Το χειροκρότημα του κόσμου “οξυγόνο” για την συνέχεια

Eπιμέλεια:Gentikoule.gr

Ο Νιόπλιας που δεν έβαλε λεωφορείο, ο ΟΦΗ του πρώτου ημιχρόνου που ήταν ο καλύτερος φετινός και το απαιτητικό κοινό του “Γεντί Κουλέ”. Γράφει ο Μανώλης Σαρρής.

Η πίστη του Νιόπλια στο γκρουπ παικτών που έχει στην διάθεση του, έχει φανεί από την Ολλανδία. Ξεκάθαρη στόχευση στο δυναμικό που έχει στα χέρια του, “πατέρας” εκεί που χρειάζεται, κυνικός εκεί που απαιτείται. Το είδαμε από το ξεκίνημα αυτού του Μαραθωνίου. Βασικός αριστερός μπακ σε όλη την προετοιμασία ο Λυμπεράκης, δεν έχει παίξει ακόμα στο πρωτάθλημα. Βασικός (αυτοδικαίως) ο Καστάνιος, απογοήτευση στα δύο πρώτα 90λεπτα της χρονιάς, στον πάγκο στην συνέχεια. Βγάζει λαγούς από το κεφάλι του σε όλο το πρωτάθλημα, παίρνει το 100% από τους παίκτες του, διαχειρίζεται ένα ρόστερ 13-14 (προσώρας) παικτών που δεν του δίνει την δυνατότητα να κάνει ροτέισον και μάλιστα σε ματς υψηλής έντασης με 3 ντέρμπι στις πέντε πρώτες αγωνιστικές.

Εάν πει κάποιος έλεγε ότι με ενδεκάδα που περιλαμβάνει τον Ουές δεξί χαφ, τον Σελίμοβιτς αμυντικό χαφ και ο τελευταίος να είναι εκ των πιο σοβαρών παικτών του ΟΦΗ, σχεδόν αλάνθαστος στα ανασταλτικά του καθήκοντα, και για ένα 45λεπτο (με τόσα προβλήματα) κάνει μεσοεπιθετικά το καλύτερο φετινό παιχνίδι του, μάλλον θα τον περνούσα για τρελό. Ομοίως και για το σύστημα που εγώ είκαζα πως θα πήγαινε με ένα “σφιχτό” 3-5-2 προκειμένου να περιορίσει τα προβλήματα μεσοεπιθετικά που του άφησαν τρεις καθαρές επιλογές, με το ζόρι. Ο Νιόπλιας λοιπόν, πρέπει να τα λέμε όπως είναι πως δεν κατέβασε “λεωφορείο”, ο ΟΦΗ ήταν διαβασμένος για 55 λεπτά και δημιούργησε μεγάλα προβλήματα γιατί οι παίκτες του έκαναν ότι τους είπε εκείνος. Με πρέσινγκ που ξεκινούσε στο μισό γήπεδο, με “ντουμπλαρίσματα” όταν έπαιρνε την μπάλα ο Μπίσεσβαρ, το μόνο πρόβλημα που υπήρχε ήταν ότι ο ΠΑΟΚ επέλεξε από το πρώτο λεπτό να παίζει στην πλάτη της άμυνας του ΟΦΗ. Κάτι που ο ΟΦΗ για ένα τέταρτο, μέχρι και το γκολ του Σφιντέρφσκι δεν μπορούσε να το λύσει, όμως στην συνέχεια το διόρθωσε.

Η πλάκα είναι πως με εξάρι τον Σελίμοβιτς, δεξί χαφ τον Ουές και τον Γρίβα, που στην ιεραρχία είναι τέταρτος – πέμπτος, ήταν τα πράγματα δύσκολα. Παρ’ όλα αυτά, η τακτική προσέγγιση του αγώνα από το Νιόπλια ήταν όπως ακριβώς ήθελε εκείνος. Ο καλύτερος φετινός ΟΦΗ ήταν αυτός που είδαμε στο πρώτο ημίχρονο του αγώνα με τον ΠΑΟΚ. Και χωρίς παίκτες που βάζουν την δική τους πινελιά στο παιχνίδι του ΟΦΗ. Ο Ναμπί μπήκε, στις τέσσερις επαφές είχα τρια σουτ προς την εστία και ένα γκολ, παίκτης που το λέω τόσο και τόσο καιρό ότι είναι ο μοναδικός αναντικατάστατος από το ρόστερ του ΟΦΗ, όσο μεγάλος παίκτης και αν είναι ο Νέιρα, γιατί διαθέτει χαρακτηριστικά που δεν τα έχει ουδείς άλλος. Σουτ, φαντασία, στημένα, το γκολ που βάζει είναι από ατομική ενέργεια που μόνο εκείνος τα βάζει στα 2,5 χρόνια που βρίσκεται στο Ηράκλειο.

