Μπορεί να παίξει έτσι, μπορεί να παίξει και γιουβέτσι

Eπιμέλεια:Gentikoule.gr

Ο ΟΦΗ πήρε χθες έναν διαφορετικό δρόμο και αυτός πιστώνεται εξ’ ολοκλήρου στον Γιώργο Σίμο. Γράφει ο Μανώλης Σαρρής στο blog του στο Gentikoule.

Ένα “παράπονο” που ακουγόταν συχνά πυκνά μέσα στην χρονιά, για τον ΟΦΗ, είναι ότι δεν έπαιζε σε κάποια ματς για το αποτέλεσμα. Δεν θέλω να κωλοτουμπάρω και ούτε θα το κάνω αλλά εγώ θέλω να παίζουμε σαν μεγάλη ομάδα παντού. Σιχαίνομαι να βλέπω “ταμπούρια” και ομάδες που μπαίνουν στο γήπεδο για να καταστρέψουν και όχι για να δημιουργήσουν. Ο ΟΦΗ ακολούθησε ένα συγκεκριμένο μονοπάτι όλη την χρονιά και έδειξε πως αυτό που τον θέλει είναι να παίζει επιθετικά, χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το ματς της Λάρισας που βρέθηκε να προηγείται 2-0 και εκείνο του Περιστερίου όπου στο 1-1 ο Σίμος στο 92′ πέρασε στο ματς τον Φερέιρα για να το πάρει και όχι κάποιον στόπερ ή χαφ για να κρατήσει το αποτέλεσμα.

Η χθεσινή εικόνα του ΟΦΗ μέσα στο Φάληρο όπου για πρώτη φορά φέτος, από το ξεκίνημα του παιχνιδιού, ξεκίνησε με τρία στόπερ και “ρόμβο” στην μεσαία γραμμή, δείχνει ότι ο Σίμος δεν είναι αρτηριοσκληρωτικός προπονητής. Ναι το έχει πει και εκείνος πολλές φορές, χαριτολογώντας, ότι “αυτό το στυλ παιχνιδιού ξέρει” εννοώντας την επιθετική τακτική που ακολουθεί όλη την χρονιά αλλά χθες έδειξε πως μπορεί παρουσιάσει και ένα πιο “σφιχτό” σχήμα προκειμένου να παίξει για το πρωτάθλημα.

Η τριάδα στα στόπερ, η τετράδα στα χαφ με τέσσερις κεντρικούς μέσους να παίζουν σε σχήμα “ρόμβου” προκειμένου να αντέξει και τελικά αντεπεξήλθε στο πρέσινγκ των χαφ του Ολυμπιακού, ήταν ένα πλάνο που στο πρώτο ημίχρονο όχι απλά βγήκε 100% στον Σίμο αλλά φανέρωσε και έναν άλλο τρόπο σκέψης από εκείνον.

Ο ΟΦΗ του πρώτου ημιχρόνου μέσα στο Φάληρο τελείωσε το ματς με 45% ποσοστό κατοχής της μπάλας, κάτι που απορώ αν το έχει πετύχει άλλη ομάδα εκεί μέσα. Το πλάνο που ακολούθησαν οι παίκτες του ΟΦΗ μέχρι το 45′ ακολουθήθηκε πιστά με πολλά τρεξίματα στο κέντρο και κυρίως έναν πιο ρεαλιστικό στόχο. Να κρατήσει τον Ολυμπιακό μακρυά από την περιοχή του Σωτηρίου και παράλληλα μέσω του build up να γίνει απειλητικός.

Οι παίκτες του Σίμου κατάφεραν να πετύχουν και τους δύο στόχους. Μια αδράνεια της άμυνας που δεν πρόλαβε να τραβηχτεί νωρίτερα για να βγει οφσάιντ ο Χασάν ήταν και η μοναδική φάση που έφαγε ο ΟΦΗ μετά από οργανωμένη επίθεση ενώ στον αντίποδα σκόραρε καταφέρνοντας να αλλάξει την μπάλα σε ολόκληρο το γήπεδο.

Το συμπέρασμα από το χθεσινό παιχνίδι είναι ότι ο ΟΦΗ μπορεί να γίνει ρεαλιστής, όταν το θελήσει. Να παίξει για το αποτέλεσμα σε έδρες που παραδοσιακά ζορίζεται αλλά και σε παιχνίδια που τον υποχρεώνει το αποτέλεσμα. Ο φετινός ΟΦΗ δημιουργήθηκε για να παίζει μπάλα, να είναι aggresice στο πρέσινγκ αλλά και στον τρόπο που επιτίθεται. Η χθεσινή μετάλλαξη του ΟΦΗ δείχνει ότι ο Σίμος αλλά και ολόκληρος ο οργανισμός μπορούν να αλλάξουν πρόσωπο δίχως να έχουν εμμονές σε τακτικές και πρόσωπα.

