Μην πετάξει στα σκουπίδια την ευκαιρία που του παρουσιάζεται

Eπιμέλεια:Gentikoule.gr

Γράφει ο Μανώλης Σαρρής.

Το φινάλε της σεζόν που ολοκληρώθηκε δεν ήταν αντάξιο της εικόνας που παρουσίασε ο ΟΦΗ στην κανονική διάρκεια όμως αυτό ήταν μια ευγενική δωρεά ολόκληρου του ποδοσφαιρικού τμήματος. Προφανώς δεν κάνω επανάληψη του προηγούμενου μήνα, ούτε βρισκόμαστε μέσα στον Απρίλη αλλά πλέον μπαίνει ο Ιούνιος. Στην τελική μετράει το τελικό αποτέλεσμα και αυτό δεν ήταν υπέρ του ΟΦΗ αλλά αντιθέτως κατά του και σε πολύ μεγάλο βαθμό.

Η δυσαρέσκεια του κόσμου μεγάλωσε (δικαίως) πάρα πολύ μετά το τέλος των play out και τώρα ανυπομονεί για ένα καλοκαίρι που όπως σωστά είπε και ο Νιόπλιας στην Cosmote είναι η ευκαιρία του ΟΦΗ να χτίσει για τα επόμενα χρόνια.

Αυτήν την ευκαιρία δεν πρέπει να επιχειρήσουν να την πετάξουν στα σκουπίδια και να μην κεφαλοποιήσουν έστω κάποια πολύ θετικά πράγματα που προέκυψαν από την σεζόν που ολοκληρώθηκε. Να πατήσουν στον ΟΦΗ δηλαδή σε μια “μαγιά” παικτών που ήρθαν πέρυσι όπως ο Τοράλ, ο Επασί, να επενδύσει στην παραμονή παικτών που δεδομένα είναι key players όπως οι Μεγιάδο, Νέιρα και παράλληλα να δει τι πρόκειται να βγει με τα τρία ερωτηματικά (Βούρος, Λουίζ Φελίπε, Λάμπρου) που εφόσον καταφέρει να διατηρήσει κάποιους από τους τρεις τότε μεταγραφικά θα λυθούν τα χέρια των επικεφαλής του ποδοσφαιρικού τμήματος.

Δεν ξέρω αν ο ΟΦΗ ξεπέρασε το ταβάνι του φέτος, βάσει του ρόστερ που είχε – δεν πιστεύω κιόλας ότι το έκανε αλλά αυτό που πιστεύω είναι πως δημιουργήθηκε μια ομάδα που ποδοσφαιρικά στηρίχθηκε στις αρχές του Νιόπλια και πλέον μετά από 39 παιχνίδια που έδωσε στην σεζόν είναι σε θέση να γίνει το ξεκαθάρισμα. Μπορεί ο Νιόπλιας μετά το τέλος του αγώνα με τον Βόλο να έκανε λόγο για περισσότερο επαγγελματισμό και λιγότερο συναισθηματισμό όμως εγώ για να είμαι ειλικρινής δεν κατάλαβα ποτέ αυτόν τον διαχωρισμό.

Το σύγχρονο ποδόσφαιρο είναι επαγγελματισμός και τίποτα άλλο, όποιος πάει με το συναίσθημα απλά αποτυγχάνει.

Το πέμπτο ευρωπαϊκό εισιτήριο που πήρε πίσω η Ελλάδα δίνει στον ΟΦΗ την δυνατότητα και να το διεκδικήσει μέχρι τέλους και όταν έρθει ο Μάης του 2023 να δούμε αν πέτυχε να τρυπήσει το ταβάνι του (δηλαδή να βγει στην Ευρώπη) ή κατάφερε να δείξει την βελτίωση που όλοι επιθυμούν. Ο ΟΦΗ δεδομένα παρουσιάστηκε βελτιωμένος σε σχέση με την προηγούμενη σεζόν, σαφώς και δεν αναφέρομαι βαθμολογικά αλλά καθαρά ποδοσφαιρικά. Στον τρόπο παιχνιδιού του είχε αρχή, μέση και τέλος, ζούσε και πέθαινε ποδοσφαιρικά με τις ιδέες του προπονητή του.

