Ο Στρατηγός και οι στρατιώτες

Eπιμέλεια:Gentikoule.gr

Μια ομάδα με πειθαρχία που όσο περνούν τα παιχνίδια γίνεται σαν στρατιωτικός λόχος με νοοτροπία κομάντο. Γράφει ο Μανώλης Σαρρής.

Πάντα όταν έχει προηγηθεί ένα υπέροχο αγωνιστικό 90λεπτο ελλοχεύει ο κίνδυνος για ανώμαλη προσγείωση. Και μια πιθανή απώλεια βαθμών κόντρα στον Ιωνικό θα ήταν ενδεχομένως και γκέλα. Αλλά ο φετινός ΟΦΗ έχει δείξει και έχει αποδείξει ότι είναι μια ομάδα με αρχές και συγκεκριμένο πλάνο της μέσα στο γήπεδο.

Για τη νίκη επί του Ιωνικού έχουμε να πούμε πολλά και να γράψουμε ακόμα περισσότερα. Αρχικά το σημαντικότερο είναι πως ο ΟΦΗ έχει αποκτήσει έναν χαρακτήρα που σκληραγωγείται και γίνεται ατσάλινος όσο περνάει η χρονιά. Η νίκη επί του Ιωνικού δεν ήρθε εύκολα, αντιθέτως επειδή θέλω να είμαι πάντα ειλικρινής η ισοπαλία θα ήταν το πιο δίκαιο αποτέλεσμα, όμως ήρθε. Δύσκολα; Δύσκολα. Με ζόρι; Με ζόρι. Και πέρυσι που είχαμε βαρεθεί να ακούμε ευχολόγια για τις νίκες που άξιζε ο ΟΦΗ και δεν τις έπαιρνε στο τέλος τι καταφέραμε; Να τρέχουμε στο άγχος μέσα στον Μάη για να σωθεί η χρονιά.

Είναι δεδομένο και ποδοσφαιρικά φυσιολογικό ότι θα έρθουν και μέτριες εμφανίσεις. Στο κάτω κάτω ο ΟΦΗ δεν παίζει μόνος του, το φετινό πρωτάθλημα έχει καλές ομάδες και ο Ιωνικός είναι η μοναδική που παρουσίασε τόσο καλή εικόνα μέσα στο Ηράκλειο. Και όπως τα γράφαμε την προηγούμενη εβδομάδα, δεν ήρθε για να παίξει άμυνα – μαζινό, ούτε να ταμπουρωθεί μέσα στην περιοχή του Χουτεσιώτη. Έπαιξε ελεύθερα, με πίεση ψηλά με κινητήριο μοχλό τον υπέροχο Άοσμαν αλλά ο φετινός ΟΦΗ είναι ομάδα που σφυριλατείται ξανά και ξανά με το μέταλλο του πρωταθλητή. Και αυτό το μέταλλο τον οδηγούσε τόσα και τόσα χρόνια.

Ωστόσο το εντυπωσιακό είναι η τρομερή προσαρμογή του γκρουπ του Νιόπλια στην αλλαγή συστήματος και σε ματς μάλιστα που ο ΟΦΗ έπρεπε να επιτεθεί και όχι να αμυνθεί. Η μεταστροφή από 4-3-3 σε 3-4-3 και ένας κυριαρχικό 30λεπτο – παρότι δεν βγήκαν κλασσικές ευκαιρίες – είναι αυτό που με εντυπωσίασε και έπρεπε να έρθει η απάντηση του Νίκου Νιόπλια στην συνέντευξη τύπου για να μας λύσει την απορία για το σύστημα με τρία στόπερ. Βέβαια εδώ θέλω να πω ότι ο Νιόπλιας είναι προπονητής που ποτέ δεν αφήνει τίποτα στην τύχη του, ούτε αναμένει την χαρτορίχτρα για να της πει τα χαρτιά για το πως θα κατεβάσει την ομάδα. Ακόμα και η κοινή παρουσία Ντε Γκούζμαν, Τοράλ είχε εξήγηση, εσωτερική που ήταν απολύτως κατανοητή με βάση την εβδομάδα που προηγήθηκε και ένα μικροπροβληματάκι που αντιμετώπισε ο Ισπανός, οδηγώντας τον τεχνικό του ΟΦΗ στο να κάνει τα πλάνα του με βασικό τον Ολλανδό και να υποχρεωθεί να αλλάξει τα σχέδια του σε σχέση με το ματς του Βόλου.