Μιας και αναφέρομαι σε πρόσωπα, ολοκληρώθηκε ο πρώτος γύρος των play offs δείχνει και μια μεγάλη αλήθεια για την διαχείριση του ρόστερ του ΟΦΗ. Ο Σίμος είναι ο προπονητής που έχει κάνει το μεγαλύτερο ροτέισον από κάθε άλλη ομάδα στην Σούπερ Λιγκ 1.

Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Gentikoule στο Google News και στο Facebook

9 σχόλια

  1. Μου άρεσε κι εμένα που προσπάθησε η ομάδα να παίξει για το αποτέλεσμα εκεί μέσα. Και, μάλιστα, τα κατάφερε έως ένα βαθμό (άσχετα με το τελικό σκορ). Κάποια παιδικά λάθη και οι απουσίες της στέρησαν το δικαίωμα να διεκδικήσει κάτι παραπάνω.
    Εντάξει, με το γαύρο παίζεις, θα σου βγάλει κάποιες φάσεις. Αυτό, όμως, που με στεναχωρεί κάπως είναι ότι οι φάσεις που σου έβγαλε ήταν από δικά σου αστεία λάθη και όχι από την ικανότητα του αντιπάλου. Κι αυτό (τα αστεία λάθη) είναι κάτι που το είδαμε συχνά-πυκνά μέσα στη χρονιά.
    Πιστεύω ότι με τις κατάλληλες προσθήκες (κυρίως στην άμυνα) θα ανέβει η ομάδα επίπεδο του χρόνου. Και μέσα από τη δουλειά φυσικά. Μέχρι τότε, το μόνο που ζητάω είναι μια νίκη επί του ΠΑΟΚ. Την επόμενη αγωνιστική στο Γεντί Κουλέ. Αυτά.

    1. Ετσι μπραβο αυτο το αστεια λαθη το βλεπουμε ολη την χρονια απο συγκεκριμενους παιχτες που για τους στοχους του ΟΦΗ δεν κανουν..Αν παιζαμε τιποτα Β εθνικη οκ…Τα λεμε τα ξαναλεμε και μερικοι μας λενε αντιοφητζιδες…Τωρα που κολλαει αυτο δεν ξερω…μαλλον για να εισαι ΟΦΗ πρεπει και η κουτση μαρια να παιζζει στην ομαδα να λες οτι ειναι παιχτουραα δεν κανει ποτε λαθος και κοστολογγητε 10 μυρια….

  2. θελουμε 3-4 παικτες κλασης, τελειωσε, δεν θα λεμε τα ιδια και τα ιδια!! εξω ναστοι, κοροβεσηδες, κουτρουμπηδες, μανοι, βαζ, γουαιλι μη πω και σεμεντο και αγορα η δανεισμο παικτων εγνωσμενης αξιας ελληνων και ξενων ..αυτα ,αν θελουμε διακρισεις..αν δε θελουμε , αλλαζει το πραμα.

    1. Συμφωνώ απόλυτα με τα ονόματα προς αποχώρηση. Ειδικά αυτός ο Κοροβέσης… τι να πω πια γι’ αυτόν! Παίζει χρόνια τώρα βασικός και αναντικατάστατος και δεν είναι τίποτε άλλο παρά ένας περιορισμένων ικανοτήτων παίκτης. Παίκτης β εθνικής. Τρύπιος, άτεχνος και ατζαμής. Δεν ξέρω, απλά δεν μπορώ να τον βλέπω άλλο!
      Οι διακρίσεις θα έρθουν σιγά-σιγά. Το φετινό ήταν ένα θαύμα κατά κάποιο τρόπο. Δεν το περίμενα. Βέβαια, δε σημαίνει ότι επειδή μπήκαμε φέτος στα πλέι οφ, θα μπούμε και του χρόνου ντε και καλά. Υπάρχουν κι άλλες ομάδες (Ατρόμητος, Αστέρας) που λειτουργούν χρόνια τώρα σε σχετικά υψηλά επίπεδα. Οπότε, προσωπικά, δεν το θεωρώ αυτοσκοπό να βγούμε ΚΑΙ του χρόνου στην Ευρώπη. Αυτό που προέχει είναι να μπουν οι σωστές βάσεις. Και βλέπω ότι αυτό, έστω και σταδιακά, γίνεται. Οπότε, στήριξη στην ομάδα, εμπιστοσύνη στο διοικητικό και τεχνικό επιτελείο και όλα θα πάρουν το δρόμο τους. Το πιστεύω.

