα σε χρόνο ρεκόρ – γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι μόλις τον περασμένο Μάη χρειάστηκε το φάουλ του Ναμπί για να σωθεί η κατηγορία – να γίνει ισάξιος και απόλυτα δίκαιος διεκδικητής ενός ευρωπαϊκού εισιτηρίου.

Ο Σίμος δημιούργησε μια ομάδα που δίχως να έχει στην διάθεση του το μπάτζετ του εκείνο του Παναθηναϊκού ή και ακόμα του Άρη που είναι τριπλάσιο από εκείνο του ΟΦΗ, κατάφερε να την έχει εντός της ζώνης των πλέι οφ καθ’ όλη την διάρκεια της χρονιάς, με εξαίρεση μια αγωνιστική, όμως το σημαντικότερο επίτευγμα του είναι ότι η ομάδα που δημιουργήθηκε έπαιξε – στο πρώτο 1/3 της σεζόν – το καλύτερο ποδόσφαιρο στην Ελλάδα.

Επιλέγοντας τον δύσκολο δρόμο ενός ποδοσφαίρου που για να το παίξεις στην Ελλάδα πρέπει να έχεις παιχταράδες όπως ο Βαλμπουενά και ο Μίσιτς, ο ΟΦΗ το κατάφερε για αρκετό καιρό παίζοντας μάλιστα με στόπερ εξ’ ανάγκης που έπρεπε να υπηρετήσουν το πλάνο του build up από την άμυνα. Η δουλειά που γίνεται στον ΟΦΗ βελτίωσε τους παίκτες που βρίσκονται στο ρόστερ του, κάτι που επιβάλλεται εφόσον θέλεις την συνεχή πρόοδο του ποδοσφαιρικού τμήματος και είδαμε τον Σωτηρίου να μεταλάσσεται σε έναν γκολκίπερ με μεγάλη ακρίβεια στις πάσες του, τον Γιάννουλη να μονιμοποιείται στην θέση του αριστερού στόπερ και με την δική του συμβολή να δημιουργείται ένα σύνολο που το μόνο που ήθελε ήταν να παίξει ποδόσφαιρο.

Και αυτό είναι κάτι που δεν το συναντάμε συχνά στην Ελλάδα. Ο ΟΦΗ του Σίμου και υπό την καθοδήγηση τόσων “ποδοσφαιρανθρώπων” μέσα στο οικοδόμημα του, κατάφερε κάτι που το έχουν πετύχει ομάδες με το πενταπλάσιο μπάτζετ από εκείνο.

Έχει κάνει λάθη ο Σίμος; Ασφαλώς και έχει κάνει. Το γνωρίζει και ο ίδιος και το βλέπουμε και όλοι μας. Όμως το ότι ο ΟΦΗ απέχει μόνο 180 λεπτά από την επιστροφή του στην Ευρώπη, μεγαλώνει ακόμα περισσότερο το προσωπικό του επίτευγμα (παρότι ο ίδιος απεχθάνεται να μιλάει για τον εαυτό του) καθώς είναι η παρθενική του παρουσία στον πάγκο μιας ομάδας. Και δεν μιλάμε για μια ομάδα που παίζει χωρίς άγχος και πίεση αλλά ένα club που θρέφεται από την παροουσία της πίεσης εντός και εκτός αγωνιστικού χώρου. Ένα club που κάθε αγωνιστική παίζει με το “πρέπει” της νίκης, είτε αγωνίζεται στο Ηράκλειο, είτε στο Φάληρο και την Τούμπα.

Στην πρώτη του χρονιά ως πρώτος προπονητής, ο Σίμος δικαιούται και αξίζει αυτήν την διάκριση. Κατάφερε να δημιουργήσει μια ομάδα που έχτισε από το μηδέν, με ένα εντελώς διαφορετικό στυλ παιχνιδιού από ότι είχαμε συνηθίσει μέχρι τώρα και το οποίο έκανε την ποδοσφαιρική Ελλάδα να του βγάλει το καπέλο. Ειδικά στο ξεκίνημα της χρονιάς ο ΟΦΗ παρέδωσε μαθήματα επιθετικότητας και ποδοσφαίρου κυριαρχίας δίνοντας μοναδικές παραστάσεις όπως στο παιχνίδι με τον Ολυμπιακό στο Φάληρο ή με τον Αστέρα Τρίπολης, τον Παναθηναϊκό – στο ΟΑΚΑ – και τον Άρη μέσα στο “Γεντί Κουλέ”.

Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Gentikoule στο Google News και στο Facebook

16 σχόλια

  1. Κυριε Σαρρή πραγματικά αυτός ο άνθρωπος και μονο απο το ήθος και τις αξίες που πρεσβεύει αποτελεί πρότυπο και ειναι πολύ σημαντικό το ότι ειναι προπονητης του ΟΦΗ. Ελπίζω όλη αυτή η προσπάθεια να του βγει και να καταφέρει η ομάδα να πετύχει τον στόχο που θα μας χαροποιήσει ολους τους υγιής φιλάθλους που στην ομάδα μας θελουμε Σιμους και όχι Ματζιους και Παντελιδηδες. Ζητω ο ΟΦΗ!!!

  2. Δύο αγωνιστικές μένουν και αν καταφέρουμε από την πρώτη χρονιά να πετύχουμε ένα στόχο επόμενων χρόνων θα είναι μια μεγάλη επιτυχία για τον σύλλογο και για όλους δούλεψαν για αυτό.. Και κανεις δεν θα μπορεσει να πει το αντίθετο… Εγώ θεωρώ ότι και που το διεκδικεί η ομάδα είναι ήδη επιτυχια… Αν όμως συμβεί η πρόκληση της επόμενης μέρας θα είναι ακόμα μεγαλύτερη και πολύ πιο δύσκολη.. Γιατί θα έχουμε να διαχειριστεί η ομάδα άλλες καταστάσεις και άλλο επίπεδο και εκεί όλοι θα πρέπει να είμαστε με τα πόδια στο έδαφος και ας αφήσουμε όλους αυτούς τους υπέροχους ανθρώπους να δουλέψουν και να κάνουν την ομάδα μας ακόμα πιο μεγάλη και δυνατή..

  3. Μακαρι να τα καταφερει ο Σιμος να αναδειχθει κοουτς της χρονιας… Θεωρω οτι λογικα ο μονος που τον απειλει ειναι ο Δωνης και αυτο γιατι ο Βαζελ θα τερματισει πανω απο εμας και γιατι ειναι κοουτς … του Βαζελ, με οτι σημαινει αυτο!

  4. O Γιώργος Σίμος είναι η μεγαλύτερη μεταγραφή για τον φετινό ΟΦΗ. Δουλευταράς, ψύχραιμος, και πραγματικός ηγέτης. Η αλλαγή του χθες άλλαξε όλον τον ΟΦΗ. Χωρίς το Σίμο ο ΟΦΗ δεν θα πήγαινε πουθενά φέτος. Υποκλίνομαι πράγματι. Ακόμη και αν η ομάδα δεν καταφέρει να μπει στην εξάδα, ο Γιώργος Σίμος είναι ο προπονητής της χρονιάς. Σε ευχαριστούμε κόουτς!!

  5. οταν καταλαβει οτι δεν πρεπει παντα να χαιδευει τους παικτες και οταν καταλαβει οτι δεν μπορει να ειναι φιλος με τους παικτες , τοτε θα γινει μεγαλος..χρειαζεται πειρα αλλα εχει ταλεντο

    1. Όταν καταλάβεις οτι με το καλό γίνεται καλύτερη δουλειά τότε ίσως αλλάξεις γνώμη. Έχουμε μάθει μια κοινωνία ολόκληρη να λειτουργεί με το φόβο και την απόσταση των ανθρώπων. Όχι φίλε μου, καλύτερα μια οικογένεια να είναι ο ΟΦΗ και να βγάζει υγεία παρά οτιδήποτε άλλο.

  6. Άσε το σιμο να ξέρει καλύτερα φίλε Μιχάλη και νομίζεις ότι γνωρίζεις και ξέρεις παραπάνω πράγματα πήγαινε εσύ ν βρεις τον πουρσανιδη να σε κάνει προπονητή του όφη!! Ασφαλώς και πρέπει να έχει τις καλύτερες σχέσεις με τους παίχτες του.. Δες τους προπονητές μεγάλων ευρωπαϊκών club να δεις ότι είναι φίλοι με τους παίχτες, (χωρίς να σημαίνει αυτό ότι δεν υπάρχει πειθαρχία) τεσπα.. ΟΦΑΡΑ Γερά όπως παλιά!! Όφη όφη μπιπ και τη Λαμία να πάμε στην Ευρώπη!!! OFI Europe again!!! Ανανεώστε τα διαβατήρια σας φίλοι ομιλητές!! Η πτήση ξεκινάει!! Forza omilara!!!

