Ο λαϊκισμός είναι σαν τον κορονοϊό: Ζει και βρίσκεται ανάμεσα μας

Eπιμέλεια:Gentikoule.gr

Πολλά μπορούν να ειπωθούν και ακόμα περισσότερα συμπεράσματα να βγουν για ότι συνέβη το προηγούμενο 48ωρο. Γράφει ο Μανώλης Σαρρής στο blog του στο Gentikoule.

Έγιναν πολλά λοιπόν από την Παρασκευή και μετά. Πολύ περισσότερο και πολύ μεγαλύτερα από ότι περιμέναμε να συμβούν. Ας τα πάρουμε χρονικά όμως για να μπουν σε μια τάξη και μια σειρά οι σκέψεις μας.

Αυτό που έγινε την Παρασκευή και η απόφαση για την αλλαγή του σήματος ήταν κάτι που μας στενοχώρησε όλους. Δεν πιστεύω πως υπάρχει κάποιος, ακόμα και από εκείνους που είδαν θετικά την αλλαγή, που δεν στενοχωρήθηκε. Ήταν ένα σήμα που μας συντρόφευε σε όλη την ζωή μας, μεγάλωσε γενιές και γενιές χιλιάδων οπαδών, οι γονείς μας, το μετέδωσαν σε εμάς και εμείς θα το μεταδίδαμε στα παιδιά μας. Η στενοχώρια που προκλήθηκε είναι κάτι που κανένας δεν μπορεί να το αρνηθεί.

Όμως ας είμαστε ειλικρινείς. Οι αντιδράσεις του κόσμου δεν προήλθαν επειδή το σήμα δεν είναι όμορφο. Και το πιο όμορφο σήμα να ερχόταν, πάλι θα υπήρχαν αντιδράσεις. Πάλι θα ήταν δικαιολογημένες οι αντιδράσεις από την πλευρά του κόσμου. Ο κόσμος έχει δικαίωμα να μιλάει, κανένας δεν μπορεί να του το αφαιρέσει και είναι στην τελική και ο μόνος που το κάνει άδολα, με αγάπη και χωρίς προσωπικό συμφέρον. Αντέδρασε από αγάπη και τίποτα άλλο. Μια απόφαση που στενοχώρησε όλο τον κόσμο όμως από την άλλη, επειδή τα πάντα στην ζωή έχουν δύο όψεις, κανένας δεν μπορεί να κατηγορήσει τον ΟΦΗ πως έγινε με δόλο ή ότι είχε σκοπό να προσβάλει το club. Η απόφαση της αλλαγής ήταν τολμηρή, κανένας δεν αντιλέγει πως θα μπορούσε να είχε γίνει με άλλες διαδικασίες για να έρθει πιο μαλακά στον κόσμο και να το πάρει πιο χαλαρά. Γιατί η αλήθεια είναι πως όπως έγινε η υπόθεση, το σοκ ήταν μεγάλο και δυσκολοχώνευτο.

Όμως από το να ασκείται κριτική μέχρι να διαβάζουμε σημεία και τέρατα δεξιά και αριστερά είναι κάτι που έχει τεράστια διαφορά. Το Gentikoule το Σάββατο κατέγραψε όλες τις φωνές, ακόμα και εκείνες που οι οπαδοί του ΟΦΗ (απολύτως σωστά) ανέδειξαν ως “μαϊντανούς” με την ανακοίνωση που εξέδωσαν το απόγευμα.

Αυτό είναι ένα άλλο θέμα που βέβαια δεν συμβαίνει πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια. Πάντα, σε περιόδους κρίσης του ΟΦΗ, διαχρονικά, οι πρώτοι που έβγαιναν να πάρουν θέση ήταν οι μαϊντανοί διαφόρων ειδών. Έβρισκαν τον τρόπο να εκμεταλλευτούν καταστάσεις, να ποντάρουν στο κοινό αίσθημα, με λίγα λόγια να λαϊκίσουν ακραία πιστεύοντας πως θα βρουν ανοικτό πεδίο. Το έκαναν και τώρα απλά δεν περίμεναν πως μέσα σε λίγες ώρες, οι οπαδοί θα έδειχναν τόσο γρήγορα αντανακλαστικά αντιλαμβανόμενοι αυτό που πήγαινε να γίνει. Και δεν μιλάω για την αντίδραση του Μιχάλη Μπούση αλλά για τις, διαφόρων ειδών, μούμιες που βγήκαν από τα μνήματα για να το παίξουν σπουδαίοι.