      1. Ολοσωστος φιλε Δημητρη αλλα δεν μπορει να βγαινει ο καθε Σαρρης και να λεει οτι ο Ναστος επαιξε μπαλαρα ο Κοροβεσης κορυφαιος κτλ κτλ δηλαδη τρελους θα μας βγαλεις η ασχετους;;;Και αν τυχον πεις οτι ειναι παικτης Β εθνικης..Ουδι κ αλημονο σου…Οταν επαιζε απληρωτος θα σου πουνε και τετοια.Λες και κολλαει το ενα με το αλλο..Αν επαιζε απληρωτος α τον σεβαστο και θα τον τιμησω και με το παρπανω αλλα δεν θα λεω οτι επαιξε εξαιρετικα ενω εχει κανει τραγικο παιχνιδι..αυτο ειναι παρανοια…

      2. Φίλε συνομιλήτη Δημήτρη το ότι για εσένα είναι κακός παίκτης ο Κορο, που δεν είναι αλλά άντε να πάω με τα νερά σου δεν σημαίνει ότι πρέπει να συμφωνεί ο Μανώλης αλλά και κάθε δημοσιογράφος όπως και ο κάθε οπαδός. Εντάξει να το δεχτώ εγώ και να συμφωνήσω μαζί σου αλλά το να λες “τρύπιο” έναν παίκτη που φοράει την φανέλα του ΟΦΗ, προσβάλει εσένα και όχι την ομάδα.

        1. Φίλε Πέτρο. Δεν προσβάλω καμία ομάδα με το να λέω ότι ο τάδε παίκτης είναι “τρύπιος”, “κακός”, ή ότι “δεν κάνει”. Μπορείς να πεις ότι προσβάλω τον ίδιο τον παίκτη, όχι την ομάδα όμως.
          Με τη λογική σου, ωστόσο, όποιος παίκτης φοράει ή έχει φορέσει τη φανέλα του ΟΦΗ είναι παικταράς και υπεράνω κριτικής. Όχι, αυτό δεν το δέχομαι. Δεν το δέχεται κανείς νοήμων άνθρωπος. Φίλε, βλέπω μπάλα πάνω από 30 χρόνια. Θεωρώ, λοιπόν, ότι ξέρω τι λέω.

          Υ. Γ. Δεν απαίτησα από κανέναν να συμφωνήσει μαζί μου. Την άποψή μου παραθέτω.

    2. Πήγαινε ρε μεγάλε στον Σαμαρα να παρεις θεση αφού τους βγαζεις αχρηστους.μπλεξαμε με τους ξερολες και πως θα ξεμπλεξουμε.θα σου φερουν τον ροναλντο και τον μεσι για να εισαι ευχαριστημενος.ειδικα εσυ ρε φιλε εισαι απαλευτος,ολη την χρονια κραζεις λες και ο ΟΦΗ ειναι η Μπαρσελονα.δεν εισαι ευχαριστημενος με τιποτα,βγες λιγο και εξω απο το σπιτι για να παρεις λιγο ανασα γιατι μου φαινεται πως η κλεισουρα σε εχει πειραξει

      1. Μπαρτσελονα Γιαννη την κανατε εσεις…Οταν σε καθε παιχνιδι γραφει ο αλλος μονο τα θετικα και ποτε τα αρνητικα αυτα θα γινοντε….Οταν ο Ναστος (για να μην παρεξηγηθω οπως συνιθιζετα εδω μεσα…Ψυχαρα τιμησε και με τ παραπανω την φανελα αλλα τοσες ειναι οι δυνατοτητες του τι να κανουμε δλδ Ν τον εκανουμε Ινιεστα με το ζορι;;;) κανει γκαφα βλ.Παοκ βλ Καραισκακι πρωτο γυρο και αλλα διαφορα…Και εσυ λες επαιξε εξαιρετικα… ε τι θα γινει μετα;;Αγανακταει ο κοσμος και γραφει οσα γραφει και εχουμε χωριστη σε δυο στρατοπεδα οι μιζεροι και οι Μανωλοσαρριδες….Δηλαδη μην πας μακρυα και περυσι τα ιδια..Και ρωταω εγω τωρα..Που ειναι οι Περυσινοι παιχταραδες;;;Που παιζει ο Παπαζογλου;;..Οι Αργυροπουλος Βουο Κυριακιδης κτλ ολοι Β…λεγαμε ειναι παιχτες Β’εθνικης και μας κραζατε..βεβαια καναμε λαθος μιας και Ο Κουτσιανικουλης παιζει Γ’.το ιδιο και ο Παπαστεριανος….Ο Κομεσιδης Α ΕΠΣ Εβρου κτλ…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

14 + 18 =