Ο ΟΦΗ του δευτέρου ημιχρόνου μπορεί να κερδίσει κάθε ομάδα στην Ελλάδα

Eπιμέλεια:Gentikoule.gr

Το έχω εξηγήσει πάρα πολλές φορές πως ο τρόπος με τον οποίο έχει δομηθεί ο φετινός ΟΦΗ και τα χαρακτηριστικά που τον διέπουν είναι στοιχεία ομάδας που θα παίξει καλό ποδόσφαιρο, θα παίξει μέχρι τα όρια με τους παίκτες του και θα τους πάρει ότι μπορεί και δεν μπορεί μέσα στο γήπεδο. Γράφει ο Μανώλης Σαρρής.

Ο Φωτιάς έχει αποδείξει πως είναι ένας κακός, άχρηστος διαιτητής που οι αποφάσεις του δεν είναι και δεν θεωρούνται ανθρώπινα λάθη. Συγνώμη αλλά δεν μπορώ να δεχτώ πως ο συγκεκριμένος διαιτητής, που τον έχει χρίσει και διεθνή ο Κλάτενμπεργκ, κάνει αυτά τα λάθη. Δεν είναι μόνο η φάση του 90′ που έκανε το άουτ, κόρνερ αλλά και τα δύο πέναλτι που δεν έδωσε στον Άρη και επειδή εγώ δεν είμαι σαν ορισμένους συνάδελφους μου που ντροπιάζουν το επάγγελμα και δεν γράφουν ούτε λέξη για τα προφανή, πόσο κακός διαιτητής μπορείς να είσαι όταν χρειάζεται η συνδρομή του var για να δώσεις τις δύο παραβάσεις;

Όταν αντιληφθούμε όλοι μας πως είναι προς συμφέρον μας η βελτίωση του προϊόντος και πως θα λειτουργήσει υπέρ όλων τότε θα δούμε και ενδεχομένως και καλύτερο ποδόσφαιρο αλλά και καλύτερη δημοσιογραφία. Μην περιμένετε να διαβάσετε την παρακάτω παράγραφο σε καμία αθλητική ιστοσελίδα. Είτε αντικειμενική, είτε “ντεμέκ” αντικειμενική. Η βελτίωση του προϊόντος που λέγεται ελληνικό ποδόσφαιρο πρέπει να αποτελεί κανόνα για όλους μας και όχι η εξαίρεση. Και για αυτό ο ελληνικός τύπος έχει και την δημοσιογραφία που του ανήκει.

Η φάση τώρα του 90ου λεπτού δείχνει, κατ’ εμέ, ξεκάθαρο δόλο και δεν θεωρείται ανθρώπινο λάθος. Όταν το άουτ, το κάνει ο ίδιος κόρνερ μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα, ειλικρινά με κάνει να πιστεύω πως είναι άνθρωπος με φοβίες, υποσυνείδητα που ενδεχομένως βγαίνουν από το ξύλο που τρώει από την γυναίκα του ή και το μπούλινγκ που μπορεί να του έκαναν ως παιδί επειδή ήθελε να γίνει διαιτητής.

Το δεύτερο ημίχρονο του ΟΦΗ είναι ενδεχομένως από τα καλύτερα 45λεπτα που έχουμε δει την φετινή σεζόν. Σε δημιουργία φάσεων και συνδυαστικό ποδόσφαιρο, δεν συγκρίνεται με ότι είδαμε στον Βόλο όμως παίρνοντας ως δεδομένο και τον αντίπαλο της Τετάρτης – οπότε και ο βαθμός δυσκολίας είναι μεγαλύτερος – τότε αντιλαμβανόμαστε την εικόνα του γκρουπ που έχει δημιουργήσει ο Νίκος Νιόπλιας και το οποίο δικαιολογημένα θεωρείται σαν ενσάρκωση των όσων πρέσβευε ο ίδιος ως ποδοσφαιριστής. Ένα γκρουπ παικτών που αρνείται να χάσει, που παλεύει μέχρι το τελευταίο δευτερόλεπτο και που δεδομένα έχει ποδοσφαιρικές αρχές. Όταν μάλιστα στο ημίχρονο ο Νιόπλιας πέρασε στο παιχνίδι τον Τσιλιανίδη που έδωσε ενέργεια και ένταση σε ένα κομμάτι του παιχνιδιού που έπασχε ο ΟΦΗ στο πρώτο ημίχρονο τότε όλα πήραν τον δρόμο τους.