Πάνω σε αυτόν τον λαϊκισμό πόνταραν και κάποιοι άλλοι, τρίτοι, για να αναδειχθούν σε επαναστάτες ποτίζοντας με ψέμματα τον κόσμο του ΟΦΗ. Διάβασα αρκετά ωραία δεξιά και αριστερά, με αφορμή την αντίδραση του ιδιοκτήτη της ΠΑΕ δίχως να μπει κάποιος στον κόπο να διαβάσει τα ρεπορτάζ όλων των ΜΜΕ του Ηρακλείου. Αν και πιστεύω πως τα διάβασαν και επίτηδες άφησαν στην απ’ έξω την ουσία: Η αντίδραση του δεν είχε να κάνει με την κριτική του κόσμου, αλίμονο αν στην πρώτη μεγάλη μπόρα, στην ΠΑΕ αντιδρούσαν κατ’ αυτόν τον τρόπο.

Ή πιστεύετε πως στην ΠΑΕ δεν περίμεναν αυτό το κύμα αντιδράσεων σάμπως και ζούσαν σε μια γυάλα; Δικαίωμα στην κριτική έχουν όλοι, πολύ περισσότερο και οι ίδιοι που είναι φίλαθλοι του ΟΦΗ. Δικαίωμα στην κριτική όμως δεν έχουν οι υπόλοιποι, εκείνοι που κρύβονταν τόσα χρόνια και βρήκαν τώρα το “παραθυράκι” για να εμφανιστούν όπως είχαν κάνει πολλάκις στο παρελθόν με τα παραδείγματα να είναι άπειρα.

Σε περιόδους κρίσης πάντα πουλάει ο λαϊκισμός. Είτε αυτό συμβαίνει στον αθλητισμό, είτε σε οποιονδήποτε άλλο τομέα της ζωής μας. Αυτό είναι νόμος. Πάντα ο λαϊκισμός πουλάει γιατί πάει με το ρεύμα και έχει απήχηση αλλά με ημερομηνία λήξης.

Ο λαϊκισμός είναι σαν τον κορονοϊό. Ζει και βρίσκεται ανάμεσα μας αλλά όταν θα τελειώσει, στο τέλος δεν θα αφήσει ούτε ίχνος.

15 σχόλια

 1. Γιατί τα πήρε ο Μπουσης;; Με τον κόσμο;ο κόσμος καλά κάνει και αντιδράει λογικοτατο…!!και στο κάτω κάτω δεν είπε δεν σας στιριζουμε..το σήμα δεν στιριζουμε και δεν θα το ασπαστουμε..αυτό μας έλειπε..να βγάλουμε απτην καρδιά μας την ασπίδα και να βάλουμε κάτι άλλο που δεν θυμίζει σε τίποτα….Τα πήρε με πρώην προέδρους;γιατί;τι τον νοιάζει;αυτοί την δουλειά τους κάνουν την δουλειά που την χάλασε ο Μπουσης και δεν μπορούν να οικονομανε τώρα Άπτον ΟΦΗ…τον χάλασαν κάποια άτομα μέσα από την ομάδα που αντέδρασαν;Ξηλωμα και ευκαιρία για ξεσκαρταρισμα τέτοιον άνθρωπον…..