Όμως αν ρωτήσεις έξω τον κόσμο αν έμεινε ευχαριστημένος από την χρονιά, 7/10 θα σου απαντήσουν αρνητικά και ο λόγος είναι πως η ομάδα αφενός δεν πέτυχε τον στόχο των play offs και αφετέρου στα play out κατάφερε να τους ξενερώσει όλους. Αυτό δεν είναι κακό και πάση θυσία αρνητικό. Είναι δείγμα πως όλοι περιμένουν από τον ΟΦΗ το κάτι παραπάνω και απολύτως φυσιολογικό είναι να υπάρχουν προσδοκίες. Χωρίς προσδοκίες και υψηλή στόχευση δεν μπορείς ούτε να βελτιωθείς, ούτε να πιέσεις τον εαυτό σου για κάτι καλύτερο.

Όταν βγαίνει ο μεγαλομέτοχος και λέει πως στόχος είναι η εξάδα και η Ευρώπη τότε αυτομάτως πρέπει να πάρεις την πάσα και να την μετουσιώσεις σε αγωνιστική αναβάθμιση του ρόστερ σου. Όταν βγαίνει ο Μπούσης και βάζει αυτούς τους στόχους σημαίνει πως ο ιδιοκτήτης της ΠΑΕ είναι και εκείνος που αποτελεί τον εκφραστή της αγωνιστικής πολιτικής για τα επόμενα χρόνια.

Ακολούθως αυτό το μήνυμα πρέπει να το αντιληφθούν όλοι εντός του club προκειμένου να γίνει χαρούμενος και ο ίδιος ο κόσμος που αποτελεί τον κοινωνό αυτών των μηνυμάτων. Όταν ο κόσμος είναι ευχαριστημένος βλέποντας την ομάδα να δημιουργεί προσδοκίες και να έχει επιτυχίες τότε τα υπόλοιπα βαίνουν καλώς. Όλα αυτά είναι μια αλυσίδα και το ένα φέρνει το άλλο.

Επειδή φέτος παράεγινε το κακό σε ορισμένες περιπτώσεις, όλοι μας πρέπει να είμαστε δίκαιοι με την ομάδα. Ο ΟΦΗ για να μπορέσει να εξασφαλίσει την είσοδο του στα play offs και εν συνεχεία να γίνει διεκδικητής της πέμπτης θέσης θα πρέπει να προχωρήσει στην αναβάθμιση του ρόστερ του. Να επέλθει μια ισορροπία σε όλες τις γραμμές κάτι που έλειψε φέτος. Που μπορεί να “καμουφλαρίστηκε” με τέτοιο τρόπο που να μην φάνηκε τόσο πολύ όμως αυτό δεν σημαίνει ότι όλα πήγαν πρίμα.

Η στρατηγική του φετινού ΟΦΗ δεν μπορεί να στηριχθεί σε ρίσκα, ούτε επιλογές που πρέπει να τις… “ψειρίσουν” σε τόσο βαθμό που να αντιληφθούν στον ΟΦΗ αν πρέπει να γίνει μια κίνηση ή όχι. Θα πρέπει άπαντες στην υπόθεση ανέλιξης του ΟΦΗ να σκεφτούν με έναν διαφορετικό τρόπο, να βάλουν νερό στο κρασί τους ότι δεν γίνεται να στηριχθεί το project μόνο σε παίκτες – στοιχήματα αλλά ποδοσφαιριστές π ου θα είναι σε θέση να κάνουν την διαφορά. Όπως την έκαναν ο Επασί, ο Τοράλ, ο Γαγιέγος ή στον αντίποδα δεν την έκαναν ο Καμάου και ο Φαν Ντάινεν.

Όταν αντιληφθούν άπαντες πως απαιτούνται τα εργαλεία που χρειάζονται ώστε η στρατηγική να μετουσιωθεί σε αποτελέσματα τότε η επόμενη σεζόν θα γίνει πιο εύκολη για όλους μας.

Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Gentikoule στο Google News και στο Facebook

9 σχόλια

  1. θα περιμενω τις μεταγραφικες κινησεις της ομαδας…απο τις πρωτες δυο, θα καταλαβω αν παμε για εξαδα η για μια απο τα ιδια…αν και ειμαι σχεδον σιγουρος οτι και παλι δεν θα κανουμε κανενα μπαμ στις μεταγραφες , γιατι χρειαζονται λεφτα…δεν εχει νοημα να γραψω τιποτε αλλο,,,,αν η διοικηση θελει την ομαδα απλα να συμμετεχει στη σουπερ λιγκ, εμενα δεν μου πεφτει λογος και παλι οφης θαμαι.