Η στρατιωτική πειθαρχία με την οποία το γκρουπ που δημιουργείται είναι τόσο μεθοδική που πραγματικά δείχνει για ποιον λόγο ο ΟΦΗ μετά από 11 αγωνιστικές έχει μόνο μια ήττα και είναι στην τέταρτη θέση της βαθμολογίας. Μόνο τα 30 τελευταία λεπτά να παρακολουθήσει κάποιος θα αντιληφθεί γιατί ο ΟΦΗ κερδίζει ακόμα και στην μέτρια μέρα του και γιατί στην καλή του μπορεί να διαλύσει αντιπάλους όπως ο Βόλος με τόσο ωραίο ποδόσφαιρο.

Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Gentikoule στο Google News και στο Facebook

9 σχόλια

  1. Πολύ εύστοχη η ανάλυση σου Μάνο, βέβαια θα λέγαμε ελαφρώς διαφορετικά πράματα αν ο τσιγκρινσκι δεν έκανε τη γκέλα και για να τη διορθώσει πάτησε τον γιαννου αλλά ως γνωστόν, η τύχη βοηθάει τους ικανούς και τολμηρούς.. Ευτυχώς φέτος, παρά τις επιθετικές μας ελλείψεις, έχουμε καλό προπονητή και κορυφαίους κεντρικούς, που μπορούν να πάρουν κάθε ματς.. Τώρα η μεγάλη πρόκληση έρχεται.. Όλοι περιμένουμε να δούμε τι μπορεί να κάνει η ομάδα, απέναντι στον αήττητο και αχτύπητο ολυμπιακό..

    1. Εγώ σίγουρα δεν θα έλεγα άλλα πράγματα. Το γράφω και μέσα στο άρθρο πως για εμένα η ισοπαλία θα ήταν ένα δίκαιο αποτέλεσμα.

  2. Καλημέρα & Καλή Εβδομάδα σε όλους! Όλα καλά, όλα ωραία, αλλά για το μαρκάρισμα ορισμό του πέναλτι (αγκάλιασμα σούμο και πτώση) του Τσιγκρίνσκι στο Γιάννου πριν το πάτημα, που το πνίξανε διαιτητής & var, κανένας δεν μιλάει. Τουμπεκί…..

  3. Η πλάκα είναι που τα νούμερα, τα λαμόγια του Ιωνικού μιλάνε για αλλοίωση αποτελέσματος! Ποιοι μιλάνε!

  4. Μιας και πλησιάζει και ο Γενάρης… θεωρώ ότι ομάδα είναι πλήρες πλιν του φορ…ίσως ένα μπακ χρειάζεται…αλλά και ένας φορ γκολτζης…αλλά μόνο αν είναι σοβαρή περίπτωση αλλιώς ας συνεχίσουμε ως έχει… δηλαδή μόνο με ντουρμισαι..και φαν νταινεν που δεν είναι γκολτζης σε καμία περίπτωση…. Γιάννου και καστανιος απλά υπάρχουν..δεν περιμένω τίποτα από αυτούς

    1. Ένας γρήγορος φορ μας λείπει, που να μυρίζεται το γκολ.. Αλλά που να τον βρεις… Αν ο τσιλια γίνει ο γνωστός τσιλια, πορευόμαστε κι έτσι…