Μια ομάδα που σήμερα είχε παίκτες που όλοι θα μπορούσαν να ξεκινήσουν βασικοί, μηδενός εξαιρουμένου, και όμως ο ΟΦΗ για 45 λεπτά ήταν δημιουργικός, είχε τον έλεγχο του αγώνα – τελείωσε το ματς παίρνοντας την κατοχή της μπάλας από τον ΠΑΟΚ, με 9 κόρνερ, με 11 τελικές προσπάθειες. Αυτός ο ΟΦΗ που δεν είχε τον Γαγιέγος, τον Τοράλ, το Ναμπί, τον Τσιλιανίδη, τον Λάμπρου, τον Καμάου, τον Μεγιάδο, τον Βούρο. Οκτώ παίκτες που όλοι τους θα ξεκινούσαν βασικοί.

Άφησα τελευταίο, με την μεγαλύτερη σημασία, το χειροκρότημα του κόσμου μετά το τέλος του αγώνα. Ένα χειροκρότημα που αποτελεί “οξυγόνο” για την συνέχεια, γιατί αυτός ο κόσμος – όπως και ουδείς εντός του ΟΦΗ – είναι ευχαριστημένος με την μετριότητα. Όμως ξέρει να αναγνωρίζει. Και την Κυριακή αναγνώρισε την προσπάθεια των παικτών του Νιόπλια παρά το βαρύ 0-3. Γιατί είναι βαρύ και ασήκωτο ένα τέτοιο σκορ. Κανείς δεν το δέχεται και κανένας δεν το ξεχνάει. Όμως η στάση του κόσμου που βρέθηκε στο γήπεδο αποτυπώνει πλήρως και το οξυγόνο που της δίνει για την συνέχεια όταν πέρυσι βλέποντας το χάλι που παρουσίαζε στο γήπεδο, υπήρχαν εκτός γηπέδου οι ανάποδες αντιδράσεις.

Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Gentikoule στο Google News και στο Facebook

12 σχόλια

  1. Πάλι τα ίδια όπως πέρυσι , και δεν καταλαβαίνω γιατί δεν
    φέρνουν ένα προπονητή που δεν είναι φίλος τους(ΣΙΜΟΣ, ΝΙΌΠΛΙΑΣ),ελπίζω να το καταλάβουν πριν είναι αργά,
    Ο Νικολας αλλά μας λέει και οι αντίπαλοι προπονητές
    μάλλον βλέπουν άλλο αγωνα

