Το my way του Βάλντας Νταμπράουσκας

Eπιμέλεια:Gentikoule.gr

Γράφει ο Μανώλης Σαρρής στο blog του στο Gentikoule.

Με τον ενθουσιασμό της φετινής χρονιάς, και όχι άδικα, να έχει φτάσει στο pick του παραμονές του αγώνα με τον Άρη η ήττα έκατσε βαριά και αχόρταγη στο στομάχι όλων μας.

Και αν ο ΟΦΗ έχασε ή μάλλον δεν κέρδισε για ακόμα μια φορά στο Ηράκλειο, αυτό έγινε με τον τρόπο του Νταμπράουσκας. Και ουδείς μπορεί να κατηγορήσει τον Λιθουανό για το ότι δεν άλλαξε την φιλοσοφία του γιατί στο τέλος πρέπει να δεχτούμε τι είδους ΟΦΗ θέλουμε να βλέπουμε. Θέλουμε να βλέπουμε μια ομάδα τύπου ΠΑΣ και Ατρομήτου που θα παίρνει βαθμό/ους αλλά θα παίζει ένα αντιτουριστικό ποδόσφαιρο ή μια ομάδα που θα προσπαθεί να είναι κυρίαρχη μέσα στο γήπεδο, να κάνει το δικό της παιχνίδι και τουλάχιστον στο τέλος εφόσον κερδίζει θα το κάνει με το σπαθί της;

Προσωπικά είμαι υπέρ της δεύτερης φιλοσοφίας και ο Νταμπράουσκας το προσφέρει αυτό τόσο προς το κοινό του ΟΦΗ, όσο προς τους παίκτες του. Όπως έχω γράψει ξανά και ξανά, ο Λιθουανός εδώ και καιρό έχει ξεκινήσει να χτίζει την ομάδα της επόμενης χρονιάς, εκεί αποσκοπούσαν οι μεταγραφικές κινήσεις του Ιανουαρίου και με την πάροδο της φετινής χτίζει τους πυλώνες για το πως θέλει να δημιουργήσει τον δικό του ΟΦΗ. Και αυτό δεν έχει να κάνει ούτε με το αν καθιερώνει το 3-4-3 ή κάποια άλλη διάταξη αφού αυτά είναι σκέτοι αριθμοί και το μόνο που αλλάζει είναι η ποδοσφαιρική φιλοσοφία και ο τρόπος με τον οποίο παρατάσσεται μια ομάδα.

Προφανώς και ο Νταμπράουσκας παρέταξε την καλύτερη 11αδα που μπορούσε να κατεβάσει με τις απουσίες που υπήρχαν και ορθώς ο ΟΦΗ ξεκίνησε με αυτό το σχήμα. Τα πολλά προβλήματα που αντιμετώπισε ο ΟΦΗ στο πρώτο ημίχρονο δεν ήταν τόσο αμυντικά, όσο ανασταλτικά αφού ο Νταρίντα δεν έβρισκε καμία αντίσταση από τους Μεγιάδο, Ντιουσέ με αποτέλεσμα να κάνει ότι θέλει μέσα στο γήπεδο.

Επειδή άκουσα χθες στο γήπεδο φωνές του στυλ “ο ΟΦΗ υποτίμησε τον Άρη και έπαιξε τόσο επιθετικά”, εγώ απλά να επισημάνω πως ο φετινός ΟΦΗ δεν μπορεί να υποτιμήσει καμία ομάδα στην Ελλάδα γιατί η πορεία της είναι τέτοια που δεν της παρέχει αυτό το συναίσθημα. Ο ΟΦΗ έπαιξε επιθετικά γιατί αυτή είναι η νοοτροπία του προπονητή του, η ξεκάθαρη αγωνιστική στόχευση που έχει μέσα στον αγωνιστικό χώρο και με αυτήν θα πορευτεί και τη νέα χρονιά. Το σημαντικότερο όλων ωστόσο είναι ότι ο Νταμπράουσκας έχει χτίσει μια ομάδα που έχει αρχή, μέση και τέλος – άρα ακόμα και μέσα από τέτοιες κακές βραδιές γνωρίζει τι πρέπει να κάνει για να το διορθώσει και πως να μην επαναληφθεί.

