Ο τρόπος που σκέφτεται ο Νιόπλιας δεν έχει καμία σχέση με τον περίγυρο του ΟΦΗ

Eπιμέλεια:Gentikoule.gr

Η ιεραρχία σε μια λαοφιλή ομάδα όπως είναι ο ΟΦΗ, είναι κάτι που πρέπει να υπάρχει 365 ημέρες τον χρόνο και 24/7 την εβδομάδα. Γράφει από την Ολλανδία ο Μανώλης Σαρρής.

Είναι κάποια πράγματα που δεν τα αντιλαμβάνομαι κάποιες φορές και δεν πρόκειται να τα δεχτώ και ποτέ μου βεβαίως. Από την άλλη καλύτερα που δεν τα καταλαβαίνω και χίλιες φορές προτιμώ να είμαι το “μαύρο πρόβατο” της αγαπημένης μας πόλης παρά να βρίσκομαι σε κάθε γωνία που μαζί με ένα σχόλιο για τον ΟΦΗ να τρώω τζάμπα και μια τυρόπιτα.

Δεν βρίσκομαι λοιπόν τυχαία για 9ο καλοκαίρι σε προετοιμασία του ΟΦΗ ούτε και τα media στα οποία εργάζομαι κινούνται κάθε χρόνο – τέτοια εποχή – επαγγελματικά, εμπορικά αλλά και με στόχο την ανάδειξη των project ώστε να υπάρχει συνεχή κάλυψη από το κέντρο των αποφάσεων του club. 11ο καλοκαίρι λοιπόν και 9ο προσωπικά ώστε να ξέρετε τι σας γίνεται καθημερινά και όχι για να… νομίζετε ότι ξέρετε τι σας γίνεται.

Γιατί κάνω τον πρόλογο; Γιατί εκεί που πίνω τον Ολλανδικό καφέ μου (που δεν υπάρχει τέτοιος αλλά κουβέντα να γίνεται) διαβάζω ή ακούω διάφορα που εγώ δεν πρόκειται να τα καταλάβω ποτέ μου. Και ειλικρινά αναρωτιέμαι αν βρίσκομαι σε άλλη πόλη ή κάνω το ρεπορτάζ άλλης ομάδας.

Για να το κάνω όσο πιο απλά, κατανοητό, γίνεται δεν μπορεί να έχει βάσει ο σχολιασμός για το ποδόσφαιρο ανάμεσα σε έναν προπονητή και έναν Έλληνα σχολιαστή. Οι δυο κόσμοι παίζουν μπουνιές μεταξύ τους, δεν έχω καμία διάθεση ούτε να ειρωνευτώ, ούτε να κοροϊδέψω, απλά να καταγράψω την πραγματικότητα που είναι η δύση με την ανατολή.

Ο ΟΦΗ εργάζεται με τέτοιο τρόπο που η φιλοσοφία του προπονητή του και ολόκληρου του ποδοσφαιρικού τμήματος δεν έχει καμία απολύτως σχέση με τον περίγυρο του club που είτε ζητάει πεντάρες στα φιλικά της προετοιμασίας, είτε τον ουρανό με τα άστρα. Και δεν είναι και ο Λυδάκης στο Mill για να το τραγουδήσει…

Ο Νιόπλιας γνωρίζει τι θέλει από την ομάδα του. Η στόχευση του γύρω από το γκρουπ ποδοσφαιριστών που έχει στην καθημερινότητα του είναι ο ορισμός της οικογένειας. Πρώτον, θέλει μια ομάδα που θα παίζει πάρα πολύ γρήγορα. Και το έχει καταφέρει στο μέτρο του δυνατού. Δεύτερον να πιέζει ασφυκτικά και να “πνίγει” τον αντίπαλο παίρνοντας γρήγορα την μπάλα. Τρίτον να δημιουργηθεί ένα ρόστερ που θα του δοθεί η δυνατότητα να γίνει ανταγωνιστικός και μέσα από τα μειονεκτήματα του να διεκδικήσει την είσοδο στην εξάδα. Τέταρτον να πάρει από τους παίκτες του το μάξιμουμ των δυνατοτήτων τους. Από τον Ντε Γκούζμαν, μέχρι τον Γρίβα και το Νοικοκυράκη στα μάτια του Νιόπλια είναι όλοι ίδιοι.