  2. Πραγματικά, ούτε εγώ περίμενα τον ΟΦΗ να είναι τόσο απειλητικός στο τελευταίο τρίτο του γηπέδου. Με εξέπληξε αυτό το θάρρος και το θράσος που έδειξε γνωρίζοντας ότι παίζει με σχεδόν μισή ομάδα. Το ένα γκολ (και τι γκολ!) ήταν λίγο, μπορούσε δύο αν ήθελε και λίγο η μπάλα. Εδώ, βέβαια, να πούμε ότι ο Κόκος παρέταξε έξυπνα την ομάδα στον αγωνιστικό χώρο. Γνωρίζοντας ότι δεν μπορεί να παίξει με καθαρά εξτρέμ (δεν είχε άλλωστε), έφτιαξε ένα 4-5-1 που γινόταν κάτι σαν 4-4-2 στη φάση της επίθεσης, με τον Φαν Ντάινεν να παίζει πιο κοντά στον Ντούρμι παρά πάνω στη γραμμή. Του βγήκε ωραία του κόουτς αυτή τη φορά. Ελπίζω να συνεχίσει με τις ωραίες ιδέες.
    Ας πάμε στα λιγότερο ευχάριστα τώρα. Τόσο η απόδοση των αμυντικών όσο και η γενικότερη αμυντική λειτουργία της ομάδας ήταν μέτρια προς κακή. Ειδικά στο πρώτο ημίχρονο, σχεδόν κάθε κατεβασιά του ΠΑΟΚ μύριζε γκολ. Η 4άδα πίσω ήταν… τρεις λαλούν και δυο χορεύουν (ειδικά ο Κοροβέσης και ο Πασαλίδης ήταν αλλού κι αλλού), το κέντρο δε φίλτραρε σχεδόν καθόλου (μόνος διασωθέντας τον Σελίμοβιτς!). Στο δεύτερο ημίχρονο κάπως βελτιώθηκε η κατάσταση αλλά, και πάλι, χρειάζεται αρκετή δουλειά στα μετόπισθεν. Ίσως και κάποιες αλλαγές προσώπων ή σχηματισμού. Δε λέω κάτι άλλο επί τούτου, ο κόουτς ξέρει καλύτερα.
    Για μένα, χτες η ομάδα έκανε την καλύτερή της εμφάνιση από την αρχή του πρωταθλήματος. Μπορεί να έχασε αλλά τουλάχιστον έδειξε στοιχεία πάνω στα οποία μπορεί να πατήσει στο μέλλον έτσι ώστε να πάει καλύτερα. Αρκούν αυτά τα στοιχεία; Προφανώς και δεν αρκούν! Χρειάζεται, ξαναλέω, αρκετή δουλειά έτσι ώστε να μονταριστεί η ομάδα σωστά. Αυτό, σε συνδυασμό με τις επιστροφές κάποιων παικτών, θα λύσει τις όποιες ανορθογραφίες (που δεν είναι λίγες) υπάρχουν μέχρι σήμερα. Τουλάχιστον, έτσι θέλω να πιστεύω.

  3. Κ.Σαρη μας λες για τον κόσμο που χειροκρότησε,αλλά δεν μας λες και για τον κόσμο που δεν πάει στο γήπεδο γιατι δεν βλέπετε αυτή η ομάδα και σε λίγο που θα έρθουν τα μικρότερα ματς θα δούμε πόσοι θα πηγαινουν

    1. Αυτοι που πανε γηπεδο ειναι ΟΦΗ και δεν βαζουν προσωπικους εγωισμους πανω απο την ομαδα. Δεν τους νοιαζει αν το σημα ειναι η ασπιδα η ο δισκος αλλα το οτι πανε για τον Ομιλο Φιλαθλων Ηρακλειου. Βεβαια συμφωνω… ποσοι δεν πανε γηπεδο γιατι δεν θελουν το εμβολιο. Επισης ποσοι δουλευουν στον τουριστικο τομεα και ακομα δεν μπορουν να πανε γηπεδο. Αν καποιοι ειναι ΟΦΗ μονο στις χαρες τοτε να μην πατανε στο γηπεδο, δεν τους θελουμε. Εσενα δηλαδη αμα η αδερφη σου, η μητερα σου δεν ειναι με τα νερα σου τις διαγραφεις; Απλες ερωτησεις και ακομα πιο απλες οι απαντησεις