Το έχω εξηγήσει πάρα πολλές φορές πως ο τρόπος με τον οποίο έχει δομηθεί ο φετινός ΟΦΗ και τα χαρακτηριστικά που τον διέπουν είναι στοιχεία ομάδας που θα παίξει καλό ποδόσφαιρο, θα παίξει μέχρι τα όρια με τους παίκτες του και θα τους πάρει ότι μπορεί και δεν μπορεί μέσα στο γήπεδο. Όταν λοιπόν στο δεύτερο ημίχρονο ο ΟΦΗ ανέβασε τις γραμμές του, ο Μεγιάδο πήγε ακριβώς μπροστά από τα στόπερ προκειμένου να θωρακιστεί η περιοχή του Βάτερμαν και να λειτουργήσει το build up, που απουσίαζε στο πρώτο 45λεπτο, όλα πήραν τον δρόμο τους. Οι γραμμές του ΟΦΗ έσφιξαν, το γήπεδο φάνηκε μικρότερο με συνεχείς επανακτήσεις της μπάλας, επιτέλους είδαμε να δίνεται πλάτος με δύο κανονικά εξτρέμ (όταν μπήκε μέσα ο Τσίλια) και κατά συνέπεια ο Άρης δεν μπορούσε να κάνει τίποτα άλλο παρά μόνο να στηριχθεί στις εξάρσεις των παικτών που διαθέτουν ποδοσφαιρικά χαρακτηριστικά που η αλήθεια είναι πως δεν έχουν πολλές ομάδες.

Ακόμα και η εικόνα του ΟΦΗ στο πρώτο 45λεπτο είναι τέτοια που χρήζει ανάλυσης, ειδικά μέχρι το 20′ όταν και ψαχνόταν μέσα στο γήπεδο αφού δεν μπορούσε να ανταποκριθεί στο πρέσινγκ του Άρη και ανέδειξε ένα πρώτο μεγάλο συμπέρασμα. Ότι Γαγιέγος και Μεγιάδο πρέπει να παίζουν μαζί γιατί όταν ειναι ταυτόχρονα στο γήπεδο τότε παρουσιάζεται μια εντελώς διαφορετική ομάδα. Ανασταλτικά, δημιουργικά και με μεγάλη ένταση στο παιχνίδι της. Ένταση που ανεβαίνει συνεχώς και αυτό οφείλεται στους δύο Λατίνους. Ο Νιόπλιας ορθώς παρέταξε αυτήν την ενδεκάδα που για εμένα ήταν άκρως ορθολογική και επειδή πολλοί νομίζουν πως σκεφτόταν τον Ολυμπιακό καλό είναι να σκεφτούν πως παίκτες όπως ο Ντε Γκούζμαν, που είναι άνω των 32, πρέπει να μπαίνουν σιγά σιγά σε έναν ρυθμό γιατί διαφορετικά αν δεν πάρουν παιχνίδια τότε δεν θα τον αποκτήσουν ποτέ. Ιδιαίτερα όταν προέρχονται από μια αποχή περίπου δύο μηνών. Ο Νιόπλιας ορθώς ζεσταίνει τον Ολλανδό αφού ελλείψει Νέιρα είναι ο ένας εκ των δύο δημιουργικών χαφ του ΟΦΗ που μπορούν να παίξουν άμεσα και για όλο το ματς.

Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Gentikoule στο Google News και στο Facebook

12 σχόλια

  1. Κακός διαιτητής ο Φωτιάς, συμφωνώ. Αλλοίωσε ξεκάθαρα το αποτέλεσμα και εξηγούμαι: Πρώτον, δεύτερο πέναλντι δεν υπήρχε πουθενά! Μπορεί εκ πρώτης όψεως να μοιάζει με παράβαση αλλά αν δει κανείς προσεχτικά το ριπλέι (από την πλάγια γραμμή) θα διαπιστώσει ότι ο Μεγιάδο τσιμπάει την μπάλα, η οποία αλλάζει ελαφρώς κατεύθυνση, με τον αντίπαλο να πέφτει πάνω στο πόδι του δικού μας στη συνέχεια (τον πατάει κιόλας). Δεύτερον, η υπόδειξη του κόρνερ είναι ακατανόητη. Από εκεί που είναι δεν μπορεί να είναι βέβαιος για το ποιος ακούμπησε τελευταίος την μπάλα. Ο επόπτης, ο οποίος ήταν δίπλα στη φάση, έδωσε κατευθείαν άουτ. Το κοράκι ενώ αρχικά δείχνει και αυτός άουτ, μετά τις διαμαρτυρίες των γηπεδούχων, αλλάζει υπόδειξη και η συνέχεια είναι γνωστή… Αν δεν είναι αυτό ξεκάθαρη αλλοίωση αποτελέσματος, δεν ξέρω τι είναι!
    Εκεί που δεν συμφωνώ, Μανώλη, είναι σχετικά με την απόδοση της ομάδας στο δεύτερο ημίχρονο. Προσωπικά, δεν είδα τίποτα το ιδιαίτερο πέραν μιας ανούσιας κατοχής της μπάλας. Δύο φάσεις φτιάξαμε. Τη μία τη βάλαμε γκολ, την άλλη (με τον Λάμπρου) όχι. Την κατοχή την είχαμε κυρίως γιατί ο Άρης ήταν 2-0 μπροστά στο σκορ, οπότε κρατούσε τα μπόσικα παίζοντας με χαμηλά τις γραμμές του. Όμως, όπως και να έχει, η ομάδα δέχτηκε ένα και μόνο κανονικό γκολ, οπότε το 3-1 είναι πλασματικό αποτέλεσμα, απόρροια διαιτητικών λαθών. Ανθρώπινα, ξε-ανθρώπινα, δεν ξέρω, καθοριστικά σε κάθε περίπτωση.