    1. ΕΓΩ ΘΑ ΚΡΙΝΩ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΠΟΧΩΡΗΣΕΙΣ….
      ΟΡΘΩΣ ΕΦΥΓΑΝ ΟΙ ΚΟΡΟΒΕΣΗΣ , ΚΑΣΤΑΝΙΟΣ , ΣΕΛΙΜΟΒΙΤΣ.
      ΤΩΡΑ…

      1) ΠΑΣΑΛΙΔΗΣ ……ΓΙΑ ΠΙΟ ΛΟΓΟ, ΣΕ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΑΡΘΡΟ, ΤΟΝ ΣΥΜΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΥΝ ΩΣ ΣΙΓΟΥΡΟ?
      ΤΙ ΣΙΓΟΥΡΟ ΡΕ ΑΜΠΑΛΟΙ? …..ΤΙ ΠΡΟΣΦΕΡΕ? …..ΣΥΜΒΟΛΑΙΟ ΣΤΟ ΣΒΕΡΚΟ ΜΟΝΟ.

      2) ΣΤΑΙΚΟΣ….. ΜΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΙΔΙΑ.

      3) ΝΤΕ ΓΚΟΥΣΜΑΝ ….. ΜΕΤΡΙΟΤΑΤΟΣ ΚΑΙ ΠΙΑΝΕΙ ΘΕΣΗ ΞΕΝΟΥ ΚΑΙ ΤΙΠΟΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ.

      4) ΒΑΝ ΝΤΑΙΝΕΝ ….. ΕΔΩ ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΓΟΥΝΑ … ΟΥΤΕ ΚΑΝ ΠΑΛΤΟ.

      5) ΚΑΜΑΟΥ….. ΚΑΛΙΟ ΤΑ ΑΜΙΛΗΤΑ, ΠΑΡΑ ΤΑ ΜΙΛΗΜΕΝΑ….

      ΤΩΡΑ… ΟΥΕΣ, ΛΥΜΠΕΡΑΚΗΣ, ΒΑΤΕΡΜΑΝ…. ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΕΙΧΑΝ ΗΔΗ ΦΥΓΕΙ……

      ΚΑΙ ΚΛΕΙΝΩ ΜΕ

      ΒΟΥΡΟ…. ΠΟΥ ΠΑΕΙ ΠΑΟ.
      ΛΑΜΠΡΟΥ…. ΠΟΥ ΔΕ ΤΟ ΒΛΕΠΩ , ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟΝ ΚΡΑΤΗΣΟΥΝ.
      ΦΕΛΙΠΕ…. ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΥΨΗΛΟΤΕΡΕΣ ΠΡΟΣΔΟΚΙΕΣ, ΓΙΑ ΝΑ ΜΕΙΝΕΙ ΣΤΟΝ ΟΦΗ.

      1. Σωστά τα λες

  2. Η δήλωση του Νιόπλια μετά τη πεντάρα στο Βόλο, να λειτουργούμε περισσότερο επαγγελματικά παρά συναισθηματικά, θέλω να πιστεύω ότι ήταν μια δήλωση που απλά επιβεβαίωνε το αυτονόητο, οπότε δεν υπήρχε λόγος να τη κάνει, εκτός και αν στον ΟΦΗ υπερισχύει το συναίσθημα!!!
    Αν ισχύει αυτό η κατάσταση είναι σοβαρή, θίγονται τα συμφέροντα της ομάδας και πρέπει άμεσα να επιληφθεί της κατάστασης ο ιδιοκτήτης της ομάδας και να κάνει την απαραίτητη εκκαθάριση!!
    Σε οποιαδήποτε επιχείρηση, ανώνυμη εταιρεία, υπερισχύει το συναίσθημα του επαγγελματισμού, τα αποτελέσματα σχεδόν πάντα είναι καταστροφικά!
    Η ομάδα πληρεί όλες τις προϋποθέσεις για να ανέβει επίπεδο και πρέπει επιτέλους να γίνει αυτό, αρκεί να αλλάξει η νοοτροπία κάποιων στην ομάδα, να γίνουν σωστές και στοχευμένες μεταγραφές με ποιοτικούς παίκτες και να απαλλαχτεί με οποιοδήποτε τίμημα από τους πολλούς μέτριους παίκτες που έχουν μαζευτεί, λειτουργόντας καθαρά με τη ψυχρή λογική και απολύτως επαγγελματικά!!!