Όλα αυτά βέβαια στις ποδοσφαιρικές κοινωνίες είναι παντελώς αδιάφορα. Ενδιαφέρουν οι μεταγραφές, τα μεγάλα ονόματα, οι συμπάθειες, οι ίντριγκες και ότι άλλο δεν ενδιαφέρει έναν προπονητή. Στο Ηράκλειο γίνονταν έργα και ορισμένοι σχολίαζαν “μα παίκτες δεν θα πάρουμε;” Και έρχεσαι στην Ολλανδία, βλέπεις τα αθλητικά κέντρα με 8 και 10 γήπεδα ομάδων που παίζουν σε ερασιτεχνικές κατηγορίες και ντρέπεσαι να λες ότι ασχολείσαι με το ποδόσφαιρο

Ο Νιόπλιας το είπε ξεκάθαρα στον Athletic Radio 104,2 μετά το φιλικό με την Φορτούνα όπου το δεύτερο ημίχρονο ήταν το καλύτερο κομμάτι του τι έχει παρουσιάσει ο ΟΦΗ μέχρι τώρα: “Ήρθαμε για να δώσουμε φιλικά και όχι τελικούς και για αυτό κάνουμε προπονήσεις και την ημέρα του αγώνα”. Αυτά είναι ψιλά γράμματα σε μια ομάδα που ο περίγυρος της έχει μάθει να αποψιλώνει πρόσωπα και καταστάσεις με το παραμικρό.

Προφανώς και ο ΟΦΗ χρειάζεται ενίσχυση. Αυτό δεν αλλάζει. Και αμυντικό χαφ θέλει και αριστερό μπακ χρειάζεται που να δίνει ύψος στην άμυνα και να είναι ακόμα πιο επιθετικογενές και φορ θέλει με διαφορετικά χαρακτηριστικά από αυτά που δίνει ο Καστάνιος και τα οποία δεν έχει ο Φαν Ντάινεν εφόσον παίξει εκεί πέρα. Στην παρούσα φάση η ιεραρχία εστιάζεται στο αμυντικό χαφ όπου ο ΟΦΗ θέλει έναν ποδοσφαιριστή με χαρακτηριστικά που δεν έχει κανένας άλλος που βρίσκεται στο ρόστερ του και κυρίως εξάρι υψηλού επιπέδου.

Ο Νιόπλιας δημιουργεί ένα σύνολο παικτών που δεν θα στηρίζεται σε έναν παίκτη και σίγουρα η εμπειρία της περσινής τραγικής χρονιάς τον έκανε σοφότερο σε ότι έχει να κάνει με την ανακατανομή των ρόλων. Το 4-3-3 είναι ένα compact σύστημα. Σταθερό στις αρχές του που θέλει είτε γρήγορα χαφ (Μεγιάδο, Ντε Γκουζμάν), είτε παίκτες με γρήγορη σκέψη (Ναμπί, Τοράλ, Νέιρα). Ξέρει τι πρέπει να πάρει από τους παίκτες του, πως θα μοιράσει τους ρόλους ανάμεσα σε παίκτες που πέρυσι έλειψαν και κυρίως πως να τα βγάλουν στο γήπεδο.

Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι ο Γιαννούλης. Πέρυσι σε πολλά ματς τον έβλεπες και από την κούραση είχε κρεμάσει, δεν μπορούσε να κάνει δεύτερο βήμα, φέτος ο Νιόπλιας παίρνει τα πάντα από εκείνον. Την επιλογή στο build up, τον τρόπο που ανεβάζει την ομάδα μέσα από την άμυνα, τα ατομικά του μαρκαρίσματα είναι ιδανικά. Και ακόμα και αν ο Γιαννούλης δεν είναι, πρώτος ή δεύτερος (πλέον) στην ιεραρχία των στόπερ αντιμετωπίζει όλο το club ως αρχηγός και παίκτης που φοράει το βαρύ περιβραχιόνιο του ΟΦΗ.

Από αυτά που βλέπω στην Ολλανδία, πραγματικά δεν την φοβάμαι την ομάδα. Ίσως να βλέπω διαφορετικά πράγματα από άλλους που βλέπουν μόνο τα φιλικά ενώ εγώ αντιμετωπίζω την καθημερινότητα της μέσα από τις προπονήσεις αλλά δεν μπορώ να αυτομαστιγωθώ για το γεγονός ότι είμαι 20 μέρες στην ξενιτιά αφήνοντας πίσω τα κορίτσια. Ας το έκαναν και άλλα media στο Ηράκλειο μιας και ο ΟΦΗ είναι η μοναδική μεγάλη ομάδα της χώρας που καλύπτεται δημοσιογραφικά μόνο από τον Athletic Radio 104,2 και τα υπόλοιπα Μέσα της.