  4. Όλοι περίμεναν κάρτα στον Σελίμοβιτς για να κλείσουν δελτίο…και ο τύπος έκανε το πιο καθαρό και σωστό παιχνίδι της καριέρας του και μάλιστα ως αμυντικό χαφ!!Έλα Παναγία μου,ήταν και στους διακριθέντες!!
    Από πού να ξεκινήσεις και πού να τελειώσεις με το αμυντικό μας χάλι…Κοροβέσης ανύπαρκτος και αμυντικά και επιθετικά,4-5 φορές πέρασε η μπάλα από την πλευρά του στην περιοχή με τον ίδιο ακριβώς τρόπο και έβγαλε φάσεις ο “σβηστός” Παοκ.
    Ο Διαμαντής σε ένα ακόμα παιχνίδι ήταν στα χαμένα,τον ακολούθησε και ο Πασαλίδης,για τον Μαρινάκη δεν μπορώ να πω,τίμιος αλλά γενικά μέτριος παίκτης,”θα έχεις μπακ αλλά δεν θα έχεις” που λέει κι ένας σοφός…
    Στο κέντρο δέσποσε λοιπόν ο Σελίμοβιτς,ποιός να το πίστευε,και πρώτη φορά ο Ντε Γκούζμαν έπαιξε καλά κατά διαστήματα,δημιουργώντας μια κινητικότητα στο μεσοεπιθετικό κομμάτι,όπου ο Νέιρα ήταν καλός αλλά λίγος για τα χαφ του Παοκ και ο Φαν Ντόινγκ Ντόινγκ εμφανίστηκε ως ποδοσφαιριστής για πρώτη φορά φέτος,χωρίς να μπορέσει να απειλήσει όμως,όμως κάτι είναι κι αυτό.
    Η επιλογή του Ουές στα εξτρέμ είχε λογική για να ντουμπλαριστεί ο Μπίσεσβαρ και απέδωσε αλλά επιθετικά το παιδί δεν βρίσκει άνθρωπο με τις σέντρες του…τί κακό είναι αυτό??Δεν μέτρησα πόσες ευκαιρίες του δόθηκαν να βγάλει μια ξυραφιά για οποιοδήποτε κεφάλι και σημάδεψε τον αόρατο επιθετικό στο 2ο δοκάρι,μία ρε αδερφέ…μία!!
    Ο Ντουρμισάι δεν πήρε μπάλες και δεν φάνηκε αλλά είναι ο φορ που θέλω στην κορυφή σίγουρα για να φορμαριστεί γρήγορα και να δείξει κι άλλα πράγματα.Τον πήραμε για 3 χρόνια,πρέπει να παίζει για να βγει κάτι καλό.
    Και αφού αναφέρω και τον Γρίβα που αποδεδειγμένα δεν χωράει-όπως και ο Μπαλογιάννης-στον Ο.Φ.Η που θέλουμε να βλέπουμε,ας πάω και στον Ναμπί…η μύγα μες το γάλα ήταν,10άρι κανονικό,έλειψε πολύ και μακάρι να μην τραυματιστεί ποτέ ξανά γιατί δεν έχουμε στην θέση του αντίστοιχο παίκτη,που για μένα με το ιστορικό τραυματισμών που έχει έπρεπε να αποκτηθεί παίκτης με τα χαρακτηριστικά του το καλοκαίρι.
    Η διακοπή είναι ευκαιρία για πολλούς να δείξουν ότι μπορούν να ανέβουν επίπεδο ώστε να ανεβάσουν και την ομάδα γενικότερα,γιατί πιό αδύναμες ομάδες από εμάς φέτος δεν βρίσκω και θα μπλέξουμε όπως πάμε…

  5. Θα ξεκινήσω γράφοντας ότι ο βόλος έχει 4 νίκες σε 5 ματς!!!, ο πας ούτε χτες έχασε, ο Απόλλων έφερε Χ μέσα στο χαριλαου(άρα πάει στράφι το δήθεν κατόρθωμα μας) κι η Λαμία κέρδισε μέσα στον ιωνικο… Τι θέλω να πω με τα παραπάνω; τρία πράματα.. 1. Φέτος για να κάνουμε νίκη θα φτυσουμε αίμα 2. Δεν είμαστε καλύτεροι από καμμια από τις παραπάνω ομάδες αλλά ούτε κι από αστέρα και Αγρίνιο (με τον ιωνικο παίζεται..) και 3. Το κυριότερο απ όλα, ότι μείναμε πάλι στις μεταγραφές ξεβρακωτοι και δεν έχουμε ισάξιους αντικατάστατες των ενδεκαδατων, τουλάχιστον στις 7 από τις ένδεκα θέσεις.. Αποτέλεσμα.. Τρεμουμε μη τραυματιστουν οι ναμπι, νειρα, ντε γκουσμαν, βουρος, Διαμαντής, ντουρμι σαι, λαμπρου, αφού δεν υπάρχει ΚΑΝΕΙΣ αξιόλογος να τους αντικαταστήσει… Και φυσικά , ξεχάσαμε να πάρουμε σέντερ φορ… Οπότε το θέμα, δεν είναι αν χτες παίξαμε κάποια διαστήματα καλά, το θέμα είναι ότι δεν είμαστε πλήρης ομάδα και θα υποφέρουμε και φέτος.. Είμαι 100% σίγουρος, ότι και με τον Απόλλωνα να παίζαμε χτες, δεν θα νικουσαμε με τέτοιες ελλείψεις.. Και ποιοι φταίνε για τις ελλείψεις; οι οπαδοί; όχι βέβαια… Στο χτεσινό ματς κρατάω την επανεμφάνιση ναμπι, το καλό παιγνίδι του σελιμοβιτς και κάποιες επιθετικές ενέργειες.. Η άμυνα ανύπαρκτη στο πρώτο και τρίτο γκολ, ακόμα και στο δεύτερο είχαμε κακό στήσιμο του τείχους… Διαπίστωσα μια μικρή άνοδο του φον νταινικεν κατά διαστήματα, ο νομπλιας έκανε ότι μπορούσε με το υλικό που έχει… Τρεις μεταγραφές το Γενάρη και επάνοδος τσιλια αν θέλουμε να έχουμε φιλοδοξιες.. Διαφορετικα, πάμε πάλι για θρίλερ στα πλέι άουτ..