Ακόμα και μέσα από τέτοιες βραδιές ο ΟΦΗ θα πορευτεί με τις αρχές του προπονητή του και που διάολε είναι και εκείνες που κατάφεραν να τον μεταμορφώσουν από την χειρότερη ομάδα του πρώτου γύρου σε μια από τις καλύτερες του δευτέρου. Δεν είναι τυχαία ούτε τα εγκωμιαστικά σχόλια φίλων και εχθρών, ούτε και το γεγονός ότι ο ΟΦΗ σταθερά στον δεύτερο γύρω βρίσκεται στην πέμπτη θέση της ειδικής βαθμολογίας.

Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Gentikoule στο Google News και στο Facebook

19 σχόλια

  1. Γιατί ρε παιδια τόσα υβριστικά συνθήματα προς τον Άρη;Και γιατί αντιγραφές του Παοκ;Δεν λέω να μην βρίσετε,αλλά δεν νομίζω να σας έχει κάνει κάτι τόσο κακο ο Άρης.Οσον αφορά τα αγωνιστικά,ο Άρης όταν είναι με την πλάτη στον τοίχο βγάζει αντίδραση, νιώθω ότι ο ΟΦΗ όντως υποτίμησε τον Άρη, γιατί μπορεί να μην είμαστε σε καλή κατασταση αλλά μεσοεπιθετικά υπάρχει ποιότητα.Ο ΟΦΗ κάνει καλή δουλειά,αλλά πληρώνει τον κακό 1ο γύρο.

    1. Πρώτον είστε σε πολύ καλή αγωνιστική κατάσταση, συγκεκριμένα είστε η καλύτερη ομάδα που πέρασε από το Γεντί Κουλέ φέτος. ειδικά αυτό το 10αρι έβγαζε μάτια.
      δεύτερον, τα συνθήματα, κάποια από αυτά είναι “κάπως” αλλά είναι τα ίδια κάθε χρόνο. Καλως ή κακώς λέγονται. κατά την γνώμη μου κακώς.
      αλλά όταν μας βρίζουν την Κρήτη, εμείς να δεις πως νιώθουμε.
      εύχομαι καλή συνέχεια, αγωνιστικά και διοικητικά, γιατί δεν γνωρίζω αν αυτή η όμορφη και ακριβή εικόνα που είχατε χθες, μπορεί να καλυφθεί, οικονομικά αναίμακτα.
      τουλάχιστον εκεί, ο ΟΦΗ είναι πρωταθλητής στην επαρχία, και μέσα στην πρώτη τετράδα της Ελλάδος.

    2. Ρε φιλε το ΟΦΗ κα…. την Κρητη ολη κτλ καθε χρονο ακουγετε στο γηπεδο…και μαλιστα ειναι και αντιεθνικο συνθημα…Ο Παοκ δεν ξερω που κολαει τελος παντων….Απο εκει και περα δεν υπαρχει βαθος στον παγκο…δεν…

      1. Εγώ βλέπω ότι ήταν ντέρμπι,ο Άρης τυχερός κ ο ΟΦΗ ομαδάρα.
        Όπως διάβασα αυτά που γράφετε πριν τον αγώνα ΟΦΗ Άρης η να θυμηθώ από προπερσι ο ΟΦΗ μεγαλώνει κ ο Άρης μίκραινε η αυτό που διάβασα στο Grand Sport o ΟΦΗ είναι έτοιμος να πατήσει τον Άρη!
        Όλα αυτά πριν το παιχνίδι.
        Μόνο ο Μαχλάς ήταν προσγειωμένος
        Κ δήλωσε ότι αν δεν προσέξεις τον Άρη το υλικό που έχει μπορεί να σε διαλύσει.
        Κ αυτό έγινε!

        1. 3 γκολ, 2 δώρο από την διαιτησία. Μερικές (πολλές?) πολύ καλές ευκαιρίες που ο Μανδάς εξουδετέρωσε και ένα δοκάρι. Η ουσία για μένα είναι ο Άρης έχει πρόβλημα στο σκοράρισμα και ο ΟΦΗ χθες ήταν σε πολύ κακή βραδιά και του έλλειπαν 2 βασικοί αμυντικοί. Σχόλια του τύπου, ο Άρης διέλυσε τον ΟΦΗ δεν νομίζω ότι είναι αντικειμενικά. Όσο για το ποια ομάδα μεγαλώνει και ποια μικραίνει, δεν είναι θέμα ποια ομάδα είναι σε καλύτερη αγωνιστική κατάσταση αλλά γενικά σαν οργανισμός. Εύχομαι να μην έχετε μπλεξίματα με προσφυγές και να έχετε τακτοποιημένα οικονομικά όπως ο ΟΦΗ. Εύχομαι τα εκατομμύρια των μεταγραφών να έχουν μια επαφή με την πραγματικότητα και να μην προσγειωθείτε ανώματα μια μέρα στο προσεχές μέλλον.