Σίγουρα το τελικό ρόστερ της δεν θα είναι αυτό που βλέπουμε εδώ. Θα υπάρξουν προσθήκες, θα συμβούν αποχωρήσεις και πιστεύω πως ο χρόνος λειτουργεί υπέρ της ομάδας. Όσο περισσότερο το γκρουπ μείνει στιβαρό και πιστά καθοδηγούμενο στις οδηγίες του Νιόπλια ο χρόνος λειτουργεί υπέρ των παιδιών.

Το μόνο που με ανησυχεί και με στενοχωρεί είναι ο Τοράλ που στο πρώτο δείγμα γραφής που μας έδειξε, παρουσίασε έναν παίκτη που επιβεβαιώνει τις ανταποκρίσεις μας από την Ολλανδία. Με την ευχή να μην έχει κάτι ο Ισπανός, γιατί διαφορετικά μπερδεύει η κατάσταση, μπαίνουμε από αύριο στην τελική εβδομάδα της προετοιμασίας.

Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Gentikoule στο Google News και στο Facebook

15 σχόλια

  1. Και όμως υπάρχει ολλανδικός καφές. Είναι ένα μαυροζούμι, σα μέλανας ζωμός. Στα υπόλοιπα συμφωνώ απολύτως.

  2. Τα ίδια ταιζετε καί πέρσι τον κόσμο τίς αγαπημένης μας ομάδας με αμπελοφυλοσοφιες για πρότυπες καταστάσεις και για πρότζεκτ που ξεφεύγουν τα ελληνικά πρότυπα και πίναμε όλοι υπογλοσια μέχρι να σωθούμε στο τέλος.
    Φέτος θα είναι χειρότερα τα πράγματα αυτοί που ξέρουν μπάλα βλέπουν.
    Πάλι τρώμε πρώτοι γκολ σε όλα τα φιλικά ,πάλι γκολ από στημένη φάση, η ομάδα πολύ δισκινητη χωρίς αυτοματισμούς, παίκτες κατώτεροι των περιστάσεων,και στο τιμόνι του τεχνικού τμήματος άνθρωποι που και πέρσι είχαν πόστα στην ομάδα ,την έβλεπαν να κατρακυλά (παγκόσμιο ρεκόρ 10 συνεχωμενες ήττες σε επαγγελματικη κατηγορία ποδοσφαίρου)και το παίζαμε μουγγοι.
    Οι απλοί φίλαθλοι που κλαίνε και πονάνε για την ομάδα βλέπουν τους
    λαγούς απο μακριά.
    Εσείς που είστε στην αυλή και βγάζετε το ψωμί σας από τον ΟΦΗ καλύτερα να είστε ποιο προσεχτικοι και να μην παίρνετε εύκολα αέρα.
    Τα επόμενα διαστήματα θα αλλάξουν πολλά στην ομάδα ,και ο πρόεδρος μας να που είναι γίγαντας και άνθρωπος πάνω από όλα, θα σφουγγαρισει ονόματα που εσείς τώρα τα λιβανιζετε.
    Εδώ θα είμαστε και θα δείτε.

    1. Ρε φίλε δεν έχεις βαρεθεί να γράφεις το ίδιο σχόλιο copy – paste κάτω από κάθε άρθρο μου; Με κούρασες αλήθεια. Και εμένα αλλά και τους υπόλοιπους όπως βλέπεις. Αλλά τώρα πόσο σοβαρά να πάρω την γνώμη σου όταν παραμονές του αγώνα με τον Παναιτωλικό έγραψες σχόλιο περί… “ψευδοδιαπιστευμένων για προβοκάτσια και αφαίρεση βαθμών στο Γεντί Κουλέ. ΔΙΑΔΩΣΤΑΙ.

    2. Ρε τσάτσε δεν έχεις βαρεθεί??? Άντε να βρεις Τσαλο και λοιπούς και μακρυά από την ΟΦΑΡΑ.

  3. Λόγια λόγια υποσχέσεις …..
    Μπουχτισαμε.
    Οι ομιλιτες θέλουν πράξεις.

    1. Το ποιο ωραίο από όλα ομιλιτες μου πριν τις μεταγραφές μας έλεγαν επτασφράγιστο μυστικό λες κι αν δημοσίευαν τα ονόματά τους θα μας τους επερναν!!!
      ΧΑΧΑΧΑ 😂