    1. Καλημέρα Δημήτρη. Η γνώμη μου είναι πως είναι και τα δύο πέναλτι και για αυτό το έγραψα. Όμως ανεξάρτητα από αυτό όπως το λες είναι ξεκάθαρη αλλοίωση του σκορ γιατί αλλιώς πας στην ρεβάνς με 2-1 και αλλιώς με 3-1. Όσον αφορά την εικόνα του ΟΦΗ στο δεύτερο ημίχρονο πρέπει πάντα να συνυπολογίζουμε και ποιον αντίπαλο έχεις, σε ποια έδρα παίζεις, όλα τα δεδομένα ενός παιχνιδιού. Αν ο ΟΦΗ έπαιζε με την Λαμία και μιλούσαμε για 2 φάσεις, όπως σωστά λες, ναι οκ θα συμφωνούσα μαζί σου. Όμως ο ΟΦΗ δεν έπαιξε με την Λαμία, με τον Άρη έπαιξε.

  2. ” βγαίνουν από το ξύλο που τρώει από την γυναίκα του ή και το μπούλινγκ που μπορεί να του έκαναν ως παιδί επειδή ήθελε να γίνει διαιτητής.”

    Εχεις γραψει ρε Μανωλη ολες αυτες τις αηδιες γιατι εδωσε ενα κορνερ που στην τελικη ηταν. Δεν μας εκατσε το ματς, παιξαμε λιγο καλη μπαλιτσα στο 2ο, παμε παρακατω. Και ενω μας εχει χαρησει κι ενα ακυρωθεν γκολ που ειναι δεν ειναι, αν μου το ακυρωναν εμενα θα φωναζα παντως. Προχωραμε κι ευχομαι να παιξουμε την μπαλα μας το Σαββατο και να παρουμε κατι.

  3. 1. Στον διαιτητη καταλογιζω δυο λαθη..το τριτο γκολ, που αφου εκανε υποδειξη ο εποπτης που ηταν μπροστα, δεν ειχε καμμια δουλεια η ευθυνη ο διαιτητης να το παρει πανω του και δευτερον, το δευτερο πεναλτυ, που ειτε ηταν φαουλ στη γραμμη της περιοχης η τιποτα
    2. ενταξει, στο πρωτο ημιχρονο ημασταν ανυπαρκτοι…στο δευτερο παιξαμε απλα καλα, δεδομενου οτι και ο αρης μας παραχωρησε γηπεδο και καναμε 2 φασεις..σε καμμια περιπτωση δεν παιξαμε μπαλαρα , απλα δικαιολογησαμε την θεση μας στην εξαδα του πρωταθληματος.
    3. εχω πει επανειλημμενως, οτι ο θεσμος του κυπελου ειναι για απελπισμενους, που ξερουν οτι στο πρωταθλημα δεν εχουν καμμια ελπιδα και ελπιζουν στο κυπελλο..κι η λιβαδεια κερδισε χτες το γαυρο..τι εγινε? ανεβασε τις μετοχες της? θα παρει το κυπελλο? θα φαει στο καραισκακη 4 και θα ξεχαστει η νικη του πρωτου ματς..το κυπελλο σε εξουθενωνει, σου στερει χρησιμους παικτες και στο τελος σε πεταει σα στιμμενη λεμονοκουπα..το κυπελλο ειναι η να το παιξεις χωρις κανενα αγχος για διακριση κι οτι βγει η για να προπονεις νεους παικτες η να φορμαριζονται οι αναπληρωματικοι ..αν χασουμε τον γκαγεχο στο ματς του σαβατου, τι θα μας μεινει απ το ματς του χαριλαου? η κοπωση και μια ελπιδα 30% οτι θα προκριθουμε στον επομενο γυρο που ακομα κι αν γινει,(πολυ δυσκολο) πιθανοτατα θα πεσουμε πανω σε κανα γαυρο-αεκ-παοκ-παο?..το βαρος πρεπει να πεσει στο μαραθωνιο του πρωταθληματος και οχι σε ρωσικες ρουλετες διπλων αγωνων…με λιγα λογια μπραβο στα παιδια και δεν εγινε και τιποτα.