  7. Άσε το σιμο να ξέρει καλύτερα φίλε Μιχάλη και νομίζεις ότι γνωρίζεις και ξέρεις παραπάνω πράγματα πήγαινε εσύ ν βρεις τον πουρσανιδη να σε κάνει προπονητή του όφη!! Ασφαλώς και πρέπει να έχει τις καλύτερες σχέσεις με τους παίχτες του.. Δες τους προπονητές μεγάλων ευρωπαϊκών club να δεις ότι είναι φίλοι με τους παίχτες, (χωρίς να σημαίνει αυτό ότι δεν υπάρχει πειθαρχία) τεσπα.. ΟΦΑΡΑ Γερά όπως παλιά!! Όφη όφη…. και τη Λαμία να πάμε στην Ευρώπη!!! OFI Europe again!!! Ανανεώστε τα διαβατήρια σας φίλοι ομιλητές!! Η πτήση ξεκινάει!! Forza omilara!!!

  8. Ο Σίμος, σίγουρα, έχει δείξει αρκετά καλά δείγματα γραφής που, σε συνδυασμό με την ευγένεια που τον διακρίνει ως άνθρωπο, τον έχουν αναδείξει ως μία από τις πλέον αξιόλογες ποδοσφαιρικές προσωπικότητες του φετινού πρωταθλήματος.
    Φτάνει, όμως, ό,τι έχει κάνει μέχρι τώρα στην καριέρα του για να πει κανείς ότι θα γίνει ένας μεγάλος προπονητής; Η δική μου γνώμη είναι ότι δεν φτάνει. Έχει πολλά ψωμιά να φάει ακόμα. Ασφαλέστερα συμπεράσματα θα μπορέσουμε να βγάλουμε μετά από 1-2 χρόνια, όταν θα έχει να επιδείξει ένα συνολικότερο έργο.
    Πάντως, το επιθετικό ποδόσφαιρο ή ποδόσφαιρο κυριαρχίας (όπως θέλετε πείτε το) το είχαμε δει ήδη από τους Βέρα-Ίσις από πέρυσι και σίγουρα δεν είναι φετινή ανακάλυψη του Γιώργου Σίμου. Σίγουρα έχει βάλει το λιθαράκι του όσο αφορά την αξιέπαινη πορεία της ομάδας μέχρι τώρα, αλλά ας μην ξεχνάμε και τις μέρες που η ίδια ομάδα δε βλεπόταν. Με λίγα λόγια, ας περιμένουμε κάμποσο πριν βγάλουμε οριστικά συμπεράσματα για την αξία κάποιου, είτε αυτός λέγεται προπονητής (π.χ Σίμος) είτε παίκτης (π.χ Σεμέντο). Γιατί, σε αρκετές περιπτώσεις, τα (πρόσκαιρα) φαινόμενα απατούν…

    1. συμφωνω

    2. Εγώ δεν ξέρω αν θα γίνει μεγάλος προπονητής ή όχι, όπως επίσης δεν ξέρω αν θα κάνει μεγάλη καριέρα ή όχι. Εγώ κρίνω με βάση την φετινή σεζόν και όλα όσα έχει πετύχει. Είμαι ξεκάθαρος σε ότι γράφω Δημήτρη.

      1. Μάνο, δε διαφωνώ με το γενικότερο πνεύμα του άρθρου. Άλλωστε το γράφω κι εγώ ξεκάθαρα ότι η συμβολή του Σίμου στην πετυχημένη πορεία της ομάδας φέτος είναι αδιαμφισβήτητη. Απλά, δεν τον θεωρώ πρωτεργάτη της επιτυχίας, αλλά έναν προπονητή που συνέχισε με επιτυχία το έργο των Βέρα και Ίσις που, με τη σειρά του, το έργο αυτό, δηλαδή το ελκυστικό ποδόσφαιρο και το ήθος που διακρίνει τον σύλλογο, είναι έμπνευση των Σαμαράδων και του Πουρσανίδη.
        Τώρα, για τον αν ο Σίμος μπορεί να θεωρηθεί πραγματικά πετυχημένος προπονητής στην ομάδα μας, αν μπορεί δηλαδή να δώσει το κάτι παραπάνω σε αγωνιστικό επίπεδο, θα φανεί στο μέλλον. Γιατί, κακά τα ψέμματα, θεωρώ ότι σε ένα τέτοιο υγιές ποδοσφαιρικό περιβάλλον (όπως είναι αυτό του ΟΦΗ της νέας εποχής) δεν είναι δύσκολο για έναν, έστω και ελάχιστα, ικανό προπονητή να φέρει τα προσδοκώμενα αποτελέσματα. Το αν θα πάμε πλέι οφ δεν είναι κριτήριο για να πει κανείς ότι ο Σίμος έκανε την υπέρβαση. Μην ξεχνάμε ότι στη βαθμολογία μπήκαν από κάτω (ή, καλύτερα, μάλλον θα μπουν) μικρομεσαίες ομάδες και όχι κανένα μεγαθήριο. Δηλαδή, βάσει της φετινής δυναμικής των αντιπάλων, με έναν άλλον προπονητή (π.χ Βέρα) στο τιμόνι, αυτό δε θα ήταν εφικτό;