    1. Συμφωνώ, Μιχάλη, με τη γενικότερη εικόνα που περιγράφεις. Θέλω, όμως, να σταθώ σε 2-3 πραγματάκια.
      1) Όλες οι μικρομεσαίες (αγωνιστικά εννοώ) ομάδες θα φτύσουν αίμα για να πάρουν 3ποντο φέτος, όχι μόνο ο ΟΦΗ. Δεν υπάρχει εύκολος αντίπαλος πλέον. Οι αποστάσεις έχουν μικρύνει και, να σου πω την αμαρτία μου, αυτό είναι το σωστό αν θέλουμε να λέμε ότι έχουμε ένα ανταγωνιστικό πρωτάθλημα. Τώρα, αν ο ΟΦΗ είναι ή δεν είναι καλύτερος από τους υπόλοιπους μικρομεσαίους θα δείξει σε βάθος χρόνου. Είναι νωρίς ακόμα για οριστικά συμπεράσματα.
      2) Ο μεταγραφικός σχεδιασμός ήταν όντως ελλιπής για άλλη μια χρονιά. Κατ’ αρχήν, δεν έγιναν ποιοτικές προσθήκες στα στόπερ και στα μπακ, εκεί δηλαδή που πονούσε η ομάδα πέρυσι και πρόπερσι. Ο Πασαλίδης είναι του σορού παίκτης, σαν κι αυτόν βρίσκεις πολλούς. Μπορεί να υπάρχει στο ρόστερ, όχι βασικός όμως. Στα μπακ, από την άλλη, ποιον πήρες; Κανέναν! Εκεί που δεν τους κακίζω είναι στη θέση του σέντερ φορ. Επέλεξαν να εμπιστευτούν τον Καστάνιος, όντας παίκτης με καλό βιογραφικό και σε όχι τόσο προχωρημένη ηλικία, γεγονός που δεν τους έχει βγει μέχρι τώρα. Από κει και πέρα, πήραν τον Ντουρμισάι, ο οποίος δε φαίνεται κακός σε πρώτη ανάγνωση. Ας τους δώσουμε λίγο χρόνο ακόμα έτσι ώστε να δείξουν τι μπορούν να προσφέρουν και ας γίνει μια πρώτη αποτίμηση το Δεκέμβρη. Κι ας μην ξεχνάμε ότι υπάρχουν και οι Λάμπρου, Ναμπί, Καμάου, Γρίβας που μπορούν να πλαισιώσουν ένα βαρύ κορμί στην επίθεση, παίζοντας δηλαδή σαν περιφερειακοί επιθετικοί.
      3) Ακόμα προσπαθώ να καταλάβω τι εστί Φαν Ντάινεν. Αρχικά, έλεγαν ότι ήρθε για σέντερ φορ ενώ στην πορεία βλέπουμε ότι χρησιμοποιείται ως δεύτερο φορ που ξεκινάει από αριστερά. Ειλικρινά, δεν ξέρω τι ρόλο βαράει ο συγκεκριμένος παίκτης και αν μπορεί να βοηθήσει ουσιαστικά την ομάδα. Ίσως χρειάζεται κι αυτός το χρόνο του. Δεν το βλέπω αλλά μακάρι να είναι έτσι!