        2. ρε μαστορα αυτο το εγραφε η πορτοκλαι ιστοσελιδα που ειναι αντι Ολυμπιακη και προφανως και αντι Αριανη..μετα το Χ του ΟΦΗ στην λεοφωρο εγραφε οτι τελικα ο ΟΦΗ δεν μεγαλωνει αλλα μικραινει…καθεστε και παρασυρεστε απο τον καθε …μη πω,,,δημοσιογραφο

  2. Μανώλη, διαφωνώ ως προς το ότι ο Νταμπράσουσκας έκανε ό,τι καλύτερο μπορούσε βάσει των παικτών που είχε στη διάθεσή του. Γιατί όταν σου λείπουν δύο εκ των τριών βασικών στόπερ και τους αντικαθιστάς με έναν γερασμένο, σχεδόν παλαίμαχο παίκτη (Γιαννούλη) και έναν αριστερό μπακ (Τοράρινσον), ο οποίος δεν φημίζεται τόσο για τις αμυντικές του ικανότητες, μόνο και μόνο για να διατηρήσεις τον σχηματισμό των τριών κεντρικών αμυντικών, τότε έχεις αρκετά μεγάλο μερίδιο ευθύνης. Η λογική, δεδομένων των απουσιών που είχες, ήταν για τετράδα πίσω. Πήρε το ρίσκο, λοιπόν, ο κόουτς αλλά ΔΕΝ του βγήκε. Άρα έχει ευθύνη για αυτό. Διότι μπορεί το κέντρο να μην “φίλτραρε” όπως έπρεπε στο πρώτο ημίχρονο αλλά κάποιες ευκαιρίες συν τα δύο πρώτα γκολ του Αρη προήλθαν από ατομικά λάθη των δικών μας παικτών, ιδιαίτερα των Γιαννούλη και Τοράρινσον. Με λίγα λόγια, ρίσκαρε και έχασε ο Λιθουανός. Να τα λέμε όλα όπως είναι. Βέβαια, δεν έγινε και τίποτα διότι αναγνωρίζουμε την γενικότερη καλή δουλειά που έχει κάνει από τότε που ανέλαβε και τον πιστεύουμε ότι μπορεί να χτίσει τον ΟΦΗ του μέλλοντος έτσι όπως πρέπει.
    Τα παραπάνω δεν έχουν να κάνουν με το αν η ομάδα έπαιξε ανοιχτά ή κλειστά διότι, σε κάθε περίπτωση, έτσι όπως κατέβηκε στημένη στο γήπεδο, θα είχε προβλήματα απέναντι έναν ποιοτικό αντίπαλο όπως ο χτεσινός. Αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός ότι στο δεύτερο ημίχρονο, με διαφορετική διάταξη πλέον πίσω και παίζοντας για να σκοράρει, δηλαδή ανοιχτά, δεν κινδύνεψε όσο στο πρώτο.
    Κι εγώ θέλω να βλέπω έναν ΟΦΗ που να μη μασάει από κανέναν αντίπαλο, πόσο μάλλον μέσα στο Γεντί Κουλέ. Να παίζει δηλαδή ποδόσφαιρο κυριαρχίας κι ας χάνει στο τέλος. Αλλά όχι έτσι, αφελέστατα, όπως εχτές. Πιστεύω, λοιπόν, να το πήρε το μάθημά του ο Νταμπράουσκας. Έξυπνος είναι και τον εμπιστεύομαι.

    1. Δημήτρη θα συμφωνούσα μαζί σου εφόσον σε ένα από τα παιχνίδια του τελευταίου τριμήνου είχαμε ξεκινήσει με διαφορετικό σχηματισμό. Όταν επί τρεις μήνες δουλεύεις την ομάδα με τριάδα στην άμυνα, είναι μεγαλύτερο ρίσκο να το αλλάξεις και απέναντι μάλιστα σε μια καλή ομάδα. Άσε που για μένα τα γκολ που έφαγε ο ΟΦΗ, πέραν του τρίτου που κάνει λάθος ο Βούρος, δεν είναι ευθύνη των αμυντικών. Το μόνο που καταλογίζω στον Νταμπράουσκας και για αυτό τον ρώτησα στην συνέντευξη τύπου είναι γιατί τελείωσε το παιχνίδι δίχως φορ. Όμως το ίδιο είχε κάνει και με τον ΠΑΣ, άρα προφανώς έχει κάτι άλλο στο μυαλό του.