    1. Εάν κάθομαι να γράφω 800 λέξεις για να βγάλεις εσύ αυτό το συμπέρασμα τότε μάλλον τζάμπα γράφω.

      1. Δεν είναι το συμπέρασμα μου διαβάζοντας τις 800 λέξεις σου όπως λες, αυτό που γράφω έχει να κάνει αποκλειστικά με τη δήλωση Νιόπλια μετά το ντροπιαστικό παιχνίδι του Βόλου και αυτό που άφησε να αιωρείται χωρίς να διευκρινίσει τι εννοεί!

  3. Μανο σε παρακαλώ ανέλυσε μου αν μπορείς ποια είναι η μεθοδολογία που ακολουθεί η ομάδα μας για να αγοράσει παίκτες γιατί νομίζω ότι αυτό είναι το σοβαρότερο πρόβλημά μας. Δεν μπορώ να πιστέψω ότι ποδοσφαιράνθρωπος σαν τον Νόμπλια έδωσε την συγκατάθεση του για να αποκτηθούν Καμάου, Βαν Ντούινεν, Καστάνιος Πασαλίδης. Του έδειξαν βίντεο; Τον ρώτησαν; Πώς ακριβώς λειτουργεί η ομάδα σ’ αυτόν τον τομέα που είναι κρίσιμος γιατί όταν έχεις καλούς παίκτες και πηγαίνει καλά η ομάδα όλα ξεχνιούνται. Γιατί ο Βόλος, ο Αστέρας, ο Παναιτωλικός κάνουν πιο καλές μεταγραφές από εμάς;

    1. Θα πω ένα απλό παράδειγμα για να το καταλάβεις για να το αντιληφθούν και οι υπόλοιποι. Ο ΟΦΗ λειτουργεί όπως οι ομάδες που έχουν τεχνικούς διευθυντές. Ο κάθε προπονητής προτείνει θέσεις, ο τεχνικός διευθυντής προτείνει παίκτες και προκρίνονται οι καλύτερες επιλογές. Για παράδειγμα λοιπόν στον ΠΑΟΚ ο Λουτσέσκου έχει διαλέξει θέσεις, ο Μπότο φέρνει τους παίκτες στις θέσεις που ο πρώτος θέλει μεταγραφές. Προφανώς τον Κουαλιάτα από την Ουρουγουάη δεν τον ήξερε ο Λουτσέσκου, τον ήξερε ο Μπότο που ήταν εισήγηση του τεχνικού διευθυντή. Όπως στον ΟΦΗ ο Νιόπλιας πέρυσι ζητούσε ένα αμυντικό χαφ, η εισήγηση του τεχνικού διευθυντή ήταν ο Γαγιέγος. Προφανώς και ο Νιόπλιας ήταν ενημερωμένος για το who is who του Χιλιανού και έδωσε την συγκατάθεση του για την απόκτηση του. Όλα τα club που θέλουν να λειτουργούν οργανωμένα κατ’ αυτόν τον τρόπο λειτουργούν. Προφανώς και πάντα υπάρχουν περιπτώσεις παικτών που θέλει και ο προπονητής και κάνει και αυτός από την πλευρά του την δική του εισήγηση σε πρόσωπα προκειμένου να αποκτηθούν.

  4. Πιστεύω ότι ούτε ο Λάμπρου θα μείνει, ούτε ο Φελίπε, ούτε ο βουρος. .. Από κει και πέρα, οι παίκτες αξίας στην ομάδα, είναι οι εξής πέντε, επασι, τοραλ, νειρα, τσιλια και μεγιαδο( οι δύο τελευταίοι με ερωτηματικό)… . Έχουμε και τρεις που είναι αξιοπρεπείς, οι μπαλλογιαννης, Διαμαντής και γκουσμαν… Εκεί τελειώνουν οι παίκτες σουπερ λιγκ, χρειαζόμαστε άλλους 10 για 18αδα σουπερ λιγκ – πλέι οφ.. Αυτά.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

4 × five =