  4. Επί τις ουσίας για αυτά που σου γράφω δεν έχεις να πεις τίποτα, παρά μόνο για ένα σχόλιο που έγραψα για να προσέξει η ομάδα από ενδεχόμενη προβοκάτσια.
    Αλλά τι να πεις που( πρέπει)να τα βλέπεις όλα ρόδινα κάθε χρόνο ,γιατί εσύ και κάποιοι άλλοι έτσι πρέπει να ταιζετε τον κόσμο, με γυμνές ποδοσφαιρικες φιλοσοφιες,αλλά φέτος αν νομίζετε ότι θα κάθεται ο πραγματικός ομιλιτης να τρώει την μία σφαλιάρα μετά την άλλη, κοιμαστε τον ύπνο τον βαθύ.
    Να ευχεστε όλοι εσείς οι παροικουντες στην Ιερουσαλήμ ,να μην αρχίσει η μία ήτα μετά την άλλη ,γιατί κάποιοι θα πρέπει να λογοδοτήσουν,και μην αρχίσουν τις γυριστες, γιατί δεν τα πιάνει αυτά ο μπακάλης.
    Γράψτε αλήθειες ,και σκληρή κριτική τώρα που είναι νωρίς για το καλό τις ομάδας.
    Αφήστε το λιβανισμα ,μπουκτησαμε.

  5. Μέχρι στιγμής στα φιλικά η ομάδα μία χαρά φενεται εγώ το μόνο που θα πω να προσέξουμε παρά πολύ τους παίκτες γτ φέτος θα έχεις 25-26 παίκτες ρόστερ και όχι 33 μην την πατήσει η ομάδα πάλι όπως και πέρσι με τους τραυματισμούς….

    1. Επιβεβαίωση του injury history για τον Τοράλ. Μάζεψαν ένα παίχτη τύπου Ναμπί, που μια θα παίζει και πέντε θα είναι τραυματίας. Συμπέρασμα, τα ίδια λάθη ξανά. Μόνο που φέτος οι κερκίδες θα έχουν κόσμο, με ότι αυτό συνεπάγεται. Και οι δημοσιογράφοι που γλύφουν ασύστολα ας χαμηλώσουν λίγο τους τόνους, γιατί όπως λένε στο χωριό μου, κοντός ψαλμός, αλληλούια.

      1. Εντάξει την επόμενη φορά θα γράψω αυτά που θα μου υπαγορεύσεις για να είσαι ευχαριστημένος.

        1. Γιατί αναγνωρίζεις τον εαυτό σου σε αυτούς που γλύφουν;

  6. Η ομάδα φωνάζει ενίσχυση..σέντερ φορ
    πλάγιο μπακ,εξαρι, οκταρι,..αποδεσμευσης πρέπει να φύγουν κάμποσοι…Τοράλ, επιρρεπής στους τραυματισμούς..Βαν νταινεν δεν κάνει κλικ και κάμπου πιο πολλή πλάγιο μπακχαφ μου κάνει πάρα έξτρα..

  7. Διόρθωση καμαου πιο πολύ μπακ χαφ μου κάνει πάρα εξτρεμ…

  8. Τι είναι αυτή η γκρίνια και η μιζέρια ρε σεις, ακόμα και σε φιλικό να χάσουμε, αυτή η μίρλα.
    Η πλάκα είναι ότι αν έμπαινε το γκολ του Στάρτζεον, μπορεί να τα γράφατε αυτά.
    Γιατί και στα προηγούμενα φιλικά δεν παίξαμε καμιά μπαλάρα.
    Άρα κρίνετε μόνο εκ του αποτελέσματος, και είστε άσχετοι από μπάλα.
    Άντε να βγαίνατε να λέγατε για τον μυικό τραυματισμό του Τοράλ, να το παίξετε πάλι ειδήμονες, και λες είναι τόσο σπάνιο φαινόμενο.
    Όλες οι ομάδες έχουν τραυματισμούς, μπάλα είναι, το θέμα είναι να μη μας κάτσουν πάλι φέτος μαζεμένοι όλοι μαζί όπως την πατήσαμε πέρυσι.

  9. 1. Με τον νομπλια προπονητή, δεν φοβάμαι συνεχόμενες ηττες όπως περισυ.. Είμαι σίγουρος εξ άλλου, ότι αν κάνουμε 4-5 άσχημα η αναπάντεχα αποτελεσματα, ο Νίκος θα παραιτηθεί από μόνος του, γιατί έχει φιλότιμο, δεν είναι σαν τον άλλο, τον ακατανομαστο.. 2. Και οι φετινές μεταγραφές τίποτα, η ομάδα είναι γυμνή μέχρι στιγμής, ευτυχώς έχουμε τον ντε γκουσμαν και τίποτα άλλο.. Ο τοραλ δείχνει δεύτερος ναμπι, ένα ματς θα παίζει, πέντε θα κάθεται.. 3. Κάθε περίοδο προετοιμασίας βαρέθηκα Ν ακούω υποσχέσεις και θριαμβολογιες παλτομεταγραφων.. Δε κρατάω τίποτα, εμπιστεύομαι μόνο το νομπλια.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

11 + 8 =