  1. Καμία αντίδραση προς τον κόσμο Νίκο. Εδώ το ρεπορτάζ στην ερώτηση σου “γιατί τα πήρε ο Μπούσης” —> https://www.gentikoule.gr/podosfairo/208105-ektakto-d-s-stin-pae-akurose-ola-ta-rantebou-o-mpousis-kai-feugei-apo-to-hrakleio?fbclid=IwAR0wRfpn4k6Dmhnq6gkou3BZnMYdf5BD2__Y1gqGbzC1HLfHDedK7haerso

 2. Να που συμφωνούμε και μια φορά.
  Όταν πρωτοείδα το σήμα, η πρώτη αντίδραση ήταν “αίσχος!”. Θα το συνηθίσουμε όμως και θα το αγαπήσουμε γιατί εκπροσωπεί ότι ακριβώς και το προηγούμενο.
  Το πρόβλημα δεν είναι στις αντιδράσεις των φιλάθλων που είναι δικαιολογημένες γιατί μ αυτό το σήμα μεγάλωσαν, το πρόβλημα είναι στους διάφορους πρώην ποδοσφαιριστές, παράγοντες, γιατρούς, δικηγόρους κλπ που βρήκαν αφορμή για να βγάλουν τα εσώψυχά τους.
  Εγώ ένα πράγμα εχω να πω. Μιχάλη Μπούση, πάρε μια μπουλντόζα, ισοπέδωσέ τα όλα και χτίσε τον ΟΦΗ που όλοι ονειρευόμαστε.

 3. Ο δρόμος που έχει διαλέξει η διοίκηση θα στεναχωρήσει πολλούς, θα δώσει δικαιώματα σε άλλους τόσους και κουβέντα να γίνεται. Για μένα ήταν λάθος ο τρόπος αρχικά, άσχετα από την ουσία. Αλλά το να βγαίνουν άνθρωποι που συνεργάστηκαν με όλες τις προηγούμενες διοικήσεις μέχρι και τον Τσάλο που πήγε να μας ρίξει κατηγορία για στημένο παιχνίδι (ξεφτίλα) και δεν έβγαλαν κιχ τόσα χρόνια να βγαίνουν τώρα και με τέτοιους χαρακτηρισμούς να λένε για την τωρινή διοίκηση ότι τους είχαν καταλάβει και γι αυτό την έκαναν από πέρσι είναι το λιγότερο αστείο. Μπορεί να είναι λάθος η αλλαγή σήματος αλλά αν κάποιους τους βολεύει να παίζει η ομάδα ξανά στη Γ εθνική εγώ προτιμώ να στηρίξω τη διοίκηση και στα λάθη της, γιατί δε θεωρώ ότι έγινε σκόπιμα και για να σβηστεί κάτι από το παρελθόν και όσα έχουμε ζήσει με αυτή την ομάδα. Και αν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς, όσο και αν πονάει, περισσότερο χάσαμε την ιστορία μας πέφτοντας στην Γ εθνική και ιδρύοντας μια νέα ανώνυμη εταιρεία παρά αλλάζοντας το σήμα. (Άποψη μου είναι τα παραπάνω ελπίζω και οι υπόλοιποι να απαντήσουν με την άποψη τους και όχι με καντήλια και κατάρες)

  1. Εχουν τους λογους τους ου το εκαναν δεν συμφωνουμε με τον τροπο που εγινε οκ παμε παρακατω…Ενα σημα ειναι και ξαναλλαζει η ιστορια η Γ εθνικη η αλλαγη αφμ οι 6ρες και τα παρακαλια να σταματησουν εκκει απο κατι τριπολες και οι ηττες απο Ζωννιανα και Ραφηνα δεν αλλαζουν…Ειμαι καθετα αντιθετος με το νεο σημα(οχι την αλλαγη αλλα τον σχεδιασμο) αλλα στιριζω 100% την δοιηκηση..Και μιας και αναφερεται ολα αυτα τα ονοματα που αμαβρωσασν την ιστορια της αγαπημενης μας ομαδας εχω μια απορια….Τι κανεται εσεις εκει κατω;;; Τι τους αφηνεται και χορευουν;;;Γιατι δεν αντιδρατε;; ηθελα να ξερα αν τελικα γινοταν η συναντηση την τεταρτη θα ηταν απο εξω 1000-2000 ατομα να τους κραξουνε;;;