        1. Για να το πω και κάπως διαφορετικά: αν ο φετινός ΟΦΗ δεν είχε ως έδρα το Γεντί Κουλέ, πόσες εντός έδρας νίκες πιστεύετε ότι θα έκανε; Προσωπικά θεωρώ ότι θα έκανε περίπου τις μισές, άρα θα μιλούσαμε απλά για μια σχετικά εύκολη παραμονή.
          Αντί, λοιπόν, να λέμε τόσα καλά πράγματα για τον Σίμο ή για τους παικταράδες που έχει η ομάδα, ας πούμε καλύτερα για την καυτή έδρα μας και για τους οπαδούς μας που δίνουν την έξτρα ώθηση στην ομάδα προς τη νίκη. Αυτά.

  9. Μια σωστή αλλαγή έκανε όλη τη χρονιά και τον έκανες Μουρίνιο. Εμείς δεν ξεχνάμε που στα περισσότερα ματς ξεχνούσε να κάνει αλλαγές ή αυτές που έκανε μετά το 90′.

    1. κι αυτο σωστο…να πω κι εγω τη γνωμη μου…αναγνωριζω στο σιμο την καλη πορεια της ομαδας στον πρωτο γυρο , γιατι αναποφευκτα αυτος θα την χρεωθει σαν υπευθυνος προπονητης,όπως θα χρεωθει και τη μετρια πορεια της ομαδας στον δευτερο, αναγνωριζω τις καλες του σχεσεις με τους περισσοτερους παικτες που αυτο βοηθαει την ομαδα,, του αναγνωριζω την καλη αναπτυξη της ομαδας και μεχρι εκει…απο την αλλη, , όπως όλοι μας, εχει τις εμμονες του, , εχει τις προτιμησεις του, και το κυριοτερο, δεν εχει ακομα την πειρα να διαβαζει τους αγωνες, γι αυτο και οι περισσοτερες αλλαγες του μεχρι τωρα ηταν και ακαιρες και αστοχες…. εκτος εδρας η ομαδα πηγε χειροτερα απο περισυ και ειμαστε εκει που ειμαστε απο την εδρα μας ….τελικο συμπερασμα, δεν εχω κατασταλαξει ακομα αν ειναι καλος προπονητης η οχι, εξ αλλου ειναι μικρο το χρονικο διαστημα που κρινεται….. εμενα θα μου επιτρεψετε να πω οτι απ την αρχη προτιμουσα και τοχω πει, προπονητη εμπειρο και με ονομα, γερμανο η ολλανδο… τελος, το τοσο χαμηλο προφιλ, το χαμηλωμενο βλεμμα και οι γλυκαναλατες ατακες εμενα λιγο με ξενερωνουν, για να σας δωσω να καταλαβτε, εμενα μ αρεσουν οι προπονητες με προσωπικοτητα τυπου Καρερα της αεκ, που ειναι εμπειροι αλλα και εξωστρεφεις και εκδηλωτικοι..παρολα αυτα, τον στηριξα και θα τον στηριξω μακαρι για πολυ η τουλαχιστον μεχρι τη στιγμη που θα φανει οτι δεν μπορει αλλο…

  10. o σιμος εχω την εντυπωση οτι ειναι οπως αυτο που λεμε θεωρητικος…ξερει να στηνει μια ομαδα και να φτιαχνει πλανα αναπτυξης, δεν ξερει ομως ακομα πως να διαχειριστει τελεια ενα ματς…δεν ξερει δηλαδη τι να διαταξει στην ομαδα να κανει για να διαχειριστει ενα σκορ…ειναι οπαδος της φιλοσοφιας ακολουθουμε πιστα το σχεδιο βρεξει χιονισει κι αν κατσει εκατσε..αποτελεσμα? εχουν χαθει φετος τουλαχιστον 12 βαθμοι κατα τη γνωμη μου απο αυτην την φιλοσοφια διαχειρισης….παραδειγματα? λαρισα εξω, ξανθη εξω, παο μεσα, βολος μεσα, λαρισα μεσα, λαμια εξω, ατρομητος εξω κλπ…βεβαια, ολες οι ομαδες χανουν απροβλεπτους βαθμους αλλα εμεις χαναμε ματς γυρω στο 90 συστηματικα και ενω προηγουμασταν..τελος παντων, δεν το λεω σαν κατηγορια, απλα για να γινει πιο ευελικτος στη διαχειριση, πραγμα που εγινε με τον ατρομητο με την αλλαγη αγωνιστικου πλανου και παικτη στο β ημιχρονο και καναμε φασεις και κερδισαμε ενα ματς που εμοιαζε χαμενο σαν αυτο με τη λαρισα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

sixteen − five =