      1. συμφωνω σε οσα λες με μια μικρη διευκρινιση..δεν αμφισβητησα την αξια των περισσοτερων παικτων που πηραμε (εκτος του φον νταινικεν) ειναι καλοι παικτες αλλα οχι βεβαια τιποτα φοβερο, απλα εγραψα οτι δεν εχουμε ικανους αναπληρωματικους της πρωτης ενδεκαδας…μια ομαδα δεν θεωρειται πληρης αν πχ τραυματιστει για μηνες ο ντουρμι η ο λαμπρου η ο νειρα η ο γκουσμαν και δεν εχει αξιο αντικαταστατη τους,,,οπως ειδες χτες, θα καταληγουμε να παιζει ο ουες εξτρεμ επιθεση που δεν μπορει να κανει μια σεντρα , ο σελι κοφτης και ο φον νταινικεν ουτε ξερει που παιζει

        1. Δε νομίζω ότι το πρόβλημα είναι μόνο οι αναπληρωματικοί, αλλά και αρκετοί εκ των (θεωρητικά) παικτών πρώτης γραμμής. Και εξηγούμαι:
          Οι μόνες θέσεις που θεωρώ ότι είμαστε υπερπλήρεις είναι αυτές του 8 και του 10. Νέιρα, Ντε Γκουζμάν, Ναμπί, Τοράλ και ίσως Γαγιέγος (που για μένα δεν είναι καθαρό 6άρι) θεωρώ ότι φτάνουν και περισσεύουν. Στη θέση 6 υπάρχουν οι Μεγιάδο, Στάικος και Γαγιέγος (μπορεί να βοηθήσει και στο 6 ο Χιλιανός), οπότε νομίζω ότι είμαστε okay. Στη θέση του σέντερ φορ έχουμε Καστάνιος και Ντουρμισάι. Ομολογουμένως, θα χρειαζόταν άλλος ένας σε αυτή τη θέση με διαφορετικά, όμως, χαρακτηριστικά (ευκινησία, γρηγοράδα, killer instict).
          Πάμε τώρα στα άσχημα. Στα φτερά έχουμε τέσσερις παίκτες, τον Λάμπρου, τον Καμάου, τον Γρίβα και τον Τσιλιανίδη. Ο τελευταίος, βέβαια, δεν είναι σίγουρο αν και πότε θα επιστρέψει. Από τους υπόλοιπους, ο πρώτος δείχνει ότι μπορεί να βοηθήσει άμεσα ενώ οι άλλοι δύο θέλουν χρόνο, δεν είναι έτοιμοι για βασική ενδεκάδα. Οπότε μένεις μόνο με ένα εξτρέμ που μπορεί να προσφέρει ουσιαστικά αυτήν την περίοδο. Πρόβλημα. Το χειρότερο, όμως, είναι αυτό που συμβαίνει στα στόπερ και τα μπακ, όπως έγραψα παραπάνω. Παρόλο που το ρόστερ της ομάδας διαθέτει πέντε στόπερ και τέσσερα μπακ (μην τα γράφω, τους ξέρουμε), θεωρώ ότι μόνο δύο ή τρεις από αυτούς αξίζουν να παίζουν βασικοί. Ο Βούρος και ίσως ο Μαρινάκης ή ο Διαμαντής. Δύο-τρεις στους εννιά δηλαδή! Μεγάλο πρόβλημα.

  6. Μην ξεχνάς ότι το πρώτο γΚΟλ του ΠΑΟΚ είναι ευθύνη του Κοροβέση που παραχώρησε πλαγιο ενώ είχαμε την κατοχή άνευ λόγου κ αιτίας

    1. Βεβαίως. Το αναφέρω στο Man to Man.

  7. Η ομάδα δεν έχει ένα φουνταριστο γκολτζη επιθετικό.. Έχουμε βάλει 5 γκολ, τα 4 από κεντρικούς και το ένα από αμυντικο.. Έτσι, δεν γίνεται δουλειά.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

16 + two =