    1. 1. Παράβαση στην γραμμή της περιοχής θεωρείται πέναλτι.
      2. Εάν Μιχάλη ισχυρίζεσαι πως η εικόνα του 2ου ημιχρόνου ήταν “απλά καλά”, τότε συγνώμη αλλά βλέπουμε διαφορετικό ποδόσφαιρο.
      3. Ο θεσμός του Κυπέλλου πρέπει να ενδιαφέρει κάθε μεγάλη ομάδα, μα μου συγκρίνεις τώρα τον Λεβαδειακό με τον ΟΦΗ; Είναι δυνατόν να διαβάζω τέτοια πράγματα πρωί πρωι;

      1. Ο λεβαδειακος που τον υποτιμάς, είναι η μοναδική ομάδα φέτος που νίκησε το γαυρο η κάνω λάθος;

  4. Ρε τη σημασία έχει τώρα να λέμε τη και πως δεν έπαιξε καλά η ομάδα θα μπορούσε να είναι χειρότερο το αποτέλεσμα κακά τα ψέματα εντάξει ούτε με τον ιωνικο ήταν καλή η ομάδα αλλά έκατσε το παιχνίδι πάμε παρακάτω και το 3 1 γυρνάει από την ομάδα και την έδρα εξαρτάται..

  5. Συμφωνώ πως η απόφαση του Φωτιά να μην ακούσει τον επόπτη και να δώσει κόρνερ ήταν ύποπτη. Επί της ουσίας όμως ήταν η σωστή απόφαση αφού η μπάλα βγήκε από τον παίκτη του ΟΦΗ

  6. Καθόμαστε και στέκομαστε για ένα κόρνερ και μιλάμε για σφαγή…έχουμε μάθει να γκρινιάζουμε συνέχεια…βγάλτε τα οπαδικα γυαλιά…στο κάτω κάτω κανείς δεν μας έβαλε στο μάτι λάθη γίνονται μια υπέρ μας μια κατά μας…χρόνια στην Ελλάδα….δεν έχουμε δα και τους καλύτερους διαιτητές…για αυτό έρχονται ξένοι….Και επίσης ας χαμηλοσουμε λίγο την μπάλα γιατί νομίζουμε ξαφνικά ότι έχουμε ομαδάρα και παίζουμε Μπαλάρα…ας προσγειωθούμε λίγο και ας είμαστε αντικειμενικοί

  7. Σοβαρά τώρα ρε Σαρρή, είναι κακός διαιτητής ο Φωτιάς επειδή χρειάστηκε var στα δύο πέναλτι; αφού και οι δύο φάσεις ήταν στο πολύ όριο, πως μπορείς να τις κρίνεις με γυμνό μάτι; ο διαιτητής έκανε το σωστό, άφησε το ματς να εξελιχθεί και περίμενε να του πει το var. Τα λάθη ήταν τρία, η μη αποβολή ενός παίχτη του Άρη γύρω στο 60 ‘, η μη αποβολή του Βούρου αργότερα και στο τέλος, που στην αρχή συμφώνησε με τον πλαϊνό και μετά άλλαξε γνώμη.

    1. Ε, καλά Κωστή δεν περιμέναμε το παιχνίδι με τον Άρη για να κρίνουμε ότι είναι κακός διαιτητής, υπάρχει και το προηγούμενο της Νίκαιας και το παιχνίδι του Εργοτέλη όπως και πολλά άλλα. Ακατάλληλος διαιτητής για τα δεδομένα του αγώνα.

  8. Μπραβο ρε μανο.. εισαι αρχιδατος ρε φιλε
    ελαχιστοι ρεπορτερ-οπαδοι θα παραδεχοντουσαν τα πεναλτυ σε αρθρο..συνηθως λαικιζουν η αποφευγουν να πουνε κατι.
    δεν θα σταθω στο ματς η στον διαιτιτη ηθελα απλα να πω οτι με δημοσιογραφους σαν κι σενα μονο μπροστα μπορει να παει το ποδοσφαιρο μας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

20 − five =