   1. Συμφωνώ σε όσα λες αλλά δυστυχώς εγώ δεν είμαι εκεί κάτω.. Εγώ μένω Αθήνα και επειδή αυτά τα χρόνια πήγα σε γήπεδα όπως στη Ραφήνα, στο Ν. Ηράκλειο, στην Ελευσίνα, στη Σπάρτη και όπου άλλου έπαιξε η ομάδα μας σε απόσταση 2-3 ωρών από το λεκανοπέδιο. Σε γήπεδα που έμοιαζαν αλλά δεν ήταν ποδοσφαιρικά γήπεδα, άλλα χωρίς αποδυτήρια άλλα χωρίς πάγκους άλλα σε μέγεθος 8χ8 άλλα με ξύλινες κερκίδες και άλλα με θέσεις ορθίων με πόνεσε πολύ που έβλεπα τον ΟΦΗ σε τέτοια γήπεδα και δε θα θελα να το ξαναζήσω ούτε για αστείο..

 4. Να κάτσουνε στα αυγά τούς όλοι αυτοί και ειδικά αυτό το έκτρωμα ο τσαλος. Πήγε να μας μπλέξει και θέλει και λεφτά.. κανονικά φαπες θέλει όπου τον βλέπουμε.

 5. Στεναχωρήθηκα και εγώ φυσικά με την αλλαγή του σήματος, γιατί μ’ αυτό μεγάλωσα, μ’ αυτό έχω συνδέσει τον ΟΦΗ όλα αυτά τα χρόνια, αλλά. Υπάρχει και αλλά. Αν βάλω από την μια μεριά της ζυγαριάς όσο γίνανε, γίνονται και θα γίνουν στον ποδοσφαιρικό ΟΦΗ και από την άλλη την αλλαγή του σήματος, η πλάστιγγα γέρνει υπέρ του πρώτου. Δεν θα αντέξω δεύτερη φορά να βλέπω τον ΟΦΗ μου να παίζει με την Θύελλα Ραφήνας, με το Νέο Ηράκλειο, να αποκλείεται στο κύπελο από τον Ζαρό κ.λ.π. ΄Οχι ότι υποτιμώ αυτές τις ομάδες, αλλά το επίπεδο του ΟΦΗ δεν είναι για εκεί. Προτιμώ να φορούν το νέο σήμα στο στήθος οι παίχτες του ΟΦΗ και να παίζουν στην Ευρώπη, παρά να παίζουν στο τοπικό και να κάνουμε έρανο οι φίλοι του για να μαζευτούν τα λεφτά για τους διαιτητές, προκειμένου να κατέβει να παίξει. Η ιστορία εξάλλου του ΟΦΗ παραμένει και δεν μπορεί κανείς να την αλλάξει, το γήπεδό του παραμένει, το όνομά του παραμένει, οι φίλαθλοί του παραμένουν, το μεγαλείο του παραμένει. ΄Οποιος είναι ΟΦΗ και τον αγαπάει τώρα θα φανεί.

 6. Εγώ αν ήμουν Μπούσης θα ήμουν έξαλλος όχι με τον κόσμο ή όλους αυτούς που εσείς ταξινομείτε κάτω από την ετικέτα “μαϊντανοί”.
  Θα ήμουν έξαλλος με τα στελέχη μου και τους υπαλλήλους μου, που παρουσίασαν ένα προϊόν, χωρίς να έχει προηγηθεί η έρευνα αγοράς,που έκανε την ομάδα άνω κάτω και που φαίνεται ότι όλα τα αναλώσιμα (φανέλες, κασκόλ, μπρελόκ, σημαίες, κούπες κλπ) που θα το φέρουν πάνω τους, θα πάνε άπατα εμπορικά!!!
  Το ίδιο αδιάφορη είναι και η νέα φανέλα, δεν βλέπω πουθενά θετικά σχόλια.
  Αυτό είναι το πρόβλημα και όχι αν έβγαλε ανακοίνωση ο Σήφης.