      1. Δεκτόν, Μάνο.

  3. Για το φιλο απο Ευοσμο!Έχεις δίκιο σε καταλαβαίνω απόλυτα. Ακριβώς το ίδιο αισθάνομαι οπότε ερθω Χαριλάου. Δεν χρειάζονται..!Τώρα για το παιχνίδι. ΧΩΡΊΣ ΆΜΥΝΑ ΔΕΝ ΠΑΣ ΠΟΥΘΕΝΆ.!!!Ο Δε διαιτητής αντε δεν είδε το πάτημα στονBakic.Ο Var απο Χαλκιδική μεριά (πλάκα μας κάνουν) που κοίταζε???Πιο πολύ στενοχωρηθηκα με τον PHELIPPE . Προχωράμε..!!

  4. Είστε στον σωστό δρόμο, έχετε καλή ομάδα κ του χρόνου θα είστε ανταγωνιστικοί κ θα διεκδικήσετε θέση στα πλει οφ. Ο προπονητης σας,κάνει δουλειά.

  5. Αφήστε την γκρίνια και ελάτε στο γήπεδο να στηρίξετε τον πρόεδρο, τον προπονητή και την ομάδα.

    1. Στο γήπεδο είμαστε μια ζωή, φίλε μου. Κι αν δεν στηρίζαμε την ομάδα δε θα γκρινιάζαμε κιόλας.

  6. Νομίζω πως ναι, υποτιμησαμε λίγο τον Άρη και ναι, ο Λιθουανός έκανε λάθος στο στήσιμο της ομάδας, κυρίως γιατί δεν ξέρει τον Άρη.. Δεν πειράζει, δεν έγινε και τίποτα, τον εμπιστευομαστε και συνεχίζουμε.. Αρκεί να μην έχει κάτι σοβαρό ο Φελίπε, γιατί θα ναι καταστροφή.

  7. ξεκαθαρα δεν υπολογιζει τον Γιοχου (και καλα κανει) πρεπει να αποδεσυτη μεαζι με τον Γιαννουλη τον Μαρινακη τον Σωτηριου Ντουρμισαι Καμαου Μπιφουμα και φυσικα δανεικο τον Τζου…..και φυσικα ασχολουμε με αυτα γιατι θεωρω οτι δεν θα κινδυνεψουμε και πρεπει να κοιταζουμε απο τωρα για να φτιαξουμε ομαδα για του χρονου

  8. παει κι ο φελιπε για φετος, ελπιζω τουλαχιστον να μην πεταξαμε τα λεφτα μας, γιατι δεν ειναι και σιγουρο οταν επανελθει αν θα ειναι ο ιδιος, γιατι δεν ειναι και κανας πιτσιρικας…ατυχη η ομαδα, ατυχος κι ο παικτης, ατυχοι κι ολοι εμεις που στηριχτηκαμε πανω του…

    1. Χαλαρωσε λιγο ρε Μιχαλη.
      Θλαση επαθε ο ανθρωπος. Ξερεις τι ειναι η θλαση?
      Μια χαρα θα επανελθει.
      Το θεμα ειναι οτι πιεστηκε ενω δεν ηταν 100% ετοιμος. Λαθος του τεχνικου τημ.
      Η πιεση του αγωνα τους οδηγησε σε μερικα λαθακια.
      Προχωραμε.

      1. βαρεια θλαση

  9. Ο “ενθουσιασμός της φετινής χρονιάς” γράφεις ρε Μανώλη
    Μα για γύφτους μας έχεις??
    Ποιός ενθουσιασμός??
    Πού ενθουσιάστήκαμε φέτος?
    Στο 4-0 με την τελευταία Λαμία?
    ΓΤΠ η ομάδα και φέτος
    Δεν είμαστε Ιωνικός Μανώλη
    ΟΦΗ είμαστε
    Κατάντια να χαιρόμαστε που δεν πέφτουμε
    κανείς δε χαίρεται
    ΓΤΠ εντελώς
    Τόσα εκατομύρια έχει ο πρόεδρος
    Και μετά δε ντρέπεστε να κατηγορείτε τον κόσμο που στο φετινό ΔΡΑΜΑ δεν έρχεται στο χειρότερο γήπεδο της ελλάδας (από πλευράς ανέσεων)
    όλα ΓΤΠ

    ΥΓ. Τα μεταξωτά βρακιά θέλουν και μεταξωτούς *ώλους Μανώλη

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

5 × two =