      1. Καλημέρα!Νομίζω η δυσκολία της ομάδας σήμερα συγκριτικά με τον προηγούμενο αγώνα είναι ο τερματοφύλακας.Φαινεται ότι οι άμυνα δεν του έχει εμπιστοσύνη,όπως φαίνεται ότι δεν υπάρχει συνεννόηση με τους αμυντικούς.Επισης νομίζω ότι και το επίπεδο του είναι ίσως για τη Λαμία( δεν λέω ότι είναι κακός τερματοφύλακας) και όχι για τον ΟΦΗ (παρότι ο Γκαραβελης που παίζει τώρα στη Λαμία και πέρσι στον Βόλο είναι αστέρι).Νομιζω ότι λίγο rotation μεταξύ του Επασί και του Βατερμαν θα ωφελούσε όλους, ιδιαίτερα την ομάδα.
        Επίσης πιστεύω ότι αυτή η εβδομάδα είναι ευκαιρία για τους παίκτες του ΟΦΗ που θέλουν να κάνουν διεθνή καριέρα ή καριέρα επιπέδου την αξία τους.

        1. η αληθεια ειναι οτι ο επασι εχει το εξης..οταν αποφασισει απο μονος του οτι το σουτ δεν πιανεται, δεν μπαινει καν στον κοπο να προσπαθησει… τα πιο πολλα γκολ που τρωει, τα τρωει ορθιος σαν τσολιας …απο την αλλη, πιανει μερικα απιαστα…ειναι καλος τερματοφυλακας αλλα κι εμενα ο βατερμαν μου εμπνεει περισσουερη εμπιστοσυνη.,,αλλα ενταξει, φετος εχουμε 2 καλους τερματοφυλακες,

  5. Πολύ σωστός, Μανώλη. Η ομάδα ήταν μέτρια και το δικαιότερο αποτέλεσμα θα ήταν το Χ. Όμως, το ποδόσφαιρο δεν είναι το πιο δίκαιο άθλημα στον πλανήτη και άλλοτε σε πάει και άλλοτε όχι. Τέλος καλό, όλα καλά, τα παιδιά προσπάθησαν και ο Κόκος έδωσε ρέστα με τις αλλαγές του. Και γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο το 3ποντο το άξιζε η ομάδα. Δεν έκλεψε τίποτα.
    Εκεί που θέλω να σταθώ είναι ότι το δυνατότερο χαρτί της ομάδας, δηλαδή το κέντρο της, ήταν αυτή τη φορά (τουλάχιστον για 60-70 λεπτά) ο αδύναμος κρίκος της. Ο Ντε Γκούζμαν δεν τράβηξε καθόλου, ο Μεγιάδο ήταν σε κακή μέρα και ο Τοράλ έπαιξε κατ’ ανάγκη σε μια θέση που δεν του ταιριάζει. Ο μόνος που έπιασε τα γνωστά του στάνταρ (πέρα από το γκολ) ήταν ο Χιλιανός. Για μένα, αυτό οφείλεται στο ότι δεν υπήρχε ετοιμοπόλεμο για 90 λεπτά δεξί εξτρέμ. Από τη μία ο Καμάου δείχνει ότι θέλει πολλά ψωμιά ακόμα για να πει κανείς ότι αξίζει να φοράει τη φανέλα του ΟΦΗ, από την άλλη ο Τσίλια ήταν για να παίξει κάνα τέταρτο το πολύ. Αυτό δημιούργησε μεγάλο μπέρδεμα στο πρώτο ημίχρονο, το οποίο λύθηκε εν μέρει με την αλλαγή συστήματος το τελευταίο μισάωρο. Πιστεύω ότι με την σταδιακή επάνοδο του Τσίλια και τη μεταγραφή ενός έτοιμου εξτρέμ το Γενάρη θα λυθεί και αυτό το πρόβλημα. Κατά τ’ άλλα η γενικότερη βελτίωση της ομάδας είναι κάτι παραπάνω από εμφανής. Μπράβο στους παίκτες και το τεχνικό επιτελείο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

7 − four =