  1. Μια ερώτηση να κάνω σε όλους όσους αντιδρούν τόσο έντονα για την αλλαγή του σήματος: Όταν παίρνουν το σπίτι των γονιών τους και το ανακαινίζουν, το βάφουν και του αλλάζουν όψη, τι σημαίνει; Ότι ξέχασαν τους γονείς τους, την ιστορία της οικογένειάς τους και τον σεβασμό τους σ’ αυτούς; Όχι βέβαια. Απλά φτιάχνουν κάτι καλύτερο και συνεχίζουν την πορεία τους με αγάπη και σεβασμό στους προγόνους τους. Γιατί πάνω απ’ όλα πρέπει να κοιτάμε την πρόοδο και και την αξιοπρέπεια της ομάδας μας. Και, κατά την γνώμη μου, το νέο σήμα δεν είναι άσχημο. Ίσα ίσα είναι απλό και όμορφο και με αρκετούς συμβολισμούς. Όσο για την ασπίδα, θα την θυμόμαστε πάντα, θα την έχουμε στην καρδιά μας και θα την μεταφέρουμε στα παιδιά μας, εμείς οι παλαιότεροι!

 7. Κοπελια η ομαδα κλεινει 100 χρονια σε λιγο το σημα το παλιο ειναι πολυ παλιο , Προσωπικα θα μιλησω εγω δεν μπορουσα να βαλω μια μπλουζα του ΟΦΗ παρα μονο στο γηπεδο γιατι βγαζει ματια ενω.το νεο σημα ειναι διακριτικο (μπορει να φορεθει και απο καποιον που δεν ειναι ΟΦΗ) και νομιζω οτι φοριεται παντου , και η ομαδα εχει επενδυσει και στη μπουτικ οποτε χρειαζονται και εσοδα , Και καλο ειναι να αφησουμε αυτους που ξερουν να κανουν τη δουλεια τους ,η εξελιξη σε ολα τα επιπεδα ειναι γεγονος .Λοιπον τα πολλα λογια ειναι φτωχια στηριξη στη διοικηση στηριξη το προεδρο οτι και να κανει και παμε μπροστα …και καποιοι που το πηραν πατριωτικα ξιδι εχουμε να πιουνε

 8. μια ζωη εμφυλιος σε αυτη την ομαδα και τωρα που ηρθε ενας ανθρωπος με πολυ καλη ομαδα απο πισω του και στρωναμε χαρακτηρα ξανα παμε παλι να τους βγαλουμε τα ματια. κρατα γερα Μιχαλη Μπουση, ολο το υγιως σκεπτομενο Ηρακλειο ειναι μαζι σου. Οσο για το σημα μια χαρα ειναι και οι φανελες παρα πολυ ωραιες κατα την γνωμη μου.

 9. Μαζέψτε τον απατεώνα Τσαλό, και τον κάθε κλέφτη που είχε περάσει από την ομάδα, ούτε από έξω να μην περνάνε. Ο Τσαλός, γνωστό λαμόγιο της Χερσονήσου και μόνιμος στόχος του ΣΔΟΕ, πήγε και έκανε επεισόδια στο ΔΣ της ομάδας. Αρκετά με τον κάθε κύριο Τίποτα, που θέλει να οικονομάει στις πλάτες του ΟΦΗ.

 10. Νομιζω το ολο θεμα δεν το χειριστικε καλα επικοινωνιακα η διοικηση. Αφηνοντας να εννοηθει οτι “κατι πολυ σημαντικο ” θα συμβει την παρασκευη, αναρωτιωμουν αν αυτο θα εχει σχεση με :

  α. την αναβαθμιση του γηπεδου (αν και χωρις κοσμο λογω covid19 δυσκολο το εκοβα…)
  β. την αναβαθμιση του προπονητικου κεντρου
  γ. καποια μεταγγραφη “Μπαμ”

  Τελικα τιποτα που να ξεπερναει τις προσδοκιες μου δε συνεβη… η αλλαγη του σηματος ισως θα ηταν πιστευω καλυτερο να ανακοινωθει χωρις να δημιουργηθει σασπενς…

 11. Η ίδια η διοίκηση όταν ανέλαβε παραδέχτηκε ότι θα κάνει λάθη. Είναι απόλυτα ανθρώπινο άλλωστε και αναμενόμενο. Προσωπικά η αλλαγή σήματος δεν είναι απαγορευτική. Το συγκεκριμένο σήμα όμως είναι μέγα λάθος και πρέπει να το καταλάβουν και να το παραδεχτούν. Ο ΟΦΗ δεν είναι σιφώνι. Τόσο απλά.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *